Ronai and Ronai
AMERIKAI

Populista és nacionalista Orbánék alkotmánya 2011. április 18. hétfő 4:29 Forrás: MTI

  • Hozzászólások(25)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Populista és nacionalista Orbánék alkotmánya

Bécs, Budapest – A londoni gazdasági-politikai napilap, a Financial Times előfizetéses internetes kiadásában – Chris Bryant bécsi tudósító tollából – vasárnap este megjelent értékelés szerint a magyar parlament hétfőn olyan új alkotmányról szavaz, amelyet ellenzői szerint csekély konzultáció után “hajtanak át”, és amely gyengíthet kulcsfontosságú demokratikus ellenőrző rendszereket és ellensúlyokat.

Ellenzéki politikusok és civil társadalmi csoportok arra is figyelmeztetnek, hogy a dokumentum a kormányzó Fidesz “populista-nacionalista és nyíltan keresztény szemléletmódját testesíti meg”, emellett a jövendő kormányok stabilitásának gyengítését is szolgálhatja – áll a cikkben.

A lap internetes kiadásának cikke szerint a kormányfő párthű személyeket nevezett ki kulcspozíciókba, meggyengített vagy feloszlatott független intézményeket, gyakorlatilag államosította a magánnyugdíj-alapok vagyonát és vitatott médiatörvényt fogadtatott el. Hétfőn pedig a parlament alig több mint egy hónappal a vita kezdete után szavaz az alkotmányról, amely ellen ezrek tiltakoztak a hétvégén.

Bokros Lajos európai parlamenti képviselő, egykori pénzügyminiszter a Financial Times idézete szerint azt mondta, hogy az új alkotmány valójában kísérlet a törvényesség uralmának és a demokratikus ellenőrzések és ellensúlyok rendszerének jelentős meggyengítésére.

Az alkotmány a bírókat a jelenlegi 70 éves korhatár helyett 62 évesen nyugdíjba kényszerítené. Mindeközben növekszik az alkotmánybírák száma, hivatali idejük pedig hosszabb lesz, ami a Financial Times szerint “potenciálisan lehetővé tenné a kormánynak befolyásának növelését a bíróságok felett”.

Szentpéteri Nagy Richárd politológus a lapnak kijelentette: a világban mindenütt másutt azért iktatnak törvénybe alkotmányt, hogy az korlátozza a hatalmon lévőket, Magyarországon azonban a parlament azért készít új alkotmányt, hogy növelje a hatalmukat. A politológus szerint “ez abszurd”.

A lap szerint a majdani új kormányok stabilitását gyengítheti az is, hogy az új alkotmány a költségvetés megvétózásának jogával ruházza fel a költségvetési tanácsot, az elnök pedig feloszlathatja a parlamentet, ha a költségvetést nem sikerül elfogadni. “Mindkét intézményt Fidesz-hűnek tekintik” – írja a Financial Times. Szabados Krisztián, a Political Capital kutatóintézet vezetője a lapnak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a Fidesznek akkor is módjában áll majd megbuktatni az új kormányt, ha elveszíti a következő választásokat.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.4/5 (7 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +8 ( 12 szavazatból)
Populista és nacionalista Orbánék alkotmánya , 4.4 out of 5 based on 7 ratings

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(25)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

25 Reader’s Comments

  1. A 2/3-os parlamenti többség, megszegve az Alkotmányra tett esküjét, ma nagy valószínűséggel megdönti a III. Magyar Köztársaságot, eltörli annak demokratikus alkotmányát, melyet saját hatalma növelése érdekében már rendkívüli módon meggyengített. Az esküszegők egy párt hegemonisztikus hatalmát remélik bebetonozni az általuk elfogadásra kerülő Alaptörvénybe. Ez az ami esküszegés és alkotmányellenes cselekedet.
    Dél-Amerikában, a banán-köztársaságoknak nevezett országokban az ilyen eljárást egyszerűen puccsnak nevezik.
    Szégyen, hogy ilyen a XXI. század Magyarországában, 21 évvel az egypárti bolsevik diktatúra megdöntése után újra megtörténhet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +26 (32 szavazatból)
  2. Az új parlament (az orbán banda választási veresége után) első dolga az lesz , hogy a most elfogadott tákolmányt többségi döntéssel felfüggessze, majd népszavazással visszaállítsa a 98-as alkotmányt . Erre elegendő indokot jelent az egypárti elfogadás, és a népszvazás elmulasztása.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +23 (27 szavazatból)
  3. Reméljük, Isten is betartja a Magyar alkotmányt, ami megparancsolja Neki, hogy áldja meg a Magyarokat. Az Alkotmány esö sora ugyanis utasítás; Isten áld meg a magyart.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (13 szavazatból)
  4. ” a fidesznek akkor is módjában áll majd megbuktatni az új kormányt , ha elvesziti a következő választást ” Már , ha lesz , és mikor !? sztem vmit ki fognak találni , hogy nehogy így bukjanak el ! Sztem nem lehet majd demokratikus eszközökkel leváltani őket !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (12 szavazatból)
  5. Igy van, t. EdCarping, valóban megdönti a III. Magyar Köztársaságot, és a helyére valami borzalmas bolsevik-náci-klerikális szörnyeteget hoz létre!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (12 szavazatból)
  6. Keresztapai tákolmányt fog ma a parlament az ország “alaptörvényévé” nyilvánítani. Ezzel bejelenti: 2012. január 1-jével hivatalosan is megszünteti a demokratikus jogállamot Magyarországon.

    Semmi kétség: a parlament keresztapai többsége, ahogy eddig az összes szándékos alkotmánysértést, ezt a gyalázatot is megszavazza. Jegyezzük meg e napot: modern történelmünk szégyennapja, a visszafordulás napja. A visszafordulásé, kísérteteinkhez.

    Az uralomra jutott Fidesz a mai napon teszi föl a koronát eddigi tevékenységére, a keresztapai pártállam kiépítésére. Fölmérhetetlen jelentősége volna, ha akadna képviselői között annyi tisztességes ember – nem kellene sok! -, amennyi elégséges a romboló szándékú és hatású tákolmány elutasításához.

    Hogy a maffiaszerűen szervezett pszeudopárt (“Fidesz”) nem demokratikus képződmény, azt tudhatta mindenki már azóta, hogy az először kormányra jutott; de legkésőbb 2002 utáni magatartását látva. A kétharmados parlamenti többség persze a szoclibek bűne is: az ő inkompetens “kormányzásuk” és korrumpálódásuk nélkül talán nem jöhetett volna létre.

    Talán, mondom, mert hogy a mélyben milyen folyamatok eredményezték a jelenlegi helyzetet, azt még aligha lehet pontosan megítélni…

    http://karancs.nolblog.hu/archives/2011/04/18/Az_onkeny_szentesiti_onmagat/

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  7. EZT kapja az olyan nép amelyik finnyásan távoltartja magát a plitikától.
    Amikor nem mennek el szavazni, mert a politika az ” olyan kis izé..”
    MERT ugyebár a radikálisok SOHA SEMMIT KI NEM HAGYNAK .
    Mindig ott vannak, mindig akkora a hangjuk mintha ötvenszer többen lennének mint valójában.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  8. prof.cartouche!

    Szerintem a Nép harag, a legdemokratikusabb eszköz ami ilyen helyzetben létezik!
    Lehet hogy ebben az esetben valahol futás közben egy intézmény udvarán próbálnak a bűnösök a “Nagy Nemzet gyűlésre” hivatkozni: Ha ennek be kell következnie, akkor pont a Nemzet ítélete lesz rajtuk, és azt soha senki nem írhatja felül!
    Hiszen ezek a Gazok a NEMZETET ÁRULTÁK EL!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  9. Elegendő szükségállapotot kihirdetni, és az Országgyűlés nem oszlatható fel. Tehát addig maradhat hatalmon a jelenlegi kormány, ameddig úgy érzik, hogy a kormány megdöntésére irányuló cselekedetek miatt indokolt a szükségállapot fenntartása.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  10. T. gusztavnagy ! Mélyen egyetértek önnel !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  11. egy óra múlva elfogadja ez a korhadék banda a rabszolgatörvényt.”Nagy szárnyadat borítsd ránk,virrasztó éji fellleg”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  12. felleg,már én is smittesedek

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  13. Köszöntöm a kormánypárti olvasókat!
    Ahogy keresgéltem a korábbi cikkek hozzászólásai között, elég sok minuszos szavazatot láttam, amik korábban nem voltak ott.
    Örülök, hogy már a más felfogásúak is ide járnak olvasgatni, szorgosan böngészik a régi kommenteket.
    Ugye mennyire más, mint a taggyűlésen? :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  14. Mit mondana most Torgyán doktor? :)
    “Fasiszta férgek rágják Magyarország testét…”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  15. sasa,
    ha a következő kommentemet a frissen újranyitott recski koncentrációs tábor megvesztegetett őrétől kölcsönkapott laptopról írom, akkor talán te is megérted majd, miről beszélgetünk mi itt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  16. Mucus: Még mindig jobb három ” L ” -lel írni , mint egyel.Sem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  17. sasa: nembaj az ha mínuszolgatnak.
    Ha tízből legalább egy elgondolkozoik ezeken a dolgokon, már megérte.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  18. Szerencsétlen “orbánfun”- ok most kovályoghatnak a levegőben, mint a gólyák, melyek fészkét elvitte a vihar. MEGÉRDEMLIK!!!!))))))

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  19. ” a fidesznek akkor is módjában áll majd megbuktatni az új kormányt , ha elvesziti a következő választást ”
    Bartus Laci már kifejtette egy korábbi cikkében, hogy az új kormánynak egyetlen tollvonással kell majd eltörölni a FideSS összes agyrémét.
    Tán ugyanott szerepelt egy kommentelő meglátása, miszerint ha a FideSS nem ismeri el az 1989-es alkotmány jogfolytonosságát – mint ahogy tudjuk, 1944-től semmit sem tart jogfolytonosnak -, akkor bármi, amit tettek, ugyancsak nem jogfolytonos. Tehát nincs is miről beszélnünk.
    Az a bizonyos tollvonás csak a jogtalanságok végére tesz pontot – hogy némi képzavarral éljek. :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  20. Tudjátok mi a szomorú ebben az egészben? Az, hogy ha valamikor, esetleg, bárki is megdönti ezt a kormányt, annak csak anyagi, és nem morális okai lesznek. (És itt most elnézést kérek attól a pár ezer embertől, akik az eddigi tüntetéseken részt vettek. Ők már beírták a nevüket a történelembe, és példát mutattak mindenkinek.) Nem azért fognak tömegével kimenni az utcára, mert Magyarországon megszűnt a demokrácia (erre ugyanis fütyülnek), hanem mert a szó szoros értelmében elkezdenek éhezni. És egy új kormánytól (bárki is legyen az) el fogják várni, hogy 1 hét, 1 hónap alatt csodát tegyen. És ha nem, sokkal nagyobb tömeg fog ellenük demonstrálni, mint valaha is a Fidesz ellen. Hát ezért nem leszünk mi soha nagy nemzet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  21. Kedves Tóth Csilla,

    Ön ugyanazt mondja, amit ennek a cikknek a szerzője: http://nepszava.com/2011/04/uncategorized/bartus-laszlo-a-babiloni-fogsag.html

    Admin

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  22. Mi jöhet ezután!

    Egy korábbi munkanélküliséggel kapcsolatos cikk alá írtam!
    Tán ide is illeszthető!

    Nem próféciának szánom!
    Íme:

    Egyedül Magyarországon nő a munka nélküliség

    gusztavnagy
    2011. március 23. szerda
    20:21
    Barátaim! Egy kicsit rosszul méritek fel a helyzetet!
    Ha Én azt mondtam, hogy lesz 1.000.000 új munkahely akkor lesz is!
    Csak a feje tetejére állt világ látja úgy, hogy kevesebbednek a munkahelyek!
    Csak figyeljétek a híradásokat! Ha ennyire elszaporodtak az állás halmozások, akkor ki és mire meri tépni a száját! Hát bele kell döglenie szegény képviselőinknek a sok melóba, még arra sem tud szegény odafigyelni, hogy a büdös Gyurcsányisták dupla költségtérítést számfejtenek nekik! Osztán meg jól beléjük is akarnak rúgni! Micsoda arcátlanság ez!
    Na kérem és hogy a nemzeti munkaprogram is be fog indulni, az biztos!
    Kérem szépen Nemzeti Munkahelyteremtő Bizottságok tanulmányozzák RECSK kibővítését. Az összes elégedetlenkedőnek, komcsi bűnösöknek és rakoncátlan kisebbségnek teremtenek tartós hosszútávú munkahelyet, garantál elbocsájtás nélküli szerződéssel!
    Erősen őrzött szögesdrótos kőfallal fogják védeni attól, nehogy fekete munkaerő behatoljon!
    A Gyöngyöspatai kiképzésen sikeresen vizsgázott Szebb Jövőért Polgári egyesület létszámát is jelentősen bővíteni kívánjuk, ugyanis velük fogjuk biztosítani a Rég Új folyamatosan növekvő Nagy Nemzeti Munkahely, és Munkás utánpótlást biztosító ZRT (Zárt Részvény Társaság) zavartalan működését!
    Tisztelt Hölgyeim És Uraim! Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
    Arra az Én személyem lesz a garancia, hogy ezt a Nagy Nemzeti Elgondolást legalább 160 %-al túl fogjuk teljesíteni!
    Erre már nem is kell sokáig várni, mert Az Új Nagy Nemzeti Tervhivatal Már el is készíttette Dicső Új Magyarország Első Hároméves Tevét!
    Hajrá Magyarország! Hajrá Magyarok!
    Találd KI KI?
    Értékelés: +1 (1 szavazás

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  23. Bocsánat Hároméves Tervét!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  24. Orbán és pártja!
    Sújtson benneteket Népünk megvetése!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  25. Carthago delenda est!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Növekszik az egyház befolyása 2011. április 19. kedd

Szijjártó kioktatja Németországot 2011. április 19. kedd

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos