Ronai and Ronai
AMERIKAI

Gyurcsány zászlót bontott 2011. április 26. kedd 13:02 | AN

  • Hozzászólások(60)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Gyurcsány zászlót bontott

Budapest – Gyurcsány Ferenc a Facebook-oldalán meghirdette az MSZP átalakítására vonatkozó programját, amelyet az általa vezetett Demokratikus Koalíció képvisel. Rendszerváltozást sürget a párton belül, amelynek lényege a pártpénzügyek átláthatóvá tétele, a párt vezetőinek és kapcsolatrendszerének, vagyoni helyzetének átláthatósága, valamint a tisztségviselők közvetlenül  a tagság által történő megválasztása. A volt pártelnök nyilvánvalóan ennek révén kívánja átvenni a párt vezetését, miután az MSZP-ben a tagság körében neki van a legnagyobb támogatottsága.

A volt miniszterelnök zászlót bontott, meghirdette az MSZP megújításának, a párton belüli rendszerváltozásnak és hatalmi váltásnak a programját. A megújulás lényege az átláthatóság, a pénzügyi tisztaság, amellyel Gyurcsány máris az MSZP működésének legérzékenyebb pontjára tapintott. A meghirdetett program átlátható és tiszta pártot kíván teremteni, ami a pártelit nem minden tagjának érdeke, épp ellenkezőleg. Gyurcsány Ferenc láthatóan nem is őket akarja megnyerni, hanem a tagságot, és tőlük várja azt, hogy a programját sikerre viszik. Azt javasolja ugyanis, hogy a párt elnökségét, elnökét, vezető tisztségviselőit a tagság válassza meg, ne egymás között osszák le a lapokat a párton belüli rendszerváltozásban ellenérdekelt vezetők. Vélhetően minden azon múlik, hogy a közvetlen választást ki tudja-e csikarni a pártból. Ha a tagok közvetlenül választhatnak elnököt, akkor meggyőzheti őket, hogy a tagság által választandó elnökségi tagokat, további vezetőket ne az eddigi pártelitnek a rendszerváltozásban ellenérdekelt tagjaiból, hanem az ő emberei közül válasszák meg. Ha ez nem sikerül, akkor Gyurcsány Ferencnek nincs esélye arra, hogy a meghirdetett rendszerváltást és átláthatósági programot az MSZP-ben keresztülvigye. Az alábbiakban szó szerint idézzük a volt pártelnök-miniszterelnök legfrissebb bejegyzését.

“Erős, demokratikus, erkölcsös pártot akarunk. Ehhez rendszerváltozásra van szükség az MSZP-ben, ennek eredményeként pedig új pártot szeretnénk formálni a maiból. Az általunk szükségesnek tartott változások politikai tartalmáról már sokat beszéltünk. Most továbblépünk. Következő lépcsőként pártszavazást kezdeményezünk. Az a célunk, hogy erős erkölcsi normákat építve a feddhetetlenség pártját teremtsük meg. Szigorú szabályokat szeretnénk alkotni a párt gazdálkodására, vezetőinek jövedelmi, vagyoni helyzetének átláthatóságára, ellenőrizhetőségére. El kívánjuk érni, hogy a vezetők közvetlenül a tagságnak feleljenek politikájukért, tetteikért. Így lehet új, erős, demokratikus, erkölcsös pártja a magyar demokratáknak, a progresszív baloldalnak.

Az alkotmány egyoldalú, diktátumszerű elfogadása, a Köztársaság elárulása világos helyzetet teremtett. A Fidesz nem akar kiegyezni a demokratikus Magyarországgal. Diktálni akar, uralkodni. Bármi áron, akár önkénnyel is. A Fidesz és Orbán a demokratikus Magyar Köztársaság útjában áll. Nincs választásunk, meg kell küzdeni velük.

A demokratikus ellenzék még gyenge. Pártjai (MSZP, LMP) és formálódó civil világ ma még sem külön-külön, sem együtt nem tudnák legyőzni a Fideszt. Ez a mai helyzet. Hogy ez holnapra megváltozzon, ahhoz három dolgot biztosan meg kell tenni:

  1. Meg kell szervezni a demokratikus ellenzéket.
  2. Meg kell alkotni a nyugatos, polgári Magyarország programját.
  3. És ha ezzel készen állunk, akkor és csak akkor győzhetjük le a Fideszt, és ezt követően neki kell kezdenünk a Köztársaság újjáépítésének.

Ami a demokratikus ellenzéket illeti, mindenkinek megvan a maga dolga. Nekünk az MSZP-ben és az MSZP körül az, hogy alkalmassá tegyük a pártot az orbáni önkénnyel szembenálló demokraták széles körének befogadására, és más demokratikus erőkkel való együttműködésre. Ehhez rendszerváltozás kell a pártban: politikai, kulturális, szervezeti fordulat. Lényegében új pártot kell létrehozni az MSZP-ből.

A politikai fordulat lényege, hogy a nyugatos polgári értékeket elfogadó, azokért kiálló, középre nyitott balközép politikát képviselünk. Összekapcsoljuk a nyugatos modernizáció ügyét a társadalmi szolidaritással, a hazafiságot az európai elkötelezettséggel. Épp ezért nincs engedmény a nacionál-radikálisoknak, a szociális populistáknak, a dogmatikus piacpártiaknak.

A politikai fordulat önmagában nem elég. Más kultúrájú pártra van szükség. Feddhetetlen pártra, feddhetetlen politikusokra. Az MSZP-t a közvélemény nagyobb része ma nem ilyennek látja. Ez a kép magától nem fog megváltozni. Ha fordulatot akarunk, akkor nekünk kell új szabályokat, új működési feltételeket és követelményeket teremtenünk.

Úgy véljük, hogy az MSZP morális tekintetben ma nem rosszabb a Fidesznél. Mégis, a szocialista párt magán hordozza a korrupció megalázó bélyegét, a hatalmi mutyik önemésztő terhét. A látszat rosszabb, mint a valóság. Tagságunk, támogatóink szenvednek ettől a megítéléstől. Hiszen ők becsületesek, tisztességesek. Mi elsősorban nekik és az országnak tartozunk felelősséggel, persze önmagunknak is.

Ezért olyan új szabályokat szeretnénk alkalmazni a pártban, amelyek a becsület és tisztesség mindenekfelettiségére építenek. Ebben nem akarunk engedményeket tenni.

Mi, a Demokratikus Koalíció vezetői pártszavazást kezdeményezünk annak érdekében, hogy az MSZP-ben új kultúrát, új erkölcsi normákat teremtsünk. Az a célunk, hogy pár éven belül úgy nézzenek ránk, mint Magyarország legbecsületesebb pártjára és politikusaira. A pártszavazásra ajánlott kérdéseink két kérdéskört ölelnek fel.

Az első azt célozza, hogy a párt saját gazdálkodását illetően a hatályos törvényeknél szélesebb nyilvánosságot, nagyobb átláthatóságot biztosítson. Nem akarjuk, hogy tisztázatlan eredetű pénzek felhasználásának legkisebb gyanúja vetődjön ránk. Azt is kívánjuk, hogy valamennyi választott pártvezető jövedelmi, vagyoni helyzetét összevethessük a valósággal, saját és családtagjaik életmódjával, életvitelével. Ebben nem akarunk semmilyen kompromisszumot.

A második kérdéskör azt célozza, hogy a tagság háta mögött ne lehessen átláthatatlan személyi, hatalmi megállapodásokat kötni. Ezért azt kívánjuk, hogy minden vezetőt közvetlenül a tagok válasszanak meg, és gátat kívánunk vetni a pártfunkciók halmozásának is.

Eszünkben sincs a Fidesz önkényével szembeni küzdelem helyett kizárólag önmagunkkal foglalkozni. Ez súlyos hiba lenne. A mi ellenfeleink nem a demokraták oldalán vannak. Itt vannak megoldandó feladataink, de nincsenek megoldhatatlan ellentéteink. A magunk demokratikus belső szabályai szerint eldöntjük, hogy mit és hogyan csinálunk. Ez a mi ügyünk. Ebben a vitában mi vigyázni fogunk egymásra, a pártunkon belüli és a demokratikus ellenzék más csoportjaihoz tartozó barátainkra. Nem engedjük provokálni magunkat. Mert végsősoron egy a célunk: a Fidesz nyugatos polgári alternatíváját kívánjuk megteremteni és azt győzelemre vinni.

Ezt tesszük.”

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.6/5 (22 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +33 ( 35 szavazatból)
Gyurcsány zászlót bontott, 4.6 out of 5 based on 22 ratings

Címkék:, , , , ,

  • Hozzászólások(60)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

60 Reader’s Comments

  1. Gyurcsány Bajnai kettős jól jönne az országnak!
    A régi zászló alatt vagy új alatt, ott leszek!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (13 szavazatból)
  2. Istenem /vagy bármi más :) / felejtsük már el a szocialista pártot! Kell a baloldal, kellene Gyurcsány, de kellene mellé néhány valaki is. Mint például Vitányi Iván, de abból a szocialista pártból mindenki mást felejtsünk el örökre!! még mindig lihegnek a hatalomért, lásd szilike, pedig pont miattuk fordult el tőlük a jónép. Az SzDSz pont ott van, ahol kell lennie, pedig ott is volt néhány értelmes ember, de nem Fodor és Kóka. Molnár Lajost kinyírták, Kuncze a Klubrádióban porosodik, mindenki, akitől lehetne valamit várni, alámerült. Ez a sok ostoba, sötét gazember meg szívja a vérünket!
    Ha Gyurcsány akar tenni valamit, fogjon össze nagyon gyorsan néhány olyan emberrel, akivel nem kelkáposztafőzeléket főz, hanem tervet, aminek alapján seggbe rúgják ezt sok töpörödött agyú senkiházit, és állok mögéjük. Mert nincs kedvem kivárni még három évet!! Szabad országban szeretnék élni, és a gyerekeimet szabadnak szeretném látni!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  3. igen. ha a társak jók akkor menni fog. “én is beállok soraiba” már csak azért is mert nekem meggyőződésem ha Gyurcsányt támogatták volna a háttérben lévők nem jutottunk volna el idáig. Gyurcsány Bajnai kettős jót tenne ennek az országnak. nekem is ez a véleményem. sajnos látható volt a Gyurcsány kormányzása idején, hogy rengeted akadályt nem engedtek neki átlépni. lásd szili árulót mandátum tolvajt.az egyik legnagyobb fidesz támogató ő volt.neki köszönhető nagyrészben a sikeres gyülölet hadjárat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  4. arról sem szabad megfeledkezni miközben az ellenzék fröcskölö agymosásban volt a fidesz soraiban egyre többen lettek milliomosok és egyre többen gazdagodtak nem éppen törvény tisztelőhöz méltóan.a nagy figyelem elterelés nekik bejött.harsogtak reggel-délben és este. sorozatos hazugságokat. megvádoltak mindenkit akinek csak tudták besározták a nevét. megkell nézni hány álltaluk megvádolt lett elitélve, és mennyi fideszest takargatnak?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  5. Igen, ez a beszéd! Ebből a pártból nem lesz semmi, ha így megy tovább és a jelenlegi vezetők (és azok mögött lévő oligarchák) hátrébb nem lépnek. Ők a változatlanságben érdekeltek, mert a hatalom, nomeg a vele járó zsé a legfontosabb nekik. Kedves Baloldali Barátaim! Az amit Gyurcsány feszeget ebben az írásában az MSZP legnagyobb rákfenéje, ezt meg kell operálni, ez van.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  6. Kakából nem lehet katedrálist építeni.
    Tehetségtelen, elvtelen, aljas banda az egész magyar politikus gárda: Grósz Karcsitól Orbánig. Ha mégis közéjük keveredett egy tisztességes ember, azt kihasználták, aztán megalázták, elkergették.
    Szegény kis hazám.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  7. Hajrá Gyurcsány Feri! Húzzunk bele! Nagyon sokan vagyunk melletted! Ha nem engednek a majálison beszédet mondani, ki fogjuk fütyülni a többieket!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  8. Tisztességes pártot csak valóban tisztessséges, és nem csak annak látszó

    emberekkel lehet építeni. Tényleg elég volt a karrierista /lásd:Szili/ a korrupt /Hagyó,Hunvald stb./ a demagóg /Karsai József / sunyi /Szanyi Suchmann T./ emberekből akik aláásták a párt hitelességét, elárulták a baloldalt.
    Felkészült, fiatal, ambiciózus emberek kellenek, világos , közérthető beszéddel.
    Mert hogy is mondta a hires mosodás, Minarik Ede :. KELL EGY CSAPAT!!!!
    Kellene….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  9. Jaj! noch einmal, jaj.!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  10. Csak egyet tudok érteni a zászlóbontással. Meg kell újítani a pártot, ahogy azt Gyurcsány Ferenc képzeli el. Csatlakozom ehhez az elképzeléshez ! Őt magát is hitelesnek tartom -a sok fanyalgó ellenére- mert volt önbecsülése és ereje a szembenézésre, vállalva tévedéseit. Volt ilyen politikus az elmúlt évtizedekben ?
    Kijelenthetem, hogy az őszödi beszéd igazságbeszéd volt, de akiknek szánta azok alkalmi süketek voltak…Sőt !
    Össze fog jönni az a várt csapat aminek tagjai akarunk lenni, hogy megvédjük hazánk és magunk számára a szabadságot, az alkotmányosságot a demokráciát, a sok színű Magyarországot, ahol jó érzés élni, lakni, gyerekeket nevelni, unokákat szeretni, ahol tisztességes politikusok nyílt és őszinte programot adva vezetik az országot…
    Ezt várom a zászlóbontástól és nagyon örülök Gyurcsány Úr újbóli színre lépésének. Hajrá Feri Veled tuti a győzelem !!!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Senki sem szavazott Paczolay ellen 2011. június 28. kedd

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos