Ronai and Ronai
AMERIKAI

Szódium-thiopentált kobzott el a DEA 2011. március 16. szerda 9:30 | AN Forrás: Reuters

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Szódium-thiopentált kobzott el a DEA

Atlanta – A szövetségi hatóságok elkoboztak egy szállítmányt kivégésekkor használatos nyugtatót, miután kétségek merültek fel annak eredete felől.

A szövetségi Drug Enforcement Administration (DEA) ügynökei birtokukba vették Georgia állam teljes szódium-thiopentál készletét. A halálra ítélt bűnelkövetők ügyvédei közül számosan panaszkodtak arra, hogy a kivégzésekkor használatos anyag nem törvényes úton került az államhoz. Sara Totonchi, az atlantai Southern Center for Human Rights emberjogi szervezet igazgatója azt állította, a büntetésvégrehajtás a feketepiacon vásárolta a szódium-thiopentált.

Nem közöltek további részleteket, és azt sem tudni, konkrétan hány halálos adagról van szó. A szódium-thiopentál ellátásban két hónappal ezelőtt fenyegetett fennakadás, amikor az illinois-i Hospira Inc., amely a vegyi anyagot eddig előállította, etikai okokból a gyártás beszüntetése mellett döntött, illetőleg azt Olaszországba kihelyezve akarta folytatni, ott azonban erre nem kapott engedélyt. A georgiai büntetésvégrehajtás a szövetségiek közreműködését kérte annak megállapítására, honnan valósi a szer.

John Bentivoglio ügyvédnek Eric Holder igazságügyi miniszterhez írott levele szerint Georgia egy londoni cégtől rendelte a mérget; a rendelés ötven kapszulára szólt, és a DEA-t nem értesítették az ügyletről, ami szabályellenes.

A szódium-thiopentál a kivégzetteknek beadott drogkoktél három összetevője közül az első, egy rendkívül erős nyugtató, amelynek használata valamennyi injekciós kivégzésnél törvényileg előírt kötelezettség. Egyes államok, ahol már kifogytak belőle, az állatok eutanáziájánál is bevált pentobarbitált alkalmazzák helyette.

Georgia siralomházaiban jelenleg százhatan várnak kivégzésükre, de még egyikük időpontját sem tűzték ki.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

2 Reader’s Comments

  1. Olyan szó, hogy Szódium a Magyar nyelvben nincsen. Az angol Sodium nevű elem helyesen Nátrium, vegyjele Na.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  2. És egy év alatt nem szólt senki, hogy az nem szódium, hanem ásványvízium.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Sodium

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Harmadszor is megúszta a kivégzését 2012. augusztus 27. hétfő | AN

A halálbüntetésről szavaz Kalifornia 2012. április 24. kedd | AN

Kivégezték a texasi csecsemőgyilkost 2012. március 29. csütörtök | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos