Ronai and Ronai
AMERIKAI

Az EU tiltja, hogy a szabályokat más tagállamok sajtószerveire kiterjesszék 2010. december 24. péntek 14:55 | MTI, FT

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

Budapest, London - Az Európai Unió egyre erősebb nyomást gyakorol Magyarországra a médiatörvény ügyében. Az Európai Bizottság alelnöke arra figyelmeztetett Navracsics Tiborhoz írt levelében, hogy egy uniós törvény tiltja a tagországoknak, hogy szabályozásukat más tagállamok sajtószerveire is kiterjesszék. Az elfogadott törvényben pedig ezt megtették, e tekintetben a médiatörvény biztosan sérti az európai törvényeket.

Levélben érdeklődik a héten elfogadott médiatörvényről a kormánynál Neelie Kroes, az Európai Bizottság sajtószabadságért is. Az EU nyomást gyakorol Magyarországra a médiatörvény ügyében felelős alelnöke – jelentette a Financial Times című brit napilap egy cikkben, amely pénteken délután került fel internetes oldalára.
Navracsics Tibor miniszterelnök-helyetteshez írt levelében a holland biztos egyebek közt azt kéri, küldje el neki a jogszabály teljes szövegét, hogy pontosan el tudja dönteni, összhangban van-e az a sajtószabadságra vonatkozó uniós szabályokkal – áll a cikkben, amely az EU nyomást gyakorol Magyarországra a médiatörvény ügyében címmel jelent meg.
A cikk a levél szövegét ismerőket idéz, akik szerint Kroes ismerteti a sajtószabadság védelmére vonatkozó uniós garanciákat, megemlítve, hogy olyan aggodalmak jutottak el hozzá, amelyek szerint a törvényben jelen van annak kockázata, hogy ezek a jogok veszélybe kerüljenek.  A levél az új médiaszabályozó hatóság függetlenségével kapcsolatos kérdéseket is felvet. Emellett – derül ki a Financial Times cikkéből – a levél kérdésesnek tartja, hogy a törvény összhangban van-e azzal az uniós előírással, amely tiltja a tagországoknak, hogy szabályozását más tagállamok sajtószerveire is kiterjessze.
A Financial Times emlékeztetett arra, hogy a médiatörvény éles nemzetközi kritikát is kapott, és idézte is az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadság-felelősét a témában.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.4/5 (7 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +9 ( 9 szavazatból)
Az EU tiltja, hogy a szabályokat más tagállamok sajtószerveire kiterjesszék, 4.4 out of 5 based on 7 ratings

Címkék:, , ,

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

One Reader’s Comments

  1. Attól tartok, nem tud az EU elegendő nyomást gyakorolni az Orbán-Semjén kormányra.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Sajtókörkép a médiáról 2010. december 27. hétfő | AN, Facebook-csoport

Médiatörvény: kemény bírálat Washingtonban 2010. december 27. hétfő | MTI, AN

Mi lesz, ha összejön az egymillió? 2010. december 26. vasárnap | Bartus László

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos