Ronai and Ronai
AMERIKAI

Senki sem szavazott Paczolay ellen 2011. június 28. kedd 11:47 Forrás: MTI

  • Hozzászólások(4)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Senki sem szavazott Paczolay ellen

Budapest – Ellenszavazat nélkül támogatta Paczolay Péter alkotmánybírósági elnöki jelölését az Országgyűlés illetékes eseti bizottsága – közölte a keddi, nem nyilvános ülést követően Varga István, a testület fideszes elnöke. Az MSZP korábban jelezte, megszavazza Paczolay Pétert, azonban több ponton nem ért egyet a jelenlegi helyzettel.

13 igen és két tartózkodás mellett úgy döntöttek, hogy Paczolay Pétert jelölik az Alkotmánybíróság elnökének, ezzel a bizottságban teljes konszenzus alakult ki. Varga istván szerint az ülésen minden frakció képviseltette magát, a Fidesz mellett az MSZP és az LMP támogatta a jelöltet, míg a Jobbik tartózkodott. Hozzátette: a tartózkodást igennek veszi. Ezzel összefüggésben utalt arra, hogy más frakciónak nem volt jelöltje.

Mint fogalmazott, részben politikai, részben szakmai konszenzus alakult ki a bizottságban. Varga István jelezte azt is: számára is meglepetés volt az eredmény. Varga István azt hangoztatta, a jelenlegi elnök újrajelölésével a folyamatosság mellett döntöttek. Elmondta, Paczolay Péter személyéről a jövő héten dönt az Országgyűlés, addig azonban még sor kerül a meghallgatására is.

Az Alkotmánybíróság létszámának 15 fősre növelésére utalva arról beszélt, hogy a jövőben megnő a testület munkaterhe, mert várhatóan sokan fognak az Alkotmánybírósághoz fordulni az új jogorvoslati fórum keretében. Emlékeztetett: azoknak az állampolgároknak, akik kimerítették a rendes és rendkívüli jogorvoslatot a bírósági eljárás során, lehetőségük van az Alkotmánybírósághoz fordulni, ha alkotmánysértőnek látják az adott bíróság ítéletét.

Nem sokkal a szavazás előtt az MSZP jelezte, megszavazza a Fidesz által jelölt Paczolay Pétert az Alkotmánybíróság (Ab) elnökének, azonban több ponton nem ért egyet a jelenlegi helyzettel, és nem látja biztosítottnak a demokrácia, a jogállamiság értékeit – közölte Simon Gábor, az Alkotmánybíróság elnökét és tagjait jelölő eseti bizottság szocialista tagja.

Mint írta, az MSZP nem értett egyet az Alkotmánybíróság létszámának ilyen mértékű növelésével, az öt új jelölt személyével, és azzal sem, hogy a parlament választja meg az Ab elnökét. Az MSZP nem ért egyet továbbá azzal, hogy az Alkotmánybíróság jogkörét ilyen mértékben csorbították – tette hozzá.

A szocialisták szerint “az egész folyamat” veszélyezteti a demokráciát, a jogállamiságot, mivel a korábbi paritásos helyzethez képest egy 15 fős, fideszes többségű bizottság jelöli az alkotmánybírákat. Az MSZP – eddig elnöki tevékenységére való tekintettel – elfogadja Paczolay Pétert az Alkotmánybíróság elnökének, és reméli, hogy a jelenlegi fideszes többségű testület nem torzítja el az Alkotmánybíróságra jellemző korábbi színvonalat – zárta közleményét az ellenzéki képviselő.

A Ház hétfőn választotta meg 12 évre az Ab kormánypártok által jelölt új tagjait, akik szeptember 1-jétől kezdhetik meg munkájukat a testületben. Az Ab elnökét és tagjait jelölő eseti bizottság múlt hétfőn terjesztette a Ház elé az alkotmánybíró-jelöltek névsorát tartalmazó javaslatát. A tizenöt tagú jelölőbizottságban – amelyben nyolc képviselő fideszes, kettő KDNP-s, kettő MSZP-s, kettő jobbikos, egy pedig LMP-s – legalább nyolc igen szavazattal válhatott valaki jelöltté.

Az Országgyűlés korábbi döntése értelmében szeptember 1-jétől a jelenlegi 11 helyett 15 tagja lesz az Ab-nak, ahogyan azt a 2012. január 1-jétől hatályos alaptörvény kimondja. A parlament azért választott öt alkotmánybírót, mert egy poszt jelenleg is betöltetlen.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(4)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

4 Reader’s Comments

  1. Paczolayt támogatta az MSZP és az LMP is?
    Miért?
    Mit csinált ez a pasas azon kívül, hogy
    - némán tűrte az AB, többek között BALSAI által is történt lealázását (ld. Balsai-Lázár-féle tv. javaslatok és alkotmánymódosítások!)!
    - tudomásul vette, hogy egy odanemvaló, végzettségei és a törvény szerint is alkalmatlan pasast (Stumpf) neveztek ki alkotmánybírónak!
    - tudomásul vette és némán tűrte, hogy hogy “pokolbéli balsaikkal” higítsák fel az általa elnöklött testületet!
    - tudomásul vette és némán (reménykedve?) tűrte, hogy a másik hatalmi ág a maga kezébe vegye az AB elnökének megválasztását!
    - terjedelmes alfele alá tette a legelmaradottabb államok törvényei szerint is jogellenes MANYUP-pénzek állami kizsarolásának ügyét … előzetes “viszontszívesség” gyanánt!
    És ezek után:
    - nincs, aki ellene szavazna?
    - Paczolay bele tud nézni még a borotválkozó-tükrébe? (ha igen, akkor ő már egy SENKI és egy SEMMI, csak “orbándroid”!)
    - és a “demokratikus ellenzék” ugyan mit csinál, amikor ugyanezen tükörbe néz? … elégedett? … tényleg?!
    Ha igen, akkor már valóban ITT AZ IDEJE kirúgdosni az egész díszes társaságot Orbánostúl, Mesterházysúl és Schifferestől (meg FŐLEG Vonástól!)!
    - tudomásul vette és nmán tűrte

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  2. Jobb ma egy túzok, mint holnap veréb – agyú Balsai. Netán egy pokolfajzat, szadista faj gyűlölő. Nem mindegy, hogy a keserű pohár hashajtóval, vagy epével van meg töltve. Esetleg lehetne egy colt meg töltve ellenszavazóként.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  3. Számomra érthetetlen az MSZP és az LMP következetlensége. Egyik párt sem vett részt az alkotmányozásban, mert azt a fülkeforradalmárok diktátumának, egy pártalkotmány Magyarországra kényszerítésének tartották.
    Logikátlan most az egyetértésük, ha akkor valóban komolyan gondolták az orbáni alaptörvény demokráciaellenes létrejöttét és az állampolgári jogokat csorbító tartalmát. A következetesség azt tenné szükségessé, hogy semmi olyan szavazásban ne vegyenek részt, ami az általuk elutasított alaptörvényre épülő döntést készít elő vagy törvény elfogadására irányul. Az ilyen szavazásukkal ugyanis utólag legalizálják az orbán-rendszer kiépítésének törvényes alapján jelentő orbáni alaptörvényt is. Ha nem így lenne, akkor légvárépítésben való részvételről beszélhetnénk.
    Azt sem értem, hogy ezekben az emberekben nem merül fel a kérdés: Milyen szerepe volt az Alkotmánybíróságnak a demokrácia fülkeforradalmárok általi lebontásában? Milyen károkat okozott az országnak és közel 3 millió magánnyugdíj.pénztári tagnak Paczolay Péter azzal, hogy a végtelenségig, illetve a jelöléséig, s nagy valószínűséggel az újraválasztásáig halogatta, halogatja a jogggal való visszaéléssel hozott törvényekkel kapcsolatos beadványok elbírálását, melyek ennek következtében okafogyottá válnak.
    Ez a két párt egy olyan ember támogatott most, aki sunyi módon vállalt szerepet a demokrácia lebontásában.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  4. Nem értem a Jogászokat!
    Hogyan erőszakolhat rá a politika alkotmányjogi bukfenceket egy jogállamra?
    Szerintem csak úgy, ha az már többé nem jogállam!!!!!!!!!! :-(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Ceausescu ma választásokat nyerne 2014. április 12. szombat

Mesterházy: biztos, hogy lesz csalás 2014. április 5. szombat

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos