Ronai and Ronai
AMERIKAI

Bartus László: A gyurcsányi út 2011. február 20. vasárnap 8:48

  • Hozzászólások(85)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Bartus László: A gyurcsányi út

Nem lehet tudni, mekkora szerepe volt Puch László interjújának abban, hogy Gyurcsány Ferenc nem hagyta el az MSZP-t. Ahogyan a pártigazgató felszólította őt a távozásra, arra csak egy jó válasz van, a maradás. Ami, persze, ezt az egy szempontot leszámítva, a lehető legrosszabb válasz. Arra viszont jó volt Puch László kiállása, hogy nyilvánvalóvá tegye, ki az MSZP igazi irányítója. Vélhetően ez is volt az interjú célja. A két szembenálló fél nem Mesterházy és Gyurcsány, hanem Puch és Gyurcsány. Nem mintha Mesterházy Attila nem szabadulna szívesen az ambíciózus volt miniszterelnöktől, de az igazi ellenfél a háttérben Puch László, és ellenfelek mindazok, akik az ő kezében vannak. Az interjúban maga erősítette meg, hogy Mesterházy Attilát ő találta ki, ő tette meg pártelnöknek. Puch László ezzel nyilvánosan deklarálta, hogy ebben a pártban ő az igazi főnök. Nem lennék szívesen Mesterházy Attila helyében.

Fentiekből következik, hogy ebből a szempontból kell értékelni Gyurcsány Ferencnek azt a döntését, hogy az MSZP-ben marad. Ha így döntött, tudnia kell, hogy a párton belüli csatát Puch Lászlóval kell megvívnia, a pártpénztárnoki rendszerrel, és azokkal, akiket Puch László mozgat. Ha ezt nem tudja, akkor nem tudja, mire vállalkozott.

Az külön tanulmányt érdemelne, hogy a magyar pártfinanszírozási rendszerben hogyan válhatnak pártpénztárosok informális vezetőkké. Miképpen lehet egy-egy párt a pártpénztáros foglya. A fekete és szürke pénzek rendszerében soha senki nem tudja, hogy a pártnak valójában hol és mennyi pénze van. Legtöbbször az elnök sem. Azt sem, hogy melyik forint honnan származik. Ebben a rendszerben a pártok pénztárosai lesznek a kulcsfigurák, mindenki tőlük függ, egy idő után a pénztárosok belátásán, jóindulatán múlik, mire lesz pénz és mire nem. Az adminisztratív személyből politikai döntéshozó válik: abból lesz valami, amire ő pénzt ad. Amit ő nem támogat, az nincs. Mint az említett interjúból kitetszik, pártelnököt is ő választ. Akit ő nem támogat, az bukásra van ítélve. Kivéve, ha valaki őt félre tudja állítani. Ez azonban lehetetlen, mert a rendszerből fakadóan az egész pártelitet kellene félreállítani a megyei elnökökig bezárólag. Mindenkit, aki a pénztárostól pénzt kapott. És máshonnan kell pénzt szerezni, ami ebben a rendszerben majdnem lehetetlen. Ahhoz meg kellene tanulni benyúlni a saját zsebbe.

Egy ilyen helyzetben ugyanis mindenki, és mindenki munkája, a pártpénztárostól függ. Vele kell jóban lenni. És mivel a pártfinanszírozás olyan, amilyen, mindenki tudja, hogy a pártpénztáros pénze többnyire nem tiszta. Ezért legyen bármilyen szép és nemes a feladat, ha ebből a pénzből támogatják, maga se lesz tiszta. Aki elfogad támogatást, úgy ézi, korrumpálódik. Nem tehet ugyan mást, de szennyesnek, korruptnak érzi magát, és lekötelezetté válik, miután a pénzt – amit normális esetben legálisan kellene megkapnia – a pénztáros jóindulatából nyeri. Mindenki zsarolható lesz, mindenki kiszolgáltatottja a pártpénztárosoknak, rosszabb esetben hűbérese. Arról nem beszélve, ha nemcsak a feladathoz kap valaki pénzt, hanem azért is, mert “már olyan sokat tett a pártért”. Egzisztenciális függőség is létezik a világon, és mivel senki nem jut másképp a munkájához szükséges feltételekhez, csak a pénztáros nagyvonalúsága által, senki nem érzi magát olyannak, mint aki a pártpénztárossal szembefordulhat. Ez ugyan hazugság, mert a pénztáros nem a maga pénzét osztja, de a hatás mégiscsak ez. Emiatt nem lehet belülről szövetségesekre számítani.

E folyamat eredményeként a pénztárosok döntéshozókká válnak. Mivel a feketén megszerzett pénzeket el kell dugni, ellenőrizhetetlenné kell tenni, ezek a pénzek láthatatlanokká és ellenőrizhetetlenekké válnak a párt demokratikus fórumai, nyilvánossága és vezetése számára is. Ez előidézhet olyan helyzetet, hogy a pénztárosok a pártnak szerzett pénzekkel úgy bánnak, mint a sajátjukkal. A párt nevében sarcolják meg az állami vagy nem állami cégeket, a százmilliókat azért kapják, mert a párt nevében kérik, de utána nem a párt rendelkezik felette, hanem a pénztáros. Úgy bánik a párt láthatatlan pénzével, mintha az övé lenne. Normális esetben annyi lenne a dolga, hogy amikor szólnak neki, hogy nyissa ki a kasszát, kinyitja, és ha megmondják neki, hova mennyit kell fizetni, akkor oda elküldi. De ebben a rendszerben már a pénztáros mondja meg, mire ad pénzt, és mire nem, mit fejlesszenek, és mit ne. Majdhogynem ő mondja meg a stratégiát, a párt irányvonalát, célkitűzéseit. Ez pedig abból fakad, hogy minden párt fekete pénzekből él. Egy ilyen rendszerben a pénztáros manipulálhat, a pénzt személyes hatalma kiépítésére fordíthatja. Az van, amit ő mond, amire ő pénzt ad. Az kerül helyzetbe, pozícióba, akit a pénztáros támogat. A párt demokratikus szabadsága és önállósága – finoman szólva – átalakul.

Ez azt a veszélyt hordozza magában, hogy a pénztáros intelligenciáján, vezetői képességein, tisztességén múlik, hogy mi lesz egy párttal, és az általa képviselt érdekközösséggel. A párt akkorára tud nőni vagy zsugorodni, amekkora a pénztáros intelligenciája. A párton belül addig van béke, amíg a párt vezetése engedelmeskedik a pénztárosoknak. Amíg nem kérdőjeleződik meg a szerepük, addig viszonylagos nyugalom van, a függőségek és kiszolgáltatottságok rendszerében megszületnek valamiféle kompromisszumok. Ha azonban olyan vezető kerül hatalomra a pártban, akit a pénztáros nem támogat, esetleg a megválasztott vezető véget akar vetni a pártpénztárosok fent leírt, informális, átláthatatlan uralmának, akkor olyan hatalmi harc indul el, amely szétverheti a pártot, szétverhet egy kormányt, vagy a szakadék szélére képes sodorni egy országot. Magyarország Őszödtől kezdődő kálváriája és lepusztulása, az égő Budapest látványa, a demokrácia leépítése, antidemokratikus alkotmány készítése, a köztársaság felszámolása, akár ilyen egyszerű összefüggésekre is visszavezethetők.

Ez a modell tarthatatlan. Vagy a pártpénztárosi rendszer mellett dönt egy párt, annak minden következményével együtt, vagy az ellenkezőjéről. Középút nincs. Puch László és Gyurcsány Ferenc addig fér meg egy pártban, amíg Gyurcsány Ferenc alkalmazkodik. Meghúzza magát. Ezt üzente neki a pártigazgató. Az a pártpénztáros, aki ilyen hatalmat épít ki, aki kezében tartja a pénzt, és a pénz által a párt erős embereit, az nem fog lemondani erről a hatalmáról. Ennek megtartása érdekében képes minden eszközt felhasználni, hogy ellenfelét tönkretegye, lejárassa, eltávolítsa. Kész lehet arra is, hogy felhasználja akár a politikai ellenfelet is ebben a harcban. Valakinek buknia kell. Nem tudni, hogy tisztában volt-e vele, de amikor Gyurcsány Ferenc bejelentette, hogy az MSZP-ben marad, akkor ennek a harcnak az újrakezdése mellett döntött.

És ha már itt tartunk, vannak még szélesebb összefüggések is. Az 1989 utáni demokrácia számos példát mutatott arra, hogy a pártpénztárosok függetlenedni képesek a pártjuktól, és szoros, jó kapcsolatokat ápolhatnak a halálos ellenségnek számító másik párt pénztárosával. Emlékezhetünk a Fidesz-MDF székházügyre, ahol a pártpénztárosok közös ügyleteket bonyolítottak, egymással szimbiózisban éltek, a piacot felosztották, és egyáltalán nem ellenségként, hanem üzlettársakként tekintettek egymásra. Legutóbb a két kereskedelmi rádiófrekvencia felosztása vetette fel annak gyanúját, hogy miközben a Fidesz és az MSZP a nyilvánosság előtt gyilkolja egymást, politikusaik vehemensen egymásnak feszülnek, a pénztárosaik nagyon jól megvannak egymással, és jól felosztják a piacot egymás között. Békésen seftelnek egymással.

Ebből aztán komoly bizalmatlanság fakad, mert felmerül a kérdés, hogy ha ilyenek kiderülnek, mi az, amit nem látunk? Milyen alkuk vannak még a háttérben? Ki kinek dolgozik? Nem válik-e egyik pártpénztáros kiszolgáltatott helyzetbe a másiktól? Puch Lászlónak a Figyelő interjújában felteszik a kérdést a sokfelé terjengő szóbeszéd alapján: mi köze van neki Simicska Lajoshoz? Milyen szerepe lehet a Simicskával való kapcsolatnak ahhoz, ahogyan az MSZP szétesett? Éppen csak azt nem kérdezték meg, hogyan lehetséges, hogy az MSZP a világ legkorruptabb pártjaként vonult be a Guinness Rekordok könyvébe, de az ellopott pénznek nyoma sincs. Fél évvel a nyolcéves kormányzás után semmiféle tartalékkal nem rendelkeznek, néhány hónap után megélhetési problémákról lehetett hallani. Pedig évek óta tudhatták, hogy ellenzékbe mennek, amit túl kell majd élni. Eközben a rivális Fidesz nyolc éves ellenzéki létben, elszakítva az állami források megcsapolásától, virágzó milliárdos médiabirodalmat épített fel. Miből? Az előző négyéves kormányzásuk tartalékaiból? De akkor hol van az MSZP pénze? Hogyan lehet egy párt annyira balfácán, hogy a korrupcióról, a lopásról, mindenkinek ők jutnak eszébe, de sehol nincs az ellopott pénz, a százmilliós lopásokról hirhedt tolvajok szegények, mint a templom egere. Hol a pénz? Tudja azt valaki? Belelát valaki a párt titkos kasszájába? Ismeri az MSZP kezén átfolyt pénzek útját és célállomását?

A jó viszonyról szóló pletykák ma már odáig vezetnek, hogy sokan a párton belül is azt állítják, hogy Simicska Lajos irányítja háttérből az MSZP-t, az MSZP kilopott pénzeinek egy része pedig a Fideszhez vándorolt. Ezek nyilvánvaló képtelenségek, de jól mutatják a gyanú légkörét, és azt az abszurd helyzetet, amit a pártfinanszírozás rendszere létrehozott. Azért az nem véletlen, hogy ilyen kérdéseket tesz fel egy újságíró. Ezt nem magától találja ki. Puch László ezeket a feltételezéseket legendáknak nevezte, nyilván joggal, de azért az igaznak látszik, hogy a pénztárosok között valamiféle egyeztetés és meg nem támadási szerződés létezik. A Fidesz nagy tisztogatása csak egy bizonyos szintig terjed, amennyi nekik elég az MSZP szétveréséhez. A fekete pénzekre épülő pártfinanszírozási rendszer leleplezése csak az egyik oldalon történik meg. Mintha a másik fél nem ugyanebből élne húsz éve. Kaya Ibrahim, bányák, tokaji nem jegyzőkönyvek, A-reklám, B-reklám, C-reklám, felsorolni se lehet. Valami nem stimmel. És ha ez így van, akkor egy nagyon szűk körben döntenek Magyarország sorsáról, és nagyon kicsinyes szempontok alapján.

Az egész ország kiszolgáltatottja ennek a pártfinanszírozásnak, a pártpénztárosok átláthatatlan hatalmának és láthatatlan együttműködésének. Abba már ne is gondoljunk bele, hogy a gazdasági, a pénzügyi és a kulturális életben ki mindenki függ ezektől a pénztárosi döntésektől. Ami Magyarországon zajlik, az a pártfinanszírozás következménye és eredménye. Ez a rendszer ezt hozza létre. Ez az oka annak, hogy Magyarországon a demokrácia megbukott, a jogállamot felszámolják, kiábrándultak az emberek a rendszerváltásból, nem talál az ország kiutat magának. Ezt pedig a Fidesz egyszemélyes tulajdonosa ügyesen kihasználja a maga javára. Ha lemondunk romantikus összeesküvés-elméletekről, akkor azt kell feltételeznünk, hogy a politikai versenyfutás azon dőlt el, melyik párt pénztárosa képes a párt érdekei és a párt vezetője alá rendelni magát. Hogy a fekete és szürke pénzek saját zsebbe folynak, ismeretlen helyekre tűnnek el, vagy a pártot szolgálják. A párt vezetője rendelkezik felettük vagy a kölcsönös függőségek rendszerét hozzák létre belőle. Lelkileg a pártelnöktől függ a pénztáros vagy fordítva?

Nemcsak az MSZP foglya a pártfinanszírozás rendszerének, hanem a Fidesz is. Azzal a különbséggel, hogy a Fidesznél a pártpénztáros az elnök keze alá dolgozik, az MSZP-nél pedig fordítva. A Fideszben a vezető az erősebb, a pénztáros vakon bízik benne, és a fekete pénzeknek legalább nagyobb részét a párt céljaira használják.Viszont a párt itt sem tud megszabadulni soha a vezetőtől, aki a pénztárossal össze van nőve. Emlékezzünk meg azokról, akik megkérdőjelezték Orbán Viktor vezetését a pártban. Nem kell nagy részvétet gyakorolnunk, mert a Fideszben még ezt is dörzsöltebben csinálják: úgy állították félre a riválisokat, hogy kaptak valamit. Még Wachsler Tamás is kapott egy kisgazda honvédelmi államtitkárságot. Hasonlítsuk ezt össze azzal, ahogyan az MSZP elárulta, hátba döfte és lemészárolta Gyurcsányt. Viszont, akik a Fideszben Simicska Lajos pénzügyi zsonglőrmutatványait kifogásolták, nem értették a szlogent, hogy joga van mindenkinek hülyének lenni, és megtámadták a pénztárost, azoknak mindnek távozniuk kellett a pártból. Sokat mesélhetne erről Fodor Gábor. Ez ugyanis a rendszer lényegét, szíve közepét érintette.

Visszatérve: mivel nem legális a bevétel, nem helyettesíthető a pénztáros. Legfeljebb egy ugyanolyannal, de ez sem könnyű, mert ehhez is érteni kell. És akinél a fekete kassza kulcsa, az a főnök. Ez a szisztéma kizárja a nyugati típusú demokrácia létrejöttét, működését. Ebből csak egy olyan rendszer jöhet létre, amilyen a Nemzeti Együttműködés Rendszere, a fülkeforradalommal és a centrális erőtérrel. Maffiavezért termel ki a rendszer, mert a pártfinanszírozás jelenlegi rendszerében a pártok pontosan úgy gazdálkodnak a fekete pénzekkel, mint a maffia. Emlékszünk még arra, amikor kopasz fegyveres biztonsági őrök védték a Fico Kft. székhelyét, mint egy ukrán maffiaközpontot? Először a pártból lesz maffia, aztán az állam működik maffiaként. Védelmi pénzeket szednek (mindentől megvédenek), lefoglalnak cégeket, megfenyegetnek, vissza nem utasítható ajánlatokat tesznek, kirabolnak, felülírják a törvényeket, nem tűrnek ellentmondást.

Amikor Gyurcsány Ferenc úgy döntött, hogy az MSZP-ben marad, akkor azt az utat választotta, hogy ezt a rendszert felszámolja. Ha így döntött, azt is elhatározta, hogy a pénztárosokkal ezt a harcot megvívja. Az talán másoknak is feltűnt, hogy Puch Lászlóval majdnem egyidőben mondta a Fidesz is, hogy Gyurcsány távozzon az MSZP-ből. Ez közös célnak látszik. Az más kérdés, hogy ezt a harcot honnan lehet sikeresebben megvívni a pénztárosi rendszer ellen, az MSZP-n belülről vagy kívülről. Tisztában kell lennie azzal, hogy a másik oldalon hatalmas érdekeket sért, sok ember egzisztenciáját veszélyezteti, nagyon erős ember az eltökélt ellensége. Nem képzelheti azt, hogy bármit tehet ebben a pártban anélkül, hogy ezt a modellt és ezt a hatalmi gócot fel ne számolja. Ha nem teszi, ugyanaz várhat rá, amit egyszer már átélt. Vesszőfutás. Őszödi beszédeket mindig lehet találni.

Ha az említett helyzetből indulunk ki, akkor Gyurcsány Ferencnek egyetlen esélye van, hogy az évértékelő beszédében elmondott programot az MSZP-ben megvalósítsa. Ha tudomásul veszi, hogy nyilvánosság elé állt az igazi ellenfele, aki hadat üzent neki és megfenyegette. Ha felmérte, hogy ezt a harcot sikerrel megvívhatja, és kezében vannak azok a fegyverek, amelyekkel ezt a háborút megnyerheti. Tudnia kell, hogy a párton belül senkire nem számíthat, csak azokra, akik soha nem szorultak rá a pártpénztáros jóindulatára és támogatására. Tudnia kell, hogy az ellenfelei jól szervezettek és felkészültek, semmitől nem riadnak vissza. Az ellene való harcban az MSZP és a Fidesz érdekei azonosak, és számíthat arra, hogy ellene a háttérben újra összefognak. Tudnia kell azt is, hogy a pártpénztárosi rendszert csak úgy buktathatja meg, ha leleplezi a párt pénzeinek esetleges ellopását, ha volt ilyen. Csak akkor nyerhet, ha bebizonyítja az árulást.

Gyurcsány Ferencnek azt is tudnia kell, hogy győzelemre csak akkor van esélye, ha lemond arról a pénzről (legyen az bármekkora, ha valahol létezik), amit a pártpénztáros felhalmozott, vagy amit a jövőben képes megmozgatni. Neki új, az eddigitől független pénzforrást kell teremtenie, nem az eddigi módszerekkel. Neki már úgy kell most bánnia a pénzügyekkel, mint az általa megálmodott következő köztársaságnak. Pénzre viszont szüksége lesz, ami újjászervezi a pártot és a demokrácia, az “új köztársaság” barátainak erejét. Tudnia kell, hogy ez a pénz honnan lesz. Tud-e független pénzforrást találni? Ő nyúl a zsebébe? Meg tudja győzni a demokratikusan gondolkodó milliárdosokat, hogy létrehozzanak egy pénzalapot az önkényuralom ellenzékének? Ha abból indulunk ki, hogy egy volt miniszterelnöknek, akiről az a hír járja, hogy maga is milliárdos, adakozásból szednek össze egy sátor bérlésére való összeget, ahol beszélhet, az elég lehangoló. Talán nem tudott róla. De ha ennyit akar rászánni, ebből köztársaság nem lesz. Én nem vagyok millárdos, de ha beszélni akarok, kibérelek egy sátort. Az a baj, hogy a többi millárdos magyar demokrata is így áll a közös ügyekhez: életüket és vérüket, csak a pénzüket nem. Ezért virulnak a pártpénztárnokok. Előbb-utóbb, mindenki náluk köt ki.

Végezetül fel kell tenni a kérdést: érdemes-e az MSZP-n belül megvívni ezt a harcot? Nem lett volna érdemesebb hagyni ezt a pártot, ha nem is tud, nem is akar olyan lenni, mint amit ő szeretne? Hogyan lehet ezt a pártot úgy átalakítani, hogy azt a közvélemény valaha is elfogadja? Ne feledjük el, hogy ennek a pártnak nagy tehertétele, hogy valóban az egykori MSZMP utódpártja. Lehet harcolni a komcsizás ellen, de tudomásul kell venni, hogy ez állandóan kijátszható kártya lesz ellenük. Meglehet, a magyar társadalom valóban azt akarja, hogy azok a politikusok, akiknek a gyökereik ott vannak, most már tűnjenek el. Az MSZP múltja a jobboldallal való kölcsönhatásban a másik oldalon is megakadályozza egy konzervatív párt létrejöttét, mert ebben a politikai versenyben készen kínálja magát a populista antikommunista demagógia. Ez még olyan értelmes és nagy reményű fiatalemberekből is képes esztelen vadorzót csinálni, mint amilyen egykor Orbán Viktor volt. Nagy a csábítás, hogy elég az ellenfelet csak lekommunistázni. Az viszont már mentális és intellektuális probléma, ha valaki maga is bedől saját propagandájának, és elhiszi, hogy híveivel kizárólag ő képviseli Magyarországot. De az országnak jót tenne, ha az egykori állampárt örökösei, akik ráadásul mostanra teljesen lejáratódtak, visszavonulnának. Ezt a pártot nem lehet átalakítani, és ebben a formájában nem érdemes megmenteni. Ha vége lesz a Fidesz őrjöngésének, mindkét oldalon polgári, demokratikus, egymást tiszteletben tartó, mérsékelt pártoknak kell létrejönniük, és ami eddig volt, azt elfelejteni, mint egy rossz álmot.

A mostani helyzetben azon lenne érdemes gondolkodni, hogyan lehet a diktatúrával szembeni ellenállást kiszabadítani a pártpolitikai keretek közül. Ma az MSZP remdelkezik azokkal az eszközökkel, parlamenti frakcióval, infrastruktúrával, amelyek valamennyire még alkalmasak lehetnek az ellenállásra. Ellenállás azért nincs, mert ugyan birtokolják ezeket az eszközöket és lehetőségeket, de nem tudnak élni velük. Az MSZP-től békében kellene elválni, nem szabad leírni, megbántani, ellenségként kezelni, kiközösíteni őket, mert ma még nekik van egyáltalán valami demokratikus politikai eszköz – és tegyük hozzá: szándék – a kezükben. (Az LMP-t felejtsük el, az egy vicc.) Inkább bekapcsolni kellene őket abba a társadalmi folyamatba, ami a kiút felé vezet. A fent leírt struktúrán változtatni egyelőre úgysem lehet. Van egy közös érdek. Ezt fel kellene ismernie az MSZP-nek is, és nyitnia kellene, át kellene adnia, meg kellene osztania az eszközeit, amilyen mértékben csak lehet, a társadalom különböző demokratikus közösségeivel, szervezeteivel, szakmai és tudományos műhelyeivel, erősítenie kellene a civilszférát, azt is támogatni, ami nem tartozik a párthoz. Szétosztani mindent, hogy megerősödjenek és ne kimúljanak a demokratikus közösségek, intézmények. Ha ezek felmorzsolódnak, ha a közösségek, szervezetek, intézmények atomizálódnak, akkor vége. Ha párt kereteiben gondolkodnak, nekik is végük van.

Az MSZP akkor tévedt el a nagy sötét erdőben, amikor befelé fordult, belső harcaik, a belső mutyik kötötték le őket, elhanyagolták a társadalmi kapcsolataikat. Még saját szimpatizánsaikat is, nincs ember, akinek ne volnának sérelmei velük szemben a saját táborukból. A túlélésüknek is az egyetlen lehetősége, ha nyitnak, ha nemcsak azzal foglalkoznak, ami a párté. Ha kilépnek a Fidesz-MSZP pártcsatározásból, és a társadalmi kapcsolataikat építik, a rajtuk kívül álló demokratikus intézményrendszert erősítik. El kellene engedniük barátságban Gyurcsányt, még támogatniuk is kellene. Ha okosak lennének, nem harcolnának, hanem megegyeznének, hogy nyitnak egy szélesebb frontot, megosztanák a szerepeket, legyen több a zászló és több a tábor. És támogatni kellene minden más olyan kezdeményezést, amely erősíti a társadalom ellenállását. Felmérték már ezt? Keresik a kapcsolatokat? Egyezkednek? Vagy csak pártpolitizálnak tovább, és szóvivőik asszisztálnak a Szijjártó-cirkusz előadásaihoz? Vagy építik a széles társadalmi összefogást? Ha ezt teszik, akkor hasznára vannak a hazának. A történelem és a szavazók pedig majd döntenek a sorsukról. Ha ezt megteszik, legyen ez a döntés bármi, még pozitívan írhatják be magukat a történelembe.

Könnyen lehet, hogy a szociáldemokráciának két lépcsőben kell kinőnie az egykori állampártból. Az első volt, amikor kimondták az MSZMP megszüntetését, a második az lesz, amikor kimondják az MSZP megszüntetését. De ezt is lehet két lépcsőben. Először kiválik a Gyurcsány-csoport, majd követi a többi. Ha okosak, előre leosztják a szerepeket, ahelyett, hogy lemészárolnák egymást. Az MSZP átalakításában gondolkodni reménytelen vállalkozás. Egy politikailag és erkölcsileg kompromittálódott pártot nem lehet megújítani és átalakítani, csak megszüntetni.

Ezért nem tartjuk jó döntésnek, hogy Gyurcsány Ferenc az MSZP-ben marad. Az a harc, amit ezzel elindít az MSZP-n belül, azt a kevés energiát is másra fordítja, nem a demokrácia védelmére. Ebben a harcban pedig könnyen vesztésre van ítélve. Ő nem tud olyan eszközöket használni, amire itt szükség lenne. Ha megbuktatná az embert, még megmarad a rendszer. Azért kellene most dolgozni, hogy olyan változás következzen majd be, ahol a jelenlegi pártfinanszírozási rendszert lehet megszüntetni, ami kiveti magából azokat, akik nem demokratikus szabályok szerint működnek. Feltételezzük, hogy Gyurcsány Ferenc annak tudatában jelentette be, hogy az MSZP-ben marad, és nem alakít új pártot, hogy ezt a háborút nem tudja megspórolni. Nem gondolhatja, hogy az általa javasolt programról meggyőzheti majd az MSZP vezetését, és az belátja, hogy igaza van, és önként követi őt. Nem szabad emberek döntéséről van szó. Ha csak arra számít, hogy majd az idő megoldja, majd csak lesz valahogy, teszi a dolgát, és jóra fordul a helyzet, akkor könnyen bukásra ítélheti magát. Mi változik 2012-ig? Sokak szemében ez így csak egy hitegetés. Miközben sokan komolyan bíznak benne, és várnak tőle valamit.  Ha “alkalmazkodik”, ahogyan a pártigazgató kérte, akkor mellékszereplő maradhat.

Újra kellene gondolni, újra kellene tárgyalni. Meg kellene egyezni az MSZP-vel, megosztani a szerepeket, még talán az eszközöket is, és békében elválni úgy, hogy a közös célokért együttműködnek. Ez naiv elképzelés ugyan, de ennek lenne értelme. Előrelatóan lezongorázni a következő néhány évet. Az MSZP részéről is ez lenne a bölcs döntés. Ha Gyurcsány Ferenc mégis marad, és megvívja az elkerülhetetlen harcot, akkor neki egy esetben van esélye: ha leteszi a nyilvánosság elé, ki adta át a Fidesznek az őszödi beszédet. Ha tud valamit, és demokrata, ezt meg kell tennie. Joga van tudnia az országnak, hogy ki idézte elő ezt a katasztrófát, ami Magyarországon bekövetkezett. Az őszödi beszéd átadása megbénította a kormányzást, soha nem látott belpolitikai válságba sodorta az országot, csatatérré változtatta Budapestet, kevés híján államcsínyt, puccsot hajtottak végre, végezetül pedig a demokrácia felszámolásához vezető kétharmados fülkeforradalmat idézett elő. Ki volt az, aki képes volt elárulni a pártját, feláldozni az ország jövőjét, aki képes volt saját miniszterelnökét odadobni az ellenségnek, csak azért, mert a párton belüli pozícióját gyengíteni akarta, meg akarta ő buktatni? Feltehetően azzal állnak majd most is szemben.

Nevet akarunk.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.7/5 (75 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +118 ( 122 szavazatból)
Bartus László: A gyurcsányi út, 4.7 out of 5 based on 75 ratings

Címkék:, , , , , ,

  • Hozzászólások(85)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

85 Reader’s Comments

  1. Tökéletes tisztánlátó írás.Örülök,hogy még van módomban olvasni.Gratulálok.Ha ez számít egy alacsony státuszútól.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +32 (32 szavazatból)
  2. 3 évvel a választások előtt öngyilkosság új pártot alapítani, mert mire választunk, ELFÁRAD.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -11 (17 szavazatból)
  3. “Nevet akarunk.”

    Ha jól emlékszem Debreczeni írta, hogy ha kiderülne, kik állnak az öszödi kiszivárogtatás mögött, az egész mszp összedőlne.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +23 (25 szavazatból)
  4. Szerintem, éppen MOST lehetne itt az ideje, új “párt” , elindításának, hiszen még van 3 év arra, hogy “bedogozzák” magukat a köztudatba! Lásd LMP!! Ebből a szempontbót nézve, Gyurcsány, tényleg nagy ÁSZ lehet!! Hiszen láthatóan képes, magához vinzani a tömegeket!! Másrészt viszont, az tényleg IGAZ, hogy ezzel az MSZP, most aztán, végleg LESZEREPELNE!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (19 szavazatból)
  5. Edit véleményévell ellentétben én azt hiszem, hogy kellene a 3 év ahhoz, felépüljön és erősödjön. A Fidesztől napról napra, hétről hétre elpártoló “csalódottakat” már most meg kellene próbálni “begyüjteni” na nem “párttagnak”, hanem “lassan visszaszimpatizálóknak”. Hogy így legyen, már most kellen egy olyan párt,amelyik kihelyezi az “útjelző táblákat” az eltévedetteknek.
    Szerintem nincs mire várni. Ha Gy.F. majd csak 2012-ben kezdi átalakítani az MSzp-t, akkor kell megküzdeniük egymássl a párton belüli irányzatoknak és emberekne (csak hogy mást ne a Pénztárnokot említsem), abból 2013 közepére lehetnek tiszta viszonyok. Addig ki kínál alternatívát azoknak, akik keresik azt?
    P.S. Tetszett ez utolsó mondat, de én úgy tudomezt, hogy “Neveket akarok!” (ezt humornak szántam)
    üdv. Gábor

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (15 szavazatból)
  6. Valahol mindenki tudta, tudja ezeket, de leírva, így összefoglalva és olvasva megrázó élmény volt.
    Csak gratulálni tudok ehhez az íráshoz is.
    De bennem leginkább az a kérdés merült fel, hogy vajon azok, akiknek ez az írás igazán útmutatót nyújthatna, azok olvassák-e? Mert ha igen, akkor érdemes lenne magukba szállni, és megfontolni az itt leírtakat, és a tanácsokat mérlegelni, megfogadni.
    Nekünk, kis embereknek csak egy reményünk van, hogy talán felnyílik a szemük és végre igazán az ország helyzete kerül előtérbe, nem a kicsinyes önzésük. Vagy nagyon naív vagyok, és még nem születtek meg azok az emberek, akik igazi hazafiak, és képesek egy jó cél érdekében az élre állni?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +20 (20 szavazatból)
  7. Bocsánat Edit, a két hsz.-át a fejemben “összetoltam” és ott “láttam” a “Nevet akarunk”-ot.
    Üdv. Gábor

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  8. Gyurcsány Ferenc úrnak valóban egy tiszta lapot kellene az asztalra tennie, olyan csoportosulással,akik tiszták tudnak maradni mindenáron. Ha az őszödi beszéd kiszivárogtatása szempontjából nézzük az MSZP belső viszonyait, akkor keserűség lep el minden szimpatizánst. A köztudat ismeri a kiszivárogtatót, minden kétséget kizáróan. Azt is, miről szólt ez a beszéde. Nem arról, amilyen hangsúlyt kapott – a kiszivárogtatótól – végül! Mert nem mindegy, hogy azt mondom Mátyás Király vagy Király Mátyás! És én azt gondolom, hogy ilyen vezetésre termett alkat, mint Gyurcsány Ferenc, lépjen, mert elkésik. Reá szüksége van az Országnak, de becsületes környezetben. Ilyenek találszanak még jó számosan, csak tessék őket megszólítani.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +21 (23 szavazatból)
  9. Nagyon elgondolkozató írás Ha igaz, és miért ne, akkor az a helyzet, hogy
    tehetséges emberek egy csoportja a könnyebb ellenállás (?) irányában maffiát
    alakítottak az országba és valójában az egész országot ők, néhányan igazgatjá, uralják.
    Így van Cicvarek?
    Akkor két út van. Az egyik, hogy lehet-e tisztességesen, vagy sem?
    ……………………..Az másik, hogy ha nem/igen, akkor mi a teendő?
    Mit is mondott Clausewitz? A háború célja az ellenség meg seg/sem -ítése.
    Így van Cicvarek?
    Meg lehet fújni a kürtöket! :-)
    Tratam Tratam ! előre a demokrátiáért, a zsebemért ! :-) :-)
    Igy van ez kedves ifjú Laci barátunk.
    Mily szép is az idealizmus, de
    “Az Igazság oly szép, hogy megéri, hogy egy életen át hiába kergessük.”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -3 (7 szavazatból)
  10. Teljesen egyet értek a fentebb leírtakkal, ezért csak javasolni tudom, hogy mindenki használja “Megosztás” funkciót – és így valóban sok emberhez (szimpatizánshoz, leendő szimpatizánshoz) eljuthat a cikk!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  11. Köszönöm Bartus László!
    Elolvasva az írását visszaigazolva látom az én, és még nagyon sokunk véleményét.Az MSZP kudarcra ítélte saját magát az által, hogy nem töri meg a pártpénztárosa befolyását.
    Nem tudnak kitörni,és Gyurcsány sem fogja ezt megtenni, ha ott marad…Nem hiszem hogy nem látja át ezeket a dolgokat, és azt sem hiszem, hogy a mostani chartás “okos emberek” sem látják,hogy ez a felállás kudarcra van ítélve.
    Sajnos Gyurcsány ott követi el a hibát, hogy nem önt tiszta vizet a pohárba. Az őszödi beszéddel kapcsolatban volt belső vizsgálat. Miért nem hozzák nyilvánosságra az eredményt?Valaminek lennie kell még a háttérben, mert Gyurcsány eddigi ténykedését ismerve,hihetetlennek tűnik,hogy az igazság mellett sasszézva akarja megoldani ezt a dolgot.Ne reménykedjen abban hogy meg tud védeni pár embert, mert a Puch félékkel szemben, ez elvetélt ötlet.Ahol a pénz, ott a hatalom. Nagyon igaz…
    Éppen ezért,vagy ennek ellenére elhibázott döntés volt tőle, ez a bejelentett maradás. Mikor tanulja már meg, hogy a szándékait illetően nagyobb óvatosságra van szüksége?Mikor jön rá, hogy az MSZP-ben nincsenek olyan emberek, akik segítenék őt, mert valamilyen formában mindegyik lekötelezett a pártpénztárnoknak?
    Véleményem szerint -és nem hiszem hogy nagyot tévedek – ezek a figurák nem érdemlik meg hogy közéjük tartozzon!Nem lehet ide is meg oda is igazságot tenni! Hagyja ott a francba ezt a megkövesedett rendszerű pártot,és mozduljon már végre!Persze ehhez megint egy elhibázott lépés volt ez a mostani bejelentése.
    Nagyon sokan csalódtak, mert hitték hogy létezik Gyurcsánynak egy harcosabb énje,ami arra ösztönzi, hogy tömeget gyűjtsön maga köré,akár az MSZP akarata ellenére is.Mindez kibontakozóban volt, és rövidre zárta ezzel a bejelentéssel.
    Az őszödi beszéddel kapcsolatban keringenek olyan feltételezések is, hogy ő volt a kiszivárogtató.Nem tudom, de azt igen, hogy a név nyilvánosságra hozásával vagy örökre elbukik, vagy olyan bázist hoz létre maga körül, hogy semmilyen pártpénztáros nem lesz képes megakadályozni a demokrácia kiteljesedését.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (13 szavazatból)
  12. Papikám!

    Ismét egy remek Bartus cikk!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  13. Lőkös Lászlóné

    Puch László egy megélhetési politikus.Ugy tudom,hogy most is csak listáról jutott be.Javaslom neki hogy egy Gyurcsány Ferenc összejövetelre menyjen el s akkor megváltozik a véleménye.Az emberek szeretik Gyurcsányt,nagy az érdeklődés iránta.S ekkor remélem,hogy Puch a tükörbe néz s elhagyja az MSZP-ét.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (12 szavazatból)
  14. Nevet akarunk. Ezt már én is többször kértem az mszp-től, hogy derítsék ki az öszödi beszéd kiszivárogtatóját. EGY ÁRULÓ LAPUL A MAI NAPIG KÖZÖTTÜK! Télleg tegyenek már pontot a végére, sürgősen keressék meg, mert minimum ennyivel tartoznak Gyurcsány úr tisztelőinek. Had ne mondjam mit tennék vele!!! Persze közölték indult belső vizsgálat , de eredménytelen. Miért köddé vált? Hisz ott lapít még közöttük! Olyan nincs, hogy egy x fős pártrendezvény résztvevői között nem találnak meg egy embert. A résztvevőket mind hazugságvizsgálat alá kell vonni. Addig keressék amíg meg nem találják, mert addig hiteltelenek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (8 szavazatból)
  15. Kedves Lökős Lászlóné! Sem Puch sem a többi korrupt politikus nem fog megváltozni.Még attól sem, ha elmennek egy Gyurcsány összejövetelre. Nagyon is jól tudják, hogy ő képes lerántani az aljasságukról a leplet, ezért aztán valóban képesek még a fidesszel is összefogni azért, hogy megsemmisítsék. Nekem már többen mondták, hogy van a háttérben a fidesz és az MSZP között egy bizonyos alku. Most már elhiszem.Viszont ha Gyurcsány marad,és megalkuszik, akkor zsarolhatóvá válik, és nem hinném, hogy békén fogják hagyni. Majd találnak a kedves párttársakkal együtt olyan bizonyítékot, ami vagy börtönbe juttatja, vagy megint teljesen lehetetlenné, hiteltelenné teszi. Tényleg jobb lenne neki – felmérve a párton belüliek támogatását – lépne. Kifelé az MSZP-ből. Aminek a nevét most már nehéz lesz tisztára mosni. Ne keveredjen közéjük, mert disznóvá válik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  16. Szerintem soha nem fogjuk megtudni, hogy ki szivárogtatta- (lopta) ki az öszödi beszédet.
    Továbbra is erősebb bennem az a gyanú, hogy ezt egy olyan Cég lopta ki, amelynek a legfejlettebb titkosszolgálati eszközei akkor megvoltak és azok egy árnyalattal fejlettebbek voltak, mint a Nemzetbiztoságiaknak. A nyílvánosságra kerülés ideje a gyanús, mert, ha az MSzp-ből vitték volna ki, akkor nem az önkormányzati választások “előestéjén” kerül ki a köztudatba, mert az az egész párnak ártott. (igaz előbb is ártott volnaí)
    Persze az is lehet, hogy belső ember vitte ki, eladta a Fidesznek, az pedig a “legjobbkor” dobta be.
    Nem tudom – de nem is fogom megtudni.
    Üdv. Gábor

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  17. A cikk konklusiója szerint tudjuk, hogy kik, tudjuk, hogy kiket,
    de senki nem lép.
    Vagy mindenki ártatlan, vagy mindenki benne van.
    Akkor mi a probléma?
    Az életnek azért van matematikája, csak néha hosszadalmas a levezetés.
    El kell jutni a végkövetkeztetésig, vagy-vagy.
    Rosszul látom?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  18. 1. Amíg ilyen a pártfinanszírozási rendszer, addig törvényszerű(!) hogy ilyen az ország. A korrupció, a visszaosztott pénzek nagy része erre vezethető vissza.
    2. Nem véletlen, hogy a T. parlament simán megszavazta a képviselői költségtérítéseknél, hogy továbbra sem kell számlával elszámolniuk. Ez a pofátlanság jól mutatja, hogy milyen morális állapotban vagyunk.
    3. Az MSZP, akár Gyurcsánnyal akár nélküle, menthetetlen. Bármit is tesznek hiteltelenek.
    4. El tudja valaki képzelni, hogy az MSZP a cikkben javasolt stratégiát kövesse?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  19. Ha Gyurcsány pártot alapítana,sokán átpártolnának.Én is

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (12 szavazatból)
  20. Kedves Szerkesztő Úr! Ön tiszteletbeli doktori címet érdemelne, mert egy beteg bajának okát megállapító ilyen pontos diagnózisra csak a legjobb orvosok képesek. Mélyen egyetértek minden gondolatával.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  21. Hjaaaa……. én hülye, erre nem is gondoltam. Nem mozgalomról, nem Ügyről van itt szó. Most sem. Hanem a PÉNZről. Kár, hogy nem kapcsoltam össze a két hírt. Hiába, öregszem, pusztulnak az agysejtjeim, demencia, meg ilyenek….
    Így aztán tök fölöslegesen nyomattam annyi kommentet a GYF és MSZP élettársi viszonyáról. A megélhetési politikusok el se tudják képzelni, hogy nem csak költségtérítés módon, csak munkanapokon reggel 8-tól 16-ig lehet szolgálni az ügyet (a sajátjukat).
    Ezért kell új generációkra várni, mint pl. a satjószabadságért szerveződő FB csoport, akik érdekes módon állami (párt)pénzeket mellőzve, saját privát erőforrásokat is képesek áldozni valami ügyért. És nem is sikertelenül. Remélem, ilyenek maradnak továbbra is. És drukkolok a nagykorúságukért.

    Kedves Bartus úr, köszönöm, hogy eszembe juttatta ezt az összefüggést. Így további fölösleges töprengéseimre nem kell pazarolnom időt.
    Köszönöm, hogy a maradék illúziófoszlányoktól is segített megszabadulni.
    Drága MSZP, béke poraidra.
    Kedves Gyurcsány úr, ég Önnel.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -7 (11 szavazatból)
  22. Miért kellene Gyurcsánynak bármiről lemondania?
    Az utóbbi 20 év legtehetségesebb politikusa ,nemcsak a baloldalon!
    Orbán 2x bukott el választást,mégsem vonult háttérbe,az idő neki dolgozott,ahogyan most Gyurcsánynak dolgozik!
    A különbség csak az,hogy amig a jobboldalon megrögzött fanatikusok vannak,addig az MSzP teli van pénzéhes,megalkuvó,a régi rendszerhez lojális árulóval.
    Igenis jogunk van tudni,hogy egy belső használatra szánt,erős,költői túlzásokkal,drasztikus kifejezésekkel telitűzdelt beszédet ki volt képes az ellenfél kezére átjátszani a jelenlevők közül.Az ilyen ember ui. sem az MSzP-be,sem a politikába nem való.
    Sejtésem van erről.Én Szili Katalin körül kutakodnék…..Szerintem talált,süllyed!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (16 szavazatból)
  23. Gratulálok a cikkhez, Bartus László kincs nekünk. Már Debreceni László könyvéből is tudjuk, hogy a Fidesz pénztárnoka, SimicskaOrbán páros, egy és ugyanaz, míg az MSZP a pénztárnoka kezében van. Gyurcsány F. is beszélt már erről. Mégis, isteni a cikk, hátterével, összefüggésrendszerével, és expressis verbis, világos, okos fogalmazásával.Én nem látom a helyzetből a kiutat, mert nincs elég információ. Mert szerintem amit a cikk után tudunk, az is kevés. Nem hiszem , hogy Gyurcsány F. ne látná át a helyzetet és mégis 2012-ig biztosan marad? Azért mondom mindig, hogy bízzuk rá, majd ő eldönti.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  24. Kéne már ide egy Ráby Mátyás! és ha megvannak az “eredmények”, tán egy szimbólikus Kozarek is elkelne…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  25. Kedves Bartus Laci,

    köszönöm a cikked!
    Nemrég még minden soroddal egyetértettem volna, de ma már úgy látom, kevés az idő egy új párttal startolni a választásokig. Amennyit nyerne GyF az új párt jelentette tiszta lappal, annyit veszítenénk is, sőt! Mert a jelenlegi választási rendszer ellehetetlenít minden kezdeményezést. Arról nem is beszélve, hogy jobbról közel egyforma mértékben utálják Őt és az MSzP-t. Tehát olyan sokat nem veszít, ha mszp-s színekben indul.
    “Ha megbuktatná az embert, még megmarad a rendszer.” -írod. Való igaz, de a rendszert, miután kezében a párt, már át tudja alakítani.
    Az “ember” megbuktatása lehet, hogy nem fog bekövetkezni, csak megegyeznek a színfalak mögött. Természetesen jót tenne a politika és az ország mentális egészségének egy “nagymosás”, de már hinni sem merem, hogy itt valaha is tisztába lesznek téve a dolgok.
    GYF évértékelője mindenesetre reményt keltő volt. Őszinte lázattal, önismerettel, mondhatni bűnbánattal foglalta keretbe a mondandóját. S neki elhiszem, hogy ez nem eszköz, s nem szimpla populizmus.
    A bátorsága, a képessége megvan hozzá, hogy kivágja ezt a faóriást, aminek rohadt gyökereitől beteg az ország. Meglátjuk, felnőtt-e erkölcsileg is a feladathoz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  26. Bartus úr ismét tiszata fejjeé éskönyörtelen racionalitással fogalmazza meg a lényeget. Teljes egészében igaza van, mind a párfinanszírozás, mind az öszödi beszéd kiszivárogtatása, mind a “maffia-demokrácia” tekintetében. Gyurcsánnyal és Bajnaival minden bizonnyal azért is fordult egységesen szembe a bal és jobb oldal is, mert nekik – a vagyoni helyzetük miatt független milliárdosoknak – nem volt szüksége a háttérből irányító pénztárnokok támogatására. Gyurcsány szellemi és anyagi függetlensége miatt tudott szembefordulni a kiskirályokkal, akik azonban az általuk kiépített háló tagjaival, az Ő tenyerükből etetett poliktikai körök befolyásával könyörtelenül megbuktatták. A baloddaliak azzal azonban nem számoltak, hogy a kétharmaddal Ők maguk is a politikai ellenféllel való leszámöolás célpuntjai lesznek. A fülkeforradalmárokat támogató pénzügyi köröknek most már nincs szükségük, a Dávid Ibolya által oly sokszor emlegetett 70/30 %-os háttérakukra, nem kell a továbbiakban osztozniuk az állami megrendelések hasznán, mind a 100 %-ot Ők zsebelhetik be.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  27. Kedves Bumburi,

    azt írod: “ezek a figurák nem érdemlik meg hogy közéjük tartozzon!”
    Nem azért van közöttük, mert megérdemlik Őt, hanem mert most ott tud a legtöbbet tenni, s mert nem látja az idejét annak, hogy lépjen. A Táncsics Alapítvány révén komoly tanulás folyik, készül a jövő csapata, de mivel nagyon fiatalok, még fél év is számít.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  28. Hanna kedves, te ilyen hiszékeny vagy? El tudod képzelni, hogy odamenve
    és fülbe súgva, mindjárt mea culpázni kezdenének és ….
    Ugyan, ne legyünk naivak.
    Egyetlen megoldás lehetséges. Orbán ebben az irányban halad.
    A magyar történelemben volt már példa rá, 1948, a fordulat éve.
    Orbán Rákosi legjobb magyar tanítványa.
    Miért félünk ezt kimondani? It csak új 56 fog segíteni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  29. Azt gondolom, az öszödi beszédet nem bentről szivárogtatták ki. Állítólag a felvétel olyan jó minőségű volt, hogy vagy az eredeti /v. annak másolata/ került ki,melyet bizonyos helyen őriztek, de még valószínűbb, hogy olyan technikai eszközzel rendelkező cég-mint pl az Ud Zrt-hallgatta le, vette föl.Szerintem ez a leghihetőbb, hiszen Orbánék úgy féltek Gyurcsány tehetségétől ,elkötelezettségétől, hogy tudták, ha nem tudják elmozdítani, s megcsinálja a reformokat, nekik annyi. Az amortizálást magas szinten művelték.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  30. Gonoszka! “Miért félünk ezt kimondani?” – a jelenlegi ballibes oldalnak soha se volt erénye a valósággal való bátor szembenézést. Még mindig kellemesebb nekik az illúziók felhőin ringatózni. Ahogy önmagukkal, saját hibáikkal is lehetetlen őket szembesíteni, mert “csak hódolat illet, nem bírálat” elve masszívan be van égetve. Talán ez is az “átkos” 40 év öröksége, valószínűleg.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (2 szavazatból)
  31. Kedves Gonoszka, én nem orbánról beszéltem, hanem puchról. Sokminden vagyok, de naív nem:)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  32. Tisztelt Bartus úr!

    Előttem a lényeget, következtetéseket kifejtették, így számomra a tisztelet és köszönet kifejezése marad!
    Köszönöm, hogy olvashatom írásait ebben az információszegény világban!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  33. Debreceni László valójában Debreczeni József. Kedves gm!
    Bartus László vitriolos tollal,éles elmével megírt cikkei rátapintanak ugyan a lényegre,de olyan kevés emberhez jutnak el,hogy nem sok esély van rá,hogy ezzel befolyásolni tudja a közvéleményt.Próbálkozhatna a facebook-n pl.
    Azonkívül-már írtam róla-a diagnózis felállításán túl a felelős értelmiséginek a gyógyterápiát is ismertetni kellene!ÍMert így csak hergeljük magunkat,s ez nem vezet sehova.Hacsak nem elég nekünk egy újabb Hyde Park Corner????

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  34. Felteszem a kérdést, van ugye az orbáni, a gyurcsnyi út.
    Más lehetőség nincs?
    Biztos?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  35. Köszi a cikket, igazi AHA élmény volt. Sok kis utalás már korábban is megjelent imitt-amott, de ilyen jól összefoglalva még nem.
    Nagyon jó látlelet, azonban egyvalamire nem tért ki: az a párt, amelyik a jelen szabályozási rendszerveb (20 éve elinflálódott összegből akarna kampányolni) menthetetlenül háttérbe szorulna, ezért egy új párt is rászorulna egy pénztárnokra – aztán megint kezdődne minden újra. Euz csak a pártfinanszírozási törvénnyel lehetne rendbe tenni – ezért elsősorban azt kell hajtani!

    Van egyébként az MSZP-nek egy szatelit pártja, kár hogy a korábbi vezetői lejáratták. Pedig Gyurcsánynak jobban állna a Szociáldemokrata párt, mivel – ismerjük el – modern baloldaliságával nem igazán való a Szanyi féle szocialisták közé. Az előző ciklusban Kapolyi a szocdem párt képviseletében mszp listáról jutott a parlamentbe, tehát a pártszerű együttműködés feltételei kidolgozottak. Nem kellene ÚJ párt – csak le kellene nyúlni a meglevőt. Elválna az ocsú a búzától, viszont “hagyományosan” pártszövetségben indulhatnának. Tisztább, átláthatóbb helyzet lenne.
    Sokan támogatnának egy szocdem pártot, akik soha nem állnának a szocik mögé!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  36. Gonoszka, persze hogy van másik út. Úgy hívják nagykoalíció és szakértői kormányzás. Bajnai már bemutatót tartott belőle, hova juthattunk volna, ha a gazdaságot szakértőkre bízzák az elmúlt 20 évben.
    Csak sajnos esélye nincs Orbánisztánban, a viktoriánus hordák mellett.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  37. Az írás olvasása közben leizzadtam. Van lét dolog, amit hozzá szeretnék tenni. 1.)Most értettem meg, hogy Gyurcsány Ferenc az évértékelőjében miért adott hangot annak, hogy Ő többször is megpróbálta a pártok finanszírozását tiszta alapokra helyezni.
    2.) Aki tiszta vizet önt a pohárba, az (bárki) egy életre be lesz sározva a többiek által. Talán túléli, talán nem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  38. Kekec, nem erre gondoltam. Minden út a kaotikus EU-ba vezet?
    Mindenki elszámol és a kishalak maradnak az akváriumban?
    Valami nagyon nem kerek nekem.. Annyi mindenről beszélünk, csak az nem látszik, hogy tennénk is valamit.
    Na de mindegy. Két határral messzebbről, vastag ívbenm
    Le is tagadom, hogy magyar vagyok. :-(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  39. Az öszödi felvételt SZINTE biztosan a magát Richelieu bíborosnak tartó Szilvásy György – titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter Gyurcsány alatt – lopatta el egy független hackerrel a párt archívumából. A hacker azt egy Rózsa-Flores Eduardo nevű adatdealernek adta át, azzal, hogy azt jutassa el független médiumoknak. Rózsa-Floresnek nehéz dolga volt, mert senki nem kért az anyagból, végül a Kapu folyóiratos Brády Zoltán segített azt eljuttatni a Fideszhez.
    Közben Rózsa-Florest Boliviában – feltehetően Szilvásy utasítására – meggyilkolták, szálak elvarva.

    Jelenleg ez a legvalószínűbb verzió.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -5 (5 szavazatból)
  40. Kedves Hanna!
    Gyurcsánynak volt már más “megújító”próbálkozása is az MSZP-n belül. Keresztbe tettek neki.Nem kicsit, nagyon…Akkor is az öreg rókák féltették a státuszukat.Megijedtek, és jogosan. Tudom. Azért nem volna szabad ebben a formációban tovább maradnia, mert alkalomadtán megint hátba döfik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  41. Kedves Bumburi,

    tanult belőle. S felállt.

    Drága Gonoszka,

    van út, ami nem a kaotikus Eu-ba vezet, pl. ha felszáll egy afrikai repülőre, az a kaotikus Afrikába visz, míg, ha kicsit nyugatabbra veszed az irányt, eljuthatsz a kaotikus Amerikába:) Drága Gonoszka, az egész világ kaotikus…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  42. Azt gondolom, hogy ebből a szemszögből kellene megismernie az országnak a mai magyar politikát.
    S utána annak kelljen “takarodnia”, aki érintett. De sürgősen.
    Mert mindennek mi fizetjük az árát.

    Bartus olvasó lettem…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  43. Tényleg, külön gratula Bartus Lászlónak a címhez!
    orbán lenini útja kontra gyurcsányi út…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  44. Úgy tűnik,hogy a hozzászólók többsége -Gyurcsány-párti,ez mindenkinek szíve-joga…De védelmezőinek a következőkön is el kéne töpregeniük,hogy például:1.Mennyire volt alkalmas miniszterelnöknek GY.F? Mit tett a kormány hatalmának stabilizálása érdekében? 2.Pártelnöki magatartása mennyiben járult hozzá a Fidesz túlhatalmának megalapozásához? 3.Meg tudta oldani a gazdasági válság okozta következményeket? A válaszok eléggé egyértelműen – negatívak! Mert Bajnai nélkül aligha lehetett volna stabilizálni az ország pénzügyi helyzetét,GYF.ötleteléseit-akárcsak Orbánét-nem követték előremutató intézkedések… A ciklus végére GYF alaposan megosztotta baloldalt(nem csak ő,Szili is),hataloméhsége ma sem sokkal kisebb,mint Orbáné…. A terep számára adott volt,nem élt vele,felelős a Magyar Gárda megszületéséért(Orbán a keresztapa) és a Jobbik megerősödéséért,mert nem fogta fel az országot érő súlyos veszélyt,amely a jobboldal jelentős megerősödésével a nyakunkba zúdult!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -10 (14 szavazatból)
  45. Az embereknek nincs munkájuk, nincs jövedelmük,éheznek.
    Magyarországon? Az agrárországban? :-)
    Az állam amihez nyúlt, eddig mindent ellopott.
    Mit lehet még lopni? Szocialis juttatások? Nyugdíj? Egészségügy?
    Miért nem ordítunk? Polgárháború, a gazemberek elzavarása helyett?
    Nekem secko jedno, hogy a tolvajt Gyurcsánynak, vagy Orbánnak hívják és az
    ogazda az EU. Ebben az országban a nyomor Antal Józseffel kezdődött
    és tart a mai napig, megszakítás nélkül.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (6 szavazatból)
  46. Bartus László cikke kristálytiszta logikával van fölépítve. Tisztánlátását nem homályosítja el pártosság. Gratulálok neki!
    Ami Edit Debreczeni József idézetét illeti:
    (“Ha jól emlékszem Debreczeni írta, hogy ha kiderülne, kik állnak az öszödi kiszivárogtatás mögött, az egész mszp összedőlne.”)
    Hűt dőljön!
    A megújuláshoz sokkos helyzet, drasztikus váltás kell, ami áldozatokkal jár. Egy egészséges szervezet képes lenne kivetni magából a beteg sejteket. Ez a maszop azonban már annyira a vég stádiumhoz közelítő állapotban van, hogy erre képtelen.
    A maszop nevű bolhacirkusz “művészeinek” jelentős része csak arra képes, hogy a többi, értelmesebbnek keresztbe tegyen, azokat lebénítja. Nem fognak hiányozni. Az értelmesebb része pedig időben ki fog ugrani a süllyedő hajóból, még mielőtt az tengerfenékre vinné őket magával.
    Biztos lesz néhány szerencsétlen, jobb sorsra érdemes áldozat is. De visszatérve a 2 bekezdéssel előbbi egészségügyi hasonlathoz: Egy hadi felcser a több sebből vérző, netán üszkösödő végtagú sebesült esetén nem méricskélhet hosszasan tolómérővel, hogy hol amputálja az üszkösödő lábat, hanem vág. mert ha nem, akkor a sebesült egész teste elfertőződik, rámegy az egész ember! Előkapja a fűrészt és vég! Ott, ahol biztos megállíthatja a halásos kórt. Majd békés időszakban a szerencsétlen sebesült katonának a műlábát a megmaradthoz lehet igazítani.
    Itt hasonló helyzet áll fent. Vagy megszabadítják a szervezetet a visszahúzó erőktől, vagy ők is mennek a történelem süllyesztőjébe.
    Erről kell dönteni.
    Gyurcsány becsületére legyen mondva, hogy nem ő akarja ezt eldönteni, hanem a pártkongresszusra bízza. nyíltan és érthetően elmondta a véleményét. van tehát a tagságnak, a vezetésnek, a kongresszusnak mit megfontolni. Itt és most még nem lép ki, nem alakít új pártot. Ha a kongresszus képes, hajlandó előremutatóan dönteni, akkor marad, ha meg nem, akkor szabad kezet kapott.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  47. A lényeg hogy Feri nem telepedett rá jobban a dem.chartára.Kezdje újra az MSZP
    liberalizálását,vívja meg a harcát a régi vágású,a Kádári múltba révedező,titokban,
    még az internacionálét dúdoló pártelittel.Kívánom neki hogy tudjon egy olyan
    pártot csinálni amire én nem a kisebbik rossz okán szavazok.Az ideológiai
    csapdából- amit a fidesz állított-csak úgy lehet kitörniük ha egyértelműen,és
    végleg szembenéznek a pártállami múlttal,kiközösítik a visszahúzó megélhetési
    politikusok seregét.Aztán talán a liberálisokat is lesz idejük megszólítani.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  48. Nagyon jó és világos a cikk!!!
    Igen! Igen! Igen!……

    N E V E T K É R Ü N K!!!!!!!!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  49. Nagyon jó irás.Lehengerelt. Leszoritott a fotelba.
    Igen nevet akarunk. De szerintem ezt nem kapjuk meg.Mert a maffiánál fegyver is van. És kissebb dolgokért is eldördült már. Tul sok tolvaj bebukna mindkét oldalról.Ez nekik nem jó. Gy F sok sikert. Bár megtudnád csinálni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  50. Kíváncsi lennék én is a “NÉVRE”, annak ellenére, hogy lennének tippjeim. Gyanús is nekem, hogy miért is nem hozza nyilvánosságra Gyurcsány! Valamiért zsarolják, vagy pedig egyenlőre nem akarja, hogy “dőljön” a párt? Az első eset az régen rossz, mert akkor színjáték az egész és innen is meg vagyunk etetve! Mivel bizakodó ember vagyok (vagy nagyon naiv?) azt gondolom, hogy a második ok lehet igaz, akkor viszont rá kéne jönnünk miért is marad (egyenlőre) az MSZP-ben! Pláne, ha tudja, hogy a pénztárnoktól függ az egész.= nem tűnik logikus húzásnak. Viszont, ha arra gondolunk, hogy egy új párt felfuttatásához, megfelelő kampányolásához mekkora összegekre (milliárdokra) van szükség, akkor már inkább tűnik logikusnak a döntése. Egy új párt megalapítása nem nagy összeg, nem kell hozzá vagyon, de ahhoz, hogy eredményes tudjon lenni, ahhoz már sok milliárd kell! Az pedig nincs! Gyurcsány összes vagyona – ha fel is áldozná – max. egy évre, ha elég lenne. Külső támogatásra pedig (milliárdokra gondolok) nem számíthatna – mint BL is leírta: ott van a Simicska-Puch egyezség! Így aztán mi marad? Csak az, amit tett = maradni és megpróbálni belülről menteni a menthetőt. Ha a 2012-es kongresszusig sem sikerül maga mögé állítania a többséget és veszít, akkor aztán tényleg térdre imához! Akkor valóban csak az új párt alapítása marad, és majd úgy 20 év múlva lehet is valami. Addigra talán kihal az OVis rendszere.
    Gyurcsány egyébként szerintem azt is jól látja, hogy új párt alapítása esetében semmi esély, mert azért maradna az MSZP is, de ennél is kisebb pártként, az új sem lenne óriás párt. A Fidesszel szemben pedig több kis pártnak abszolút semmi esélye sem lesz sem 14-ben, sem később! Nem árt ezt is tudomásul venni. Meg azt, hogy sajna – legalább is most úgy ítélem meg – egy dologban igaza lehet a Zembernek, aki sohasem hazudott = a következő húsz évre bebetonozták magukat! Sajna nekem már nemigen van 20 évem, hogy ezt kivárjam!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Hát ország… 2011. október 7. péntek | AN

Gyurcsány nem zárja ki a fizikai provokációt 2011. október 7. péntek | AN

Ismét provokál a Fidesz 2011. október 6. csütörtök | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos