Ronai and Ronai
AMERIKAI

Az Egyesült Államokban 4058 ügynökség figyeli a terroristagyanús személyeket 2010. december 20. hétfő 14:34 | MTI

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Az Egyesült Államokban 4058 ügynökség figyeli a terroristagyanús személyeket

Washington – 4058 ügynökség gyűjti és elemzi a terroristagyanús személyekre vonatkozó adatokat szövetségi és tagállami szinten – közölte hétfőn, saját oknyomozására hivatkozva a The Washington Post.

A szám magában foglalja a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI), az 50 tagállam rendőrségei, a belbiztonsági minisztérium, valamint a fegyveres erők által létesített helyi hivatalokat. A lap szerint az ország biztonsági apparátusa sohasem volt ennyire kiterjedt és műszakilag ilyen jól felszerelt. Az ügynökségek közül legkevesebb 935-öt a 2001-es terrortámadások után hoztak létre.

A kormányzat célja az, hogy a helyi ügynökségek juttassák el az általuk begyűjtött információt a terroristák felderítéséért országos szinten felelős FBI-nak. A megfigyelés több ezer olyan amerikai állampolgárra és az országban élő külföldire is kiterjed, akit egyébként hivatalosan semmivel sem gyanúsítottak meg.

Az FBI adatbázist hozott létre olyan személyek adataiból, akik a helyi rendfenntartók vagy feljelentők szerint gyanúsan viselkednek. A lap szerint az elmúlt hetekben Baltimore-ban és Portlandban terrorcselekményeket megkísérlő személyek letartóztatása is azt bizonyítja, hogy szükség van a rendszerre.

Janet Napolitano amerikai belbiztonsági miniszter a közelmúltban elavultnak minősítette azt a hagyományos felfogást, miszerint “ha külföldön harcolunk a terroristák ellen, akkor nincs rá szükség, hogy itthon harcoljunk ellenük”.

A lap szerint ugyanakkor nehéz felbecsülni, hogy mennyire hatékony a rendszer, mint ahogyan azt is, hogy valójában mennyibe kerül a működtetése. A belbiztonsági minisztérium például nem tudja pontosan, hogy évente mennyit költ azokra a központokra, amelyekben tagállami szinten elemzik a befutott adatokat. A tárca 2003 óta 31 milliárd dollár támogatást folyósított arra, hogy az államok fokozzák belbiztonsági szerveik működésének hatékonyságát. Idén erre a célra 3,8 milliárd dollárt költöttek el. A helyi szervek négy szövetségi hatóságtól is kapnak támogatást, ám költségvetésük oroszlánrészét helyi forrásokból fedezik.

Az állampolgári bejelentések becsatornázása mellett – az országban kampányszerűen hirdetik azokat a telefonszámokat, amelyeken a hatóságokkal közölni lehet gyanús észleléseket – Napolitano olyan cégek és szervezetek támogatását is megszerezte, mint az Amtrak vasúti társaság, a Wal-Mart áruházlánc, vagy a jelentősebb sportszövetségek és szállodaláncok. A belbiztonsági miniszter a jelenlegi erőfeszítéseket azokhoz a módszerekhez hasonlította, mint amilyeneket a hidegháború idején alkalmaztak Amerikában a kommunisták ellen.

A The Washington Post csaknem 100 biztonsági szakértővel lefolytatott interjúra és 1000 hivatalos iratra támaszkodó oknyomozása megállapította, hogy a terrorelhárításban illetékes amerikai szervek számos esetben az iraki és az afganisztáni harctereken kipróbált csúcstechnikát alkalmaznak. Egyebek között olyan, autóra szerelhető, infravörös robotkamerát, amely parkoló autók tömegéből automatikusan ki tudja szűrni a körözött jármű rendszámát. De az ügynökségek fel vannak szerelve vezeték nélküli  kézi ujjlenyomat-ellenőrzővel, arcfelismerő berendezéssel, pilóta nélküli repülőgépekkel, térfigyelő kamerákkal és sok képernyős, a hadseregével vetekedő vezérlőközpontokkal.

Az FBI, a belbiztonsági minisztérium és a Pentagon az idei évtől kölcsönösen hozzáfér egymás ujjlenyomat-adatbázisához. Kiépülőben van a Guardian (Őr) elnevezésű adatbázis, amely az összes amerikai rendőrségtől és ügynökségtől befutó, terrorgyanúra vonatkozó információt összesíti majd. A Guardian decemberben 161.948 gyanús tevékenységre vonatkozó, titkos dossziét tartalmazott.

Az FBI a rendszeren belül két éve létrehozott egy nem titkosított szegmenst, ahová azóta 890 helyi ügynökség 7.197 jelentést küldött be. Ezek közül 103 jutott el nyomozati szakaszba, aminek eredményeképpen 5 személyt őrizetbe vettek. Egyelőre egyiküket sem ítélték el.

A belbiztonsági tárca oktatási programokkal is támogatja a helyi szervek szakembereit a rendszer üzemeltetésében. A tárca eddig 1.391, a tagállamokból érkezett rendőrt és ügynököt képezett ki nyilvános adatok elemzésére, további 400 fővel pedig az analitikus gondolkodásmódot és írást próbálták meg elsajátíttatni.

A lap által készített felmérés azt is megállapította, hogy a helyi szervek több esetben is olyan, önjelölt iszlám- és terrorszakértőket fogadtak fel, akiknek munkáját szélsőséges nézeteik miatt az FBI és a szövetségi hírszerző szervek kontraproduktívnak találták.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, , , ,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kapcsolódó cikkek

Iránban kivégeztek egy ellenzéki költőt 2014. február 14. péntek | AN

Terrorfenyegetés Magyarországról 2014. február 12. szerda | AN

Hack: A kultúrház vezetők ügynökök voltak 2014. február 1. szombat | AN

Bengázi: FBI-nyomozók a helyszínen 2012. október 4. csütörtök | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos