Ronai and Ronai
AMERIKAI

Újabb tiltakozás a Szabadság téri emlékmű ellen 2014. január 2. csütörtök 15:24 Forrás: Mazsihisz

  • Hozzászólások(21)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Újabb tiltakozás a Szabadság téri emlékmű ellen

Budapest – A Magyar Antifasiszták és Ellenálló Szövetségének tiltakozása után a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége is közzé tette ellenvéleményét a Szabadság térre tervezett, az érintettek és a társadalom megkérdezése nélkül született tervek ellen. A Magyarország német megszállására emlékező emlékműre vonatkozó kezdeményezést szomorú és fájó üzenetnek tekintik.

A Magyar Kormány 2013. december 31-én határozatban utasította Budapest Belváros Lipótváros Önkormányzatát a Szabadság téren felállítandó, Magyarország német megszállására emlékező emlékmű felállítására.

Mivel ez az időpont a Magyar Kormány által indítványozott Holokauszt Emlékév első napjaival esik egybe, a kezdeményezést fájó és szomorú üzenetnek tekintjük. A felállítandó emlékműről született döntés módja és gyorsasága a hazai és a nemzetközi zsidó közösségen belül egyaránt kétségeket és komoly aggodalmat kelt.

Tisztában vagyunk az ügy szimbolikus fontosságával, ezért már az Emlékév elején fontosnak tarjuk rögzíteni: csak és kizárólag olyan Emlékévet tartunk elfogadhatónak, amely tényleges és érdemi lehetőséget biztosít a nyílt és termékeny társadalmi vitára. Olyanra, amelynek során a magyar zsidó közösség tragédiájával kapcsolatos megemlékezésekről nem gyors, hanem érdemi döntések — ez esetben történészi, művészi, szakmai és közéleti vita — nyomán határoznak.

Több ezer éves hagyományunk alapján hiszünk a vita és a közösségi döntések erejében. Valljuk, hogy mindig azok a döntések bizonyulnak helyesnek, melyek széleskörű vita után, különböző álláspontok figyelembevételével születnek meg.

A MAZSIHISZ ezért felszólítja a felelős döntéshozókat: a gyors emlékműállítás helyett a társadalmi megbékélés előmozdítását helyezzék előtérbe. Úgy gondoljuk, emlékműállításnak nem a társadalmi párbeszéd kezdeténél, hanem annak lezárásakor lehet helye.

Közleményünket Rogán Antal Belváros-Lipótváros polgármesterének is elküldtük, azzal a határozott kéréssel, hogy az emlékmű felállításához ne járuljon hozzá.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.7/5 (13 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +19 ( 21 szavazatból)
Újabb tiltakozás a Szabadság téri emlékmű ellen, 4.7 out of 5 based on 13 ratings

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(21)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

21 Reader’s Comments

  1. “Több ezer éves hagyományunk alapján hiszünk a vita és a közösségi döntések erejében. Valljuk, hogy mindig azok a döntések bizonyulnak helyesnek, melyek széleskörű vita után, különböző álláspontok figyelembevételével születnek meg.”
    .
    Írják ezt annak a kormánynak, amelyik a közelmúltat is a saját értékrendje szerint másítja meg.
    És igen, írják ezt annak a kormánynak, amelyik nem először csinál bohócot a zsidó hitközségből, hogy a saját híveit elkápráztassa bátorságával.
    Elkéstek.
    2010-től kellett volna hallatniuk a hangjukat, de mivel nem tették, a kormány úgy döntött, hogy ezután bármit megtehet.
    Mint ahogy meg is tesz.
    Nem törődve senki érzékenységével, de még a történelmi tényeket is meghamisítva mert az érdekeik úgy kívánják.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +24 (30 szavazatból)
  2. ” utasította Budapest Belváros Lipótváros Önkormányzatát”…?
    *
    Kedves Németh Sándor, Köves Slómó, és ÁTV-szerkesztőség, stb.!
    El kéne gondolkodni azon is, hogy Önök kit is kértek föl azon a bizonyos “antiszemitizmus elleni” Kossuth-téri gyűlés főszónokául. Azt az alapvetően antiszemita belvárosi polgármester rangot viselő Rogán Antalt, aki minden cselekedetével, de még zsigeri ösztönével is a náci Magyarország feltámasztásán fáradozik.
    Ez még akkor is igaz, és már akkor is világos volt, ha a megvakított, illetve félrevezetett Ilan Mor izraeli és Eleni Thakopoulos USA nagyköveteket, valamint a külföldi Lubavicsi irányzat ( illetve szekta) képviselőit odaállították hitelesítő tanúnak az Önök szemfényvesztéséhez. Mert ahol egy rókát kérnek fel a vérngző farkas elítélésére az nem tiltakozó, hanem csak egy szemfényvesztő mutatvány…
    *

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +22 (26 szavazatból)
  3. Másrészt :
    *
    Mióta utasíthat egy kormány egy ÖNkormányzatot ???
    Jah ! Hogy ez az Orbanisztán Diktatórikus Gőztársaság szokásjogán alapul ?
    Az mingyán más…
    *

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +22 (24 szavazatból)
  4. Miért gondolom, hogy a jobbik, meg a fidesz összehangolt akciójáról van szó a szoborállítással kapcsolatban?
    http://hvg.hu/itthon/20140102_Jobbik
    .
    A kormány semmilyen közleményben nem ír arról, hogy a német megszállás ELLENI szoborról van szó.EMLÉKÉRE állítják!
    A kormány kihirdet, a jobbik meg tompítja a hír megdöbbentő voltát?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (18 szavazatból)
  5. otromba, durva ingerekre félénk, udvarias, jelentéktelen közleménynek nevezett reakciók jönnek. a “közleményt” mitegy csattanóként rogánnak is elküldték. az max behugyozik a röhögéstöl, ha véletlenül elolvassa. ezt hívják antipolitikának. ugye senki nem gondolja, hogy ennek lesz hatása. ugye senki nem gondolja, hogy az orbánkormánnyal kiadott “közlemények” révén lehet kommunikálni. hol van az orbánkormány ellenzéke a “választások” elött 100 nappal? van olyan politikai párt, aki tud eröt felmutatni és megfelelöen reagálni a napi szemen köpésekre? hol a DK, akiröl többen azt feltételezik, hogy ellenzéki párt? éppen “attilával” és “gordonnal” esemesezgetnek, akik nem érnek rá, mert eligazítást kapnak a fidesz székházban? mások? ki és melyik párt ellenzéki, vagyis fideszellenes ma magyarországon. lehet, hogy egy sincs ilyen?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (13 szavazatból)
  6. “….csak és kizárólag olyan Emlékévet tartunk elfogadhatónak, amely tényleges és érdemi lehetőséget biztosít a nyílt és termékeny társadalmi vitára. Olyanra, amelynek során a magyar zsidó közösség tragédiájával kapcsolatos megemlékezésekről nem gyors, hanem érdemi döntések — ez esetben történészi, művészi, szakmai és közéleti vita — nyomán határoznak.”
    Tisztelt MAZSIHISZ!
    Jogos kérésük anélkül nem teljesülhet, ha továbbra sem ismerhetik meg a honfitársak azokat a tényeket, különösen azokat a dokumentumfilmeket, amelyekből szembesülhetnek az 1944-ben történtekkel, és amelyek Magyarországon máig az archívumokba száműzöttek.
    Követeljék, követeljük, hogy a hetvenedik évforduló esztendejében láthassuk végre őket a közszolgálati médiában!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (13 szavazatból)
  7. *
    Egyszer, vagy tizenöt esztendeje annak, valaki hamisította a cégünk bélyegzőjét. Azt a szisztémát alkalmazta, hogy egyetlen betűt másképp írt a névben amitől annak más lett az értelme. Persze ezt csk az vehette észre, aki tüzetesen vizsgálgatta, különben látszatra teljesen megegyezett az igazival.
    A kerülti kapitányság, azzal az indokkal bocsátotta szabadon a hamisítót, hogy 1. az eltérés miatt tulajdonképpen más értelmet kapott a felirat,
    2. mivel [ugyanis nem volt rá ideje, hisz lebukott] még nem használta föl, így okafogyottá vált a “gyanú”.
    *
    Na most csak azért hoztam föl ezt a példát, mert a sajtó és aközvélemény is napirendre tér az ilyen kis . n ü a n s z n y i . e l t é r é s e k e n, hogy
    megszállás kontra>szövetség;
    felszabadító és megszálló;
    államközi szerződésben rögzített [megszállási] kötelezettség és”megszállottság”;
    üldözött > kontra üldöző;
    fogoly és fogvatartó;
    támadó és megtámadott;stb.
    A kormány pedig ezt a múveletlenségből, nemtörődömségből és butaságból adódó figyelmetlen beletörődést tudatosan kihasználva manipulálja a tömegeket, jószándéknak álcázva a legbűnösebb tetteit is…
    *

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (12 szavazatból)
  8. KÖVES SLOMÓ lapít mint sz@r a fűben, jó szokásához híven!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (15 szavazatból)
  9. Kiváncsian várom, hogy az ellenzéki pártok mikor ébrednek fel téli álmunkból, mikor szólalnak meg és mit mondanak ebben az ügyben. Különösen várom a FIDESZ-el kiegyezni készülő, külön-együtt szövetség vezetőnek, Mesterházy és Bajnai nyilatkozatát.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (14 szavazatból)
  10. *
    Demokratikus a mi kormányunk. Kínosan ügyel az egyensúlyra. Egyszerre állít emléket a náciknak és meggyilkolt áldozataiknak.
    *

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  11. ezek a barmok mind odaillők horhy mögé hitlerrel egy autóban!
    hányinger ez a fasiszta csürhe, semmi más!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (6 szavazatból)
  12. EdCarping:
    .
    Mesterházy és Bajnai hamarabb fog koszorúzni, mint tiltakozni. Szükségük van a sok-sok kisnyilas szavazatára, meg az antiszemiták támogatására is.
    .
    Mesterházy és Bajnai még mindig választásokban és nem a tisztességben gondolkodnak. Ezeknek még mindig nem esett le a tantusz, hogy a baloldal simán erősebb, mint Orbánék jobbja – de a tisztességes baloldali emberek tisztességre, igazmondásra és szolidaritásra vágynak.
    .
    És amíg ezt valaki felmutatni nem tudja, addig sohasem fognak az MSZP-re, vagy bárki másra szavazni, hanem otthon maradnak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  13. nemzeti szagú lócitrom

    orbánnak vége,
    majd az özvegye viheti a rezsizászlós fátyolt
    ezeknek mindegy merre menekülnek majd a nagyvilágban a simicskáékkal együtt
    még az izraeli titkosszolgálat is a nyomukban lesz
    és a tek-nek is
    mint kollaboráns háborús bűnös szervezet
    hiszen szabaccságharcháborút hirdettek, az egész világ ellen
    lerarathassák , amit elvetettek

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (12 szavazatból)
  14. EdCarping
    2014. január 2. csütörtök
    16:48
    “Különösen várom a FIDESZ-el kiegyezni készülő, külön-együtt szövetség vezetőnek, Mesterházy és Bajnai nyilatkozatát.”
    Én is. Talán megtudnám belőle, milyen ideológia, értékrend alapján politizálnak, kiket képviselnek? Különösen azért is érdekel, mivel állítólag az mszp az mszmp, vagyis a munkásosztályt képviselő párt utódpártja. Ha jól csalódom, a horthy-érában a fasizmus, nácizmus ellen pont az mszmp elődpártja harcolt leg intenzívebben, míg a “polgári” oldal tudott produkálni egy Bajcsyt , aki annyira demokratikus módon meggyilkolta Áhim parasztpárti képviselőtársát. Kíváncsi vagyok, vajon az mszmp-mszp múltjából képvisel-e még egy morzsányit is vagy ideológiailag már csak egy üres vitaegylet zavaros fejű politizálóknak? Vitányi távozásával már fő ideológusuk sincsen. Vagy a payer-féle szocdem hagyományokat tűzik a zászlójukra. A fene sem tudja.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  15. Bumburi, a hvg.hu cikkében az Együtt nem azt mondja, hogy NE LEGYEN emlékmű, hanem azt mondja, hogy FÜGGESSZÉK FEL a projektet. Felemás vagy inkább semmilyen tiltakozás. Felfüggeszteni ma Magyarországon bármilyen kormánydöntést? Komolyan gondolják, hogy lehetséges? Ha az Együtt valóban tiltakozna, akkor nem felfüggesztésről beszélne.
    Hoztam is, meg nem is…, mint a mesében.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  16. neveletlen
    Bajnai csak nem mondhatja azt az eddigiek után, hogy TILTAKOZOM!!!!
    Még komolyan vennék, és nem kötnének vele paktumot…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  17. “Több ezer éves hagyományunk” – ezzel kellett volna kezdeni a levelet, és itt be is lehetett volna fejezni. A magukat a galaxis, de talán az egész klaszter legintelligensebb fajának tartó magyarok azt se tudják, honnan jöttek, az épp ezer éves hagyományuk kimerül a vérszerződésben, az Emesét meghágó turulmadárban, a gyilkos térítésben, a hátranyilazásban, a kürttel agyonverésben, ja és van még egy 800 éves hagyomány, az antiszemitizmus. (A nyolcszáz évet az Aranybullától számolom, ha valaki a világelső magyar oktatásnak köszönhetően nem tudná, hogy az miről szól.)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  18. Bumburi +++++++++++++++++++++

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  19. Magyarország Orbán vezetése alatt vitathatatlanul fasizálódik . Úgy látom Orbán nem csak zsákutcába viszi az országot, de gondosan falaz maga mögött, így aztán nemcsak előre nem lehet majd menni, de már visszafordulni sem lehet, visszaút sem lesz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  20. Furcsa a megszallast unnepelni. Valami fifika van mogotte. Valmi csavaros nagy gondolat. Hogy majd atnevezzuk azt az emlekmuvet. Hogy valami mast irunk alaja. Vajon mit fog abrazolni a szoborzat?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  21. Ez az emlékműállítási terv az Ördög műve. Nem véletlenül kerítenek rá sort a ciklus végén. Ez az emlékmű lesz a pont az i-n. Az Alaptörvénybe ugyancsak ördögi szándékkal beleírt 1944. március 19-ének a kőbe vésett megtestesülése.
    Az erő és hatalom jelképe: “megcsináltuk, mert akadálytalanul megtehettük”.
    És mindezt miért? Azért, hogy a magyar náci soviniszta szélsőjobb az 1944-ben történtekkel való lelkiismereti szembenézés nélkül, immár mindarra, ami 1944. március 19. után történt, az Alaptörvényben foglalt felmentő oklevéllel rendelkezve, ezáltal az amúgy finnyáskodásra hajlamos mérsékeltebb polgárság számára is szalonképessé varázsoltan, számukra is emészthetővé téve képviselhesse és propagálhassa a Horthy-korszak soviniszta és revansista eszmeiségét. Ez az emlékműállítási törekvés messze túlmutat egy puszta köztéri alkotás jelentőségén. EMBEREK !!! Eljött a végső pillanat a tisztánlátáshoz !!! Világosan kell látnunk, hogy ez a tervezett emlékmű nem más, mint a hatalmon lévő, Magyarországot kormányzó fidesz és a végletekig elmenni képes magyar náci, soviniszta és revansista szélsőjobb szövetségének szimbóluma. Ennek az emlékműnek a szerepe nem más, mint a magyar náci soviniszta szélsőjobb és a mérsékeltebb konzervatív polgári jobboldal közötti határvonal elmosása, ezáltal a radikális és a mérsékelt jobboldal távlati politikai szövetségének előkészítése. Az elmúlt években nyilvánvalóvá vált, hogy Orbán Viktor csak a korábbi fidesztől jobbra képes új támogatókra lelni. Ahhoz pedig, hogy a központosított hatalmát megtarthassa, szüksége van ezekre a támogatókra. Maga a fidesz is jelentősen jobbra tolódott, de ez még mindig nem elegendő Orbán megnyugvásához, ezért a szélsőjobbal való esetleges szövetség szalonképességének előkészitésével igyekszik bebiztosítani a hatalmát. Kerül amibe kerül. Az összeomló gyenge finnyás lelkek, a társadalmunk élő lelkiismeretének hordozói hadd vesszenek, hiszen Orbán szerint nem hoznak a konyhára semmit. Borzalom, ahová ez a folyamat vezet! A pokol szakadéka tátong Magyarország előtt!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Harmadszor is kordont bontottak a Szabadság téren 2014. április 10. csütörtök

Újból lebontották a kordont a Szabadság téren 2014. április 10. csütörtök

Lemondott a Mazsihisz ügyvezető igazgatója 2014. április 10. csütörtök

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos