Ronai and Ronai
AMERIKAI

A drezdai bombázásra emlékeznek 2011. február 13. vasárnap 18:09 | FH

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A drezdai bombázásra emlékeznek

Drezda – A Drezdát elpusztító szövetséges bombázás 66. évfordulójára emlékeztek a Németország keleti részén fekvő városban. A második világháború vége előtt több mint ezer amerikai és brit repülőgép egy éjszaka alatt porig rombolta a menekültekkel teli Drezda városát. A hivatalos adatok szerint 25 ezer ember halt meg, de ezt a számot többen is vitatják. Az évfordulón rendszeresek a neonáci és antifasiszta tüntetők közötti összecsapások.

Az emlékezések a Heidefriedhof temetőben kezdődtek, ahol politikai és vallási vezetők, valamint a hadsereg képviselői helyeztek el koszorúkat az áldozatok tiszteletére emelt emlékműnél. A város közben a neonácik “temetési menetére” készül. A városban várhatóan néhány ezer szélsőjobboldali demonstráló fog végigvonulni, hogy a bombázás áldozataira emlékezzenek. Ugyanakkor több ezer antifasiszta is tüntetésre készül a neonácizmus ellen Drezdában.

A hivatalos adatok szerint 25 ezer ember halt meg Drezdában, amikor 1945. február 13-án este amerikai és brit gépek nagyjából kilencezer tonnányi bombát dobtak a menekültekkel teli városra. Legalábbis ezt állapította meg tavaly márciusban, hat évig tartó vizsgálódás után egy nagynevű német történészekből álló bizottság. Mások, leginkább neonáci csoportok azonban azt állítják, hogy több százezer halottja volt a drezdai bombázásnak.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, , , ,

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

One Reader’s Comments

  1. Az éjtszaka csendes. Nem dübörögnek motorok a levegőben,
    nem világít éjszakai napfény a város felett.
    Mégis hallom a dörrenéseket, megremeg a föld,
    de semmi baj, csak egy vénember emlékezik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Orbán ellopja a magyarok történelmét 2013. november 1. péntek

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos