Ronai and Ronai
AMERIKAI

Paczolay finoman bírálja az alkotmányozást 2011. február 7. hétfő 18:38 Forrás: MTI

  • Hozzászólások(4)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

Eger – Az alkotmányozás nem folytatható le addig értelmesen és eredményesen, amíg nem tudjuk, melyek azok az értékek, amelyek iránt a társadalom elkötelezett – jelentette ki Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke hétfőn Egerben.

A bejelentett alkotmányozási ütemezés ismeretében, a rövid idő miatt a lényegre kell koncentrálni; másra amúgy se volna idő, sőt, félő, hogy az alapfeladatra sem – közölte az Alkotmánybíróság elnöke, amikor megnyitotta az Agria Universitas Egyesület közéleti akadémiáját.
Ugyanakkor – tette hozzá -, miközben alkotmányozó, vagyis kétharmados többsége van a jelenlegi kormánynak, az alaptörvényben szereplő szabadságjogok arra is szolgálnak, hogy a demokratikus többség akaratát korlátozzák. Vagyis ebben nem várható döntő változás – mondta.
Paczolay Péter azzal kapcsolatban, hogy az Agria Universitas Egyesület civil kezdeményezésre jött létre, úgy vélekedett: ma sokkal előrébb tartana az ország, ha előrébb tartanánk a civil társadalom kiépítésében. Ugyanis Magyarországon a hatalom gyenge civil társadalommal “áll szemben”.
A sikeres részvétel a közéletben az utóbbi években egyre inkább és egyre többek számára a hatalomtechnikai eszközök hatékony alkalmazásával válik azonossá. Ez így elfogadhatatlan, mert a hatalomtechnika eszköz, és nem cél. Miközben hatalomtechnika nélkül a legnemesebb célok megvalósítása is kudarcba fullad, a hatalomtechnika önmagában nem csak értéktelen, hanem egyenesen veszélyes – jelentette ki.
Az évnyitót követő közéleti klubban az Alkotmánybíróság elnöke hangsúlyozta: nem ért egyet azzal a tézissel, hogy a jelenlegi alkotmány rossz, az új pedig tökéletes lesz. Emlékeztetett, hogy az alapjogi szabályozás kritériumait, mint a szabadság, demokrácia, emberi jogok, a jogállamiság elvei, a népszuverenitás, vagy a bírói függetlenség, nemzetközi joganyag, többi között ENSZ-határozatok tartalmazzák, illetve figyelembe kell venni az európai uniós szabályozást is.
Ezek – a jelenlegihez hasonlóan – tartalmi részei lesznek az új alkotmánynak is – fűzte hozzá.
Azzal kapcsolatban, hogy a hosszú vagy a rövid alkotmány a megfelelő, úgy vélekedett: amennyiben egy alkotmány rövid, akkor a hézagokat a bírósági döntéseknek kell kitöltenie, alakítania.
Azt mondta, magánvéleménye szerint az új alkotmány kihirdetésének időpontját szerencsésebb lett volna az április 25. helyett az 1848. április 11-én elfogadott törvények évfordulójára tenni, mint egy húsvéthétfői “folklórnaphoz” kötni, ugyanis az áprilisi törvények jelentették a modern magyar polgári jogállam megszületését – mondta Paczolay Péter.
A közéleti akadémián 20-an  folytatnak egyéves, úgynevezett nyitott egyetemi tanulmányokat. A hallgatók, akik civil szervezetek munkatársai vagy önkormányzati képviselők, az alkotmányozás, illetve a politikai kommunikáció és marketing tárgykörét tanulmányozzák.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 2 szavazatból)
Paczolay finoman bírálja az alkotmányozást, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(4)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

4 Reader’s Comments

  1. Úgy látszik Paczolay úr felébrendt téli álmából, de ezt a bekebelezett mmagánnyugdíjpénztár tagok már nem érhették meg.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  2. De jó!
    Magyarországon a hatalom gyenge civil társadalommal áll szemben.
    Szép mondat Uram! Úgy hangzik, mintha Önök helyett a civil társadalomnak lenne elsőrendű felelőssége őrködni a demokrácia felett…
    Szerintem meg az Önök felelőssége!!!
    Aminek a manyup lenyúlásánál elfelejtettek érvényt szerezni…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  3. Várjunk csak, hol vagyok? Akkor ez most mégsem a nemzeti együttműködés, hanem a nemzeti szembenállás kormánya???

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  4. Paczolaynak nem finomkodnia kéne, hanem kiabálnia.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Az MSZP bizalmatlan a szándékokat illetően 2011. február 11. péntek | AN

Puhult a Fidesz alkotmányozási koncepciója 2011. február 11. péntek | AN

Schmitt egyeztet az alkotmányozásról 2011. február 11. péntek | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos