Ronai and Ronai
AMERIKAI

XVI. Benedek: Isten robbantott 13,7 milliárd éve 2011. január 8. szombat 3:12 | reuters

  • Hozzászólások(68)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
XVI. Benedek: Isten robbantott 13,7 milliárd éve

Róma- A katolikus egyházfő szerint Isten lehet az olyan összetett tudományos talányok mögött is, mint az  Ősrobbanás.

A pápa csütörtökön bejelentette: a keresztényeknek el kell vetniük az olyan nézeteket, mint például a világegyetem véletlenszerű keletkezése, mert Isten áll azok hátterében is. „Az univerzum nem a véletlenség műve, ahogy sokan el akarják velünk hitetni” – mondta Benedek a csütörtöki Szent Péter bazilikában tartott ünnepi beszédében mintegy 10 ezer ember előtt. A katolikus egyházfő az epifániáról emlékezett meg, amikor a Biblia szerint a napkeleti bölcsek egy csillag vezetésével ráleltek az újszülött Jézusra. A pápa hozzátette, hogy „szemlélve a világegyetemet, arra ösztönöz bennünket, hogy valami nagyon mély dolgot fedezzünk fel: az alkotó bölcsességét, Isten kimeríthetetlen kreativitását.”

A genfi CERN részecskegyorsító laborban a tudósok közben azon dolgoznak, hogy protonok ütköztetésével szimulálják azt, amit ők az ősrobbanáshoz hasonló körülményeknek tartanak. Ezzel arra szeretnének magyarázatot találni, hogy milyen lehetett az általuk elképzelt ősi univerzum, amiből a csillagok, bolygók és a földi – vagy földönkívüli – élet is kialakult.

Vannak olyan ateista vélemények, hogy Isten nem-létezése tudományos alapon is bebizonyítható, de a pápa szerint ezek korlátozott magyarázatok, mert csak „egy bizonyos pontig tudnak eljutni… de nem képesek elmagyarázni a valóság lényegét.” Benedek szerint a tudományos elképzelések az ember eredetéről és az univerzum fejlődéséről nincsenek ellentétben a teológiával, de sok nyitott kérdést hagynak hátra.
A tudomány rehabilitációja

A jelenlegi pápa és elődje, II. János Pál igyekezett szertefoszlatni a katolikus egyház tudományellenességének a vádját. Galileót rehabilitálták, az evolúciót pedig elfogadták, mint tudományos magyarázat: nem látnak ellentmondást, Isten használhatta a természetes folyamatokat is, hogy kialakítsa az emberi fajt. A bibliai teremtéstörténetet sem tartják már „tudományos szövegnek”, az ellen azonban tiltakoznak, ha tagadják Isten létét, vagy a transzcendens szerepét az eredetmagyarázatokban.”

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)
XVI. Benedek: Isten robbantott 13,7 milliárd éve, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(68)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

68 Reader’s Comments

  1. pandora szelencéje

    Pár évtizede, ami óta az ősrobbanás elmélete napvilágra került, az idealisták fellélegeztek, mert rögtön igazolni látszott a neveltetésük hosszú dilemmája a teremtést illetően. Úgy, hogy már várható volt ez a pápai kinyilatkoztatás, merthát mi sem egyszerűbb, mint egy részleteiben még nem ismert természeti jelenséget hipp-hopp csodának minősíteni.
    Ennek is meg van a maga sok évezredes története. Mert először az Úr vala az egekben, a felhőkben ,stb. Aztán jön az a fránya repülés és eggyel följebb helyeződik az égi iroda, az Űrbe. Ám az űrhajózás ezt a szintet is lerombolja, mint tartózkodási helyet, és azóta már mindenűtt ott van, ami azért lássuk be, még mindig a legszimpatikusabb idea, sőt “objektív idea”, amely végül megnyitja az utat az Ősrobbanás, mint isteni jelenség kinyilatkoztatása előtt.
    .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  2. pandora szelencéje

    Kiegészítés:
    Így objektíve levezetve, ha az úr mindenűtt és mindenben jelen van, akkor Isten maga az Ősrobbanás. Hát nem?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  3. Tudomány- és haladásellenesség.
    Ez mindig is az egyház erénye volt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  4. Csak nehogy valaki kitalálja, hogy a Teremtő terrorista volt és azért robbantott!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  5. pandora szelencéje

    Más a hit és más dolog a vallás. A vallásnak nevezett intézményt az arra kijelölt testület az egyház vezeti és tartja fenn saját “jólfelfogott” érdekében.
    A hit viszont az egyén érdekében, lelke kielégítésére szolgál.
    “Ha nem lenne Isten, ki kéne találni” mondta Voltaire.
    Gdolkodjatok el azon, hogy Newton, vagy Einstein, vagy a Holdat ostromló űrhajósok némelyike hívő emberek voltak, de a materiális világ törvényei szerint éltek és alkottak. Mert az e g y é n bárhol haladjon is, nem képes a saját – az adott kor – fejlettségi látóhatárán túl tekinteni. A tudomány elért eredményei behatárolják a lehetőségeit. És ez, ez a realista út végtelen. Az ember mindig kutatni fog amíg emberiség létezik.
    A hit világát azonban még kisebb – lényegében befejezett – szeletekre tagolták a vallások, ami gyakorlatilag egyszerűbbé teszi, a tulajdonképpen fatalista hívő dolgát. Úgyszólván “még kisebb területet” kell kutatnia, ha egyáltalán kutatna és nem tiltja a vallása… Valamivel egyszerűbb metódus, mint az általános relativitás elmélet kutatása. Nemde?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  6. Isten nemlétére épp a katolikus egyház a legjobb bizonyíték: ha lenne Isten, nem hagyná ezeket állandóan baromságokat hablatyolni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  7. pandora szelencéje
    2011. október 9. vasárnap
    02:45
    Azért én nem esküdnék egyik világállandókra sem, mert ha a mérőeszközeink ugyanúgy változnak, mivel azok is ennek a világnak a részei, akkor az objektivitásunk relativizálódik. De lehet, hogy ez is marhaság. :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  8. Bocsika “világállandóra” jav.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  9. Meglátásaim , hátulrul előrefele haladva név szerint :
    -
    1. Gets : Az lehet hogy pontatlanul mérünk , de mondd meg nekem az Isten szerelmére : a PI miért épp 3,14…..stb és miért nem pont háromésfél ? Vagy három ? Ezek lennének a logikusak nem ?
    -
    2. Pandora Szelencéje előbbi hozászólás : Én megfordítanám Voltaire elméncségét : ” Ha lenne Isten , nem kéne kitalálni ”
    -
    3. Pandora Szelencéje : Előző lapon lévő megjegyzésed lámpavilágot gyújtott sötét fejemben : 13 milliárddal ezelőtt Isten még csak iparitanuló volt , és jól felrobbant neki az egész kulimász , mint középiskolásnak a retorta. Kémi-gyakorlaton. Később aztán belejött , mostmárcsak hébe-hóba durran el neki egy-egy naprendszer. Véletlenszerűen.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  10. Oszt tud-é isten olyan nehéz sziklát teremteni, amit maga sem képes felemelni?
    Ha nem, akkor nem mindenható.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  11. Ez egy paradoxon.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  12. coffi
    Teljes mértékben osztom a véleményed. Amit ma pl. Hunniában a katolikus egyház művel, de persze a szélsőséges reformátusok sem kivételek, bizony meglepné az Urat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  13. gyozo – ez egy korlátolt, földi aggyal kifundált paradoxon. Ha a világegyetemet Isten teremtette, akkor nem “egy” sziklát. hanem sokmilliád napot és bolygót teremtett. Mi ahhoz képest egy szikla? Egyébként mi lenne a világegyetemben a “honnan” és a “fel”?
    Ez ugyanolyan kérdés, hogy mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás? Természetesen a tojás, mert százmillió évekkel korábban a hüllők tojással szaporodtak. Csak ehhez ismerni kellett volna a törzsfejlődést.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  14. A kérdést katolikus filozófusok fogalmazták meg. Korlátolt földi aggyal. Szorika. Nézz utána.
    A hit nem helyettesítheti a józan érvelést. Az hogy vallok valamit, semmit sem bizonyít.
    Szorika.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  15. Csak egy tanács: a video 51 perces, a második részében mesék vannak (de a zene nagyon szép). Az elején viszont van egy perpetum mobile elmélettel – grátisz.
    Hogy az ilyeneket ki csinálhatja?
    http://youtu.be/LSjeCb5C-eE

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  16. Én már kiskoromban csináltam perpétum mobilét :
    Hatodikos koromban rágyöttem , ha egy kisautóból kioperált villanymotor tengelyét vékony 1 centis kemény gumicsövecskével összekötöm egy másik kis villanymotor tengelyével és laposelemmel megtáplálom , akkor a meghajtott villanymotorra kötött zseblámpa égő világítani fog.
    Ezért tehát az egyik motor tápvezetékét hozzá kötöttem a másikéhoz , jól megforgattam a tengelyt , de nem akart magától forogni :( :( :(
    Azóta nem hiszek az ilyen mesékben.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  17. Geyza: no de igazán! Hiszen ajándék és pont az magyaroknak nekijük!
    Ezzel együtt: a tornádókban tényleg iszonyatos energiák képződnek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  18. Ha a tornádó lecsap mondjuk Makóra , azis Agyurcsány műve lessz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Amerikai mesterhármas fizikai Nobel-díjból 2011. október 4. kedd | RR

Ma van a világvége – Az egyház elragadtatása 2011. május 21. szombat | Galgóczi Gábor

Istenre hivatkozva vonnák meg a nyugdíjat 2011. május 17. kedd | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos