Ronai and Ronai
AMERIKAI

Végetért Orbán egyiptomi látogatása 2011. január 25. kedd 4:27 Forrás: MTI

  • Hozzászólások(6)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Végetért Orbán egyiptomi látogatása

Kairó – Befejezte tárgyalásait Egyiptomban Orbán Viktor: a magyar kormányfő találkozott az észak-afrikai ország politikai és vallási vezetőivel, gyárakba látogatott el, valamint Puskás- és Hidegkuti-emléktáblát avatott. A miniszterelnök kedd reggel utazik el Kairóból Brüsszelbe.

Orbán Viktor egyiptomi látogatása alatt találkozott az ország állam- és kormányfőjével. A Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel folytatott tárgyaláson szó volt többek közt a magyar-arab kapcsolatok újjáépítéséről és a magyar-egyiptomi gazdasági együttműködésről. A magyar kormányfő a megbeszélés után magyar újságírók előtt – utalva Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök korábbi nyilatkozatára – azt mondta: Magyarország néhány évvel ezelőtt elveszítette az arab világ jóindulatát, amikor “idétlen megjegyzésekkel a terrorizmus és az iszlám közé egyenlőségjelet tettünk”. Azóta dolgozik a magyar diplomácia azon – folytatta -, hogy Magyarország visszaszerezze a jó kapcsolatok lehetőségét a térségben, és miniszterelnökként az EU-elnökség átvétele után ezért tette éppen Kairóban az első olyan látogatását, amely az Európai Unión kívül van.
A gazdaság téma volt az egyiptomi miniszterelnökkel való találkozón is, ahol Orbán Viktor tájékoztatta vendéglátóját, Ahmed Nazifot az EU előtt álló kihívásokról, és ezzel összefüggésben kifejezte azon meggyőződését, hogy az euró – stabilizálása után – újra erős valuta lesz, s ezért Magyarországnak is fontos lesz a csatlakozás az eurózónához.
A magyar kormányfő tárgyalást folytatott Amr Múszával, az Arab Liga főtitkárával is. A megbeszélés után Orbán azt mondta, a magyar EU-elnökség alatt is a gazdaság az egyik legfontosabb kérdés, ugyanis az Európai Uniónak jelenleg számos belső problémája van, amelyek elsődlegesen gazdasági jellegűek. Ezzel összefüggésben ismét megerősítette, fő cél az euró megvédése. Ugyancsak téma volt a tunéziai helyzet, amelyről – mint idézte – a liga főtitkára azt mondta, forradalomnak tekinti az ott történteket. A tunéziai felkelésnek van egy szociális tartalma is, “amin nekünk, magyaroknak is érdemes hosszabb távon elgondolkodni”, hiszen az élelmiszerárak robbanásszerű növekedése volt az egyik kiváltó oka a megmozdulásoknak – hangsúlyozta Orbán Viktor.
A miniszterelnök nem csak politikai, vallási vezetőkkel is tárgyalt Kairóban: megbeszélést folytatott III. Senuda kopt pápával, akinek elmondta, hogy a koptok elleni újévi merényletnek nagy visszhangja volt Magyarországon. Egyúttal kifejezte a magyar nép szolidaritását az egyiptomi kopt közösséggel.
Az Ahmed Tajjebbel, az al-Azhar nagysejkjével, egyiptomi nagysejkkel folytatott tárgyaláson pedig azt hangsúlyozta a kormányfő: Európának “esze és szíve is kell hogy legyen”, továbbá fontosnak nevezte, hogy Európa “találja meg a lelkét”, a kereszténységet, és ilyen alapokon lehet keresni a muszlim világgal is a kapcsolatot. Úgy vélte, a keresztény-muszlim együttműködés a kulcs a következő évtizedekben Európában is.
Orbán Viktor egyiptomi programjában több gazdasági esemény is szerepelt. Részt vett a Magyar-Egyiptomi Üzleti Fórumon, ahol ismertette a magyar gazdaság helyzetét, megismételve: idén a deficit nem lesz több 3 százaléknál, és Magyarország egyike annak a két EU-tagállamnak, ahol csökkenni fog az államadósság. Szólt arról is, hogy nem híve annak a neoliberális felfogásnak, amely csak pénzügyi és költségvetési politikában gondolkodik, ő ugyanis úgy látja, egy országnak iparpolitikára is szüksége van.
A konferencia utáni sajtótájékoztatón Orbán hangsúlyozta: nem a civilizációk harcában, hanem az emberi méltóságban hisz.
Emellett részt vett egy orvosi műszereket gyártó magyar-egyiptomi vegyesvállalat üzemének megnyitóján, valamint a magyar-egyiptomi közös acélgyártás elindításán.
A politika, a vallás és a gazdaság mellett a sport is helyet kapott Orbán egyiptomi programjában: vasárnap este felavatta az Aranycsapat egykori két legendás labdarúgójának, Puskás Ferencnek és Hidegkuti Nándornak az emléktábláját az Egyiptomi Labdarúgó Szövetség székházánál. A futball arra jó igazán, hogy elfogadjuk a másikat, toleranciát ugyanis nem könyvből, hanem a futballöltözőben lehet tanulni, hiszen ott nem számít, ki a szegényebb, ki a gazdagabb, ki a szebb, ki az okosabb. Mindenki ugyanazt a mezt veszi fel, és egy közös célért megy a pályára – emelte ki az ünnepségen Orbán Viktor, aki szerint a labdarúgás ezért sokat tehet a világbékéért.
Orbán kedd reggel utazik el Kairóból Brüsszelbe.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 3.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 2 szavazatból)
Végetért Orbán egyiptomi látogatása, 3.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(6)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

6 Reader’s Comments

  1. Már egyengeti a menekülési útvonalát. Hisz EU-ból mindenhonnan kiadják ha netalán megbukik,és 5-évre vissza menőleg elszámoltatják!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  2. Nagyon gyenge poén volt Gyurcsannyal takaroznia.
    Orban Viktor téves rögeszméje, hogy azt gondolja, hogy ha negativ kritikat fogalmaz meg ellenségeiröl, akkor ö automatikusan lesz a kompetens politikus.
    Szidja a külpolitikai és europai “ellenségeit” is, mert csak igy tud hozzavetölegesen elfogadhatonak tünni egy viszonylag szük hazai közönség elött. Ez a közönség elfogadta azt a jatékszabalyt, hogy ha Gyurcsany “hazudik”, akkor Orban biztos nem. Van egy gonosz és egy jo oldal. Sajnos ez beteges, mert a valosag ennél sokkal arnyaltabb, nem ilyen black and white gyermeteg szeretem -gyülölöm viszony az, ami egészséges lenne a valosaghoz valo viszonyunkban. A car atyuskat imadta igy a még gyermekcipöben jaro nép.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  3. Nálam itt a hideg lakásban biztos nem vigyorogna,mint egy idióta tejbetök.Ö ezt csípi,a pompát,a különgépet,a seggnyalást.A szegény,a hajléktalan,a rokkant,a munkanélküli az csaló,kiirtandó.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  4. A labdarűgás sokat tehet a világbékéért.Ekkora baromságot még Bástya elvtárs se tudott volna mondani.Ezért repült el ilyen messzire,hogy ezt kinyilatkoztassa?Kidobott pénz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  5. Balasa István

    Orbán Magyarországot képviselte ott ,nem saját magát,de leküzdhetetlen Gyurcsány-fóbiája megint csak eluralkodott rajta.
    Az országáért felelősséget vállaló tisztességes politikus soha nem mondana ilyet:
    “– utalva Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök korábbi nyilatkozatára – azt mondta: Magyarország néhány évvel ezelőtt elveszítette az arab világ jóindulatát, amikor “idétlen megjegyzésekkel a terrorizmus és az iszlám közé egyenlőségjelet tettünk”.
    Tehát: Orbán nem vállal felelősséget hazánkért,csak önnön sérelmeivel foglalkozik,nem tisztességes és nem politikus.
    Megkockáztatom:még csak nem is úriember.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  6. Legjobbkor a legjobb helyen

    Esélyes, hogy a sikerre való tekintettel ott is eljátsszák a tunézai forgatókönyvet (ami Európára nézve amúgy nem jó hír), akkor a Miniszterelnök úr gyakorlatilag Egyiptom bukott vezetésével smúzolt?
    Béke az egyiptomiaknak!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Hogyan jut Fidesz-pénz az ATV tulajdonosához? 2013. november 21. csütörtök | AN

A Fidesz náci stílusú propagandát folytat 2013. november 16. szombat | AN

Tolvaj a magyar miniszterelnök veje 2013. szeptember 20. péntek | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos