Ronai and Ronai
AMERIKAI

Terrorfenyegetés és dilemmák Nagy-Britanniában 2011. február 4. péntek 23:33 | AF Forrás: BBC, The Daily Telegraph

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Terrorfenyegetés és dilemmák Nagy-Britanniában

London – Nagy-Britanniának a jövőben olyan öngyilkos merénylők terrortámadásaira és merényletkísérleteire is fel kell készülnie, akik saját állampolgárai, és ezért nehéz lesz őket megfigyelni és leleplezni – figyelmeztetnek biztonsági szakértők, egy brit politikus szerint pedig a szigetország “a terroristák paradicsoma” lehet.

A brit titkosszolgálat szerint a radikalizálódott brit muzulmán fiatalok közül többen is – megfelelő kiképzés után – készek öngyilkos merénylőként akár ártatlan civiliek életét is veszélyeztetni. Ez a probléma akár egy generáción keresztül is mérgezheti a brit társadalom életét és okozhat súlyos konfliktusokat.

Erre az MI6 munkatársai figyelmeztettek, amikor amerikai politikusokat is tájékoztattak aggályaikról. E tájékoztatók lényegét titkos diplomáciai iratokban továbbították Washingtonba, melyek egy részét most a Wikileaks munkatársai tették közzé.

A kiszivárogtatott iratokból az is egyértelmű, hogy az amerikai illetékeseket komolyan aggasztja, vajon a brit titkosszolgálatok  munkatársai meg tudják-e fékezni a ‘belföldi terrorizmust’ miközben a titkosszolgálatok költségvetését komolyan csökkentik. (Emlékezetes, hogy az eddigi legpusztítóbb merényletet, a 2005. július 7.-i, londoni metróállomásokon végrehajtott, 52 halálos áldozatot követelő robbantássorozatot ázsiai bevándorlók már brit földön született gyerekei követték el, akik Pakisztánban kaptak kiképzést).

A diplomáciai táviratok szerint az MI6 munkatársai azt mondták: a terrorizmussal kapcsolatos fejlemények nyomon követésére a CIA és más amerikai szervek segítsége nélkül lényegében képtelenek.

Terroristák menedéke?

Eközben a Daily Telegraph című brit konzervatív napilap arról számol be, hogy a kormány által a brit terrorellenes törvények áttekintésére felkért független szakértő szerint az Európai Unió emberi jogi törvényei miatt Nagy-Britannia lényegében “a terroristagyanús elemek paradicsoma lett”. Hiába szeretné ugyanis a brit kormány kitoloncolni a külföldi, terroristagyanús, illetve nemzetbiztonsági kockázatot jelentő elemeket: ha hazájukban kínzás vagy kegyetlen bánásmód fenyegetné őket, akkor az Európai Emberi Jogi Bíróság szerint ezt nem lehet megtenni. A brit kormány több ilyen esetben is azzal érvelt, hogy a potenciálisan kitoloncolt gyanusítottak emberi jogait kell szembeállítanui azzal a fenyegetéssel, amit a brit nemzetbiztonságra nézve jelentenek, az emberi jogi bíróság elutasította ezt az érvelést. “Ennek eredményeként Nagy-Britannia biztonságos menedék lett azon egyének számára, akik elszántak arra, hogy a brit állampolgárok és Nagy-Britannia biztonságát veszélyeztessék” – mondta Lord Carlile.

A brit kormányban és a parlamentben jelenleg is kemény viták zajlanak arról, hogy mindezek fényében miként lehet és kell a terrorizmus megelőzésének jogi kereteit kialakítani, illete továbbfejleszteni.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)

Címkék:, , ,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kapcsolódó cikkek

Iránban kivégeztek egy ellenzéki költőt 2014. február 14. péntek | AN

Terrorfenyegetés Magyarországról 2014. február 12. szerda | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos