Ronai and Ronai
AMERIKAI

Kettős nyomás alatt a tojástermelők 2011. február 25. péntek 12:58 Forrás: Agromonitor.hu

  • Hozzászólások(3)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kettős nyomás alatt a tojástermelők

A Tojásszövetségnél úgy vélik: az uniós csatlakozás egyik vesztese a magyar tojástermelő ágazat, mivel a tojástermelés mögött belföldön nincs jelentős feldolgozóipar. A termék túlnyomó részben közvetlenül a termelőktől jut az élelmiszer kereskedelembe.

Hozzátette: miközben a termelői ár csökkent az üzletekben a tojás fogyasztói ára – a vevőcsalogató apró tojás kivételével –szinte egy fillérrel sem csökkent. A sokszereplős termelői kör teljesen kiszolgáltatott a piaci hatásoknak – mondta Földi Péter, a Tojásszövetség titkára az MTI-nek. Velük szemben pedig tőkeerős, gyakran multinacionális, kereskedelmi hálózatok állnak. A magyar termelők összefogási kísérleteit viszont a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az EU-csatlakozás után egy évvel „szétzúzta” – vélik a termelők. A piacra termelő tyúkállomány 5,3 millióról 3,5-4 millióra csökkent. A tojásimport pedig az uniós csatlakozást követően évről-évre emelkedett, és mára elérte a 25-30 százalékot. Az import tojások származási helyéről a csomagolás miatt a vásárló csak otthon szerez tudomást, hiszen a csomagoláson egy magyar csomagolóhely azonosító száma és neve látható csupán – jegyezték meg a Tojásszövetségnél.

Az EU-ban 353 millió étkezési tojás termelő tyúk van és az EUWEP előrejelzése szerint legalább 100 millió tyúkot fognak a jogszabály alapján már nem használható ketrecben tartani. Van azonban az EU-ban még kb. 147 millió nyilvántartott egyéb tyúk is, melyek egy része keltetőtojást termel, másik része ház körüli, regisztrációra nem kötelezett, s amelyekre nem vonatkoznak a szabályok. Ez a hatalmas állomány szintén befolyásolja a piacot. Amennyiben a tagországokban életbe lép a szabályozás – márpedig ez most már biztosnak látszik -, az EU-ban kb. 29%-os étkezési tojáshiány keletkezik, mert az unió belső piacán a szabálytalanul tartott tyúkok tojásait nem lehet majd értékesíteni. A hiányt nem lehetne pótolni EU-n kívüli országokból az egészségügyi szabályok miatt sem. A hiány azonnali jelentős áremelkedést okoz.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(3)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

3 Reader’s Comments

  1. Nem tetszik ez nekem!
    Agyonvágtunk egy élenjáró mezőgazdaságot,kiárusítottuk az élelmiszeripart,aztán kiütöttük a piacról saját magunkat,aztán kivágtuk,beszántottuk vagy még azt sem az almáskerteket,a szőlőket,megszüntettük néhány mezőgazdasági termék termelését és még mindezért pénzt is kaptunk…közben felszámoltuk a cukorgyárakat is és most Ausztriából hordjuk haza az olcsóbb cukrot… és nagy tételekben mert ,hogy erre az üzletre is rácsapott valami élelmes kereskedő.

    Mi magunk okozzuk a saját problémáinkat magunknak!!! Most is a tojásfronton.
    Ami itt folyik ebben az országban az szabályos kártevés!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  2. Ja ! A lényeg lemaradt a fogyasztói árak meg csak egyre növekednek és EZT MI FOGJUK MEGFIZETNI nap mint nap.Kíváncsi vagyok a kis jövedelmű családok,nyugdíjasok az etnikumokról nem is szólva meddig fogják bírni…..és tolerálni!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  3. “Kis búvó országokra rálehel a tátott tőke sárga szája”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Orbán nyíltan felvetette az EU-ból való kilépést 2013. október 13. vasárnap | AN-álláspont/Bartus László

Orbán maradinak nevezte Európát 2013. április 12. péntek | AN

Orbán nem szereti, ha nézik a kezét 2012. december 11. kedd | EG

Az Orbán-Matolcsy csomag ortodox megszorítás 2012. november 21. szerda | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos