Ronai and Ronai
AMERIKAI

Félelemkeltéssel kényszerítenek engedelmességre 2011. március 15. kedd 10:03 Forrás: MTI

  • Hozzászólások(9)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Félelemkeltéssel kényszerítenek engedelmességre

Párizs, Budapest – Kemény kritikát fogalmazott meg a kormánnyal szemben Heller Ágnes a párizsi Odéon Színházban, ahol “a magyar értelmiség iránti szolidaritási estet” tartottak hétfőn.

Mathieu Potte-Bonneville filozófus, a CIPH elnöke részletesen ismertette a közönséggel a magyarországi filozófuspályázatok kapcsán a Magyar Nemzet című lapban megjelent cikkeket, majd az ügyben tett feljelentés tartalmát, valamint a médiatörvényt.

Heller Ágnes arra hívta fel a figyelmet, hogy az európai sajtóban azért váltott ki nagy felháborodást a médiatörvény, mert a szólásszabadság korlátozása egész Európára nézve veszélyes. Véleménye szerint Magyarországon jelenleg egyszerűen rosszul értelmezik, hogy mit jelent a demokrácia. A miniszterelnök és pártja meg van arról győződve, hogy nekik van igazuk és azokat, akik nem értenek velük egyet, “eretneknek” és az állam ellenségének tekintik – mondta a filozófus. Szerinte ez a fajta “fanatizmus” felszámolja a fékek és ellensúlyok rendszerét, amely a hatalommegosztást biztosítja egy demokráciában.

A “Kulturkampf” – ahogy Heller fogalmazott – pedig része a Fidesz hatalomkoncentrálási folyamatának. A kormányzat ugyanis minden független gondolkodót veszélyesnek tekint, mert azok akadályozzák a hatalom koncentrációját, s csak akkor elégedett, ha mindenki egyetért vele – tette hozzá.

Heller szerint régi pszichológiai eszköz, hogy félelemkeltéssel lehet az embereket engedelmességre késztetni. Mint mondta, Magyarországon félnek a közalkalmazottak, mert egy új törvény értelmében indoklás nélkül elbocsáthatók, és alá kellett írniuk egy papírt, hogy nem ellenzik, ha megfigyelik őket titkosszolgálati eszközökkel. Az említett példa felzúdulást váltott ki a nézőtéren.

Heller szerint a médiatörvény azon a rossz elven alapul, amely szerint az állam ellenőrzi a médiát. Pedig ennek – jegyezte meg – fordítva kellene működnie, a sajtónak kellene a hatalmat ellenőriznie. A magyarországi médiahelyzetről a filozófus kijelentette: a jobboldal és a szélsőjobboldal között folyik a versengés, a baloldali álláspont pedig nem létezik, mert a kormánnyal szemben a baloldalnak egyszerűen nincsenek javaslatai vagy programja. Liberális párt pedig már nem nincs, miközben a ‘liberális’ nagyobb szitokszóvá vált Magyarországon, mint a ‘bolsevik’ vagy a ‘náci’. Ennek oka szerinte az, hogy a baloldal “fogatlan oroszlánná” vált, a veszélyesnek tartott értelmiséget viszont liberálisnak tekintik.

Heller szerint jelenleg semmilyen alternatíva nem látszik a kormánnyal szemben, s miközben az emberek a demagógia ellenére egyre csalódottabbak, apátiába süllyednek.

A filozófus kitért a határon túli magyarok kettős állampolgárságának kérdésére is, amellyel önmagában nem lenne gondja, de ellenzi az azzal járó szavazati jogot. Hasonlóan a gyermekek után járó szavazati jog lehetőségéhez. “Sajnos nem viccről van szó” – mondta Heller, miután az elképzelés ismertetését a közönség hangos derültséggel fogadta.

A filozófus előadását egy szerinte jellemző példával zárta: Tarr Béla A torinói ló című filmje a rendezőnek a “Kulturkampfot” bíráló berlini interjúja miatt nem kerülhet a magyar mozikba, annak ellenére – mint Heller hangsúlyozta -, hogy a forgalmazó természetesen hivatalosan nem erre az okra hivatkozott. A Kádár-időszakban a magyarok Bécsbe jártak betiltott filmeket nézni, most majd Párizsba fognak – tette hozzá. Egy nézői kérdésre Heller elmondta: a mára kialakult helyzetért valamennyi politikai pártot felelősnek tartja.

Az est másik vendége, Vincent Peillon francia filozófus, az Európai Parlament szocialista képviselője volt, aki elmondta, hogy a magyar médiatörvény kapcsán az Európai Parlamentben a múlt héten elfogadott kifogásoló határozatot követően a szocialista, a liberális, a zöldpárti és a radikális baloldali frakciók újabb szövegről kívánnak szavazást kezdeményezni azért, hogy az Európai Bizottság szankciókat foganatosítson Magyarország ellen, ha Budapest nem vizsgálja felül a médiatörvényt.

Egy francia néző megjegyezte, hogy szerinte sokan egész mást gondolnak Magyarországon, mint az esten felszólalók, és jó lett volna a másik oldalt is hallani. Heller válaszában megjegyezte: ez csak egy olvasat volt, és a pluralizmus híveként elfogadja, hogy mások nem értenek vele egyet.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (15 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +18 ( 24 szavazatból)
Félelemkeltéssel kényszerítenek engedelmességre , 5.0 out of 5 based on 15 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(9)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

9 Reader’s Comments

  1. Lehet HÁ-el NEM egyetérteni, de ők az elvakult kleptokratikus viktokraták egy jókora kersztényfasisztoid beütéssel!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  2. Kedves “francia néző” ! Ez úton üzenem önnek, igen, vannak Magyarországon akik másképp gondolkodnak a médiatörvényről és a demokratikus jogok korlátozásáról mint Heller Ágnes. Másképpen, azaz egyetértve a kormánnyal. A magyarok többségének fogalma sincs arról mi az a demokrácia, milyen jogai és kötelességei vannak egy demokrata ország állampolgárának. Jó esetben ismeri a demokrácia szó definicióját. A magyar nép 45 éven keresztül elzárva élt a nyugattól. Elsősorban munkásokat és nem értelmiségieket képeztek iskoláink. A rabszolga gondolkodást, a konformizmust, a szürke személyiséget díjazták, a másképpen szólót üldözték. A Nép, a meghunyászkodásért cserébe biztonságot, és az ország eladósítása árán alacsonyan tartott árakat kapott. Nem kellett gondolkodnia, hiszen megmondta a hatalom, mi a jó neki, mi a helyes viselkedés, közgondolkodás, hogy na éljen, neveljen gyereket. Az általános iskola vagy a szakmunkásképző után bárhol talált munkát, ahol nyugdíjazásáig kényelmesen, stressz mentesen dolgozhatott. Aztán nyugdíjba vonult és szerény körülmények között, de élvezhette még nem is annyira idős napjait. 1990-ben a kommunisták átmentették vagyonukat az új rendszerbe, ami csak névleg vált “új” rendszerré. A magyar népnek semmilyen ismerete nem volt a kapitalista értékekről, piacgazdaságról, szemléletről. Az öngondoskodás formáiról. Ők csak nyugati szinvonalon akartak élni, és azt hitték, ez egy tollvonással megtörténik, tenni nem kell érte. A politikusok pedig hazudtak és hazudtak 20 éven keresztül. Valóban igaza van Heller Ágnes asszonynak . Valamennyi eddigi párt felelős a kialakult helyzetért. Az emberek nem akarnak szembenézni a nehézségekkel. Még a fiatalok is a kommunizmust sírják vissza: “mennyire könnyebb volt akkor az élet! ” Ez igaz. Könnyebb, biztonságosabb, de szürke. Az ügyesebbeket, okosabbakat elnyomták. Most ők elhagyják ezt az országot. A magyar népnek fel kellene nőnie a nyugathoz. Mindazonáltal a FIDESZ-nek is igaza van néhány dologban. Az Európai Unio-ba törekvés, majd az UNIO Magyarországra erőltetett változtatásai tönkretették a magyar mezőgazdaságot és ipart. A munkanélküliség elsősorban ezen hajdani rossz döntésekből adódik. De ezt ma már nem lehet 1-2 év alatt helyrehozni, és természetesen megint a népen csattan az ostor. Az embereknek nincs 5-10-20 éve. Mi most élünk, most akarunk boldogulni, ezért néhány millióan nem akarjuk hogy a politika újra kísérletezzen rajtunk. Aki tud, külföldre megy. Igazi demokráciába, igazi kapitalizmusba. Ott sem könnyű, de van értelme dolgozni és önállóan gondolkodni.

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (14 szavazatból)
  3. Kedves “francia néző” ! Ez úton üzenem önnek, igen, vannak Magyarországon akik másképp gondolkodnak a médiatörvényről és a demokratikus jogok korlátozásáról mint Heller Ágnes. Másképpen, azaz egyetértve a kormánnyal. De ez az egyetértés többnyire abból adódik, hogy a magyarok többségének fogalma sincs arról mi az a demokrácia, milyen jogai és kötelességei vannak egy demokrata ország állampolgárának. Jó esetben ismeri a demokrácia szó definicióját. A magyar nép 45 éven keresztül elzárva élt a nyugattól. Elsősorban munkásokat és nem értelmiségieket képeztek iskoláink. A rabszolga gondolkodást, a konformizmust, a szürke személyiséget díjazták, a másképpen szólót üldözték. A Nép, a meghunyászkodásért cserébe biztonságot, és az ország eladósítása árán alacsonyan tartott árakat kapott. Nem kellett gondolkodnia, hiszen megmondta a hatalom, mi a jó neki, mi a helyes viselkedés, közgondolkodás, hogy na éljen, neveljen gyereket. Az általános iskola vagy a szakmunkásképző után bárhol talált munkát, ahol nyugdíjazásáig kényelmesen, stressz mentesen dolgozhatott. Aztán nyugdíjba vonult és szerény körülmények között, de élvezhette még nem is annyira idős napjait. 1990-ben a kommunisták átmentették vagyonukat az új rendszerbe, ami csak névleg vált “új” rendszerré. A magyar népnek semmilyen ismerete nem volt a kapitalista értékekről, piacgazdaságról, szemléletről. Az öngondoskodás formáiról. Ők csak nyugati szinvonalon akartak élni, és azt hitték, ez egy tollvonással megtörténik, tenni nem kell érte. A politikusok pedig hazudtak és hazudtak 20 éven keresztül. Valóban igaza van Heller Ágnes asszonynak . Valamennyi eddigi párt felelős a kialakult helyzetért. Az emberek nem akarnak szembenézni a nehézségekkel. Még a fiatalok is a kommunizmust sírják vissza: “mennyire könnyebb volt akkor az élet! ” Ez igaz. Könnyebb, biztonságosabb, de szürke. Az ügyesebbeket, okosabbakat elnyomták. Most ők elhagyják ezt az országot. A magyar népnek fel kellene nőnie a nyugathoz. Mindazonáltal a FIDESZ-nek is igaza van néhány dologban. Az Európai Unio-ba törekvés, majd az UNIO Magyarországra erőltetett változtatásai tönkretették a magyar mezőgazdaságot és ipart. A munkanélküliség elsősorban ezen hajdani rossz döntésekből adódik. De ezt ma már nem lehet 1-2 év alatt helyrehozni, és természetesen megint a népen csattan az ostor. Az embereknek nincs 5-10-20 éve. Mi most élünk, most akarunk boldogulni, ezért néhány millióan nem akarjuk hogy a politika újra kísérletezzen rajtunk. Aki tud, külföldre megy. Igazi demokráciába, igazi kapitalizmusba. Ott sem könnyű, de van értelme dolgozni és önállóan gondolkodni.

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  4. Hitler annakidején a nép egyharmadát félrevezette, másik harmadát megfélemlítette, a harmadik harmadát pedig legyilkolta. Ma ugyanez történik hazánkban a kétharmaddal. A harmadik harmadot nem kell legyilkolni, csak kreált bűncselekmények konstruálásával emberileg, idegileg törkretenni, nivel a gyenge igazségszolgáltatás – akit egyébként szintén fenyegetnek – 6-10 év alatt hirdet itéletet, hogy nem történt bűncselekmény. Eu-s tagok vagyunk. Jó lenne, ha Európa tehetetlenségéből felrázná magát, mert nemcsak mi magyarok leszünk modern rabszolgák saját hazánkban, hanem Európa ugyanúgy lejáratja magát, mint Hitler uralmának kezdetén. Ébresztő Európa című cikkemet igéret ellenére a mai napig az Amerikai Népszava nem közölte, űgy tűnik a gyávaság erősebb, mint az igazság iránti igény.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (13 szavazatból)
  5. Igaza van “keddi”-nek, a magyar emberek sokasága fél.
    A még munkahellyel rendelkezőket súlyosan megfélemlítették orbánék, a két heti indoklás nélküli felmondás, közszolgák 50%-os váratlan fizetéscsökkentése, stb. negatív jelenségek, esetek zárat tesznek a szájakra, féltik a családjaiknak betenni való falatra sem jutna pénz, ha egy demonstráción résztvennének…….

    Orbán, a vekkeres, amit igért, hogy levadásszák a volt kormány tagjait, most megteszik, gátlástalan, embertelenül, sem anyákat, sem apákat, sem gyermekeiket semmibevéve olyan módszerekkel, amelynek még a tudata is öl, nemhogy a levadászások piszkos folyamata.

    2 milliós Szijjártó félék röhögnek felénk a képernyőn, a melósok meg havi minimálbért visznek haza családjuknak megélhetésre!!!! Ezt igérte Orbán? – nem!
    Piszkos munka folyik ma kis hazánkban.
    Valójában az emberek nem igazán értelmezik a politikát, csak a szívükhöz, lelkükhöz szóló szép szavakra adnak, s ez lett, lesz a vesztük, most kapjá, meg Orbántól a “köszönetet”. A kiskirály korona után vágyik…… egyeduralomra tör, mint a volt román min.elnök, akit kivégeztek. Kérdés csak az, hogy a nemzetköziség ezt hagyhatja? – hagyja, hogy megvalósuljon? – és az EU?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  6. Varga Lászlóné

    A kiskirály korona után vágyik!
    Ez teljesen nyilvánvaló!
    Különben szerintem lehet,hogy már orvosi eset!De hogy valami nagy elmebaja van,az tuti!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  7. #
    keddi
    2011. március 15. kedd
    14:46
    Én nagyon kíváncsi lennék az írásodra, gondolom még mások is!
    Nem árulják el, hogy mi okból nem közlik?
    Furcsállanám, ha gyávaság lenne a háttérben, mert itt nagyon kemény cikkek jelennek meg folyamatosan.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  8. Kedves terlasz!
    Amennyiben Bartus László főszerkesztő úr megadja neked az email címemet, szívesen elküldöm részedre a teljes cikket.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  9. Tisztelt keddi! Én is szivesen elolvasnám acikkedet, Én sem hiszem hogy gyávaság állna a háttérben,inkább talán feledékenység.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Iványi Gábor levele Áder Jánosnak 2013. július 18. csütörtök | AN

Orbán Mussolini korporációit építi 2013. május 19. vasárnap | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos