Ronai and Ronai
AMERIKAI

Médiatörvény: kemény bírálat Washingtonban 2010. december 27. hétfő 7:39 | MTI, AN

  • Hozzászólások(4)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Médiatörvény: kemény bírálat Washingtonban

Washington, Budapest – Miközben a világ egyik legtekintélyesebb napilapja minden korábbinál erőteljesebb kritikát fogalmazott Magyarország új vezetéséről, vezető magyar politikusok még mindig nem értik, miről is van szó.

Beszédes címet választott a Washington Post. A Magyarország putyinizálódása című írás szerint az Európai Unió sok tagállama bánhatja a rotációs elnökség rendszerét, minthogy a jövő hónaptól Magyarország veszi át az irányítást, amelynek “populista és hataloméhes kormánya éppen most fogadott el egy olyan médiatörvényt, amely jobban illik egy tekintélyelvű rezsimhez, mint egy nyugati demokráciához”. A Fidesz elfoglalt vagy megtámadott minden olyan intézményt, amely nem áll ellenőrzése alatt, köztük az elnöki hivatalt, a legfelsőbb bíróságot és a számvevőszéket – írta a szerző.

A kormány felügyeletével elfogadott médiaszabályozás a sajtószabadságot tekintve Magyarországot egy sorba állítja Oroszországgal és Fehéroroszországgal. A szerző kiemeli, hogy a Médiatanács összes tagja a miniszterelnök pártjához tartozik, és idézi az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadság-képviselőjének véleményét, amely szerint “az ilyen hatalomkoncentráció a szabályozó hatóságoknál példátlan az európai demokráciákban, és sérti a sajtószabadságot”.

A szerző idéz a bel- és külföldi véleményekből, majd megállapítja, hogy több kormány csendben maradt, nem akarván újabb viszályt kelteni az amúgy is válság sújtotta EU-ban. Ez azonban szerinte rossz megközelítés: Európa nem engedheti meg egy tagállamának, hogy következmények nélkül semmibe vegye az alapvető szabadságjogokat. Budapest lesz a házigazdája májusban az Európai Unió csúcsértekezletének, amelyre Hillary Clinton amerikai külügyminiszter is hivatalos.

Orbán Viktort választás elé kellene állítani: vagy mérsékli a hatalomkoncentrációt és módosítja a médiatörvényt, vagy kénytelen lesz elviselni azt a megaláztatást, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok intézkedik, vagy bojkottálja a budapesti csúcsértekezletet – zárul a pélátlanul kemény hangvételű cikk.

A magyar kormány második embere számára azonban nem elég egyértelműek a Nyugat jelzései. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes szerint általában az egy-egy jogszabállyal kapcsolatban megfogalmazódó bírálatok csupán félelmek, s általában nem a törvény normaszövege okozza az ellenkezéseket, hanem az abból levont különböző hipotézisek. Legyen szó a Költségvetési Tanácsról, amely hatásköreit tekintve erősödik; vagy az Alkotmánybíróságról (Ab), amelynek hatásköre egy részterületen ugyan szűkült, de még így sem szűkebb az átlagos európai normáknál a magyar Ab normakontrollja; vagy pedig a médiatörvényről, amelynek esetében az egyes rendelkezésekkel kapcsolatos kritika nem erősebb a szokásosnál.

Navracsics Tibor szerint annyi tennivaló torlódott fel a kormány előtt, hogy biztosan lehetne szépészeti megjegyzéseket tenni, ám annak, amit elterveztek, jó részét el is végezték, és ezzel sikerült stabilizálni Magyarország helyzetét. A hiányosságok között említette, hogy terveik egy részét nem ismertetik elégszer, nem állítanak megfelelő érvrendszert a nyilvánosság számára. “Intenzívebbé kell tenni az érvelést a lépéseink mellett.” – mutatott rá.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője egy lapinterjúban kifejtett véleménye szerint a médiatörvényt érő külföldi kifogások jó része nonszensz, hiszen a törvény európai példák alapján született.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.8/5 (13 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +6 ( 8 szavazatból)
Médiatörvény: kemény bírálat Washingtonban, 4.8 out of 5 based on 13 ratings

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(4)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

4 Reader’s Comments

  1. A Nemzeti Együttműködés hírei 2010 november-december

    Napvilágra került a Budai Gyula megfigyelésével megbízott titkosszolgálati tiszt egykori jelentése. Ezek szerint a fideszes politikus több párttársához hasonlóan annak idején az alábbi minősítést kapta: THLBJ, azaz Teljesen Hülye, Legfeljebb Besúgónak Jó.
    A visszamenőleges hatállyal hozott törvények közé bekerült a miniszterelnöki
    megbízatás is, melynek megfelelően Orbán Viktort jövő héten megkoronázzák,utána pedig felnégyelteti és négy vár kapujára kiszegezteti a pogány Gyurcsány testét.
    Újabb védőgát épül a devecseri vörösiszap-tároló köré. Műszaki szakemberek szerint a gátak mértani haladványnak megfelelő devecseri szaporodása mindaddig folytatódik, ameddig a miniszterelnök édesapjának kőbányájából el nem fogy az utolsó kavics is.
    A magyar kormány beperelte a Paramount Pictures hollywoodi filmtársaságot, mivel megalapozott a gyanú, hogy magyar ellenzéki körök kívánsága alapján, egy köztiszteletben álló magyar vezető lejáratásának céljából gyártatták le az “Óvakodj a törpétől” című filmet.
    Az Alkotmánybíróság csökkentett új jogkörének megfelelő méretű székházat kap egy józsefvárosi mosókonyhában, amelyet a hozzá hasonló fontosságú Magyar Gombfoci Szövetséggel fog megosztani.
    Genetikusok vizsgálják azt a felvetést, mely szerint – nyilatkozatainak és a polgári demokráciához való viszonyának megfelelően – Lázár János Fideszes képviselő Lázár György és Kádár János közös gyermeke.
    A választások óta eltelt időszak alatt nyújtott kommunikációs teljesítménye alapján Pinokkió testvérévé fogadta Orbán Viktort.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (9 szavazatból)
  2. kanaan

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  3. Navracsics Tibor szerint, olvasom… Az a Navracsics, aki a fideszes Hír Tv-ben a következőket mondta,arra a kérdésre, hogy miért ismételnek egy egy témát olyan gyakran a szóvivő által: az embereknek meg kell mondani mi a jó, mert maguktól nem tudják, és terelgetni kell őket, a fidesz által kitűzött cél felé…Akik ennyire lenézik a szavazóikat,azok képesek mindenre, a cél érdekében.
    Most úgy néz ki, az is a célok közé lett sorolva, hogy kritika ne érje őket,vagy ha mégis, akkor legyen törvény arra, hogy megtorolhassák.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Lázár tahósága és az internet szabadsága 2013. április 13. szombat | AN

Wass Albert imádó a Holokauszt-bizottság élén 2013. január 16. szerda | Lázár György

Az iszlám nem tehet róla, ha erőszakos 2012. szeptember 30. vasárnap | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos