Ronai and Ronai
AMERIKAI

Átrajzolják Írország politikai térképét 2011. February 28. Monday 6:56 | AN Forrás: BBC, Reuters, AP, The Irish Times

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Átrajzolják Írország politikai térképét

Dublin – Írországban óriási vereséget szenvedett az eddigi kormányzópárt az előrehozott parlamenti választásokon, a szavazók keményen megbüntették azért, mert a csőd szélére juttatta az országot. Írország sok évtizedes politikai térképe teljesen átalakult, megszűnt az eddigi kormányzópárt hatalmi monopóliuma.

Bár a hivatalos végeredményt még nem hirdették ki, az már most is világos, hogy az eddigi legnagyobb ellenzéki párt, a Fine Gail fölényes győzelmet aratott, bár abszolút többséget nem tudott elérni, így valószínűleg koalíciós kormányt alakít majd. A szavazás teljesen átrajzolta Írország sok évtizedes politikai térképét.

A mostani előrehozott választásokra azért került sor, mert az ország a teljes gazdasági csőd szélére került, amelyet csak nagyszabású, az EU és az IMF által adott mentőcsomaggal  tudott elkerülni. Ám a mentőcsomag folyósításához szükséges költségvetési reformokat és jelentős megszorításokat Brian Cowen kormányfő csak úgy tudta elfogadtatni a parlamenttel, hogy lemondott pártvezetői posztjáról és kénytelen volt új választásokat kiírni. A választók pedig most keményen megbüntették a pártot, amiért nem tudta folytatni a “kelta tigris” diadalmenetét.

Új parlament, régi gondok

Mivel a rendkívül komplikált ír választási rendszerben a kompenzációs szavazatok kiszámítása időbe telik, néhány választókörzet eredményét még nem tudták véglegesíteni. Ám a Fine Gail már eddig is 68 mandátumot szerzett, a Munkáspárt 35-öt, így valószínűleg ez a két párt alkot majd koalíciót. Az eddigi kormányzópárt viszont mindössze 17 mandátumot kapott, éppen annyit, mint a független jelöltek összesen. Az északír politikából már jól ismert Sinn Fein 13 mandátumot szerzett.

Az új miniszterelnökjelölt, Enda Kenny közölte: máris tárgyalásokat kezdett európai illetékesekkel a megalakuló új kormány legfontosabb feladatáról, az adósságkezelésről. Szeretné ugyanis elérni, hogy könnyítsenek az Írországnak nyújtott mentőcsomag igen kemény feltételein. Megfigyelők szerint azonban gyakorlatilag semmi esély arra, hogy jelentős adósság-átütemezést vagy könnyítést tudjon elérni. Eközben azonban az amúgy is igen ingatag helyzetben lévő euróövezet egyik nagy erőpróbája lesz, miként tudja kezelni az ír válságot, ezért a nagy európai fővárosokban nyugtalanul figyelik, miként alakulnak az új ír belpolitikai erőviszonyok.

Mindenesetre Enda Kenny új stílusú kormányzást ígért. “Kormányom a felelősség, és nem a kiváltságok kabinetje, a köz szolgálatának, nem pedig a személyes előnyöknek a kormánya lesz. Egy olyan kormány, amely bizakodva és bátran néz a jövőbe, nem pedig bűntudattal és a múltat sajnálva” – mondta támogatóinak, miután világossá vált győzelme.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék: , ,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kapcsolódó cikkek

Összefogás vagy beolvadás lesz a DEKA? 2012. January 30. Monday | AN

Gyurcsány kezdi felfogni, hol van 2011. November 26. Saturday | AN

Nyíltan meleg elnöke lehet Írországnak 2011. September 28. Wednesday | AN

Barack O’Bama Írországban 2011. May 24. Tuesday

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos