Ronai and Ronai
AMERIKAI

Be is avatkoztunk, meg nem is 2011. április 24. vasárnap 15:26 | AN Forrás: Politico

  • Hozzászólások(3)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Be is avatkoztunk, meg nem is

Washington – Újabb bírálatok érik Barack Obamát, amiért a katonai beavatkozás után hetekkel sincs közelebb Moamer Kadhafi megbuktatása. Igaz, ez Amerika első olyan háborúja, amelyben igazából nincs is meghatározva a cél.

„Beavatkoztunk másvalakinek a polgárháborújába, de nem kellő erővel ahhoz, hogy a nekünk tetsző eredményt csikarjuk ki”, szögezte le a Külkapcsolatok Tanácsa munkatársa, James Lindsay, aki a következő lehetséges forgatókönyvet vázolta fel:

„Valószínű, hogy a harc folytatódik, egyre több lesz az áldozat, a tévé mind borzalmasabb képeket sugároz, és fülsiketítő lesz a hírszolgáltatók, a szakértőgárda és a Capitol Hill-i beavatkozáspártiak által keltett ricsaj. Ha odajutunk, Obamának választania kell: vagy többet tesz, vagy valahogy kiszáll.”

Obama kezdettől fogva azt ígérte, az amerikaiak a légicsapásokban vitt főszerepről hamarosan áttérnek a többi hadsereg támogatására. Robert Gates védelmi miniszter azonban csütörtökön elismerte, hogy az átállás a tervezettnél hosszabbra nyúlik, és – John McCain szenátor bengázi látogatása napján – bejelentette a drónok líbiai bevetését is.

Mike Mullen admirális, az egyesített fegyveres erők vezérkari főnöke közlése szerint a líbiai helyzet egyre inkább állóháború jellegét ölti. A Kadhafihoz hű erők taktikát váltottak, és ezt olyan módon tették, hogy lényegében úgy nézzenek ki, mint az ellenzéki erők”, közölte Mullen iraki útja során. „Sokkal nehezebb lett így ellenük harcolni.”

A tripoli rendszert felbátorítja a Nyugat Líbia-politikájának tudathasadásos mivolta is. Miközben Obama és más vezetők lemondásra szólították fel Kadhafit, a diktátor erővel történő eltávolítása nincs a katonai hadjárat opciói között – ugyanúgy, ahogyan az első Öböl-háború idején sem volt szó Szaddám Huszein eltávolításáról. A cél mindössze az, hogy megakadályozzák a polgári személyek ellen végrehajtott csapásokat.

Obama eredetileg azzal indokolta az amerikai beavatkozást, hogy küszöbön álló humanitárius katasztrófát kellett elhárítani – konkrétan Bengázi lerohanását, amely tömegmészárlást eredményezett volna. A kritikusok szerint azonban az állóháború ugyanilyen katasztrófát jelent, csak épp az nem órák, hanem hónapok leforgása alatt játszódik le.

Anthony Cordesman, a Brookings Intézet védelmi elemzője szerint Kadhafi erőinek elrettentése nem egyenlő az ezredes hatalomból történő kiakolbólításával, valamint nem hoz létre működő gazdaságot, nem oldja meg a hajléktalanná vált, munkanélkülivé lett emberek problémáját, sem pedig azokét, akik nem bombázásba, hanem gyógyszerek, ellátás hiányába halnak bele.

Leslie Gelb, a Külkapcsolatok Tanácsa korábbi elnöke szerint „elveszítettük a hitelünket. Vannak, akik szerint Kadhafi egy jelentéktelen senkiházi, és mégis úgy fest, hogy képtelenek vagyunk tőle megszabadulni.” Michael Hayden, a CIA volt igazgatója és Michael Chertoff, George W. Bush korábbi elnök belbiztonsági minisztere arra figyelmeztettek: az elnök azokkal a kihívásokkal sem kellően számol, amelyek majd akkor jelentkeznek, ha sikerül végre elmozdítani Kadhafit.

A beavatkozás könnyen belpolitikai jogértelmezési marakodáshoz vezethet, miután Obamának a törvény értelmében május 20-ig meg kell kezdenie a líbiai misszióban részt vevő amerikai csapatok visszavonását, ha a Kongressus nem adja áldását rá. Az elnökök alávetették magukat a vonatkozó jogszabálynak, amelynek vitatása alkotmányellenes. Obama viszont azt állítja, neki nincs szüksége kongresszusi felhatalmazásra, mert az amerikai beavatkozás áttestálták a NATO-ra. Ez és a Predator drónok bevetésének engedélyezése vitákat kavarhat a jelenleg a deficit csökkentésével elfoglalt törvényhozásban.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)
Be is avatkoztunk, meg nem is, 5.0 out of 5 based on 1 rating

,

Címkék:, , , , , , , ,

  • Hozzászólások(3)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

3 Reader’s Comments

  1. Szerintem Barak Husszein Európa nyakán hagyja a gondot.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  2. Mivel tudjuk Montecuccoli óta,hogy mi kell a háboruhoz,és ez nincs meg az USÁ-nak…….
    Viszont nélküle a NATO akció müködés képtelen.
    Kadhafi meg uralkodik tovább,amig egy utódja meg nem gyilkolja,jó arab szokás szerint.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  3. Mi várható Obama Husszeintől? A testvérei ellen fog harcolni? Ne legyetek naivak!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

CIA-központ volt a bengázi amerikai konzulátus 2012. október 12. péntek | AN

Asszad adta ki a franciáknak Kadhafi számát 2012. október 1. hétfő | AN

Megalázták a nagykövet holttestét? 2012. szeptember 14. péntek | AN

Szolidaritási tüntetések Líbiában 2012. szeptember 13. csütörtök | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos