Ronai and Ronai
AMERIKAI

Pozsgay: szerezzük vissza Magyarországot 2011. február 7. hétfő 2:29 Forrás: MTI

  • Hozzászólások(26)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Pozsgay: szerezzük vissza Magyarországot

Budapest – Pozsgay Imre, az MSZMP KB egykori tagja, volt kommunista államminiszter szerint olyan nemzeti elkötelezettségű alkotmányt kell alkotni, amely visszaállítja az “ezerévesnél hosszabb magyar államiság kontinuitását”. Püskit idéze azt mondta: szerezzük viisza Magyarországot”.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által felkért, új alkotmány koncepciójának kidolgozásában segítő bizottságban részt vevő egyetemi tanár,a Németh-kormány egykori államminisztere erről vasárnap, a száz éve született Püski Sándor könyvkiadóra emlékező konferencián beszélt, a Semmelweis Egyetem testnevelési és sporttudományi karán.
Pozsgay Imre a több százas, jellemzően idősebb korosztályhoz tartozó hallgatóság előtt kijelentette, hogy Magyarországon húsz éve alkotmányozási kényszer van, mivel a “néhány hetes tárgyalás után” született jelenlegi alkotmány a magyar nemzetet, illetve állampolgárait és intézményeit sem tudta megvédeni a “rá váró káros és pusztító hatásoktól, (…) a korrupciótól”.
A korábban az MSZMP Központi Bizottságában helyet foglaló, majd az MSZP alapításában is részt vevő politikus az MDF súlyos hibájának nevezte, hogy 1989-ben az ellenzéki kerekasztal-tárgyalások előtt feladta az alkotmányozó nemzetgyűlés összehívásának követelését és “elfogadta a liberális diktátumot”.
Kiemelte: amennyiben Magyarország él az alkotmányozás lehetőségével, “új korszak kezdődhet a magyarság történetében (…) igazi, méltó önarcképünk lesz a világban”.
Mint mondta, “minden dolog lényege: annak története”, ezért a magyar történetiséget akkor is helyre kell állítani, ha “ezt Európa önmaga nem meri vállalni”. Pozsgay Imre szerint az Európai Unió “inkább karavánszerájhoz hasonlít, mint közösséghez”, ezért “tudomásul kell vennünk, hogy Európa nem biztos, hogy rokonszenvvel nézi törekvésünket”.
Az egyetemi tanár szerint az új alkotmányban az “államiságunk leghívebb kifejezőjeként” szerepelnie kell a Szent Koronának, továbbá az új alaptörvénynek azt is ki kell mondania, hogy megállapításai keresztény alapokon nyugszanak. Pozsgay Imre úgy látja, utóbbiak “nem bántanak meg senkit hitében, vagy meggyőződésében, de rádöbbentik az országot az önismeretre, arra, hogy mihez tartsa magát, ha múltjával akar szembesülni”.
Pozsgay Imre aláhúzta továbbá, hogy az alkotmányban a magyar kultúrának, a magyar nyelvnek és a határon túli magyarságnak is meg kell jelennie. “Vallom, hogy, akik meg tudják szerezni a magyar állampolgárságot, azok teljes jogú állampolgárok legyenek” – jelentette ki, hatalmas tapsot kiváltva ezzel a közönség soraiból. Ezzel együtt nem részletezte, hogy ez mit jelent: egy teljes jogú állampolgárnak ugyanis nemcsak szavazati jog jár, hanem gyes, nyugdíj, orvosi ellátás, munkanélküli segély, stb..
Hozzátette: a trianoni trauma után “93 ezer négyzetkilométerre besuvasztott” magyar államnak felelőssége van minden magyarért, és ezt az alkotmányban “minden eddiginél határozottabban kell kifejezni”.
Püski Sándorra emlékezve Pozsgay Imre megjegyezte, hogy elsőként 1982-ben az Egyesült Államokban találkozott a könyvkiadóval és feleségével, ez- mint mondta – az “üdvösségem felé vezető utam egyik nagy állomását jelentette”. Az alkotmányozással kapcsolatban hozzáfűzte, hogy amennyiben Püski Sándor “köztünk lenne, azt kívánná, parancsolná: szerezzük vissza Magyarországot!”.
A konferencián szintén felszólaló Salamon Konrád történész a “népi mozgalom” és a “harmadik út” időszerűségéről beszélt. A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) doktora szerint nem véletlen, hogy a “különböző bal- és jobboldali féligazságokat általános érvényűvé emelő XX. században” újból és újból felvetődött a “harmadik út” gondolata.
Salamon Konrád szerint a bal- és jobboldali pártok közötti kis centrumpártok akkor tekinthetők valódi “harmadikutas” pártnak, ha egyszerre képviselik a baloldalról származó emberi és polgári szabadságjogokat, valamint a szociális igazságosság gondolatát, illetve a jobboldalról eredő nemzeti eszmények és hagyományok iránti tiszteletet, továbbá a szerves fejlődését eszményét.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.2/5 (6 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 8 szavazatból)
Pozsgay: szerezzük vissza Magyarországot, 4.2 out of 5 based on 6 ratings

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(26)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

26 Reader’s Comments

  1. Pozsgai, a nagy kaméleon!Mondanivalója teljes részletességgel bemutatja őt, az embert…Mondhatnánk Orbán visszhangjának is.
    Mert Orbán romjaiból akarja újjáépíteni M.országot, Pozsgai meg vissza akarja szerezni…. Melyiket? A ‘89 előttit?Szerinte új korszak kezdődhet, én meg megkérdezem,hogy milyen, Chavezi?
    Aztán “minden dolog lényege,annak története” Nagyon szép,de elfogadhatatlan gondolat, ha Európával szemben értelmezi.Mert “bizony, mindezt Európa nem nézné jó szemmel”.
    Bizony nem nézné!Legalábbis remélem! A sajtószabadság, és a szabad hit,és vallásgyakorlás már támadva van rendesen!
    Ami meg a Szent koronát illeti:” az országot rádöbbenti önismeretére”
    Most a 2/3-os önismeretről beszél? Mert tovább nem látnak, pedig Pozsgainak már csak korára és előéletére való tekintettel is több esze lehetne annál, hogy leegyszerűsítse ezeket a magasztos gondolatokat a napi politika szintjére.Arra már gondolni sem merek, hogy hosszabb távra gondolja mondanivalóját!
    Amit meg a teljes jogú állampolgárságról zagyvál, az ki is verte nálam rendesen a biztosítékot!
    Nagyon ügyesen pengeti az érzelmi húrokat, hiszen tudja hogy az anyaországban is vevők erre a témára.Az meg ne zavarja egy percig sem, hogy Erdélyben fel vannak háborodva,hogy szavazatmaximalizálásra akarják felhasználni őket!Persze emellett sokan (hála az égnek nem elegen) akarják, a szerintük tejjel mézzel folyó Kánaánt (most sem az) mert csábítóvá teszik az állampolgárságot a szociális juttatásokkal.
    Erről nem beszélt a “nagy öreg”!!!
    Meg arról sem, hogy tele vagyunk adóssággal, és még egy ilyen tehertételt nem tudnánk finanszírozni! Mit neki!
    Meg egyébként is… Van olyan valahol a világban egyáltalán, ahol ilyen eszement gondolatokat átültetnek a valóságba?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (17 szavazatból)
  2. T. moderátor! Egy kommentemet elküldtem 2x is, de mindkettőre moderálás vár?
    Semmi sértőt nem írtam, csak a véleményemet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  3. Nem értjük, hogy egyszer miért, és máskor miért nem. Itteni idő szerint megkérdezzük a rendszergazdát, és reméljük elhárítja ennek az okát. Addig is igyekszünk felengedni mindent, ami véletlenül elakad. Köszönjük a türelmet.

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  4. Köszönöm Admin. Az egyiket törölni is lehetett volna. Üdv.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  5. Kérésre az egyiket töröltük. :) )

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  6. Kész,végem van.A vérkomcsi akarja visszaszerezni.Mit?Menjen a kertjébe,mert a jóléttűl elhízott,és mozogni is kéne.Meg egy koponya ct is ajánlott,valami baj van a fejében….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (10 szavazatból)
  7. Pozsgay elvtárs!
    Ezt neked! Láttalak én már megkeseredetten gyomlálni Debrecenben, ez lesz újra a sorsod, és akkor még örülhetsz.Magyarországot még egyszer nem adjuk a kommunistáknak, hívják azokat pozsgaynak, szilinek, vagy éppen orbánnak.Percemberkék vagytok, a történelem szemétdombjára kerültök, mint hazaárulók.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  8. Szerencsétlen szenilis “komcsi” kaméleon! A már mikroszkópikus, nanoméretű reputációját is eljátsza.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  9. Pozsgay szaki az előző rendszerben Lenint idézte, most meg Püskit.
    A megfelelni vágyó ember, mindig tudja, kit kell idézni.
    Remélhetően Pozsgayt, a jövő embere nem fogja idézni sohasem.
    Legfeljebb, mint elrettentő példaképet, a köpönyegforgatásban.
    Büszkék lehetünk, politikai elitünkre!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  10. Csak igazuk volt Rákosiéknak, az ellenség a párton belül van. :)
    Volt. :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  11. Hozzászólnék, de nem érdemes,…sohase volt 1000 éves,continuus magyar államiság..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  12. Idézte ő már Lukácsot is:” népfelkelés”.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  13. Az én hsz.-em is moderálásra vár már órák óta.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  14. Nyugodtan nevet változtathatnak . Fidesz ==Kaméleon Szövetség .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  15. Hogyan lehet ennyi hülyeséget összehordani????
    Ez az ember nem hiheti, amit mond! Akkor viszont egy elvetemült senkiházi, aki nem lát mást csak a saját pillanatnyi érdekét. Én már kezdem érteni, régen mért szerettek akasztani… :( Az ilyenek miatt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  16. Pozsgay már régóta emlékezetből borotválkozhat,mert hogy tükörbe már nem tud nézni,az biztos….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  17. István, ha emlékezne a régi arcára, nem írna ilyeneket…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  18. Balsa Istvánnak:
    Amilyen vastag bőre van, aligha zavarja is valami.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  19. Ez a romlott erkölcsű féreg,már a kommunista korszakban is közutálat tárgya volt.Akkor mint fizetett moszkvai bérenc ,most pedig egy megfizetett politikai szélhámos,egy gerinctelen senkiházi,egy fazék fekália!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  20. Hááát? A trianoni traumát azt pont az ilyen emberek okozták, mint pl. Pozsgay. A külföldi magyarok már most is előjogokat élveznek, ők akkor is olcsóbban fognak utazni, ha tőlünk már elveszik a 65. év után eddig járó ingyenességet. Persze majd az IMF-re való hivatkozással. Pozsgay 20 éves bánata, hogy nem lett államfő, most ezért segíti erősen a kis felcsúti csodagyereket, hogy államfővé válhasson. Ahelyett, hogy otthon üldögélne a kanadalló mellett egy kényelmes fotelben és olvasgatna, vagy zenét hallgatna.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  21. íme egy igazi tapló, aki görcsösen kapaszkodik bármibe, mielőtt végleg alámerül disznóságaiba, évtizedek alatt maga alá hordott piszkába.
    az a gyanúm, az ilyenek látják el “szellemi” munícióval a miniszterelnököt, aki képtelen fölfogni (mert se esze, se ideje, se kedve), hogy az ő “harmadik útjuk”, amiben maguk sem hisznek, látványos külsőségeken kívül már eddig is csak szellemi sötétséget, bajt és nyomorúságot hozott.
    és még csak most kezdődik a nagy menetelés

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  22. T. Admin, Bumburi, Hanna!
    Lehet, hogy csak rémeket látok, de…
    A moderálás esetekben akaratlan “tartásra” állítása kapcsán nekem eszembe jut a fityiszes szerver betörési ügy. Nem lehet, hogy a “fijjug” szakemberei a Nepszava.com-on gyakorlatoznak? Netán a hangadó “héják” hozzászólását a tartásra állítással gondolják megakasztani? A sommásabb, de ugyanakkor tényeken alapuló és logikusan felépített véleményeket így akarják ellehetetleníteni?
    Ha netán így van, akkor szerintem legyetek arra büszkék, hogy benneteket találtak számukra leginkább veszélyesnek!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  23. Lám csak! Ez a hozzászólásom is szép piros “Your comment is awaiting moderation. ” megjegyzést kapott… Netán már én is valaki vagyok? ;-)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  24. Pozsgay előadásából látszik, hogy a fülkeforradalmárokhoz csatlakozva kíván visszaütni az 1989-ben Öt ért sérelemért. Miért kellene visszaszerezni Magyarországot? Kitől? Milyen alapon beszél erről az az ember aki tevékeny részese volt a diktatúrában a vezető párt- és államgépezetnek. Persze jellemző, hogy most is olyanokhoz csatlakozott, akik autokrata módon bontják a demokratikus rend alapjait. Ebben tud Ő segíteni, nem egy a magyarsághoz méltó “önarckép” megteremtésében.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  25. jellemtelen,hiteltelen megélhetési

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

A vallásszabadságot is korlátozni fogják 2011. február 7. hétfő | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos