Ronai and Ronai
AMERIKAI

Kiút az ír válságból? 2011. január 26. szerda 0:15 | ff Forrás: BBC

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kiút az ír válságból?

Dublin – Viharos kormányválság után egyelőre sikerült összefogni: az ír parlament gyorsított eljárással tárgyalja azt a pénzügyi törvényt, amely megmentheti az országot a teljes csődtől.

Ritkán fordul elő, hogy örülni kell egy olyan pénzügyi-költségvetési törvénynek, amely megszorításokat, adóemelést és drákói szigorúságú költségvetési intézkedéseket jelent. Most mégis ez történt – ez a törvény az előfeltétele ugyanis annak, hogy Írország hozzájusson az Európai Unió és az IMF által megszervezett és összehozott 80,5 milliárd eurós mentőcsomaghoz.

(A néhány évtizede még az Unió sikertörténetének tartott Írország, a hajdani kelta tigris szinte viharos gyorsasággal indult el a lejtőn, rossz kormányzati döntések, korrupció, a gazdasági válság és belpolitikai konfliktusok nyomán az ország a szó szoros értelmében a csőd szélére került, és az utolsó reménysugár az EU/IMF csomag maradt, amelynek azonban igen szigorú feltételei vannak. Ahhoz, hogy ezeket sikerüljön teljesíteni, Brian Cowen kormányfő már korábban megígérte: márciusra előrehozott választásokat ír ki).

Ebbe a háttérbe robbant bele az utóbbi napok drámai eseménysorozata: pénteken egyszerre nyolc miniszter távozott a kormányból. A hét végén a Zöldek bejelentették: kilépnek a kormánykoalícióból, és ha a kormányfő nem ír ki azonnal választásokat, még a pénzügyi törvényt sem szavazzák meg, plusz azonnal bizalmatlansági indítványt terjesztenek be. Cowen, aki aki ezzel elvesztette parlamenti többségét, lemondott pártja vezetéséről, és megelőzve a nagyobb krízist, megígérte: amint elfogadják a pénzügyi törvényt, azonnal kiírja az új választásokat.

Valamennyi parlamenti párt érzi: most tényleg óriási a tét. Ezért a Fianna Fail, a Fine Gael, a Munkáspárt és a Zöldek kompromisszumot kötöttek a menetrendről. E szerint csütörtökig a törvényt megtárgyalja a Dail, az alsóház, majd a Szenátus is, és amint elfogadták azt, de legkésőbb jövő keddig az immár lényegében ügyvezetőnek tekinthető kormányfő új választásokat ír ki. Ennek valószínű dátuma február 25.

A kemény intézkedéseket végrehajtani kényszerülő új kormány miniszterelnöki posztjára a legesélyesebbnek a volt külügyminisztert, Michael Martint tartják.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, , , ,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kapcsolódó cikkek

Orbán nyíltan felvetette az EU-ból való kilépést 2013. október 13. vasárnap | AN-álláspont/Bartus László

Orbán maradinak nevezte Európát 2013. április 12. péntek | AN

Orbán nem szereti, ha nézik a kezét 2012. december 11. kedd | EG

Az Orbán-Matolcsy csomag ortodox megszorítás 2012. november 21. szerda | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos