Ronai and Ronai
AMERIKAI

Hogyan manipulál az Index? 2011. január 18. kedd 5:19 | Bartus László

  • Hozzászólások(28)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Hogyan manipulál az Index?

New York – Szeretném előre bocsátani, hogy alapvetően nem helyes, ha egyik vagy másik sajtóorgánum egymással foglalkozik, a másikat kritizálja vagy minősíti. Minden újságban lehet hibát találni, nálunk a legtöbbet, naphosszat sorolhatnák a kollégák egymás problémáit, teljes joggal. Azt a propagandát azonban, amit az index.hu weboldal hosszú ideje művel, szóvá kell tenni. A semlegesség álcája mögött olyan tudatos manipuláció érződik, amelynek hatása nem hagyható figyelmen kívül. Ezt a portált jelentős felelősség terheli abban, hogy Magyarország odáig züllött, ahol van.

Ennek az írásnak apropóját az Indexen megjelent Orbán engedett Európának című tudósítás adta. Sokféleképpen lehet interpretálni azt, ami Strasbourgban történt, kivéve úgy, ahogyan azt az Index tudósítója tette. Mielőtt erről szólnánk néhány szót, emlékeztetni szeretnék arra, hogy ez érezhetően nem egy tévedés, nem egy újságíró botlása, aki a “karizmatikus vezető” hatása alá került. Ez érezhetően tudatos ferdítés, propaganda, ami ebben az írásban is tetten érhető, de a weboldal egészére jellemző tendenciát tükröz.

Külön elemzés tárgya lehetne, hogy amikor a Fidesz vagy Orbán Viktor valamilyen nehéz helyzetbe kerül, akkor az Index hogyan siet azonnal a segítségére. Ha ellopják a magánnyugdíj-pénztári tagok pénzét, becsukott szemmel megmondom előre, hogy az Index hamarosan találni fog egy példát, hogy ezt máshol is ellopják. Sőt, ez a kívánatos. Mindenki Orbánt irigyli, aki végre merte elvenni a nyugdíjasok összegyűjtött pénzét. Ugyanez történik, ha brutális különadókkal, a külföldi cégek megsarcolásával kerül konfliktusba Orbán Viktor és kormánya. Akkor az Indexen azonnal megjelennek azok a példák, amelyek igazolják azt a hazugságot, amit éppen Orbán mond. Mindig az derül ki végül, hogy a nemzeti ügyek vezetője fejhosszal jár a világ előtt. A világ erről nem tud. Ha csonkítják az alkotmánybíróság jogkörét, az Index elsőként vetik fel, hogy talán az egész Alkotmánybíróságra sem lenne szükség. Ez nem iróniaként jelenik meg, hanem teljesen komolyan.

Érdemes lenne előszedni a Gyurcsány-kormány alatt írt indexes cikkeket, hogyan uszítottak, hogyan hergelték a közvéleményt. Hasonló jelenségeknek józan magyarázatát tudják adni, ha azokat Orbán követi el. Emlékezzünk a sok “ferencezésre”, a sok mocskolódásra, amit az Index művelt az elmúlt években, nem kis mértékben járulva hozzá ahhoz, hogy Magyarországon megingott a demokratikus intézményrendszerbe vetett bizalom. Lehetne azt mondani, hogy a sajtó nem tehet róla, ha a tükör csúnya képet mutat. De itt a tükör erősen torzít. Az Index hatékonyabban bomlasztotta a demokráciába vetett közbizalmat, mint a kuruc.info. Bőségesen beszámolt például arról, ha tíz elmebeteggyanús ember összegyűlt egy kisvárosban mocskos jelszavakat skandálni a törvényesen megválasztott – és egyébként a demokrácia intézményrendszerét tiszteletben tartó – kormány ellen. De ha bárki demokratikus jogával élve, alapvető jogai védelmében ma gyülekezik, azt az Index fikázza, bohócot csinál belőlük. Annak, hogy ma Magyarországon le lehet bontani a köztársaság intézményeit, annak javarészt ez a website ágyazott meg. Tevékenységük erősítette az ország destabilizálását. És mintha ez nem állt volna távol a Fidesz aktuális törekvéseitől.

Ha Semjén Zsolt tudatos munkának nevezte azt a gyalázatos tevékenységet, hogy a politikai ellenfelek egy részét (köztük az előző miniszterelnököt , aki nem volt hibátlan ember, ilyet csak egyet ismerünk, őt Orbán Viktornak hívják), szakszerűen amortizálták, akkor azt kell mondanunk, hogy az Index-hez képest Semjén dilettáns és amatőr munkát végzett. Az amortizációban, egyes politikusok tudatos és szándékos lejáratásában, divatos szóval: a “karaktergyilkosságban”, az Index élen járt. De nemcsak az emberekbe, politikusokba vetett bizalmat ásta alá, hanem az intézményrendszerbe vetett bizalmat is. Nagyon megdolgoztak a Fidesz kétharmadáért, ha pezsgőt bontottak, ezt okkal tették. Jelentősen kivették részüket abból a hisztérikus hangulatteremtésből, amely aláásta a demokrácia tekintélyét. Mérhetetlen felelősség terheli őket azért a helyzetért, ami Magyarországon létrejött.

Nem szeretném az Index jelentőségét túlértékelni, de a hatást sem szeretném alábecsülni, amit kifejt. Amit ez a website tesz, amellett, hogy káros és romboló, rendkívül tisztességtelen. Ennél a Magyar Nemzet és a Magyar Hírlap tisztességesebb és egyenesebb, mert nyíltan és vállaltan fejt ki pártpropagandát. De az Index mindezt álcázva, “sunyi” módon manipulál. Még akkor is, amikor látszólag bírálja valamelyik cikkében Orbán Viktor nemzeti ügyek kormányának valamely intézkedését. Néha  önmagában azzal, hogy elemzés tárgyává tesz egy két nap alatt véghez vitt alkotmánymódosítást, elfogadhatóvá teszi azt. Legalizálja azt, amit egyébként nem elemezgetni, hanem csak elutasítani lehetne.

Magyari Péter kolléga mostani tudósítása Strasbourgból enyhén szólva nevetséges, de inkább ütés után kiált. A legközönségesebb ferdítés, hazugság és manipuláció. Orbán Viktor mint hős jelenik meg előttünk, aki magabiztosan kezelte az Európai Parlamentet, uralta a helyzetet. Maga a cím is sugalmaz, egy otromba hazugság: “Orbán engedett Európának”. Mikor, mit engedett? Minden arról szól, hogy nem enged. Azokat a homályos ígéreteket, amelyeket időnként szorult helyzetében tesz, miszerint az EB vizsgálata alapján kész módosítani a médiatörvényt, naponta ő maga cáfolja meg. Ha úgy lenne, amit az Index állít, még vita sem lett volna Strasbourgban erről, mert kezdhette volna azzal, hogy minden kritikát elfogad, és az európai normákhoz igazít. Pont. De nem mondta. Ennek éppen az ellenkezőjét hajtogatja. Előző este találkozott a frakcióvezetőkkel. Ha igaz lenne, amit az Index állít, kihúzhatta volna a vita méregfogát. De a találkozókról szóló híradások, a plenáris ülés előtt és után is arról szóltak, hogy Orbán jónak tartja a médiatörvényt, bírálói tévednek.

Itt egy idézet, ezt érdemes elolvasni, ez jelent meg a címlapon az írás összefoglalásaként: “Strasbourgban nyilvánvalóvá tette: amit az Európai Bizottság kér, azt vita nélkül módosítják a médiatörvényen. Hiába szóltak be neki, ezzel vége lehet a nemzetközi botránynak.” Jól foglalja össze a kiadott pártdirektívát. 1. Orbán semmit nem tett nyilvánvalóvá Strasbourgban. 2. Nem mondta, hogy vita nélkül módosítják a médiatörvényen azt, amit az Európai Bizottság kér. Ennek ellenkezőjét mondta, egyebek mellett, hogy tévedésen alapulnak a bírálatok. 3. Nem igaz, hogy hiába szóltak be neki, mert ettől zúg a világ füle, hogy Magyarország miniszterelnökét úgy lepofozták, mint hülye gyereket a kisegítő iskolában. 4. Arról pedig szó nincs, hogy vége lenne a nemzetközi botránynak. A nemzetközi botrány azóta is folytatódik, aminek most már nemcsak az a tárgya, ami a médiatörvényben van, hanem az is, ahogyan Orbán a jogos kritikára reagált. Ez az ember erkölcsi nulla. Az Index oldalain hős.

Itt van a felvétel. Ezt vesse össze bárki azzal, ami az Indexben megjelent: Klikk.

Nem szeretném soronként elemezni az Index propagandamunkájának e szép darabját. De az a szerecsenmosdatás, népbutítás, hazudozás, ami az efféle mondatokban van, hogy “innentől kezdve Orbán Viktornak lehettek kellemetlen percei a strasbourgi vitában, érhették nagyon durva támadások is, de elviselhetetlen, kiközösítéssel járó égéssel nem kellett számolnia”, egészen elképesztő. A szerző nagy szurkoló, inkább belebeszéli Orbán szájába, amit a szeretett főnöktől hallani szeretne, mintha próbálná meggyőzni, hogy mit tegyen. Amit szeretne, azt tényként közli. Orbán azonban most sem hátrált meg, most is a kommunizmus elleni küzdelemről hadovált, és a magyar nép sértegetését emlegette, amikor közölték vele, hogy ő egy sötét alak, aki Európa közepén azon spekulál, hogy korlátozza az emberek alapvető jogait. Erről szólt ez  nap. De aki az Indexet olvassa, annak az ellenkezőjéről.

Még azért idézzünk: “elhangoztak egészen kemény vádak is, Orbánt hasonlították Hugo Chavezhez és Ceausescuhoz is. Ugyanakkor a legdurvább kirohanásokat ellensúlyozták a néppárti képviselők, akik védelmükbe vették Orbánt és a magyar demokráciát. Ez tompította a kritikák élét, a legnagyobb frakció kiállása a magyar kormány mellett politikai perpatvarrá szelídítette a magyar demokrácia végéről szóló jóslatokat.” Bravó. A néppárti hozzászólások semmit nem szelídítettek, és azokat – miután a Néppárt alelnökéről van szó – senki nem veszi komolyan. Amikor a szerző ezeket írja, nem újságíróként viselkedik, hanem Orbán politikai tanácsadójaként, beszédírójaként, kommunikációs menedzsereként, ki tudja milyen beosztásban. Óhajait fogalmazza meg: “Azonban ehhez is kellett Orbán már említett kompromisszuma. Ugyanis a legtöbb néppárti nem a magyar médiatörvényt védte meg, hanem azt bizonygatta, hogy le lehet szállni a témáról, Orbán megígérte, hogy korrigálja a törvényt, innentől kár tovább vitatkozni.” Ezt üzeni az Index: innentől kár vitatkozni, mindenki fogja be. Le van zárva.

És a legszebb részről ne feledkezzünk meg: az Index arról tudósít, hogy Orbán meghúzta a határt. Lehet kritizálni, de lediktátorozni nem lehet őt, mert az a magyar nép sértegetése. Már amennyiben Orbán Viktor maga a magyar nép. De az mégiscsak furcsa, hogy az Index tudósítójának, aki mindent elemez és véleményez, nincs ehhez szava, hanem egyetértőleg írja le, mintegy az olvasókat is ebbe az irányba orientálva, hogy ez a határ. Mintha ezek az európai államférfiak minden ok nélkül merészelnék azt mondani, hogy Orbán jó úton halad afelé, hogy egy európai Chávez  legyen. Nincs egy éve kormányon, de minden lépése, minden rezdülése a korlátlan hatalom kiépítésre irányult. Normális esetben az ember azt mondja, hogy “diktátor úr ne tessék nekem megmondani azt, hogy nem nevezhetem diktátornak”. A diktátorokat diktátornak hívják. Ez a becsületes, rendes nevük.

Visszatérve, még egyszer mondom: semmiféle kompromisszumot nem kötött Orbán. Indexesen szólva:  ez csak a ti álmaitokban és vágyaitokban van, mert nem szeretnétek imádott főnökötöket ilyen lehülyézett, megalázott helyzetben látni. De van egy rossz hírem kedves kolléga: Orbán alszik egyet, összeszorítja a fogát, félresöpri a baráti média könyörgéseit, és nekimegy megint fejjel a falnak, az összes rohadt kommunistának egész Európában. Ti pedig itt álltok egy megzakkant, sajnálatosan félhülye állapotba került ember szolgálatában, aki már az ilyen szép szónak se enged, mint a tiétek. Ne legyen igazam.

De mindez Orbán magánügye, azt csinál, amire kétharmadnyi lelke viszi. Viszont amellett ne menjünk el szótlanul, amit az Index idestova évek óta folytat. Ne csináljunk úgy, mintha ezt nem tudnánk, és mintha ennek ne lennének következményei. Ne felejtsük el a rombolást, amit végeztek, propagandát, amit azóta is kifejtenek. Sokat tettek azért, hogy a magyar demokrácia a végnapjait éli. Megkockáztatom, hogy az Index a Párt legerősebb ökle, erősebb és hatékonyabb, mint a Magyar Nemzet, a Magyar Hírlap és a HírTV együttvéve. Mert a polgári körök világán kívül állókat ők szólítják meg, ők uszították a zembereket az ország előtt álló változások, reformok ellen, ők adják el a legelvetemültebb fideszes ügyeket is úgy, mintha arra menne a világ.

Hogy a szocialistákat utálták, azt nem csodálom, ezzel nincsenek egyedül. És ha őket azért pusztították, amit tettek, azt is megértem. Noha már akkor is lehetett látni, hogy a szél a Fidesz felől fú. De ha valóban független és demokratikus médium lennének, akkor az Orbán-kormány égbekiáltó disznóságai láttán legalább fele annyira ordítani kellene. De nem ez történik, hanem az, hogy megpróbálják eladni a legveszedelmesebb baromságot is, és próbálják a “megfelelő” irányba terelni a közvéleményt. Ha utáljátok a komcsikat, akkor megmondjam, kik csinálták ezt utoljára? A komcsik. Nem vagytok ti különbek semmivel.

Lehet ezt csinálni, vannak szép előképei. Csak tudjunk róla, hogy mi az, amit látunk. Bulvárral odacsalogatjuk az embereket, és csokoládéba csomagolva beadjuk a mérget. Ez az Index.

Nehogy a végén bedőljünk annak, hogy ez a független újságírás. Miközben folyik a legnyilvánvalóbb manipuláció. Ennél alantasabb rombolást, amit ez a website művelt az elmúlt évek során, kevesen mondhatnak magukénak. A szabadgondolkodást a villantásokról szóló beszámolók és a főcímekben röpködő lószerszámok voltak hivatottak igazolni. E felszín alatt viszont egy jól szervezett pártújság működik. Annyira jól, hogy akár le is cserélhetnék a kormányzati kommunikációs hivatalban dolgozó krapekokat, mert azok tehetségtelenek és tökhülyék. Még jó, hogy helyettük elvégzik a munkát.

Most jöhet a Szily nagyon viccesen gyalulni bennünket. Csak attól a tény tény marad. Kilóg a lóláb, gyerekek.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.1/5 (52 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +58 ( 88 szavazatból)
Hogyan manipulál az Index?, 4.1 out of 5 based on 52 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(28)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

28 Reader’s Comments

  1. Véleményem szerint elég sumák magatartás a jellemző rá.Sajnos mert igazán vele kezdtem egykoron…Közel sem pártatlan,csak a kevésbé gyanútlanok nem veszik észre,hogy manipulálják őket.Ezért már átsoroltam a másodvonalba…nálam az első vonalba a forrás értékű lapok, portálok tartoznak amiket mérvadónak és tisztességesnek tartok.Nem várom el,hogy baloldali legyen nem kell ,de örülök ha ezt az oldalt erősítik a munkálkodásukkal.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (19 szavazatból)
  2. Sajnos valóban így működik az index.De nem csak az index. Lehetne még hosszan sorolni a függetlenség látszatát keltő, ennek ellenére kézi vezérelt, alattomos Fidesz vagy ami még rosszabb, neonáci propagandát kifejtő weboldalakat.
    Nekem az egyik legnagyobb csalódás volt ahogy az egyik, addig kiegyensúlyozottnak vélt internetes portál a Cosma ügyről beszámolt. Heteken keresztül közölték a “részleteket”, gerjesztve a gyűlöletet és kritikátlanul megnyitva a fórum rovatukat a rasszista propagandának.A rendszeresen és részletesen a témával foglakozó hölgy (a neve nem érdekes, annyit nem érdemel) nagy buzgalmában csak arról feledkezett meg, hogy utána nézzen a sportoló nem éppen felhőtlen előéletének, kötözködéseinek és annak, hogy nem először keveredett késelésig fajuló verekedésbe.A példát lehetne folytatni az antiszemitizmust gerjesztő, a függetlenség látszatát keltő sajtóorgánumokkal is.Az esetet azért írom le, mert ilyen alattomosan lehet befolyásolni a közvéleményt és az igazságszolgáltatást ma Magyarországon.Nem új jelenség, az átkosból örököltük.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (15 szavazatból)
  3. Az a szomorú, hogy manapság hazaárulásnak számít kritikusnak lenni a kormányoldalt támogatókkal. A Fidesz agit-prop gépezete odáig züllesztette a közvéleményt, hogy az átlagpolgár mosolyogva üdvözli a szélsőségeket, cinikus derűvel az antiszemitizmust, elégedett belenyugvással az ellenzék elnyomását. A baloldali sajtótúlsúly mítosza olyan mélyen berágta magát a köztudatba, hogy a(z akár szélső-) jobboldali uszítás is csak a “végre ezek is szóhoz jutnak” jellegű reakciót képes kiváltani. Valóban, a sajtó hajlamos volt agyonhallgatni/kritizálni a jobboldal tevékenységét az elmúlt nyolc-tíz évben de ennek fő okai éppen annak szalonképtelensége- illetve önismétlően unalmas természete volt. Igen… a sajtó piaci alapú, és a Viktor egymillió-hatszázhuszonhétezer-ötszéztizennyolcadik ugyanolyan tartalmú beszéde, megnyilvánulása egyszerűen nem garantál nézettséget. Tetszettek volna konstruktívan dolgozni, programokban, tervekben gondolkozni!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (14 szavazatból)
  4. Szerintem ez az orgánum a hiperdemokratikus médiatörvény első manifesztációja, amelyet julius elseje után etalonként fognak majd használni . Mértékegységnek is jó lehet az elektronikus sajtó minősítéséhez: pártunkat és kormányunkat dicsőítő írás – az egy sorra eső nyelvcsapások számának függvényében – : 100-1000 I. Kommentár nélküli, tényközlő írás: 0 I, kritikai hangvételű írás – az egy sorra eső észrevételek és érvek számának és súlyosságának függvényében – : -1000- -100000 I. Ezek után könnyűszerrel lehet alkalmazni az említett törvényt: 100 I felett támogadjuk, 0-100 között tűrjük, 100 alatt tiltjuk. Esetleg-500 I alatt a szerkesztőséget felrobbantjuk, a helyét beszántjuk és sóval hintjük be, -1000 I alatt a szerkesztőknek demokratikus autodafén, -1500 I alatt pedig nyilvános kivégzésen (amelynek módját, um. fejvesztés, kerékbetörés, vizbe fojtás, máglyahalál, kígyóval-békával történő halálra rémisztés,stb. az elkövetett bűn mértéke szerint a szabad és demokraitkus inkvizíciós bíróság határozhatná meg) kell résztvenniük. Ezen nyilvánvalóan jelentős közérdeklődést kiváltó, a magyar nép összetartozását, ezredéves hagyományait, veleszületett határtalan toleranciáját az elmaradott EU-nak is megfelelően prezentáló események szervezését pl. a pártközeli Demokrácia Zrt. eszközölhetné, közbeszerzés útján.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (12 szavazatból)
  5. Az index mindig ilyen volt. Igazából a forgalmon kívül nem érdekli más. Jó lenne, ha a Népszabadság is már elhatárolódna Uj Pétertől, mert ez az ember nagy károkat okoz a magyar közéletben.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (12 szavazatból)
  6. Egyetértek. Az Index, a jobboldali fő médiumok, maga a Fidesz, nem különbek mint a kommunisták, Kosáry Domokos egy vele készült interjúban mondta a “Fideszes fiúk”-ról, hogy RÁKOSI UNOKÁK. Néhai Kosáry Domokos, történész, akadémikus,56-os elitélt, stb. ŐT nem lehet lekommunistázni.
    A cikkhez gratulálok.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (13 szavazatból)
  7. Nem kétséges, jó alapja van a szerző kirohanásának a Zindex ellen.
    Ezzel együtt az elemzés valahogy – talán éppen azzal, hogy kizárólag erkölcsi alapra helyezi a kritikát – elmegy a jelenség valódi okai mellett.
    Igy aztán a cikk elolvasása után kapkodhatjuk a fejünket.
    Hogy az Index rosszabb lenne mint a kurucinfó? Mert miközben az és a hozzá hasonlók vállalják magukat, az Index sunyin orbánviktorozik.
    Hogy többet tett orbánviktorért mint az összes nyíltan pártlap, portál és audiovideó?
    Ez azért túlzás!
    Megértem a szerző felháborodását. Jogosnak tartom én is. A megfogalmazást azonban túlzónak, éppen ezért igazságtalannak.
    Az Index, hasonlóan a “vállalkozói sajtó” legtöbb képviselőjéhez, most helyezkedik. A régi Indexen nevelkedettek számára ez bizonyára nagyon frusztráló helyzet. És azt sem lehet tagadni, hogy ez a sunyiság, azok számára akik eddig hosszú éveken át bizalommal és jókedvvel nyitották ki az Index honlapját, roppant idegesítő lehet.
    A magyar sajtószerkezet még nagyon fiatal, imitatív és hozzávetőleges. Nincsenek százéves szerkezeti hagyományai, amelyre támaszkodhatna a nehéz időkben.
    Olyan mint egy viharba került halászbárka, amely szemben a Times-szerű óceánjárókkal, csak ügyes lavírozással kerülheti ki a veszélyes hullámokat.
    Ez, az óceánjáró fedélzetéről, rosszul nézhet ki, hányingerkeltő lehet.
    Nem mentegetem az Indexet. Annyit mondok csupán hogy a kalózhajók azért mégiscsak rosszabbak a bajba került halászhajóknál…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (12 szavazatból)
  8. Kedves Nola,

    a hasonlatod sántít.
    A cikk arról szól, hogy az a kalózhajó a veszélyesebb, amelyik mentőhajónak álcázza magát annál a kalózhajónál, amelyik halálfejes lobogó alatt fut.

    Mindig is a “mintha” volt a veszélyesebb ( lásd Karinthynál).

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (12 szavazatból)
  9. nola!
    Igaza van Bartus úrnak az index.hu-val kapcsolatban. Azt nem lehet csinálni, hogy megpróbálunk függetlennek látszani közben a legsunyibb propagandát folytatjuk. Én is érzékeny vagyok az ilyen média trükkökre.A sajtó ne lavírozzon, vállalja párt elkötelezettségét vagy legyen tisztességes és ne folytasson propagandát semmilyen formában.Írod, nincsenek hagyományai a magyar sajtónak? Akkor Ady, Kosztolányi és a többiek örökre eltűntek, mert nagyon nem aktuálisak a mai hatalomnak? Volt egyszer a világ legnagyobb példányszámú lapjának egy híres, Pulitzer-díjas munkatársa, Buchwaldnak hívták.. Az ő elhíresült mondása volt, a sajtó vagy liberális vagy pártpropagandát folytat.Ez nagyon igaz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (9 szavazatból)
  10. Hannának: Minden hasonlat sántít. Ezért van az irodalom. Hasonlatommal arra próbáltam utalni, hogy egy elemzés akkor célravezető ha nem mossa össze a dolgokat. Azért elemzés, hogy elemeire bontsa.
    Világosan megmondtam: nagyvonalakban egyet értek a szerzővel, de az Indexet nem említeném még most sem együtt a kuruczinfóval. Már csak azért sem mert biztos vagyok benne, az Indexnél nagyon sok olyan remek képességű újságíró van, aki nem ért egyet a lap jelenlegi vonalával, ez pedig a kuruczinfóról nem mondható el.
    Ha másért nem, rájuk gondolva, óvakodnék az ilyen jellegű megbélyegzésektől.
    Anonyme-nek: Szerkezeti, nem szimbolikus hagyományokról írtam. Utalva arra, hogy a jelenlegi Magyarországon nincs egy olyan lap, amelynél, mint például a nagy angol-szász lapok esetében, a tulajdonosi folytonosság több mint száz éves. Magántulajdonra gondoltam, amely anyagi biztonságot, presztízst és még egy csomó olyan dolgot jelent, amelyet szembe lehet állítani a hatalom mindenkori szeszélyeivel.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  11. nola
    Kösz, értem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  12. Rendszeresen olvasom az indexet, es nem hiszem, hogy tudatos manipulalas folyna az Index reszerol. Egyetertek Nola hozzaszolasaval, inkabb lavirozas es helyezkedes folyik. Jo pelda erre az, ahogy a Facebook-on szervezodott 1 millioan a magyar sajtoszabadsagert oldalt kezeltek. Mikor a csoport tagjainak szam meghaladta az Orban Viktor rajongoket, az Index-en errol kozolt cikk hatalmasat lenditett a sajtoszabadsagos csoport nepszerusegen; a cikk megjeleneset koveto napon tobb ezer uj csatlakozo volt. Aztan a csoport altal szervezett tuntetesrol viszont egy lekicsinylo tudositas jelent meg (a tuntetes nem volt eleg utos, nagyon kezdok a tuntetok).

    Egy biztos, az Index az onjektivitast ugy ertelmezi, hogy veletlenul se akar elkotelezodni valami mellett, ami bajba sodorhatja politikailag… mint egy szelkakas, azt a notat fujja, ami epp a legnepszerubb. Kicsit kritizalja Orbant, mert azert megis, sajtoszabadsag meg egyebek, de nem vallalja fel, hogy a egy egyertelmu demokracia melletti kiallassal a jelenlegi magyar kozgondolkodast athato nagy nemzeti erzesnek ellenebe menjen esetleg.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (6 szavazatból)
  13. Nem a médiáról szól a kérdés, az csak figyelem elterelés.

    Ügyes, így kell nincstelenné tenni sok embert.
    Bár listások adatait 1-évig őrzik meg, új tőrvény értelmében.
    Volt nincs több mint 1-millió bedőlt hiteles.
    Mert ha nincs regisztrálva, akkor nem tudni a számát, vagyis amiről nem tudunk az nincs.
    Mert új hitelt kérhet az illető más bankból, így növelve a bankok rossz hitelét.
    És ha bedőlnek a bankok, nem az állam baja, nem tulajdonos az állam.
    De, ha ezután ezért nem ad a bank, hitelt senkinek, az felvevő bánata, baja.
    Így Széchenyi hitelért sorban állók sora megszűnt, nincs magántőke hozzá.
    Mert a Széchenyi hitel mire is épül?
    Természetesen Európai Unió pénzére!
    És ugye az olyan, mint Horthy Miklós fehér lova, vagy jön, vagy nem.
    De öröm az nincs benne!
    Miért is?
    Azért mert 3,8% államháztartási hiány van megengedve, mit teljesíteni kell hozzá.
    És senki ne remélje, hogy üzemanyag árak emelkedése után % – kos adó emelkedésről lemond az állam, mert arra is szükség van. Vagyis az üzemanyag árak termékekben megjelennek, így több adót fizethetsz, mert minden drágul.
    És ehhez még viszont megszorítások is jönnek, kell megtenni.
    Ezáltal nem finanszírozható a belvíz miatt összedőlt házak újjá építése.
    Nem finanszírozható a vörös iszap kárvallottai.
    És nem segít az állam a bedőlt hitelesek megmentésében, semmilyen állami kiadási forma nem lehetséges.
    De felhalmozott nyugdíjak is elúsznak, mi önerő részt adnák az Európai Uniós pénzhez. Senki ne számítson arra, hogy ebből a pénzből olyan beruházás lesz, mi kamattal visszahozza a nyugdíjra szánt pénzt. Elmúlt 20-évben sem történt ilyen beruházás, állami forrásból.
    Pártokhoz kötődő vállalkozások kapnak megrendelést, hogy ki lehessen menteni a pénzt az országból magánszámlákra.

    A legszebb viszont az lesz, ha Európai Unió nem engedi átkönyvelni a nyugdíjból befolyt pénzt, és nem jutunk hozzá a pénzhez mit vár nagyon a kormány.

    És kérdem én, ki jár jól most?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  14. Érthető Bartus úr felháborodáa, de kár csodálkozni, évek óta így működik sok médium, s nagy szerepük van az elmúlt 8 évben történtekhez, a reformok elgáncsolásához, a gyűlölködés elterjedéséhez, a szocialista-liberális kormány megbutatásához, a jobb-oldali főcsapástól eltérő politikai erők lejáratásához és ebből eredő teljes hitelvesztéséhet, a közélet kriminalizálásához. Sajnos ma már nagyon kevés az igazán megbízható és hiteles médium.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  15. Sokszor olvasom az Indexet. Is.
    Tény, sok van,a mi kifogásolható náluk.
    Sokszor megkapták már, hogy gyártják a híreket és nem tudósítanak.

    Most kíváncsivá tett ez a cikk, hogyan reagálnak?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  16. Végtelen türelemmel, de rossz szájízzel olvastam az Index kormánykritikáit a legutóbbi választások előtt, reménykedve, hogy ez a portál “örök ellenzéki” és az is marad… Ezt a cikket olvasva nyílt ki a szemem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  17. Nem értelek benneteket! Miért pont az újságírók lennének jobbak az átlagnál? A nagy számok törvénye alapján tudható, hogy mindig is fog akadni egy pár selejt, bértollnok.
    Másrészt pedig ha még emlékeztek rá, a marxista-leninista filozófia is megmondta: a lét határozza meg a tudatot. Tehetségtelen ember a képességeivel nem tud érvényesülni. Neki az egyetlen mód van a létfenntartására: tisztánlátásukat önvédelmi reakcióként elhomályosítja a pártos meggyőződés és máris jöhet a gátlástalan, fenntartásoktól teljesen mentes szekértolás.
    Nem lehet mindenki Arany János és nem írhat mindig mindenki Welszi bárdok c. költeményt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  18. Halkan kérdezem: vajon akkor is ezt gondolná Bartus kolléga, ha annak idején, amikor bepróbálkozott az Indexnél, pozitív választ kap?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  19. Az újságírók nem újságot írnak. Az újságírók politizálnak. Nagyot csalódtam a magyar sajtóban. Mindegyikben. Kivétel nélkül. A Népszavában is. Szomorúan veszem tudomásul, hogy tiszteletre méltó régi kollégák előbb a harcok áldozataivá, majd részeseivé válnak. A legszomorúbb, hogy ennek sohasem lesz már vége. Kár értetek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  20. Azért nem szeretném megérni, hogy “Ötszáz bizony, halálba menjen”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  21. Halkan válaszolom jóember kollégának: soha nem próbálkoztam be az Indexnél, se annak idején, se annak idején előtte, se annak idején utána. Ebben biztos lehet. Nem szoktam “beprobalkozni”. De a véleményemet még az sem befolyásolja, hogy nem próbálkoztam. Akinek van szeme, az latja, miről beszélek.

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  22. E !
    Nem tudom ki vagy, de gondolom sajtós. Ez bizony így van, én is csalódtam a magyar médiákban. Az újságírás nem kubikolás, hivatás. Ha valaki nem tudja tisztességesen művelni le kell tenni a tollat.Szomorú, hogy egy kislány (ma már asszony, Kálmán Olga) ad leckét a tisztességből, szakmai hozzáértésből, alázatból a sajtó nagy öregjeinek.Szégyellheti magát az egész megalkuvó honi médiatársadalom!Természetesen, tisztelet a kevés kivételnek.Hofival szólva: akinek nem inge, ne vegye magára, de akinek inge, az öltözködjön már föl!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  23. Nos bartus Úr nagyon szépen leírta, hogy miért is szoktam le az Index olvasásáról.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  24. nos, amikor orbán azt találta mondani, hogy a választásokat az interneten és a facebookon nyerték meg, részben igazat mondott.
    (bár a facebookon még az alma is előttük végzett)
    tuti, hogy a megvezetett birkák az indexről (is) kapták a beöntést és az agymosást.
    az indexnek az sem tűnt fel az eu-tanácsi ülésen orbán viselkedéséből, hogy a dühtől nem lát, a hangja meg egészen elment. nincs ehhez szokva, hogy őt, a nagy győztest, sarokba állítsák.
    mert nem a magyar népet sértették meg. sőt, még orbánt sem. csak éppen megmondták neki, mi az ábra.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  25. A cikk szerzőjének: nézz be az index fórumára! Épp rajtad élcelődik a jobbant csürhe. Ami az irományodat illeti: az index nem jobbos vagy balos. Az indexen a médiacsőcselék gyűlt össze. Van köztük agyatlan “balos”/liberális és van néhány még agyatlanabb kommunista (=fideszes) és jobbikos (akik kikérik maguknak a náci jelzőt, csak tudnám, hogy miért)
    Egy dologban biztos lehetsz: csak a szart keverik, szó sincs náluk elvekről vagy értelemről.
    A fórumukon a neonácik túlsúlyban vannak minden téren. Ők a leghangosabbak a fórumon és a legerőszakosabbak a moderátorok között. De ennyi. Ezt leszámítva akár pártatlannak is nevezhetnénk azt a hordát…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  26. Én benéztem, néhány kivételtől eltekintve, szánalmas.Van olyan is aki azt hiszi a pesti Népszaváról van szó.Bartus L. eszmefuttatása meghaladja szellemi befogadóképességüket.
    Jöhettek IQ bajnokok értékelni. :D

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  27. kicsit váratlan ez az eszmefuttatás, talán igazságtalan is, ki tudja. az biztos, hogy az index nagyon más mint az AM, de ugyancsak különbözik a MN-től vagy a MH-tól is. ha szavazni lehetne arról, hogy a kormányhoz közeli lapok közül melyik felel meg inkább egy liberális demokrácia szellemének, én azért a “sunyi manipulációnált” sokkal rombolóbbnak tartanám az itt “tisztességesebbnek és egyensebbnek” mondott fórumokat, ahol brutális gyalázkodás és sztupid uszítás helyettesíti a tájékoztatást és hírközlést. a sunyi manipuláció átlátható és vitába lehet vele szállni, az utóbbiakkal viszont nem érdemes szóba állni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  28. bagdadi kalifa
    “nos, amikor orbán azt találta mondani, hogy a választásokat az interneten és a facebookon nyerték meg, részben igazat mondott.”

    Nos, ez tévedés:

    “Régi bélyegétől akart szabadulni Orbán a strasbourgi facebookos beszólással
    Joó Hajnalka|2011. 01. 21., 18:51

    Arculatépítésnek tartják a miniszterelnök környezetéből az [origo]-nak nyilatkozó források Orbán Viktor szerdai kijelentését, miszerint a 2010-es választást a Fidesz az interneten és a Facebookon nyerte meg. A közösségi oldalaknak ugyanakkor egyre nagyobb szerepe van a kormányfői és a kormányzati kommunikációban. Ez jól jön Orbánnak, akinek technikai felkészületlenségével korábban saját pártjának igazgatója is viccelt.
    “Ez egy arculatépítő mondat volt, egyszerűen jól hangzott akkor, abban a közegben. A valóságtartalmának ennek megfelelően nem is kellett nagyobbnak lennie bármilyen más PR-mondatnál, mondjuk annál, hogy a Karlsberg a világ legjobb söre” – így reagált az [origo]-nak a kormányfő kommunikációs csapatának egyik meghatározó tagja Orbán Viktor szerdai, strasbourgi kijelentésére, amelyben a miniszterelnök arra hivatkozva védte meg a több képviselő által keményen bírált magyar médiatörvényt, hogy miért korlátozná az internetes tartalmakat olyan párt, amely a választást is a világhálón és a Facebookonon nyerte meg.” (…)

    Forrás:
    http://www.origo.hu/itthon/komment/20110121-regi-belyegetol-akart-szabadulni-orban-a-strasbourgi-facebookos-beszolassal.html?cmnt_page=1

    És egy hozzászólás a fenti bevezetéshez ugyanonnét (a válasz miatt duplázva):

    “Ez egy arculatépítő mondat volt, egyszerűen jól hangzott akkor, abban a közegben. A valóságtartalmának ennek megfelelően nem is kellett nagyobbnak lennie bármilyen más PR-mondatnál, mondjuk annál, hogy a Karlsberg a világ legjobb söre”

    “Miután kirostáltuk a bullshitet ebből a mondatból, kb ennyi marad: Orbán Viktor hazudott. Akkor kérem lehet menni újra székházat gyújtogatni a csőcseléknek? Vagy a kommunistázásnál megszokott irányelvek szerint a mi hazugságaink jó hazugságok, csak a ti hazugságaitok rossz hazugságok? Hogyisvanezkérem?”

    Tényleg, hogy is van ez? Orbán azt hiszi, hogy az EP-ben is gátlástalanul hazudhat?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Deutsch támadást intéz a “hazugság” ellen 2011. január 22. szombat | AN

Botrányos az Európa Bizottság levele 2011. január 22. szombat | AN

Európa nem csenget kétszer 2011. január 22. szombat | Népszava online

A jobboldali médiát kell rendszabályozni 2011. január 22. szombat | MTI

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos