Ronai and Ronai
AMERIKAI

Már épülnek a charter űrtaxik 2011. április 20. szerda 9:34 | AN Forrás: Daily Mail

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Már épülnek a charter űrtaxik

Washington – A kereskedelmi célú űrutazás ismét egy lépéssel előbbre jutott, miután a Nasa április 19-én 270 millió dollárt adományozott olyan cégeknek, amelyek –  a remények szerint – ’taxikként’ funkcionáló űrhajókat építenek majd.

A tervek szerint az asztronautákat ezentúl ilyen magáncégektől bérelt űrhajók szállítják a Nemzetközi Űrállomásra, a Nasa pedig kivonja saját űrhajóit a forgalomból.

A Nasa eddig négy vállalatnak ajánlotta fel az anyagi segítséget a már végső stádiumban lévő kivitelezési tervek befejezéséhez.

A Boeing kapja a legnagyobb összeget, mintegy 92.3 millió dollárt, míg a magán kézben lévő Sierra Nevada 80 millió dollárral részesül.

A Space Exploration Technologies, amely mostanában rukkolt elő a valaha épített legerősebb rakétával, 75 millió dollárt kapott, az Amazon.com alapítója Jef Bezos által létrehozott Blue Origin pedig 22 millió dolláros támogatásban részesült.

A pénzt arra kell felhasználnia a négy vállalatnak, hogy taxi szolgáltatást nyújtson az űrben.

Az év elején megkezdték a Discovery űrhajó szétszerelését, 39 sikeresen végrehajtott küldetés után most darabjára szedik és múzeumba szállítják.

Április végén az Endeavour utolsó űrutazására indul, majd júniusban az Atlantis űrsikló is nyugdíjba vonul.

A Kongresszus még mindig vitázik arról, hogy mennyire képes a magánszektor biztonságos űrutazást biztosítani és hogy elegendő bevételt fog-e mindez eredményezni.

„A magán befektetések kiaknázása tűnik az egyetlen igazán járható útnak a Nasa számára, hogy a mostani szűkös anyagi források között is tovább tudjon lépni” – mondta John Gedmark, a Commercial Spaceflight Federation vezérigazgatója.

Amíg üzembe nem állítják az új űrtaxikat, addig az oroszok szállítják az asztronautákat az nemzetközi űrbázisra.

„A kereskedelmi űrhajózásba való befektetéssel a Nasa kereskedelmi űrprogramja amerikai munkahelyeket teremt ahelyett, hogy a dollármilliókat és a munkaerőt Oroszországba küldenék” – tett hozzá Gedmark.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)
Már épülnek a charter űrtaxik , 4.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, , , , ,

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

One Reader’s Comments

Kapcsolódó cikkek

Hat fok van a Marson 2012. október 3. szerda | AN

Holdontúli űrállomást tervez a NASA? 2012. szeptember 26. szerda | AN

1,1 milliárd jut az űrtaxikra 2012. augusztus 5. vasárnap | AN

Élőben az új marsjáró landolása 2012. augusztus 1. szerda | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos