Ronai and Ronai
AMERIKAI

El-Baradei teljes kampánylázban 2011. április 24. vasárnap 17:26 | AN Forrás: AP

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
El-Baradei teljes kampánylázban

Washington/Kairó – George W. Bush volt elnök háborús bűnökért történő felelősségre vonását szorgalmazza a Nobel-díjas háborús uszító, Mohamed el-Baradei, az ENSZ volt iraki atomellenőre, Egyiptom jövőjének egyik lehetséges meghatározója.

A hazájában az államfői posztért Amr Músza volt külügyminiszterrel, az Arab Liga jelenlegi főtitkárával versenyben álló Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) 1997 és 2009 közötti vezetője korábban azt nyilatkozta, ha megválasztják Egyiptom elnökének, úgy egy Gáza elleni izraeli támadás esetén „hadat üzen a cionista rezsimnek”. Egyiptommal kapcsolatban el-Baradei kijelentette: választási győzelme esetén első dolga lesz, hogy az ország bevételeit „szétossza” a különböző osztályokhoz tartozó egyiptomi népcsoportok között.

Most megjelent memoárkötetében minden eddiginél magasabb fordulatszámra kapcsolva a komplett Bush-adminisztrációt a vádlottak padjára ültetné „a szükségtelen [iraki] háború szégyene” miatt. A volt munkaadójával, az IAEA-val közösen Nobel-békedíjjal kitüntetett politikus szerint Bush és társai hazudtak az iraki tömegpusztító fegyverek létéről, holott ő, el-Baradei és munkatársai világosan megmondták: nem rendelkeznek ilyennel (nem adva magyarázatot arra, hogy akkor mit vetett be Szaddám Huszein néhány évvel korábban a kurdok ellen).

A The Age of Deception (A megtévesztés kora) című műben Egyiptom lehetséges következő, 68 éves elnöke úgy gondolja, „minden félnek le kell ülnie a tárgyalóasztalhoz”, és Washingtont terheli a felelősség, amiért nem eléggé megértő az olyan atomfegyverkező rezsimekkel szemben, mint a teheráni és a phenjani.

A szerző valamiért csak most számol be egy 2002 októberében lezajlott eseményről. El-Baradei és Hans Blix vezették az iraki háború kitörése előtt az ENSZ iraki tömegpusztítófegyver-ellenőrzéssel foglalkozó csoportját. A találkozón rajtuk kívül ott volt Colin Powell külügyminiszter, Condoleezza Rice nemzetbiztonsági tanácsadó és más politikusok.

El-Baradei szerint az amerikaiak arra tettek kísérletet, hogy az ENSZ-missziót átalakítsák, és az tulajdonképpen a fedőszerve legyen egy, az Egyesült Államok által folytatott vizsgálódásnak. Az ENSZ illetékesei ezt visszautasították, csoportjaik pedig folytatták a munkát, mintegy hétszáz ellenőrzést végeztek, és nem találtak bizonyítékot arra, hogy léteztek tömegpusztító fegyverek.

A kötet bizonyos értelemben válasz George Bush tavaly novemberben megjelent memoárjára, amelyben az előző amerikai elnök kitart amellett: helyesen cselekedtek, amikor elmozdították „a tömegpusztító fegyverek birtoklására törő gyilkos diktátort”. Bush beszámol arról az „émelyítő érzésről” is, amikor nem találtak ilyen fegyverzetet az invázió után, és a hírszerzést hibáztatta a nem kielégítő információkért.

Az egyiptomi politikus szerint a nemzetközi bíróságnak kéne megállapítania a háború bűnös mivoltát és felelősségre vonni a felelősöket, mondván, ha Szlobodan Miloseviccsel ezt meg lehetett csinálni, akkor Bush-sal miért ne lehetne.

A kötettel egy amerikai kiadó, a Henry Holt örvendeztette meg húsvétra az olvasni szeretőket.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)
El-Baradei teljes kampánylázban, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

2 Reader’s Comments

  1. Szaddam a kurdok ellen mérgesgázt vetett be.Különféle becslések szerint 20-50 000 áldozattal.
    De nem kell attól tartani,hogy ő elnök lesz,mert nem ismerik Egyiptomban,és nincs párttámogatottsága sem.Egyelőre.
    Az meg iró munkásságak része,hogy felelősségre kivánja vonni Bush-t.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  2. Az iraki háború mindenképen az USA érdekeit szolgáló agresszió volt. Egyetlenegy célja az iraki olaj mindenáron való biztosítása volt. A Szaddam diktatúra eltávolítása csak a lényeg elfedését szolgálta. Miért nem számolják fel a szaudi diktatúrát. Mellesleg megjegyzem hogy ez is egy vesztes háború mindazok részére akik részt vesznek benne. Magyarország számára is. Irtak megszállásában való részvételünk a történelmi nemzet szégyene, ugyanúgy ahogy az afganisztáni is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Irán tart az izraeli atomtól 2012. szeptember 21. péntek | AN

Áttörés az amerikai-koreai tárgyalásokon 2012. március 1. csütörtök | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos