Ronai and Ronai
AMERIKAI

Európa nem csenget kétszer 2011. január 22. szombat 8:46 | Népszava online

  • Hozzászólások(9)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Európa nem csenget kétszer

Megérkezett a magyar kormányhoz az Európai Bizottságnak a médiatörvénnyel kapcsolatos aggályait soroló levele. A testület médiaügyi biztosának szóvivője lapunknak ezt meg is erősítette.

Jonathan Todd közlése szerint lényegében a Neelie Kroes által már korábban elmondott aggodalmaikra kértek magyarázatot, az Orbán-kormánynak pedig két hét áll a rendelkezésére, hogy megválaszolja kérdéseiket.

Ismert, ha a kabinet nem ad megfelelő magyarázatot, akár hivatalos eljárás is indulhat a magyar médiatörvény ügyében. Eközben erélyes állásfoglalást tett közzé a magyar médiatörvény ügyében az Egyesült Államok EBESZ mellé rendelt nagykövete.

Feszült várakozás jellemezte a tegnapi napot a médiatörvény ügyében. A hazai sajtó az Európai Bizottság (EB), pontosabban Neelie Kroes, médiaügyekben illetékes biztos levelére volt kíváncsi. Ezt ugyanis még tegnap elküldték a magyar kormánynak – tájékoztatta a Népszavát Jonathan Todd. A holland biztos szóvivője azt is közölte: a levélben az EB lényegében ugyanazokat az aggodalmakat fogalmazza meg, amelyeket Kroes hétfő este Strasbourgban, az Európai Parlament rendkívüli bizottsági ülésen részletezett. A magyar kormánynak két hete van arra, hogy megválaszolja a bizottság kérdéseit, illetve kifejtse álláspontját az aggályosnak ítélt passzusok ügyében.

Kroes hétfőn azt mondta: három területen lát igazán komoly problémát az EB. A médiatörvény “a jelek szerint problémát okoz” az audiovizuális és médiaszolgáltatásokról szóló uniós irányelvvel (AVMS) összevetve, “úgy tűnik, hogy (a törvény) vonatkozik a más tagállamokban létesített médiavállalkozásokra is” – fejtette ki akkor a biztos. Felhívta a figyelmet, hogy az AVMS az “eredetország elvének” alapjára helyezkedik, vagyis arra, hogy a médiavállalkozásnak elvben csak az eredet szerinti országban érvényes szabályokhoz kell igazodnia. Aggályosnak tartotta azt is, hogy a törvény a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményét a műsorszórás területéről kiterjeszti a lekérhető audiovizuális médiaszolgáltatásokra is, beleértve például a videoblogokat. Kroes szerint ugyanis ez a szabály nem kellőképpen világos, így az egyéni esetekben túl nagy mérlegelési lehetőséget biztosít, és ezáltal problémákat okozhat “a médiaszabadság szabályozásának arányosságát illetően”. Kroes harmadik aggálya azzal kapcsolatos, hogy korlátokat szabó kritériumok hiányában lehetőség van a médiaregisztrációs szabályok “túlterjeszkedő alkalmazásának”. Kitért ugyanakkor arra is, továbbra is vizsgálják “a médiahatóság függetlenségére vonatkozó kritérium nehéz kérdését”.

Deutsch a Facebookon “szédít”
Kommunikációs elterelő “cselt” vetett be tegnap Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője is. Arra buzdított mindenkit, hogy csatlakozzon a Facebookon “Elég a hazugságokból” címmel indított csoporthoz. Az oldalon az “Elég abból, hogy a szocialisták az ország ellen uszítják a külföldieket. (…) El a kezekkel Magyarországtól!” szöveg olvasható. Deutschra reagálva Török Zsolt szocialista szóvivő kijelentette: tényleg elég volt a kormány hazugságaiból. Kitért arra is, hogy Orbán Strasbourgban lejáratta Magyarországot. Megfogalmazása szerint, ha a kormányfő “használni nem tud, legalább ne ártson”.

Egyelőre nem tudni, ez utóbbival kapcsolatosan milyen kérdésekkel fordultak az Orbán-kormányhoz. Egyelőre annyi biztos, hogy a végrehajtó testület a levél megküldésével lezárta a törvény előzetes értékelését, és esetleges további lépéseket annak fényében tesz, milyen választ kap aggályaira. Amennyiben a Fidesz kabinet nem ad megfelelő magyarázatot, és nem mutat hajlandóságot a vitás pontok módosítására, hivatalos eljárás veheti kezdetét a magyar médiatörvény ügyében

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter Gödöllőn úgy kommentálta a levelet; az EU valójában csak egy eljárási problémával kapcsolatos kifogást emelt a törvény ellen, minden másban pusztán kéréseket fogalmazott meg. A miniszterelnök-helyettes szerint a bizottság egyetlen kifogása az audiovizuális irányelv átültetésével kapcsolatos eljárási probléma. “Itt természetesen nyitottak vagyunk arra, hogy szükség esetén módosítsuk a médiatörvényt” – jelentette ki. A további aggályokról annyit közölt: az a kiegyensúlyozottság, mint tájékoztatási követelmény definiálatlanságával kapcsolatos, de szerinte ez jól definiált a magyar joggyakorlatban a korábbi alkotmánybírósági és ORTT-határozatokban. A harmadik pont a fideszes politikus szerint nem létező probléma, mert szerinte az EB azt kérte, hogy a magán videoblogokat ne kelljen regisztrálni. “A mi szakértőink értelmezése szerint most sem áll fenn regisztrációs kötelezettség” – mondta. Navracsics szerint, ha az EB úgy gondolja, hogy a törvénynek van olyan pontja, amelyen változtatni kell, mert nincs összhangban az uniós jogszabályokkal, akkor a kormány megvitatja és módosítja a jogszabályt. (Kroes hétfőn csak példaként említette a videoblogokat – a szerk.)

Erélyes állásfoglalást tett közzé a magyar médiatörvény ügyében az Egyesült Államok EBESZ mellé rendelt nagykövete. Ian Kelly Bécsben, a szervezet állandó tanácsa előtt tett csütörtöki nyilatkozata szerint: “Az Egyesült Államok jelezni szeretné aggodalmát a magyar médiatörvény miatt. Barátként és szoros szövetségesként felhívjuk Magyarországot, hogy tartsa tiszteletben a sajtószabadságot odahaza és az egész térségben, úgy is mint az EBESZ tagállama és az Európai Unió soros elnöke.” Az EBESZ-misszióvezető utalt a magyar médiatörvény elfogadása kapcsán felmerült “jelentős” nemzetközi aggodalmakra és jelezte, ismerik a szervezet sajtószabadság képviselője, Dunja Mijatovics által megfogalmazott bírálatot a magyarországi média pluralizmusát, a szerkesztőségek pénzügyi, politikai és tartalmi függetlenségét illetően. “Sürgetjük a magyar illetékeseket, hogy fontolják meg a törvénnyel kapcsolatos aggályokat, köztük Mijatovics asszony aggodalmait, s biztosítsák, hogy teljes mértékben érvényesüljön a véleményszabadság, a sajtószabadság Magyarországon, egy olyan országban, amely mindig élen járt a totalitarizmus elleni küzdelemben” – hangsúlyozta Ian Kelly.

A külföld még mindig ránk figyel

Orbán Viktor Magyarország jobboldali miniszterelnöke nem kapott kíméletet, azonban ő sem kímélte az Európai Parlament részéről érkező kritikákat kormánya vitatott médiatörvényével kapcsolatosan – számolt be a The Guardian az EP szerdai plenáris üléséről. Charles Grant, a londoni Európai Reformközpont politikai kutatóintézet igazgatója szerint az EU felfüggesztheti a kapcsolatot a törvényeit megsértő tagállamokkal, ahogy azt rövid időre meg is tette 2000-ben, mikor Jörg Haider Szabadságpártja bekerült az osztrák kormányba – idézte a brit lap a politikai elemzőt, aki szerint ez azonban csak “végső esetben” alkalmazható szankció.

A Die Welt című német lapban közölt publicisztikát Paul Jandl osztrák újságíró “A saját fészekbe piszkítókat az erdőben elásni” címmel. Az írás szerint “aki az alkotmányozó többséggel kormányzó Fidesz és Orbán Viktor ellen szegül, az csak Magyarország ellensége lehet, így lehet az, hogy több híres másképp gondolkodó kerül manapság a lapok célkeresztjébe”. A szerző szerint Magyarországnak ma két arca van: “egyrészt az EU soros elnöke, ezzel egy időben azonban a legkezdetlegesebb provincializmusba sodródik”.

Népszava-összeállítás
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 4 szavazatból)
Európa nem csenget kétszer, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(9)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

9 Reader’s Comments

  1. Hm. “Végső eset” kontra “végső megoldás”. Vajh melyik az erősebb?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  2. A cikk “Deutsch a Facebookon “szédít” bekezdéséhez érdemes meghallgatni az Egyenes Beszéd-ben adott interjúját. Pszichológiai tanulmányozást is megérdemel, de a legérdekesebb talán a felelősség-elhárító gesztusa: Kálmán Olga felolvasott a hozzászólásokból, amelyekhez a Kurucinfo tanulni mehetne. “Magát tette nevetségessé” közölte Kálmán Olgával kétszer is, lezárandó a kellemetlen hozzászólásokra hivatkozást. Szinte megsajnáltam Deutschot, mert úgy belegabalyodott, mint szúnyog a pókhálóba. A modora? -fideszes.Tanult Nagy Tanítómesterétől !! És ez az ember ment ki tüntetni Prágába húsz évvel ezelőtt!
    http://atv.hu/cikk/video-20110121_deutsch_tamas

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  3. Török Zsolt szocialista szóvivő kijelentette: .”.. Orbán Strasbourgban lejáratta Magyarországot.” Nos, Török Zsoltnak csak részben van igaza. Strassburgban leginkább ifjú kegyelmes urunk, bölcs vezírünk, bölcs vezírünk s nemzet(meg)vezetőnk a fékeveszett rikácsolásával, mellébeszélésével, hazudozásával saját magát járatta le. A haza nem szorult megvédésre, mert azt rajta kívül senki sem sértegette Strassburgban, csak ő maga, de ő viszont végletesen! Ő sértette meg hazáját és népét, melyet állítólag képviselt… Ráadásul olyan ordenáré módon tette azt ami egyszerűen elfogadhatatlan. És még volt képe a hazával takaródzni! Ez egyszerűen szégyen és gyalázat!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (12 szavazatból)
  4. Newnewnek:
    Szegény Horn Gyula, mai eszével 100x meggondolná, hogy kiszabadítsa a Prágából a bordályházak bakját, a nagy keressztányt, aki a Für leány helyett a titkárnőjének nemzett gyermeket, akit a kamerák elől elrejtve pokróc alatt kellett kimenteni a Mecset utcai kupoldából!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  5. Deutsch “Miafeneanevem ” Tamás visszataszító ,csak a Fideszre jellemző ,stílusú beszélgetése, Kálmán Olgával , bebizonyította ,azt a nagyon régi igazságot ,hogy félművelt embernek hatalmat ne adjatok ! (EZ VONATKOZIK ,DISZNÓÓL TISZTÍTÓ, FŐNÖKÉRE IS ! )

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (10 szavazatból)
  6. Gugyerák!
    Sajnos az ténykérdés, hogy Magyarország népe adta tálcán a teljhatalmat orbánnak, akiről legalább 8 éve lehetett tudni, hogy hatalmon ugyanazt fogja csinálni, mint “ellenzékben”, csak még úgyabbul. A teljhatalmával meg csak még jobban bevadul. Még csak nem is titkolta, világos, egyértelmű volt minden szava, cselekedete. Tehát ez az ember és kiszolgálószemélyzete (miniszterek, közt.elnök, képviselők) az egész ország szégyene. Mindenki szégyellheti magát. Én is, Te is. Minden egyes magyar ember segítette, hogy teljhatalma lehessen. Aktívan vagy passzívan. Azt az egyet nem lehet elvitatni orbántól, hogy az az egy igaz: a nép őt választotta teljes hatalmú vezérré. Az mindegy, hogy az emberek egy része fanatizmusból, egy másik nagy része anyagi haszonlesésből, egy harmadik nagy része merő lustaságból, egy következő része kicsinyes hatalmi, presztízs játszmákból.
    Aki nem ment el a választásokra, az is éppúgy felelős ezért. Tökmindegy, ki mivel menti magát, és/vagy másokat. Nincs, nem lehet felmentés senkinek. Azt a pár őrültet kivéve, akik próbáltak szólni, tenni, másokat felrázni, hogy közben majd beledöglöttek, és akik emiatt csak a gúnyos mosolyokat, dühös elutasításokat kapták a saját parttársaiktól is,
    De ők is szégyellik magukat (lásd még: én kérek elnézést).
    Egy közösség megítélését nem 1-2 ember, nem az egyes tagjai egyenként határozzák meg, hanem a fősodor. Ha a többség rossz irányba viszi a közösséget, akkor nem azt mondják, hogy hogy xy rendes/rossz ember, hanem a közösség egészét ítélik el / ismerik el.
    Az mszp-sek helyében pedig már rég eltűntem volna, hiszen oroszlánrészük van abban, hogy az ország egy ilyen bosszúvezérelt hatalommániás kénye-kedvére került. Csak egy jót tehetnek most már: tűnjenek el végre. Legalább most csinálnának valami tökös látványpolitizálást, hiszen magukat komolyan véve csak nevetségesek lehetnek. Akkor legalább már tennének rá még egy lapáttal. Persze, ha erre alkalmasak lennének, akkor meg is tudták volna akadályozni, hogy az ország ide jusson.
    Orbán sajnos jogosan takarózik a hazával, hiszen a haza adta neki magát oda.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  7. Az, hogy az aggályoskodó levéllel kapcsolatosan a fidesz megélhetésiek mit nyilatkoznak, nem mérvadó. Elég visszaemlékezni arra, hogy midőn D-miafenenevű Tamás felfüggesztette az MLSZ elnökét, mi mindent nyilatkozott a FIFA-levéllel kapcsolatosan. Ha valaki elfeledte volna, felevenítem csöppecskét: A levél tartalmát akkor is hétpecsétes titokként kezelték, és azt bizonygatták, hogy az MLSZ elnök felfüggesztésével egyet ért a FIFA, sőt, szinte gratuláltak az elintézési módhoz…
    Aztán kiderült, hogy amennyiben nem helyezik vissza az elnököt a poziciójába, kizárják Magyarországot, mert nem tűrik, hogy a politika beleavatkozzon a sportba.
    Ez volt akkor. Adtak egy határidőt, és annak lejárta előtt pát perccel visszahelyezték Kovács Attilát. Az persze más dolog, hogy más vonalakon hozzákezdtek az egzisztenciális likvidálásához, és elérték, hogy az elnök úr “önként és dalolva” lemondjon. Lemondott itt már “önként’ főügyész is, tehát ilyen vonatkozásban nagyon is eredményes a fidesz kommunikációja. De hogy el szabadna hinni egyetlen szavukat is, több mint kétséges.
    Ma fideszes politikusnak hinni egyet jelent a teljes elhülyültségi állapottal. Ezek még akkor is haudnak, amikor kérdeznek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  8. Egyre érdekesebb!
    Mégis ultimátumot kapott a nemzetmegvezető?!
    http://www.stop.hu/articles/article.php?id=811518

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  9. Tisztelt e-Vita! Ahogy látom, a fideszes agymosás agymosás nem volt annyira hatásos, hogy ne lássad a kormányzásra való alkalmatlanságukat, azonban annyira hatásos volt, hogy nálad is sikeresen összemosta a szükségszerű, és az ország érdekében való költségvetési kiigazítás, valamint az azt a fellendülő szakaszban derékba törő világgazdasági válság hatását. Az ugyanis minden államot – még a nálunk nagyságrendekkel nagyobb gazdasággal rendelkezőket is – erősen megviselt, és tulajdonképpen mindenütt csak a kármentés zajlott. Az MSZP kormányok – különösen a Bajnai kormány, amelyet nem kötöttek annyira a baloldali szempontok, mint Gyurcsányt – a válságot egész jó hatásfokkal kezelte, elég, ha csak az 1 évvel ezelőtti gazdasági cikkeket olvasod. Nem azért kell tehát szégyenkezniük,
    mert “megcselekedték, amit megkövetelt a haza”, hanem a katasztrofális kommunikációjukért. Mert a fidesz féktelen populista ígérgetéseikről képtelenek voltak elmagyarázni, hogy miért nem teljesíthetők, hagyták, hogy a gyűlöletbeszéd eluralja a közéletet, amely műfajban soha nem fogják felvenni a jobboldallal a versenyt. Gyurcsánynak igaza volt a blogjában: “Jobban kormányoztunk és demokraták maradtunk”. Ha a társadalom szeméről lehúzódik a narancsszínű hályog – egyre többen fogják felismerni ennek az igazságtartalmát.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Lázadó fiatalból elismert gondolkodó 2011. január 24. hétfő | Népszava online

Szalai: partner a médiahatóság 2011. január 24. hétfő | MTI

Magyarország nem itt tartana, ha a civil szféra erősebb lenne 2011. január 24. hétfő | Hegedűs Eszter

Leszerepelt Orbán Strasbourgban 2011. január 23. vasárnap | Népszava online

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos