Ronai and Ronai
AMERIKAI

Der Spiegel: a “remény országa” úton az autokrácia felé 2010. december 27. hétfő 15:23 | MTI

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Der Spiegel: a "remény országa" úton az autokrácia felé

Budapest - Magyarország a közelmúltban a ”remény országa” volt, ma az Európai Unió beteg embere. A Der Spiegel újságírója keményen bírálja a ma kormányzó Fideszt, de megállapítja, hogy a baloldalt is felelősség terheli a kudarcért. A “magyar helyzet” változatlanul a világsajtó egyik vezető témája – sajnos.

Az EU-elnökség küszöbén álló Magyarország belpolitikai helyzetéről közölt cikket a Der Spiegel legfrissebb számában. A hamburgi hetilap Félelem az orbánizációtól című írásában megállapítja: Magyarország az elmúlt évtizedekben kétszer is, 1956-ban, majd az 1989-es határnyitáskor is a “remény országa” volt, de ma már semmi esélye sincs annak, hogy a magyar EU-elnökség egy sikertörténet végpontja legyen. Éppen az ellenkezője fenyeget, Budapestnek – politikája miatt – nagy problémái lehetnek – idézte a cikk szerzője Martin Schulz európai parlamenti szociáldemokrata frakcióvezetőt.

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter még egy lépéssel továbbment, amikor azzal vádolta a magyar kormányt, hogy vétett az EU-szerződések szelleme és betűje ellen, és megkérdőjelezte, hogy méltó-e az EU vezetésére. “Ha semmit se teszünk, nehéz lesz Kínával vagy Iránnal az emberi jogokról beszélni” – idézi a lap a külügyminisztert. Csak az utolsó csepp volt a pohárban, hogy a magyar miniszterelnök éppen most, néhány nappal az EU-elnökség előtt hidegvérrel keresztülhajszolt egy médiaszájkosár-törvényt, egy utolsó, különösen súlyos következményekkel járó lépést téve az autokrácia irányába.

A cikk szerint egyetlen európai politikusnak sem lesznek olyan hatékony eszközei a kritikus médiával szemben, mint a magyar miniszterelnöknek. Az ellenőrző mechanizmusok középpontjában a kizárólag Fidesz-politikusokból álló új médiahatóság áll, amely 750 ezer euróig terjedő pénzbírságot szabhat ki. A közszolgálati médiát személyi összetételében is kormányfelügyelet alá helyezték.

A Der Spiegel ugyanakkor megállapítja: annak, hogy Magyarország “a már csak félig demokratikus” államok közé jutott, sok oka van, a felelősséget a tévútért nem csak a tőről metszett konzervatívok és a szélsőjobb viseli. A baloldal fokozatosan egyfajta öngyilkosságot követett el. Több törvényhozási perióduson át is megvolt a lehetősége Magyarország alakítására, legutóbb 2006-tól 2010-ig. A reményteljes kezdeteket (azonban) gyorsan elfojtották, korrupció és nepotizmus határozta meg a politikát. Csak a szocialisták kudarca tette lehetővé a konzervatív kihívó diadalát, a “népelcsábító” felemelkedését – írja a hamburgi hetilap, megemlékezve Gyurcsány Ferenc őszödi beszédéről is.

Kollégái úgy jellemzik Orbánt – állapítja meg a Der Spiegel -, mint aki “megszállottja a médiának”, aki második Silvio Berlusconi akar lenni, annak botrányai nélkül. Azonkívül minden, a legcsekélyebb mértékben is fontos tisztséget a saját bizalmi embereivel tölt be. A tavaszi választási eredményt “forradalomnak” nevezte, és hamarosan megmutatta, hogy mit ért ezen. Úgy szabta át a választókörzeteket, hogy az októberi önkormányzati választások után a Fidesz adja a polgármesterek 95 százalékát. Megváltoztatta az alkotmánybírák jelölésének módját. Az egész országot át akarja formálni, “orbánizálni” akarja. Aki nem tart vele lépést, az repül. Sólyom László, aki óvatosan bírálni merte a miniszterelnököt, elvesztette a támogatást újraválasztásához. Baloldali professzorokat éppúgy “kiselejteztek”, mint engedetlen színházigazgatókat. Orbán a Fideszre szabatta a pártfinanszírozást, államosíttatta a nyugdíjrendszert. A határokon túli magyaroknak kettős állampolgárságot ajánlott, provokálva a népes magyar kisebbségekkel rendelkező szomszédállamokat.

Orbán imponál az amerikai szuperhatalomnak, de aggodalmakat is ébreszt Washingtonban – írja a német lap. A nemrég nyilvánosságra hozott titkos amerikai diplomáciai iratokban úgy jellemzik őt, mint aki “szeret a tűzzel játszani”. Washingtonban úgy állította be magát, mint aki védőbástyát jelent a Jobbik szélsőségeseivel szemben.

A médiatörvény kapcsán az EU-ban egyesek már esetleges szankciókról spekulálnak, mint amilyeneket Ausztria ellen vezettek be, amikor Jörg Haidert és pártját bevonták az osztrák kormányba. A Lisszaboni Szerződés értelmében “az európai alapértékek súlyos és tartós megsértése” címén akár a szavazati jogot is megvonhatnák Budapesttől, ami kemény csapás lenne a magyar miniszterelnökre, de Brüsszelben sem mindenki akarja az “ünnepnapokat elrontani”. Herman Van Rompuy, az EU Tanácsának elnöke épp azon a napon járt Budapesten, amikor a szájkosártörvényt a magyar parlament elfogadta. Az EU első embere egyetlen bíráló szót sem ejtett arról, hogyan bánnak a vendéglátó országban a sajtószabadsággal, Orbánt kizárólag dicsérő szavakkal illette. “Nagyszerű benyomásokkal térek vissza Brüsszelbe” – idézi az EU-elnök szavait a német hírmagazin.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 3.3/5 (3 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 2 szavazatból)
Der Spiegel: a "remény országa" úton az autokrácia felé , 3.3 out of 5 based on 3 ratings

Címkék:, , , , ,

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

One Reader’s Comments

  1. Tetszenek látni azt a képet? Azt, ott, ahol egy rosszkinézetű bűnöző egy kerítést feszeget. Igen . Ott történt a hiba. Nem volt egy tökös rendőr a közelben, aki a fegyverét használva ezt a bűnözőt elintézte volna.
    Ma nem lenne probléma.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Az Európai Néppártból is kirúgják a Fideszt 2013. április 13. szombat | AN

Visszaadom a Magyar Érdemrend középkeresztjét 2013. március 20. szerda | AN

Mentsük meg a Burattino iskolát 2013. február 22. péntek | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos