Ronai and Ronai
AMERIKAI

Elhallgatta a kormány a paksi paktum hátrányait 2014. március 14. péntek 9:08 Forrás: AN, MTI

  • Hozzászólások(81)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Elhallgatta a kormány a paksi paktum hátrányait

Budapest, Moszkva – Már az elején tudni lehetett, hogy Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin megállapodása körül valami nagyon bűzlik. Semmi nem az, aminek látszik, nem véletlen, hogy a magyar miniszterelnök suttyomban, még saját párttársait és a Fidesz szimpatizánsait is meglepve hozta tető alá az oroszokkal kötött paktumot.

Túl az eljárás mélyen antidemokratikus jellegén, mára az is nyilvánvalóvá vált, hogy az egyezség egy sor, Magyarország számára káros kitételt tartalmaz.

Az orosz kormány által jóváhagyott, a paksi bővítéshez kapcsolódó 10 milliárd eurós kölcsön feltételei hátrányosak Magyarország számára. Mára már látható, hogy a hitelfeltételek egyoldalúak, késedelmes teljesítés vagy fizetés esetén Magyarország rosszul, Oroszország pedig jól jár.

A szerződés elfogadhatatlan pontjai közé tartozik, hogy 2026-tól akkor is fizetni kell, ha nem készül el addigra az erőmű, holott a magyar kormány szerint a törlesztés fedezete elvileg az erőműben termelt áram lenne.

A pénzügyi feltételek példátlanul kemények, a15 napot meghaladó fizetési késedelem esetén a büntetőkamat 150 százalékos, a 180 napot meghaladó késedelem esetén pedig az orosz fél a teljes tartozást is követelheti, ami akár csődbe is döntheti a magyar államot. Amennyiben a hitel futamideje alatt módosítani kellene a szerződést, akkor Magyarország semmiféle alkupozícióval nem fog rendelkezni.
Nem tudni, hogy a hitelfeltételek mögött milyen hazai számítások vannak, ezért az LMP közérdekű adatigényléssel fordul a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz, az MVM Zrt-hez, valamint az MVM Paks II. Zrt-hez.

Az ügy előzménye, hogy csütörtökön nyilvánosságra került, hogy az orosz kormány jóváhagyta a paksi atomerőmű bővítésére szánt mintegy 10 milliárd euró értékű állami hitelnyújtásról szóló kormányközi megállapodás tervezetét és utasítást adott az aláírásra.

Az utasítás „Az Oroszországi Föderáció és Magyarország kormánya között a Magyarország területén történő atomerőmű építésre nyújtandó állami hitelről szóló egyezmény aláírásáról” címmel kiadott dokumentumot, amely csütörtökön jelent meg a hivatalos (állami) jogi információs portálon, hétfőn írta alá Dmitrij Medvegyev.

Ebből a dokumentumból és nem a magyar kormány tájékoztatásából tudhatják meg Magyarország lakosai, hogy milyen feltételekkel kötött megállapodást a fejük fölött, ám az ő jövőjükről Orbán Viktor.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.9/5 (29 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +36 ( 40 szavazatból)
Elhallgatta a kormány a paksi paktum hátrányait, 4.9 out of 5 based on 29 ratings

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(81)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

81 Reader’s Comments

  1. Kicsit talán merész a feltételezés, de ezt a pénzt Orbán már fel is vette szétosztotta a haveroknak és készül a kormányváltásra. Graz-ban már előkészítették az ágyát.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (12 szavazatból)
  2. Nem akarom a felcsuti toerpe bünlajstrromát itt ismételni,. ez ismert.
    Ez a mit most tett, annyi, hogy eladta a nemzetet. Eladta egy Oroszországnak,
    amely negyven évig sanyargatta M.o-ot. Hogy ehhez még fopája van, ez egy
    igazi “chutzpah”. Csak anny mentsége lehet, hogh nem beszámithato.
    Most csak annyit, hogy ezt a kis sz@r fasisztát életfogytiglanig kényszer-munkára kellene elitélni, hogy ott rohadjon kenyérfen és vizen.
    Személyesem, én szeretném lábbal felakasztva nézni, mint nagy ‘példáját” a pojáca mussiolinit (szándékosan kisbetüvel).
    Mussolinit.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (18 szavazatból)
  3. @sammy

    Mindenki így van vele, csak sajnos ez nem old meg semmit, ha a magyar társadalom ugyanott folytatja ahol Orbán abbahagyta.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  4. Csak Orban egyeni erdekei voltak fontosak! Allamfohoz meltatlan a viselkedese ! Zsebeit tomkodi nagyon magasrol ugy tunhet legalisan lopatja ki maganak a kozpenz ezer milliardokat de termeszetesen rengeteg buncselekmenyt kovetett el eddig is mint a hatalommal valo visszaelest , hutlenkezelest, penzmosast , allamtitok serteseket , es meg vagy egy tucatat ehhez hasonlot! Igazi feher galleros gumicsizmas bunozo semmi tobb , politikaja nincs csak oriasi penz es hatalomehsege!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  5. http://magyarinfo.blog.hu/2014/03/14/viktor_feltunt_hogy_a_putyin_ur_atejtett_a_paksi_palankon
    -
    A sok orosz és keleti nyitás ellenességre, a komcsizásra ez a válasz!
    Megértem, hogy az orosz medve pofán vágja, amikor csak teheti – a magyar nép pedig mivel tapsol ennek a köpönyegforgatónak, kénytelen lenyelni ezt a szégyent is!
    A kínaiak csak simán nem adnak pénzt – ők nem fricskáznak, még!
    Pedig ők is pfujj komcsik voltak, e most jó komcsik – ahogy éppen a széljárás megkívánja!
    Én pedig erre mondom, hogy PFUJJ!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  6. http://hvg.hu/vilag/20140314_Elfogtak_egy_amerikai_dront_a_Krim_felszi#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2014_3_14
    *
    Hihihi! Szóval egyáltalán nem biztos, hogy ….
    Megadták a számát is. Érdemes elgondolkodni. Nézzük csak!
    Az oroszoknak joguk van a Krímre. A románoknak, lengyeleknek és magyaroknak joguk van a tőlük lopott területeikre, melyeket ma az ukránok bitorolna.
    Tárgyalhattok a maradék ukránokkal. Ha Európában nem tudnak viselkedni, arra van a rendőrség, hogy pofán verje őket. Köszönjük meg az oroszoknak, hogy katonailag ők vállalják a rendfenntartást. Ugyanis az ukrán nacionalizmus ugyanolyan veszélyes, mint Hitler volt.
    *
    Alakítsuk meg az emigránsok árnyékkormányát! Ki hajlandó vállalkozni ?Milyen poszton.? Na, lássuk! Írjunk kormányprogramot? Hol kötelezzük el magunkat?
    Javaslom, hogy szociálisan. Szerintem ez lesz a jövő. Mert vagy ellátjuk az embereket, vagy kiírtjuk őket. Mindkettőre van lehetőségünk.
    Nos, lépünk, vagy tépjük a szánkat?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  7. orbán már rég túl van azon, hogy egyszerü börtönbüntetéssel megússza a koleszos csínytevéseit. annyit biztosan tud ö is, hogy csatáry laci bácsi korát nem fogja megélni és, hogy a vérnyomását is fölösleges ellenöriztetnie. a megfélemlitett, analfabéta, agyhalott békemenetesek=fidesz szavazók még egy darabig védik öt, de az országban minden van csak stabilitás nincs. a harag és a gyülölet orbánnal szemben még a bárgyú, allattvalóknak született magyarokban is fokozódik és ki fog pattanni a szikra, ami a felcsúti birodalom bukását fogja jelenteni. utána, ha minden jól megy 100 év alatt kiheverhetjük a koleszosok pusztító ámokfutását.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  8. Az árnyékkormány hadügyese nem áll könnyű feladat előtt. Fegyvert kell szereznie, például úgy, hogy valamely szomszéd parkolójában pihenő teherautóról eltűnik néhány cső, és egy csomó fej. Egy lehetőség.
    Mint bezanne írja, ha valahol egy szikra kipattan! Dominóreakció! Azt hiszem, egy hét alatt Orbánék összeomlanak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  9. Gonoszka, az oktatást vállalom…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  10. ok! Légyszíves kidolgozni az ingyenes 8 osztályos alapfokú és kötelező , folytatásban min. 2, max 3 éves szakoktatást, 4 éves gimnáziummal, érettségivel és egyetemi oktatást, amely a 3,5-ös átlagtól lefelé megfizethetően tandíjköteles, a 4-től fölfelé ösztöndíjas.
    Az óvodai oktatást légyszíves összekötni nyelv, 10-ig való számolás és az utolsó év írás (betűk) ismeretével. Nem kell félni az elitoktatástól. Megbeszéljük! DDD Gratula!
    Én megszavazom.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  11. bezanne: “…a harag és a gyülölet orbánnal szemben még a bárgyú, allattvalóknak született magyarokban is fokozódik és ki fog pattanni a szikra…”
    Mondd csak, te milyen körökben mozogsz?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  12. Keresek egy …..egészségügyest,
    aki olvasta A.N. Marzejev brossuráját az egészségügyről. Egy magasszíntű alapellátásra állampolgári jogon mindenki jogosult kell, hogy legyen. Extrák külön.
    Az orvosképzést is rendezni kell!
    Meg még vannak nyitott helyek! DDD

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  13. “Ketten haltak meg, öten megsebesültek, amikor oroszpárti csoportok támadták meg egy ukrán hagyományőrző szervezet irodáját.”
    A Majdanon elesettek száma sem volt csekélység.
    -
    Ezen én nem hihiznék – de nem vagyunk egyformák!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  14. Azon hihizek, hogy megfogták a többmilliós csodadront.
    Nem tudom, te mit vársz Amerikától? Az érdekeink itt vannak a Dunántúltól a Tiszántúlig.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -3 (5 szavazatból)
  15. Az amerikai többmilliós csodadron elfogásán sincs sok hihizni való.
    -
    Hogy mit várok Amerikától?
    Talán azt, hogy végre mondják ki, nem csak kicsit jobbra lejt a pálya….de lehet, hogy félnek kimondani, mert még hadat üzennénk nekik, mint azt már megtettük 1x!
    Aztán ott ránéztek a térképre, a légypötty láttán pedig megkérdezték, hogy ez most komoly?!
    Na így kell viszonyulni Amerikához – csupán légypöttyök vagyunk, így aztán nem is várom, hogy a jobbra lejtésnél többet mondjanak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (5 szavazatból)
  16. csak neked mondom, elég Amerikából! 56-ban is eleget ugattak, sok vérbe is került!
    Újra nem kell ezt a játékot játszani.
    Mindegy!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (3 szavazatból)
  17. Hallgatom az Orbánt!
    Nő a hagyma! Hagyma! Nő!
    Meg azt hittük, hogy soha többé!
    De jött Orbán!
    És azt mondta: Oroszok haza!
    Ők pedig szófogadók. Hazamentek.
    *
    Lőjétek már .. … . …… !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  18. “…elég Amerikából! 56-ban is eleget ugattak, sok vérbe is került!
    -
    Lőjétek már .. … . …… !”
    -
    Szerintem utóbbi is vérbe kerülne, sok-sok vérbe.
    Nem ellentmondás ez?!
    -
    Mindegy!
    Hagyjuk!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  19. “Elhallgatta a kormány a paksi paktum hátrányait”
    miért van egyáltalán bármi előnye?
    mert szerintem nincs. teljesen hülyeség az elkövetkező 100 évre ilyen elavult technológiájú, a környezetre és az emberre veszélyes erőművet építeni. akkor már sokkal inkább Bős-Nagymaros. lehet, hogy mégis Horn Gyulának volt igaza, amikor 1998-ban bedobta a témát, és ami nagy szerepet is játszott Orbán akkori hatalomra kerülésében.
    merrefelé néz ez a hülye Orbán? Dánia már ebben az évtizedben képes lesz a TELJES ENERGIAIGÉNYÉT megújuló energiaforrásokból fedezni, egyetlen egy atomerőmű és vízlépcső nélkül. ja hogy ott legalább fúj a szél? hát nem az volt eddig a jó a Kárpát-medencében, hogy olyan jó védett hely? akkor most meg ez a baj? pedig csak egy kicsit körül kellene nézni, és itt is temérdek energiaforrás van. ott van például az abszolút kihasználatlan geotermikus energiakészlet, amiben Magyarország Izland után a második világhatalom. foglalkozik ezzel egyáltalán valaki? van egyáltalán egy kormányprogram, tudóscsoportokkal, fejlesztő csapattal, amelyik ennek a felhasználását irányozná elő, ráadásul ez teljesen saját erőből megoldható lenne, rengeteg munkahelyet is teremtve vele. ráadásul uniós pénzből lehetne megfinanszírozni az egészet, pont ilyen programokat karol fel az EU a legszívesebben. hallott bárki is az elmúlt 25 évben egy ilyen irányú jelentős programról? amikor ma már a hőszivattyúk a családi házak szintjén is mindennapos megoldásnak számítanak. akkor képzeljük már el ugyanezt ipari méretekben, nagy mélységbe lejuttatott keringető rendszerekkel. akár erőműveket is lehetne a geotermikus energiával üzemeltetni, lokálisan, helyben termelt kis erőművekkel, így az áram szállítási vesztesége is minimális lenne, ráadásul ez a tipusu energia kinyerés gyorsítható és lassítható, flexibilisebben tud alkalmazkodni a hullámzó energiaigényekhez.
    az orosz típusú atomerőmű már csak azért is elavult, mert az elkövetkező 10-15 évben várható a kisméretű fúziós erőművek kifejlesztése, amelyek sokkal biztonságosabb és környezetbarátabb megoldásnak ígérkeznek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  20. csakén,
    De, ellentmondás. Az élet csupa ellentmondás. Például egy Orbán beszéd és a valóság.
    Meg van még néhány.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  21. Ezt aláírni konkrétan hazaárulás. Mindegy, lesz róla papír, ami alapján a Kedves Beteget meg lehet rohasztani Minas Morgulban.
    .
    Okoskodik a kis gumicsizmás, de ez a kabát nagy lesz rá…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  22. Például egy Matolcsy-beszéd és a valóság, Németh Szilárd rezsibiztos, és az IQ, Wittner Mária és a magyar nyelv, valamint Lézer János és a stílus.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  23. Engem érdekelne, ki volt az a lány, akit orbán nem ismer, és akinek nemzeti színű szalag volt a hajában. Most mit mondan orbánnak az a lány??!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  24. gigi60,
    hát milyen kormányt alakítsunk ketten?
    Ma még mindenki hülyének néz minket. (?)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  25. nagy andrás-nak nagyon jokat irtál márc.15.-én csak igy tovább.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  26. A kormány nem csak a paksi paktum hátrányait hallgatja el, hanem a kormányzásuk megannyi hátrányairól sem beszél. Ami természetes.
    Csak azt nem értem, hogy az ellenzék miért nem üvölt ezekről az elhallgatásokról?
    Ezt sem veszik észre?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  27. Az oroszoknak nem nagy buli Paks-2 de Orbán jelentkezett szopásra, és Putyin teljesített. A szerződéstől bármikor elállhatunk az általa vállalt szigorú feltételek mellett..Ilyen kártékony ember még nem fordult elő, a magyar történelemben.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  28. a képen két rókát láthattok. az egyik nagyon ravasz és nagyon okos. a másik pedig a csavaros magyar észjárású.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  29. Nem lepődnék meg ha kiderülne, hogy Paks csak a kölcsönfelvételi, jogcím volt csupán és Orbán nem kíván semmit építeni, egyszerűen csak annyi pénzt tudott ilyen feltételekkel végkielégítésként felvenni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  30. A finnek igy kezdtek
    http://www.finland.hu/public/default.aspx?contentid=114352&nodeid=39310&contentlan=28&culture=hu-HU
    “az építkezést hatóságok elmarasztalásai kísérik. A Finn Sugárvédelmi Központ nagyszámú minõségi és mûködési eltérést mutatott ki az építkezés során, amelynek következtében a kivitelezés idõbeosztása csúszik. Jelenlegi becslés szerint a létesítmény 2011-ben, tehát a tervezettnél két évvel késõbb készülhet el, az Areva pedig valószínûleg komoly összegû késedelmi bírságot kénytelen fizetni.”
    azutan igy folytattak “2013. 11. 18.
    Tender nélküli, tárgyalásos megállapodás után kívánja még az idén megbízni a finn Fennovoima a Roszatomot egy atomerőművi blokk építésével. Az orosz cégnek részesedést is ad a projektben”
    http://www.vg.hu/vallalatok/energia/nonprofit-finn-atomeromu-416034

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  31. érdekes cikk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Az AN üdvözli McCain szenátor kijelentését 2014. december 4. csütörtök | Bartus László

Orbán Viktor szabadsága 2014. április 15. kedd

Gyurcsány és az Európai Egyesült Álmok 2014. április 14. hétfő

Rendkívül feszült a viszony a sógorokkal 2014. április 13. vasárnap

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos