Ronai and Ronai
AMERIKAI

Bosnyák háborús bűnösök kiadatás előtt 2011. április 14. csütörtök 13:23 | AN Forrás: Reuters

  • Hozzászólások(3)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Bosnyák háborús bűnösök kiadatás előtt

Seattle-Portland, Washington-Oregon – Egy férfit és egy nőt tartóztattak le Bosznia-Hercegovina kérésére az Egyesült Államok hatóságai. Szarajevó a horvát áldozatok terhére elkövetett gyilkosságokkal gyanúsítottak kiadatását kéri.

Tizennyolc évvel ezelőtt elkövetett háborús bűnök miatt körözi Bosznia a 39 éves Edin Dzekót (akinek semmi köze az ugyanilyen nevű, jelenleg a Juventust erősítő bosnyák válogatott labdarúgóhoz) és a 38 éves Rasema Handanovicot, akik az amerikai szövetségi bírósághoz eljuttatott dokumentumok tartalma szerint a Zulfikar elnevezésű bosnyák különleges egység tagjai voltak.

A Zulfikar szó kettéágazót jelent; az iszlám hagyomány szerint Alinak a Mohamedtől kapott kardját hívták így.

A boszniai ügyészség azt állítja, a Zulfikar 1993. április 16-án rontott rá Trusina falura, és több mint egy tucat horvát polgári személlyel, valamint hadifogollyal végzett, továbná négy másik polgári személyt, köztük két gyereket, súlyosan megsebesítettek.

Edin Dzeko 2006-ban lett honosított amerikai állampolgár; a Washington állambeli Everettben élt. A kiadatási kérelem szerint tagja volt a Zulfikar parancsnokságának. Trusina megtámadásakor állítólag bedobott egy embert az utcáról az egyik udvarba, majd agyonlőtte; utána fejbelőtte az áldozat feleségét is, aki nem volt hajlandó abbahagyni a sivalkodást.

Handanovic már 2002-ben amerikai állampolgár lett, és az oregoni Portland külvárosában, Beavertonban élt. Ugyancsak a trusinai atrocitás alkalmával egy nőt lőtt agyon, majd egy idős házaspárral végzett a kiadatási kérelemben foglaltak szerint, amelyben az is áll, hogy Handanovic és Dzeko még aznap önként jelentkeztek abba a kivégzőosztagba, amely horvát hadifoglyokat mészárolt le.

Ezekért a tettekért minimálisan tíz évi szabadságvesztés róható ki Boszniában, ahol egy 2005-ben létrehozott különbíróság foglalkozik több ezer, háborús bűncselekménnyel vádolt férfi és nő ügyével. Jobbára relatíve kisebb súlyú cselekményekről van szó, amelyekkel a hágai nemzetközi bíróság nem foglalkozik.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)
Bosnyák háborús bűnösök kiadatás előtt, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, , , , , , , ,

  • Hozzászólások(3)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

3 Reader’s Comments

  1. Aki fegyvertelen polgarok ellen ilyen atrocitasokat követtt el annak börtönben a helye

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  2. Hogyan kaphattak ezek vizumot. Vannak akik 3 ev utan kapjak meg a letelepedesi engedelyt., pedig nagyszeru szakmajuk van. Ezek a semmire kello gyilkosok meg csak szepen besetalnak USA-ba es kesz. Hol volt a hirszerzes, meg a tobbi ugynokseg amikor ezek allampogarsago kaptak ?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  3. Anno, évtizedekkel ez előtt egy barátom disszidált Argentinába. Minthogy ő odatartozott, akiket, illetve akiknek szüleit elvitték ‘44-ben, levélben megkérdeztem tőle, hogy hogy érzi magát a bujkáló nácik között? (Köztudott, hogy a legtöbben, köztük a legnagyobbak ott leltek menedékre.) Ő azt válaszolta, odahaza is van belölük még elég sok…
    Mégis jogos Commonsense kommenttárs feltett kérdése. Hogyan lehetséges az, hogy az USA, a demokrácia, az emberi szabadság mintaképe évtizedekig “rejteget” háborús bűnösöket?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Nácit kérhet ki Németország 2012. szeptember 24. hétfő | AN

Washington: Nem elsumákolni Csatáry ügyét! 2012. július 26. csütörtök | AN

Hagyták elillanni a kassai hóhért 2012. július 17. kedd | AN

Újabb háborús bűnöst találtak Pesten? 2012. július 15. vasárnap | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos