Ronai and Ronai
AMERIKAI

Asszad adta ki a franciáknak Kadhafi számát 2012. október 1. hétfő 23:06 | AN Forrás: MTI/Ynetnews

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Asszad adta ki a franciáknak Kadhafi számát
New York/London/Tripoli – Több országot, köztük az Egyesült Államokat és Franciaországot a „terrorizmus” – a kormányellenes felkelők – támogatásával vádolta meg hétfőn a szíriai külügyminiszter az ENSZ Közgyűlés általános vitáján elmondott felszólalásában. A londoni Times jelentése szerint az iráni vezetés megosztottá vált Szíria további támogatásának ügyében, de eddig mintegy tízmilliárd dollárral támogatta az asszadista rendőrállamot, amely egy líbiai politikus szerint hozzájárult Kadhafi vesztéhez.
.
Valíd Muallem szíriai külügyminiszter szerint az Egyesült Államok, Franciaország, Katar, Szaúd-Arábia és Törökország eltéríti a szíriai konfliktust azzal, hogy fegyverekkel, pénzzel és külföldi harcosokkal támogatja a „terrorizmust”. „A legrosszabb azt látni, hogy a Biztonsági Tanács azon állandó tagjai, amelyek a terrorizmus elleni küzdelem ürügyével háborúkat indítottak, most az én hazámban támogatják a terrorizmust” – hangoztatta Valíd Muallem.
.
A külügyminiszter az általános vita utolsó napján hangsúlyozta, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök távozásának követelését Szíria a belügyeibe történő “otromba beavatkozásnak” minősíti.
.
A szíriai diplomácia vezetője vasárnap egy libanoni székhelyű televíziónak nyilatkozva azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy az „iraki forgatókönyvet” akarja megvalósítani Szíriában is, és a vegyi fegyvereket akarja felhasználni a beavatkozás ürügyeként. Nem tisztázta ugyanakkor, hogy az Asszad-rezsimnek vannak-e ilyen fegyverkészletei.
.
Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, aki hétfőn, még felszólalása előtt fogadta a szíriai külügyminisztert, határozottan bírálta Damaszkuszt a civil lakosság legyilkolása, a lakott telekülések elleni légi és tüzérségi támadások, valamint az emberi jogok megsértése miatt.
.
Eközben Iránban – Szíria legfőbb szövetségesénél – vita alakult ki arról, a jövőben mennyire érdemes támogatni az Asszad-rezsim fennmaradását. A vita Száíd Ali Khamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője és Kászem Szulejmáni kémfőnök között alakult ki. Hamenei elégedetlen Szulejmánival, aki tizennégy éve vezeti az iráni Forradalmi Gárda alá tartozó al-Kudsz Erőt, amely meghatározza a stratégiai kapcsolatokat a térségbeli szövetségesekkel, a libanoni síita Hezbollahhal és a palesztin Hamásszal. Szulejmánit a jövőre leköszönő Mahmúd Ahmadinezsád elnök lehetséges utódjaként is emlegették.
.
A szíriai hadseregből dezertált katonák szerint hónapok óta Iránból fizetik a szíriai kormánycsapatok zsoldját, fegyvereit és egyéb költségeit, de Szulejmáni Hameneinek tett ígérete és a dollármilliárdok ellenére kudarcot vallott a szíriai helyzet megfordításában, továbbra sem képesek legyőzni a szíriai ellenzéket.
.
Az iráni vezetés nyíltan kiáll Básár Asszad szíriai elnök rezsimjének támogatása mellett, de a Times szerint a háttérben egyezkedni kezdtek ellenzéki erőkkel, köztük a szíriai Muzulmán Testvériséggel.
.
A jelentés szerint az Irán stratégiáját megkérdőjelezők attól tartanak, hogy a Szíriának adott pénzsegély összegének nyilvánosságra kerülése hazai zavargásokhoz vezethet. Nyugati országok az atomprogram miatt az elmúlt két évben szigorú pénzügyi és olajembargót vezettek be az iszlám köztársasággal szemben.
.
Az iráni gazdaság a szankciók miatt nehézségekkel küzd, a helyi fizetőeszköz, a rial értéke lecsökkent. Hétfőn 13 százalékot esett, egy dollárért ma már 33 500 rialt kell adni, míg vasárnap 29 600-at, tavaly pedig mindössze 13 ezer rialt kellett fizetni egy dollárért a Meshgal.com nevű internetes pénzváltó honlap szerint.
.
A brit Telegraph most megjelent értesülése szerint a damaszkuszi rezsim segített a francia elhárításnak abban, hogy megszerezze Moamer Kadhafi néhai líbiai diktátor műholdas telefonjának számát – és ez volt az a készülék, amit bemérve sikerült gazdáját is elkapni. Kadhafi a lojalisták vezetőjével, Juszuf Sákurral, valamint Ahmed Dzsibrillel, a Népi Front Palesztina Felszabadításáért terrorszervezet Szíriában élő vezetőjével beszélt, amikor készülékét bemérték.
.
Líbiai források szerint üzletet kötöttek a franciák a szírekkel: ha Básár Asszad segít elintézni Kadhafit, Párizs cserébe enyhíteni fogja a Damaszkuszra nehezedő politikai nyomást. Legalábbis így tudja Rámi el-Obejdi, a Kadhafit hatalmától megfosztó líbiai mozgalom külföldi hírszerzésért felelős volt vezetője.
.
El-Obejdi, aki jelenleg az egyik legnagyobb líbiai politikai pártot vezeti, megerősítette azt a korábbi hírt is, hogy idegen – alkalmasint: francia – ügynök is részese volt a Kadhadfi elleni 2011-es hajtóvadászatnak, amelynek a végén a bukott diktátort megalázták, majd meggyilkolták.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)
Asszad adta ki a franciáknak Kadhafi számát, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, , , ,

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

One Reader’s Comments

  1. Ki és mikor vágja szét az egyre nagyobb gordiuszi csomót? :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Amerikai katonák érkeztek Jordániába 2012. október 11. csütörtök | AN

Törökország odavert Szíriának 2012. október 3. szerda | AN

Iráni-orosz összeesküvés Szíriában 2012. szeptember 30. vasárnap | AN

Amerika bojkottálta az iráni felszólalást 2012. szeptember 26. szerda | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos