Ronai and Ronai
AMERIKAI

Az USA részlegesen, de kereskedik Iránnal 2010. december 24. péntek 3:52 | B.Kata/AP

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Az USA részlegesen, de kereskedik Iránnal

WASHINGTON (AP) — A kincstár az elmúlt évtizedben közel 10,000 különleges engedélyt adott ki amerikai vállalatoknak, hogy azok bizonyos termékeket értékesíthessenek Iránban és más olyan országban, amelyről az USA úgy véli, hogy támogatja a terrorizmust – tudósított csütörtökön a New York Times.

Olyan cégek, mint a Kraft Food és a Pepsi, valamint néhány hatalmas amerikai bank részesedett ebből a fajta előnyből – írta az újság. A legtöbb engedély az emberiség szolgálatát célzó törvény nevében lett kiadva, azonban többnyire a legkülönfélébb termékeket is magában foglalta, mint a cigaretta és a rágógumi.

A hír semmiféle hivatali, vagy vállalati illegális cselekedetre nem utal, csupán arra világít rá, hogy miközben az USA vezető szerepet tölt be abban, hogy szigorú kereskedelmi szankciók legyenek érvényben Iránnal, Észak Koreával és más nemzetekkel szemben, ezekkel a speciális engedélyek kiadásával –  a Louisiana hot sauce-tól egészen a body-building táplálék kiegészítőkig terjedő termékskála – aláássa Amerika morális és diplomáciai tekintélyét.

Az újság elmondta azt is, hogy amerikai vállalatok olyan csővezeték építési projektekre is pályázhattak, melyek segítik Iránt, hogy természetes gázt adjon el Európának, holott az ilyen üzleteket az USA ellenzi. Más amerikai cégeknek pedig megengedték, hogy üzletet kössenek olyan iráni vállalatokkal, melyek gyaníthatóan terrorizmussal vagy fegyverkereskedelemmel állnak kapcsolatban.

„A salátaöntetek, szószok és más élelmiszerek Iránba történő exportálása törvényes engedélyhez kötött és valójában jelentéktelen az Iránnal folytatott politikánkat illetően,” –mondta Stuart Levey, az Obama kormányzat szankciókért felelős vezetője. „A mi erőfeszítéseink az iráni kormány és az azt támogató pénzügyi intézmények viselkedésére összpontosítanak.”

A Kincstári hivatal megjegyezte, hogy az Iránba legálisan exportált termékek csupán 0.02%-a volt a teljes amerikai exportnak 2010 első negyedévében, és ez nagyon csekély része a teljes iráni importnak.

Levey elmondta, hogy a ritka esetek nem írják felül a szélesebb amerikai törekvéseket, amik arra irányulnak, hogy Iránra nemzetközi nyomást gyakoroljanak. Ehelyett inkább azt biztosítják, hogy a szankciók ne vágják el az élelemhez, gyógyszerhez és orvosi segítséghez való hozzájutás lehetőségét az iráni emberek elől.

A problémának viszont az is része, hogy az USA szankciója alá eső országokban a kormány óriási szerepet tölt be a gazdaságban. A The Times megjegyezte, hogy a kezébe került dokumentumok világosan mutatják, hogy Amerika megengedi luxuscikkek értékesítését feketelistás bankok tulajdonában lévő boltok számára.

A kormányhivatalok elmondása szerint minden kérvényt egyenként bírálnak el, de azt is bevallották, hogy nem térképeznek fel minden beszállítót azonos mélységben.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, ,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kapcsolódó cikkek

Iránban kivégeztek egy ellenzéki költőt 2014. február 14. péntek | AN

Terrorfenyegetés Magyarországról 2014. február 12. szerda | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos