Ronai and Ronai
AMERIKAI

Der Standard: Korlátozott szavatosságú birodalom 2011. április 19. kedd 14:21 Forrás: AN/MTI

  • Hozzászólások(9)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Der Standard: Korlátozott szavatosságú birodalom

Bécs – Ezzel a címmel közölt kommentárt kedden az új alkotmányról a Der Standard című liberális osztrák napilap.

Az új magyar alkotmány látszólag hosszú évekre bebetonozza Orbán Viktor birodalmát, olyan paragrafusokat tartalmaz, amelyek lehetővé teszik, hogy a Fidesz minden későbbi kormányt cselekvőképtelenné tegyen. Saját pártjában Orbán Viktor nem tűr ellentmondást, az ellenzék pedig gyenge – írta Kathrin Lauer, a lap budapesti tudósítója.

Kérdéses, hogy mennyire tud még nyilvános ellenállás kibontakozni Magyarországon, ha júliusban a médiatörvény is életbe lép – vélekedett, miközben a törvényt „korlátozónak” nevezte. A törvény hatályba lépése egybeesik a magyar európai uniós elnökségi félév végével, amikor a világ esetleg kevésbé figyelmesen szemléli majd Magyarországot – tette hozzá.

„Mindazonáltal sokkal hatalmasabb birodalmakat is láttunk már saját nagyságuk és hatalmuk súlya alatt összeomlani.” A jobboldali radikálisokkal szembeni fellépésben máris gyengének mutatkozott Orbán – írta. „Egyszer a Fideszen belül is ellenállásnak kell támadnia Orbán arroganciájával szemben. Lesznek hoppon maradottak vagy egyszerűen csak józanok, akik mégis meg akarják majd kockáztatni a demokráciát” – áll a Der Standard kommentárjában.

A Die Presse című konzervatív napilap keddi száma tudósításban foglalkozott az új alkotmány elfogadásával. Orbán miniszterelnök átkorbácsolja a vitatott alkotmányt című írásában Thomas Rosen belgrádi székhelyű tudósító többek között beszámolt arról, hogy az alkotmányt a kormánypárti képviselők szavazataival fogadták el. „A jobboldali populista Fidesz által a parlamenten mindössze néhány hét alatt átkorbácsolt” alkotmányjavaslatot – írta – a kormánypárti frakció minden képviselője megszavazta, az MSZP és az LMP nem vett részt a szavazáson, a Jobbik nemmel szavazott.

A cikk kitért arra, hogy az alkotmányt belföldön és külföldön is bírálatok érik. Többek között ismertette a „keresztény-nacionalista alaphanggal”, az alkotmánybíróság hatáskörének szűkítésével és „a hatalommegosztás elvének fellazításával” kapcsolatos bírálatokat. Felidézte, hogy Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a szavazás előtti budapesti sajtótájékoztatóján nemzetközi tanácsadók megkérdezésére hívott fel, és kijelentette, hogy a kormánynak biztosítania kell a törvények összhangját a nemzetközi egyezményekkel.

Kitért arra is, hogy a Medián közvélemény-kutató intézet felmérése szerint a lakosság hatvan százaléka egyetértene egy népszavazás kiírásával. A Fidesz álláspontja szerint azonban – tette hozzá – már egy éve, a parlamenti választásokkor lezajlott a népszavazás.

„A miniszterelnököt nem aggasztja a szemrehányás, hogy a nyilvánosság megkerülésével hozták létre az alkotmányt: végül is több százezer állampolgár élt a lehetőséggel, hogy egy kérdőíves akció keretében véleményt nyilvánítson. Valóban, utána ejtették azt a tervet, hogy az anyák gyerekeik után második szavazati lehetőséget kapjanak” – írta végül tudósításában a Die Presse.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (6 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +7 ( 7 szavazatból)
Der Standard: Korlátozott szavatosságú birodalom, 5.0 out of 5 based on 6 ratings

Címkék:, , , , , ,

  • Hozzászólások(9)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

9 Reader’s Comments

  1. Valóban! A következő választásokon bármelyik párt is fog nyerni,
    Orbánnal és bandájával nagyon meg fog szenvedni. Olyan jól megalkották az új Alkotmányt hogy a nyertes pártnak szinte semmi lehetősége nem lesz bármit is csinálni mert Orbánék gondoskodtak róla hogy nélkülük el lehetetlenüljön az új kormány. Be betonozták az embereiket olyan pozíciókba ahonnan még egy földrengés sem dobná ki őket. Sajnálom előre a nyertes pártot mert meg lesz a bajuk alaposan.
    Az alkotmányozással pedig megint elérték hogy a világ a szájára vett bennünket. Ez az Alkotmány a magyarok sírját ássa meg!
    Kezdem szégyellni hogy magyar vagyok!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (12 szavazatból)
  2. Szlovákok, amerikaiak, franciák, németek… és a többi ország reakciója még nem is ért ide.
    A civilizált Európa, sőt a világ egységesen elítéli a náci regressziót.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  3. Emberek!!! Bartus Laszlo mar honapokkal ezelott megirta, megirta hogy igy lesz!!!! ne hagyjuk hogy igy legyen……… de mi hagytuk!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  4. Több hozzászólónál is felmerül,hogy ha el is vesziti a következő választást a fidesz,akkor sem lehet érdemben mit kezdeni vele,mivel megbénithatja az uj kormányt.Én nem látom ily sötéten ezt a kérdést.Ugyanis egy uj demokratikus hatalmat egyáltalán nem kell,hogy érdekelje a korábbi diktatura törvénykezése.Meddig maradtak életben Szálasi törvényei,rendeletei bukása után?Ahogyan a fidesz kormány létrehozta a visszamenő hatályu törvénykezés gyakorlatát,ugyanugy az uj hatalom megfogja találni a módját a jelenleg meghozott alkotmány s egyéb a fidesz hatalmát bebetonozó törvények annulálására.Bár már ott tartanánk!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (13 szavazatból)
  5. Mennyire igaza volt Márai Sándornak, amikor azt mondta: a kommunizmusnál már csak az a rosszabb, ami utána jön…És ez, olybá tűnik, hogy történelmileg még előttünk van. Ezután fogunk erre ráébredni, de a szembesülés hosszabb folyamat lesz, mint gondolnánk. Már rég nem lesznek kommunisták, de még akkor is komcsizni fog a pálinka gőzben elbutított nép. A megváltó helyett az antikrisztust kapja –azt, amit megérdemel bűneiért, rossz döntéseiért.. Teljesen indifferens, hogy ezt hogy hívják (majd) – a lélek nélküli tömegek akkor is foglyaivá válnak.
    David Riesman „A magányos tömeg” c. könyvében írja, hogy vannak kívülről irányított és belülről vezérelt emberek. Az utóbbiak reális értékrendjük szűrője alapján tudatosan, autonóm módon cselekszenek, ezért nem ideális alanyai a hatalomnak. A diktatúra számára az ideális a kívülről (akár célzott kérdőívekkel is) irányítható alattvalói embertömeg, melynek egyedei céltalanok és magányosan szoronganak.
    Kopp Mária szerint az infantilissé, konzumidiótává tett ember aztán könnyen manipulálható akár a rosszra is, mivel jellemzője az ellenségeskedés, az erőszak és mintegy szorongásoldásként az agresszivitás.
    Szeretnénk, hogy ez a jövőkép ne ilyen legyen? Nem vagyok benne biztos sajnos, hogy mindenki szeretné. Mert ehhez belső világunkat, önmagunkat kellene gyökeresen megváltoztatni, ami hallatlan erőfeszítést igényelne. Van viszont egy jó hírem: a Teremtő szabad akaratot adott az embernek s mindíg választhatunk..: „Rabok legyünk vagy szabadok?”
    De miért nem éltünk a a helyes döntés lehetőségével, amikor még tényleg szabadok voltunk?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  6. Ha megengeditek ide is beillesztem, “Orbán Örök dicsőségére” egy másik cikk alá írt kommentemet!

    Az alkotmány elfogadás és Orbán emlékére
    gusztavnagy
    2011. április 18. hétfő
    16:25
    Szégyen reánk!
    Szabadságunk nem vívtuk ki!
    Eszembe jutott valami! Emberek ! Ha már annyi mindent át keresztelnek Budapesten, javaslom eme magasztos napon jelöljünk ki egy nevezetes helyet, mondjuk egy kilátót, ahonnan mindenki jól kiláthat és egyébként Orbán nevéhez és ténykedéséhez köthető, ugyanakkor jól kifejezi nagy nemzetépítő
    elgondolásait!
    Hogy ne csigázzam tovább, én meg is találtam a helyet!
    Szavazásra kellene bocsájtani!
    Tehát legyen Budapesten az Erzsébet téri Gödör neve mától “ORBÁN KILÁTÓ!”
    Ezután ha valaki le megy oda, tudni fogja kinek jóvoltából teheti, és ha szemeit az ég felé emeli, még jól ki is láthat belőle!
    Na és még egy hogy vezérünknek méltó emléket állítsunk,
    Orbán Örök dicsőségére küldöm egy korábbi cikk alá irt Viktor és országa ábrázolásomat!
    gusztavnagy
    2011. március 22. kedd
    21:06
    EMBEREK!
    Megéljük még, hogy lesz egy új Sztálin, akarom mondani gigantikus Orbán szobrunk egy totálisan átépített nagyváros több száz hektáros főterén, a dísztribünnel szemben egy gigantikus méretű korona formájú új államvallás-templom szomszédságában!
    A téren Milliós tömegek fogják hódolatukat kifejezni homlokuk földre kényszerítésével a nép, mit a nép! a világ vezére előtt!
    Országunk oly nagy és dicső lesz hogy, határaink egyfelől a testvéri Észak Korea, másfelől a szintén testvéri Venezuela határa lesz!
    A dísztribünön meg ott fog állni Bölcs Vezérünk hófehér elől-hátul összekötött kezeslábasba acsarkodva fogja kiadni a parancsot, hogy kényszerítsék térdre azt a böszme nagy óriást, aki ugyan hasonlít rá, de nem akar előtte térdre borulni!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  7. Csak tudjátok az a baj,hogy nem állunk oda együtt mielőbb,a nyugattól várjuk a segítséget,meg azt ,hogy a sült galamb a szánkba repüljön

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  8. A magyar kormány és parlament újabb agresszív, demokráciát romboló cselekedetének híre futótűzként terjed a világban. Sajnos a magyar emberek többsége azonban még a mai napig nem ismerte fel, mit jelent a szabadságának megnyírbálása, a III. Magyar Köztársaság megdöntése és az egypárti Orbán-Alaptörvény elfogadása. Szánalmasan kevesen jöttek el az alkotmány védelmére szervezett tüntetésekre. Bartus László ennek okát kifejtette “A Babiloni fogság” c. ragyogó írásában.
    A külföld hiba sajnálkozik, a magyar emberek hiába várják a külföld segítségét.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  9. Olah Zsuzsanna, mucus, EdCarping !
    Egyetértek veletek ! Igazatok van ! Lájkolok nektek :)
    Persze tévedés ne essék, Bartus Laci nem azért tudta előre megírni, hogy így lesz, mert ő egy jós, távol legyen, hanem azért, mert szerintem őszinte, elfogulatlanul tisztán lát, művelt, látja a dolgok gyökerét és hátterét, szellemiségét is, és ezek alapján nem fél kimondani összegző véleményét. Nem közömbös neki, ami itthon történik, mert szereti a hazáját !
    Mindazáltal – bár örüljünk, ha a nyugati sajtóvélemények is észreveszik és elutasítják az Orbáni diktatúrát, – mégis nekünk magyaroknak kell beismernünk történelmi bűneinket, és felismernünk felelősségünket a múlt- a jelen- és a jövőnk iránt , és nekünk kell kilépni az önző megosztottság és irigység erkölcstelen mocsarából, és nekünk – demokratának – kell összefogni, és bátran képviselni a demokrácia és a szabadság értékeit addig, amíg fel nem ébred és rá nem ébred az ország túlnyomó többsége arra, hogy nem mást kell hibáztatnia a mérhetetlen károkért, a diktatúra újabb súlyos éveiért, hanem saját magát, saját ostobaságát, hogy hagyta magát becsapni, megvezetni ! Nem mástól kell a megoldást várni, mert ez a kiskorúság jele. Ha felépül a nemzet többségének öntudata a saját felelősségére, csak akkor reménykedhetünk abban, hogy nem esünk újból ugyanebbe a csapdába, miután -ha esetleg- sikerül ebből valaha is kilábalnunk !
    Adja az ég, hogy sikerüljön ! – az nagy kegyelmi ajándék lenne ! – csak ne éljünk majd vele vissza !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Az AN üdvözli McCain szenátor kijelentését 2014. december 4. csütörtök | Bartus László

A DK nem bojkottálja a Fideszt 2014. április 29. kedd | AN

Orbán Viktor szabadsága 2014. április 15. kedd

Gyurcsány és az Európai Egyesült Álmok 2014. április 14. hétfő

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos