Ronai and Ronai
AMERIKAI

Szilveszteri visszatekintés – A diktátorok elméjéről 2013. december 31. kedd 5:52 Forrás: HVG

  • Hozzászólások(54)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Szilveszteri visszatekintés - A diktátorok elméjéről

Szilveszter alkalmából újra közöljük Zentai Péter HVG-ben 2011. április 27-én megjelent kiváló interjúját a diktátorok jellemrajzáról. A diktátorok pszichoprofiljával foglalkozó szakértő nem ismerte Orbán Viktort, a világ nagy diktátorairól vette a mintát, mégis Orbán Viktorról beszélt. Magyarországon magára ismerhet más is.

A diktátorok, zsarnokok, terroristák pszichéjének tanulmányozására, pszichoprofiljuk megalkotására szakosodott világhírű washingtoni professzor és nemzetközi politikai szakértő, az USA kormányának politikai pszichiátriai főtanácsadója, a jelenleg Asszad szíriai és Kadhafi líbiai vezérrel foglalkozó Jerrold Post a hvg.hu-nak adott interjúban arról beszél, hogy a zsarnoki „agy” csak akkor bontakozhat ki a maga teljességében, ha a zsarnok képes megfélemlíteni, sakkban tartani közvetlen környezetének tagjait.

Zentai Péter: Professzor úr, létezik-e olyan egységes pszichiátriai kórkép, ami – történelmi időktől és földrajzi térségektől függetlenül – mindig, minden diktátor elméjét jellemzi?

Jerrold Post: Kimutatható a mindenkori diktátorok, terrorvezérek, maffiafőnökök pszichéjének négy alapeleme. Az első: a messianisztikus küldetéstudat, amely az átlagemberéhez képest hatványozott énközpontúságot takar. A második szimptóma: a paranoia egy fajtája – a diktátortípus az őt ért legkisebb kudarcért is másokat (néha „felsőbb erőket”) okol, és folyton ellenséget keres vagy épít. A harmadik alapvonása: a normális emberéhez képest beszűkült lelkiismeret, az ennek hiányából származó gátlástalanság. Ez az esetek többségében infantilizmusból, illetőleg nevelésbeli, gyerekkorból húzódó, kezeletlen problémákból ered. A negyedik elem: a legszűkebb környezet tagjainak agya, lelke feletti uralom megszerzésének és birtoklásának különleges képessége.

Z. P.: Mintha azért az okosság vagy az intelligencia is jellemző lenne a Szaddámokra, Kadhafikra, Hitlerekre, Sztálinokra.

J. P.: Ez nem igazán tipikus, vannak köztük intelligensek, okosak, ravaszak, de olyanok is, akik egy sor területen egészen butának, más területeken pedig szinte zseniálisnak mutatkoztak. Csaknem mindről elmondható ugyanakkor, hogy félműveltek. Sokat segít manapság a diktátori elme tudományos feltárásához Kadhafi líbiai vezér spontán megnyilatkozásainak elemzése: az ilyen emberek legyőzhetetlennek hiszik magukat, nincs realitásérzékük tetteikkel, azok nyilvánvaló következményeivel kapcsolatban. Saját szavának erejét minden diktátortípusú ember kolosszálisnak véli, noha kívülről hallgatva e beszédeket, hemzsegnek bennük az intelligens, tanult emberhez méltatlan ostobaságok és ellentmondások. E beszédeknek mindenkor integráns részei a létező vagy kitalált ellenség, a diktátornál erősebb, okosabb ellenfelek, különösképpen a sikeres nem diktatúrák (például Amerika), valamint a nyugati demokráciák lejáratását szolgáló tirádák, a szemtelen, fenyegető hangvétel. Elméjükből, lelkialkatukból fakad, ahogy az ellenségüknek tekintetteket nemcsak szavakkal, hanem például egy nagyon jellegzetes gesztussal próbálják megalázni: minden diktátor szokása, hogy megvárakoztatja vendégét, késik találkozókról: meg akarja mutatni, hogy „ki az úr a háznál”. Jellemzően infantilis bizonyítási kényszere van – igazából játszik, és önmaga előtt produkálja magát, mint egy gyerek.

Z. P.: Értem ezt, de akkor sem világos számomra az a bizonyos negyedik profilelem, tudniillik, hogy a diktátort a környezete fújja fel. Ez a környezet tagjainak a betegségére vall inkább, mi köze ehhez a diktátor elméjének?

J. P.: Egy példával válaszolok. Nem sokkal az iraki-iráni háború kitörését követően, 1982-ben az iraki csapatok vesztésre álltak. Az iraki elnök, Szaddám Huszein – időnyerés céljából – tűzszünetet javasolt. Irán legfőbb vezetője, Khomeini ajatollah nem csekély meglepetésre elfogadta az ajánlatot, feltételként azonban az iraki főnök lemondását szabta meg. Szaddám azonnal összehívta legszűkebb környezetét, rendszerének legfőbb támaszait. Felajánlotta nekik lemondását. A jelenlévők rögvest az egekig magasztalták, olyanokat mondtak neki, hogy nélküle meghal a nemzet, a tűzszünet jelentősége eltörpül az ellenség által követelt árhoz képest. Egyikük, Szaddam legrégebbi barátja, Rijadh Ibrahim egészségügyi miniszter azonban felvetette, mi lenne, ha az elnök formálisan – az ország aktuális érdekét szolgáló tűzszünet érdekében – távozna posztjáról, de azt később persze visszavenné. Az ötletet Szaddam azonnal megdicsérte. Aznap este Ibrahim házába állig felfegyverzett rohamosztagosok törtek be, a férfit elvitték. Szaddám másnap azért szívélyesen fogadta elhurcolt barátja feleségét. Az férje érdemeire, az elnök iránti feltétlen hűségére hivatkozott. A könyörgő szavak nyomán Szaddám kedvesen arról biztosította az asszonyt, hogy természetesen vissza fogja kapni férjét. A férjet haza is szállították asszonyához: fekete lepelbe csomagolva, feldaraboltan. Aztán a háború még hat éven át folytatódott, egymillió iraki vesztette életét. Szaddám Huszein tanácsadói, miniszterei, közvetlen környezetének tagjai közül soha többé nem akadt egy sem, aki ne azt mondta, amit a diktátor hallani akart.

Z. P.: Ez is törvényszerű?

J. P.: Ez is tipikusan a diktátori pszichéből fakad. Bizalmasai a várható – a családtagjaikra is kiterjeszthető – megtorlástól rettegnek a leginkább. A megtorlás mindig személyre szabott: lehet lelki, fizikai és pénzbeli. A főnök ugyanis, noha ő maga pszichopata vagy neurotikus, egyúttal mégis általában elemi tehetségű pszichológus: csak olyanokat enged, édesget egészen közel magához, akiknek felmérte a pszichoprofilját, és tudja, érzi róluk, hogy totálisan az uralma alá hajthatók. A közvetlen környezet tagjai között a zsarnok – látszólag szeszélyesen – folyton jutalmaz és büntet, ezáltal megteremti az állandó feszültség légkörét. Bárki bármikor kihullhat a belső körből, de előre kiszámíthatatlan, hogy ki és mikor válik kegyvesztetté vagy kedvenccé. Ennek a pszichohorror játéknak a következménye, hogy a környezet tagjai elveszítik eredeti énjüket, kezdenek olyannyira alkalmazkodni a diktátorhoz, hogy szinte klónokká válnak. Agyuk kezd úgy járni, mint a főnöké, felveszik annak pózait, hanghordozásban is másolják őt, és kiépítik saját függőségi rendszerüket: klienseik lelkét ugyanúgy gyötrik, ahogy az övékét a vezér. Egy diktatúra természetéhez tartozik, hogy a legfelül gyakorolt megfélemlítés az idők során leszivárog a társadalom aljáig. A vezér tanításainak a környezetre gyakorolt mágikus hatásának megsokszorozásáról, a széles közvélemény agyába ültetéséről, az ellenséggé nyilvánítottak lejáratásáról egy állandóan terebélyesedő, az érzelmekre ható, a másként gondolkodókat megalázó propagandagépezet gondoskodik. E gépezet működtetését a diktátor a leginkább zsarolható, leggyengébb jellemű, mindenre kapható híveire bízza.

Z. P.: Mivel magyarázza, hogy egy sor diktátor, a néhai fasiszta és kommunista diktátorok éppúgy, mint modern utódaik egy része, például Fidel Castro, nem kegyetlenséget, hanem éppen ellenkezőleg, széles tömegekre ható bájt, sármot, valamiféle kedvességet áraszt magából?

J. P.: Maffiafőnökök egy részére is jellemző, hogy például jó családapák, polgári életet, némelykor puritán életet élnek. Sőt, humoruk is lehet fejlett. Ezek kettős életet élnek: Dr. Jekyll és Mr. Hyde komplexum ez.

Z. P.: Ön eleve diktatórikus rendszerek hírhedt urainak, például Szaddámnak, Kadhafinak, Milosevicsnek a pszichéjét tanulmányozta, róluk készített jelentést a hágai bíróságnak, az amerikai védelmi minisztériumnak, a washingtoni törvényhozásnak. De foglalkozott-e már azzal is, hogy mit kezdhetnek magukkal – a lelkük mélyén – diktátorok egy demokráciában?

J. P.: Egy demokráciában a közélet, a politikai élet nem tud mit kezdeni az ilyen emberekkel. Az ő számukra az üzleti élet némely szegmense, de leginkább a bűnszövetkezetek jelentenek karrierlehetőséget: Don Corleonék, Al Caponék lesznek. Egy demokratikus, átlátható társadalomban a törvények, az alkotmányos fékek és ellensúlyok állják útját diktatúra kialakulásának. Az Egyesült Államok és egy sor más olyan ország alkotmánya, ahol az első embert különösen nagy potenciállal ruház fel az alaptörvény, szigorú időbeli korlátot szab e nagy hatalom gyakorlásának. Az európai demokráciákban a parlament, a bírósági és a többi hatalmi ág, különösképpen a média függetlensége állít leküzdhetetlen akadályt a diktátori elme kibontakozása elé.

Z. P.: De hát professzor úr, hiába parlamentáris vagy amerikai típusú demokrácia Venezuela, Zimbabwe, Belarusz. Iránban is parlamenti választásokon győzött Ahmadinedzsád. Ettől még ő is, Chavez, Mugabe, Lukasenko is diktátor.

J. P.: Egyetértünk. Ezeknek az országoknak a történetéből nem következik a valóságosan működő demokrácia iránti igény. A nyugati világgal ellentétben náluk nincs az egész társadalomba beleivódott demokratikus hagyomány, a demokratikus szellem nem integráns része a kultúrának, nincs a szabadságát természetesnek tartó, a médiát maga mögött tudó civil társadalmuk. Az ön által megnevezettek jellemzően a szegényekre, alacsony műveltségűekre, a legegyszerűbben gondolkodókra, az elmaradott térségekben élőkre, közülük is a nagyon fiatalokra támaszkodnak, mert az ő szavazataik túlsúlyával gondolják élethossziglan biztosítani a hatalmukat. Így elhitetik magukkal, közönségükkel, hogy demokráciát, a nyugati típusúnál magasabb rendű demokráciát irányítanak. Azokat viszont, akik ezt belföldön, külföldön kétségbe vonják, a nép, a haza, a nemzet ellenségévé nyilvánítják, a propagandagépezet szétszedi, megszégyeníti, megpróbálja megtörni őket.

Z. P.: A mostani gazdasági, pénzügyi válságos idők vajon nem kedveznek-e a diktátor elmék nyomulásának, újfajta diktatúrák létrejöttének?

J. P.: Ez logikus felvetés. Ámde az információtechnológiai haladás, az elektronikus forradalom, a határok eltűnése, a globalizálódás, az államok józan és kölcsönös érdekeken alapuló közösségekbe, uniókba tömörülése, hogy egyre kevesebb az olyan terület, ami kizárólag egy-egy ország belügye, nos, mindez a diktátori elmék előretörése ellen hat. Az utóbbi idők legsúlyosabb figyelmeztetése a számukra, hogy megdönthetetlennek hitt zsarnokok vesztik el hatalmukat szerte az arab világban. Ez persze azt, akinek nincs kiforrott realitásérzéke, aligha fogja eltántorítani, sőt, akár fokozhatja benne a bizonyítási kényszert. Objektíve azonban a jelek arra utalnak, hogy egyre rövidebb ideig lehet csak életképes egy diktatúra, a nemzetközi környezet pedig egyre több eszközt tud és akar is bevetni, hogy ellehetetlenítsen egy diktátort.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.9/5 (54 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +68 ( 76 szavazatból)
Szilveszteri visszatekintés - A diktátorok elméjéről, 4.9 out of 5 based on 54 ratings

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(54)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

54 Reader’s Comments

  1. Csacsicska Tamás

    A nép szava (Internetes gyűjteményem a mi kis diktátorunkról):

    Bohóc-király
    Csótány
    Csúti törpemesztic
    Diktárorbán
    Európa Mocsok Matyijánk
    Fantomasz
    Fára(jó)
    Felcsúti gumicsizmás rezsi nindzsa
    Felcsúti Maradona
    Felcsúti paréj
    Focialista
    Hipofízer törpe
    Horogkeresztény
    Hüvelykmutyi
    Környezetszennyező bomlástermék
    Magyar talibán
    Mangalica Barom
    Miniberlusca
    Nagy ViktoriAnus
    Nemzet böllére
    Nemzeti gazember
    Nyálkeresztyén
    Olábú
    Orbanbashit
    Orbángután
    Orkbán
    Orsós
    Pincsi
    Próféta
    Pusztaputyin
    Sámlinéró
    Vekkermajom
    Viktória
    Viktróger
    Viktróger orbanita
    Zsebnapóleon
    Zsírdisznó

    Mindenkinek Boldog Új Évet kívánok!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +52 (54 szavazatból)
  2. Neked5gigabájt

    ” Objektíve azonban a jelek arra utalnak, hogy egyre rövidebb ideig lehet csak életképes egy diktatúra, a nemzetközi környezet pedig egyre több eszközt tud és akar is bevetni, hogy ellehetetlenítsen egy diktátort.”

    De még meddig?
    Tökéletes jellemrajza az országpuaztitó, népnyomoritó Orbánnak..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +36 (38 szavazatból)
  3. Remélem, orkbán koporsójába ez az elemzés egy újabb szeg… mert biztos, hogy az AN sajtófigyelésére külön “munkacsoportot” hozott létre, akik az ilyesmit rendre jelentik.
    .
    Vagy, ezt nem merik jelenteni, kitartójuk valamiféle hiszterikus dührohamától félve?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +29 (35 szavazatból)
  4. Keresztapa kimaradt, a CAPO DI TUTTI CAPI IS CSACSIKA A KETTO MAJDNEM ugyanaz .
    Nem rossz kep az aljas paraszt gengszterrol . Elmehaborodott keresztapa .
    Angolul jopofa hangzasaban hasonlo a Godfatherhez a Codfather a ketto keresztezodesebol johetett letre a mi kis piti stilustalan zsebredugos kezu keresztapusunk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +20 (22 szavazatból)
  5. “…országoknak a történetéből nem következik a valóságosan működő demokrácia iránti igény. A nyugati világgal ellentétben náluk nincs az egész társadalomba beleivódott demokratikus hagyomány, a demokratikus szellem nem integráns része a kultúrának, nincs a szabadságát természetesnek tartó, a médiát maga mögött tudó civil társadalmuk. Az ön által megnevezettek jellemzően a szegényekre, alacsony műveltségűekre, a legegyszerűbben gondolkodókra, az elmaradott térségekben élőkre, közülük is a nagyon fiatalokra támaszkodnak, mert az ő szavazataik túlsúlyával gondolják élethossziglan biztosítani a hatalmukat. …
    … az információtechnológiai haladás, az elektronikus forradalom, a határok eltűnése, a globalizálódás, az államok józan és kölcsönös érdekeken alapuló közösségekbe, uniókba tömörülése, hogy egyre kevesebb az olyan terület, ami kizárólag egy-egy ország belügye, nos, mindez a diktátori elmék előretörése ellen hat. Az utóbbi idők legsúlyosabb figyelmeztetése a számukra, hogy megdönthetetlennek hitt zsarnokok vesztik el hatalmukat szerte az arab világban….”
    .
    Azonban a dobbenet ebben megiscsak az, hogy itt Europa kozepen es eppen nalunk juthatott hatalomra egy ujfeudalis-diktatura, a mi generacionk tragediajakent…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +39 (39 szavazatból)
  6. Szerintem ezert volt zsenialis a Kertesz Akos mondat a magyarokrol, az alattvaloi attitudrol. Az alattvaloi viselkedes kezzelfoghato, es tenyleg nincs vagy elenyeszo a maskent gondolkodas. Eleg, ha arra gondol valaki, mikent viselkedik egy tipikus magyar, aki azt sem kepes felfogni, hogy o fizeti az adojaval ezeket az idiota koztorvenyes bunozoket.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +38 (42 szavazatból)
  7. 2011 április 27-ei a cikk,mert ismétlés.
    Hogy lehet az, hogy a mi okos ellenzékünk nem veszi komolyan a benne leírtakat,és 2013 év végén még mindig az a téma, hogy mi legyen?
    .
    Hogy lehet az, hogy a mi okos ellenzékünk mégis választást akar,egy diktátor agya szerint megváltoztatott választási törvény szerint?
    .
    Hogy lehet az, hogy bár TUDJÁK, mégsem mondják ki nyíltan,minden mellébeszélést rövidre zárva a tényeket?
    .
    Hogy lehet az,hogy egy bolond agynak megfelelve,viszik bele az országot egy végtelenül veszélyes, és az ország további sorsát meghatározó választásba?
    .
    Mindazt amit fentebb olvastunk, Eagle rendszeres gyakorisággal leírja minden alkalommal amikor csak teheti,de ebben az országban nincs SENKI, aki látná, és merne tenni ellene!
    Már csak egy kérdésem van: MIÉRT???

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +31 (35 szavazatból)
  8. https://scontent-a-vie.xx.fbcdn.net/hphotos-frc3/1491714_631064830265080_1023353544_n.jpg
    -
    Én szeretném megkérdezni azokat akik ezekre adták a voksukat, vagy akik nem mentek el szavazni, tényleg azt gondolták, hogy ezek jobbak lesznek?
    Szeretném tudni az indokot, hogy ezt miből gondolták?
    Az előző kormányzásukból vagy a zemútnyócévnyi ellenzékiségükből?!
    Nekem mindkettő borzalom volt! De lehet, hogy én láttam rosszul.
    Mostanra viszont biztosan tudom, hogy nem ok nélkül szavaztam ellenük.
    -
    De akik ezt nem látták/látják, akkor keressék fel orvosukat, látszerészüket, hogy rendbe jöhessenek – talán még nem késő!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +28 (30 szavazatból)
  9. Mihez van joga egy diktátornak? Mindenhez.
    Többek között osztogat és fosztogat.
    http://nol.hu/gazdasag/20131231-kevesebb_jut_a_lakashitelesek_megmentesre?ref=sso#

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +22 (22 szavazatból)
  10. http://nepszava.hu/cikk/1006790-tv2-eladas-stoibertol-varnak-valaszt
    -
    Nos ezen is el kellene gondolkodni, hogy ilyen esetben vajon mennyire háborodtak volna fel az előző kormány ellen – mekkora traktoros blokád lenne a főváros körül és Gördülőpityuék hány hónapig gördülnének háborogásukban?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +23 (23 szavazatból)
  11. Váradi András (a kardiológus)

    Figyeljetek! kb. 8 évszázaddai i.e. ez már így ment. Az Odüsszeiában találtam az alábbi két sort (a phaiák uralkodó szövege):

    rajta, fejenként adjunk még neki üstöt is és egy
    drága tripúszt; azután majd újra begyűjtjük a néptől:

    sapienti sat

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (20 szavazatból)
  12. ” Objektíve azonban a jelek arra utalnak, hogy egyre rövidebb ideig lehet csak életképes egy diktatúra, a nemzetközi környezet pedig egyre több eszközt tud és akar is bevetni, hogy ellehetetlenítsen egy diktátort. ”
    .
    De nem mindegy hogyan, és, hogy miként fog végződni a hatalma, mekkora roncsolás árán távolítható el. A legjobb lenne, ha nem csak eltávolítani lehetne, de egyben a lehető legkisebb véráldozattal, már ami az ártatlan embereket illeti. A roncsolás amit a társadalomban, a szívekben, lelkekben, gazdaságban okozott így is gigászi munkát igényel majd újraépíteni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +27 (27 szavazatból)
  13. Nem is tudom, mit mondjak.
    Talán ott kezdődött el a dolog, hogy az oroszokat “elzavaró” Orbánnak fejébe ment a dicsősége. Azóta meg van szédülve.
    Evés közben jött meg az étvágya: most már mindennek nekimegy, mindent le akar rombolni.
    Egy bolond százat csinál, túlsok talpnyalója van, tapsolnak neki.
    Nem is értem: a 21.században Magyarországnak még mindig diktátor kell, mintha nem lett volna elegünk belőlük.
    Röhög a világ rajtunk.
    Megérdemeltük.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +28 (30 szavazatból)
  14. Mindezek után aki bár megtehetné mégsem teszi, hogy kétharmados győzelemért munkálkodik és szövetkezik, valamint teljes elszámoltatást és a bebetonozottak azonnali leváltását, a főkolomposok őrizetbe vételét tűzi ki célként; na az húzzon el a politikai közéletből.
    2014 az utolsó, még talán demokratikus lehetőség ha egyáltalán az. Mindenesetre ki kellene próbálni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  15. orbán már 2010 elött roncsoló volt. képes volt ellenzékböl megmérgezni a társadalmat. erre azért kevesen képesek. kormányon persze hatékonyabb, az elmúlt 3 év pusztítása felér egy atomkatasztrófával. ha sámlinéró és koleszos kis társai ma nyomtalanul eltünnének, magyarország valószínüleg akkor sem tudna normálisan (demokratikusan) müködni még évtizedekig. orbán “érdemeit” méltatva, soha ne feledkezzünk meg alattvalóiról, a “magyarokról”, akikkel ezt meg lehetett csinálni és akik nélkül orbán nem juthatott volna ennyire messzire. így együtt teszik ki az egészet. orbán a mi diktátorunk, a mi életünket teszi tönkre. nem hiszem, hogy könnyebb öt elviselni, ha tudjuk, hogy a világon jó pár hozzá hasonló kretén szaladgál rajta kívü, söt már több ezer éve is köztünk voltak. felvilágosodás, digitális robbanás, egyebek sem elég, hogy az életünket saját kezünkbe tudjuk venni?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +26 (28 szavazatból)
  16. T.Csacsicska Tamás!
    Egy dolog a felsorolásból kimaradt, pedig szerintem találó, a családban és baráti körben csak így nevezzük: a zsebredugott kezű lókupec. Persze lehet, hogy csak zsebhokizik, de a lókupec viselkedés letagadhatatlan. Tán a vérében van.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +20 (20 szavazatból)
  17. Csacsicska Tamás 2013. december 31. kedd 06:15
    Pár olyan kimaradt, mint pl. a
    Pannorbán
    Törpeduce
    Zsebhokis
    is.
    De derekas összeállítás.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +20 (20 szavazatból)
  18. Úgy látszik a bérminuszolók ma szabin vannak!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (14 szavazatból)
  19. Eagle 2013. december 31. kedd 10:10
    .
    “A roncsolás amit a társadalomban, a szívekben, lelkekben, gazdaságban okozott így is gigászi munkát igényel majd újraépíteni.”.
    .
    A gazdaságban okozott károkat – gigászi munkával – újra lehet építeni.
    Viszont a szívekben, lelkekben, az emberi szellemben okozott károkat soha nem lehet újraépíteni.
    Ezek a károk nem csak a diktátor rajongóiban keletkeztek, hanem azokban is, akik liberalizmusban, demokráciában gondolkodnak.
    .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +23 (23 szavazatból)
  20. @oldster

    Sajnos ez igaz. Soha, vagy csak nagyon nehezen. Remélem nem soha, de félő, hogy így van. Ott történt a legsúlyosabb rombolás.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +20 (20 szavazatból)
  21. Eagle, oldster

    A károkozás azt hiszem legalább évtizedes, ha nem generációs program lesz. Az emberek hitében vágtak rendet. A hitben, hogy érdemes bármit tenni. 23 év hozadékát lerombolva ugyanis ezt is jelenti.

    Miközben olyan területeken is zajlik a rombolás, amit legalább ilyen nehéz esz helyrehozni. Például a gazdaságban.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +21 (21 szavazatból)
  22. Az előzőhöz is. Az árokásás jelenleg gőzerővel zajlik. a jobbik részéről is.

    endresy.blogspot.hu/2013/12/arokasas-koronaval.html

    De azért nem kéne elfeledkezni arról, hogy ez a Fidesz aktív támogatását élvezi jelenleg.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (14 szavazatból)
  23. Az előttem szólókhoz.
    Egyetértek a rombolással kapcsolatban.Csakhogy ez a rombolás addig fog tartani, amíg kőkeményen az ellenzék ki nem mondja, hogy ez diktatúra,és egyet akarva a lerombolására törekszik!
    Nem választással, hanem megbénítva a kormányt minden területen!
    Ha ezek még a választásig időt kapnak, helyrehozhatatlan károkat tesznek, és tudatosan!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +23 (23 szavazatból)
  24. Kedves Bumburi!

    Azt írod, hogy ebben az országban nincs senki aki szólna tenne az ellen ami Magyarországon történik. Általában egyetértek Veled. De most azt mondom sokan nagyon sokan szólnak tesznek ellene. Te is. Csak nincs hangjuk, nincs mögöttük tömeg , média, így jóformán sehova nem jut el a hangjuk. Az ellenzék szerű nem gyűjti össze őket. És nem áll melléjük. Hogy miért? Talán mert nem ellenzék igazából.Kivéve a DK. de ők meg vívják a saját túlélésükért a harcot. Nem győzik. Tank ellen a matchbox nem igazán hatásos. Csak ha pont odakerül ahol a legérzékenyebb a tank. Ennek az esélye……..húúú ezt meg kell kérdeznem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +22 (22 szavazatból)
  25. Az én próbálkozásom a diktatúra ellen.

    Szegény Magyarország sírok érted..”"”"nem ellened”http://www.flickr.com/photos/112596536@N06/11571041043/

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  26. @kegyelem

    “Tank ellen a matchbox nem igazán hatásos. ”
    .
    Ki tudja?? Én szoktam mondani, hogy egy fürge kis darázs、mondjuk nem akármilyen hanem a Vespinae ha berepül egy kis résen a tankba, akkor lásd a legénységet ahogy őrülten hadonásznak és nem adok 2O másodpercet, kinyitják a tank csapófedelét és őrült iramban ugrálnak ki.
    .
    Ez persze jelképes volt, de mindig van annyi rés a kémlelőablakon is minden tankon, hogy egy ilyen darázs berepüljön.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (18 szavazatból)
  27. Kegyelem
    Nagyon béna az az ellenzék, amelyik a másikat nem tudja együttműködésre kényszeríteni!
    Ezért kéne őszintén, és hangosan kimondani a kompetens embereknek, hogy mi van most, és mi várható ennek következtében.
    Az emberek bele vannak mulyulva a mindennapi megélhetési gondjaikba. Ha lenne hangos szó az igazságról, azért odafigyelnének, és a gyerekeik, unokáik érdekében mozdulnának..
    Több a nyomorú sorban élő, hidd el, hogy mennének.Pénz nélkül, ennivaló nélkül, akár szakadt cipőtalppal is, csak hívnák őket!
    De nincs hangos szó, ami megérintené őket.
    Ehelyett van terelés, meg ennek folyományaként építkezés.
    De mire???
    Jobb jövő ettől nem lesz!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (15 szavazatból)
  28. Gyöngyi Péter

    Eagle
    2013. december 31. kedd
    12:23
    .
    ” Én szoktam mondani, hogy egy fürge kis darázs、mondjuk nem akármilyen hanem a Vespinae ha berepül egy kis résen a tankba, akkor lásd a legénységet ahogy őrülten hadonásznak és nem adok 2O másodpercet, kinyitják a tank csapófedelét és őrült iramban ugrálnak ki.”
    .
    A DK-ban ezért reménykedünk.

    .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (17 szavazatból)
  29. Gyöngyi Péter

    bumburi
    2013. december 31. kedd
    12:25
    .
    31. kedd
    12:25

    “Nagyon béna az az ellenzék, amelyik a másikat nem tudja együttműködésre kényszeríteni!
    Ezért kéne őszintén, és hangosan kimondani a kompetens embereknek, hogy mi van most, és mi várható ennek következtében.”
    .
    Ezek a jelen helyzetben, általánosítások!
    Mondataid általában igazak, ha nem mosódnának össze!
    Kire gondolsz?
    Ugye nem mondod, hogy az MSZP-t és az E 2014-et össze kell mosni a DK-val?
    Amit az előző posztban írtál, egyetértek!
    Hatalmas az ellenzék felelőssége. Nem mentem fel őket, ez alól a felelősség alól.
    Pár éve írok azért már ide, hogy ismerj annyira, szinte az elsők között voltam, aki felvetettem az értelmiségiek felelősségét!
    Az értelmiségieknek kell, leginkább a kérdéseket feltennie, ilyen értelemben, ellenzéki erőként is nekik kell dominálniuk!
    Ebben a pici lélekszámú országban, – ” szinte család ” – is, valószinüleg ugyanaz a dolog zajlott, zajlik le, amit itt leközölnek!
    Ezen kell áttörnünk, és az utolsó leheletünkig megtámogatni azt a demokratikusnak vélt erőt, amely képes ezt a gyilkos arroganciát legyűrni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (14 szavazatból)
  30. csakén
    2013. december 31. kedd
    08:49
    “Én szeretném megkérdezni azokat akik ezekre adták a voksukat, vagy akik nem mentek el szavazni, tényleg azt gondolták, hogy ezek jobbak lesznek?”
    A válasz az, hogy nem gondolkodtak, hanem gyűlölettől eltelve protest-szavaztak. Nálunk a családban is volt ilyen, aki fröcsögve szidta Gyurcsányt és a szocikat 2010-ben. Amikor rákérdeztem, hogy szerinte a fidesz meg fogja oldani a problémákat, azt válaszolta, hogy mindegy, de ezeket az aljas, korrupt szocikat és a Gyurcsányt meg kell büntetni és nem érdekli, hogy a fidesz mit fog kezdeni a hatalommal! Ma már a fideszt is szidja, hisz közel 100000.-Ftal kevesebb a havi jövedelme a családjának, de a hibáját nem hajlandó elismerni, hogy a hőbörgésében leadott szavazat vezetett ide. Csak mostmár a fideszt is szidja Gyurcsány mellett. Bár érdekes módon a szocikat nemannyira. Pedig ez az ember főiskolát végzett, de gondolkodni nem hajlandó. Felmerül bennem a kérdés, hogy akkor mi a baj a cigányokkal? Azok sokkal értelmesebbek, legalább a téli tüzelőjüket elkérik a szavazataikért.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (15 szavazatból)
  31. Az utolsó mondat csak vörös farok az interjúban, ahol nem beszélnek Magyarországról, pontosabban nem nevezik nevén, csak kerülgetik. Az csak a kérdező optimista biztatása, hogy a diktatúrák ma már nem tartanak olyan soká. Miért régen meddig tartottak? És most meddig? Kuba? Oroszország? Bjelarusz? Azerbajdzsán? Kazahsztán? Ki látja a végét?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  32. Andy Mage !
    A jobbik nem hogy élvezi a fidSS támogatását, de nélkülözhetetlen végtagja a fiataldemokratákszövetségének. Nyugodtan tekinthetjük a két szervezetet egy egységnek, mint az ikreket szokták.
    Attól is eltekintve, hogy Orbanini maga volt ennek a náci csürhének a kiötlője, “megnyugodhatunk” abban, hogy például és többek között a mindennapi zsidózást ők biztosítják az országnak. Mind eközben a fidSS-nek ebben a munkamegosztásban szalonképesebb feladatok jutottak, olyanok, amelyek a nemzetközi porondon sem verik ki a biztosítékot… És a munkamegosztás szót szándékosan nem tettem idézőjelbe, mert ezek a botrányos dolgok a fidSS és a jobik között egyeztetett munkaterv szerint zajlanak.
    Csak szavaim igazolásául hozom fel példának az LMP-t. Azt pedig a “bal pólusra” tervezte meg magának ez az akarnok, hogy ellenzéket játszva adja be a jó labdákat országunk középcsatárának az ellenfél térfelére…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  33. Teljes a döbbenetem.A Kelenföldi pályaudvaron voltam. Gyakran hozok viszek oda embereket. Látom ma , hogy 4 megtermett fegyveres áll a bejárat előtt. Ejha eddig még soha nem láttam őket. Talán rendőrök gondoltam először. Mit védhetnek ezen az ócska lerobbant elképesztő állapotú pályaudvaron.(Magyarország egyik szégyene) Körülnéztem a megszokott hajléktalan szatyros kis emberkéket nem láttam. Odamentem hozzájuk hogy megkérdezzem hogy ők kik, és mit védenek. Azt mondták a Máv őrsége és az egész országban minden pályaudvaron ott vannak. Ezen a kis vacak pályaudvaron 4-en. Hányan lehetnek a Keletinél.? Az a Máv amelyik dec.23-án este amikor kigyulladt a mozdony egy ütközés következtében Győr közelében ( nálunk elégtelenre vizsgázott. gyorsaság hatékonyság szervezettség terén) 2 gyerekem utazott ezen a vonaton.. Ennek a Mávnak erre van pénze? Fegyveres őrségre az egész országban. KIknek van még ilyen őrségük? Talán a CBA-nak is? Akiket mozgósítani lehet egyszerre a másként gondolkozók ellen egy adott helyzetben? Kedves Kommentelő társaim nem tudok boldog Újévet kívánni nektek. Mert a 2014-es év nem lesz boldog. SŐT…..,

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (14 szavazatból)
  34. tfejszes !
    *
    Viccen kívül, itt már egy kis statisztikai kisérlettel rájöttünk, hogy a rendszeresen mínuszolók hivatásos – nem kizárt, hogy hivatalos, vagy hivatali – emberek.
    *

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  35. Gyöngyi Péter
    Már bosszantasz ezzel a kivételezett DK-val!
    Én elismerem minden megmozdulásukat, törekvésüket.
    Azért engedd már meg nekem, hogy a felelősséget összevonjam az ellenzék térfelén!
    Legyen őszinte Gyurcsány! Mondja ki, hogy mi fog történni, ha Mesterházyék továbbra is a bekerülésért játszanak!
    Ébressze fel az mszp tagságát!
    Az országért, a KÖZTÁRSASÁGÉRT!
    Számtalanszor elmondta, akkor tegye, könyörgöm!
    Az elhallgatás is ugyan olyan bűnné válik, mint a ki nem mondott igazság!
    Hiszen az mszp tagsága is látja amit mi, de tehetetlenek a vezetőséggel szemben!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (15 szavazatból)
  36. Jaj, még azt is akartam mondani, hogy ma viszont munkaszüneti nap van…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  37. kegyelem
    nekem idén nyáron ferihegyen volt hasonló élményem. békét, biztonságot, nyugalmat árasztó feketébe öltözött, talpig felfegyverzett “öröket” láttam lépten nyomon. ilyeneket max a ben gurion reptéren szoktam látni, de ott megértem. más európai városokban nem. orbanisztán ad a biztonságra…de ki fél kitöl?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (12 szavazatból)
  38. Kegyelem !
    *
    Sajnos ez Orbanisztán aranytartaléka vész esetére…
    *

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  39. Bocs. Láttam hogy megint rosszul csináltam valamit.
    http://www.flickr.com/photos/112596536@N06/11571041043/

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  40. Kegyelem
    Nagyon szép, és kifejező az alkotásod.Abba ne hagyd! Köszönöm.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  41. A LÁTHATATLAN LÉGIÓ (!)
    *
    Még a nyáron valahol a Pilisben kirándultunk. Vasárnap volt !
    Távolról géppisztoly sorozatok és egyes lövések hallatszottak.
    Mi jut erről az ember eszébe? Hogy olyanok tartanak lőgyakorlatot, akik hétköznap nem érnek rá lövöldözni,mert például olyankor dolgoznak…
    *
    Egyébként a Kegyelem által említett egyenruhák, nincs kizárva, hogy a bíróság által “betiltott ” úgynevezett Magyar Gárda egyenruhái, nehogy még kárbavasszenek… Ez a lehetőség is lehet az egyik ösztönző erő a sok közül az ilyen fekete sereg létrehozására. Mint ahogy az sem zárható ki, hogy ebbe a tartalékba éppen “a volt gárdistákat” sorolták, és sorolják be folyamatosan… Már csak az a kérdés, hogy a gárda, azaz nyilas egyenruhákba ki fektetett pénzt, csupán lekes és jóérzésű hagyományőrző nyilasok, vagy mondjuk az állam bizonyos szerve(i), vagy csak a MÁV ?
    *
    Ez a “rendészeti szervek” elnevezés egy jó fedő név egy titkos légió takargatására…
    *

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  42. Most kérdeztem meg egy vasutast. Nem fegyveres őrök, hanem vagyonőrök.Vigyáznak a MÁV területén,hogy a kábeltolvajok ne legyenek olyan merészek.
    A pótolt kábeleket is ellopják secc perc alatt, és azért kénytelenek őriztetni. A bejáratnál valószínű csak megálltak,de nem az a feladatuk,hogy ott őrködjenek.
    Még szerencse hogy tömegszerencsétlenség eddig nem történt ebből az okból kifolyólag. (ennyi a magyarázat)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  43. Amúgy, az orbáni propaganda gépezet manapság különös előszeretettel mesél a tartalékos állomány fontosságáról, meg újabban a rendészeti szakmai szervezet ( nem pontosan eképpen), valami rendészeti kamara féléről, amelybe minden fegyveres testület(!) egy parancsnokság irányítása alatt bele tartozik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  44. Benny Goodman !
    Engedj meg egy megjegyzést.
    Orbán nem zavarta el az oroszokat, csak a pofáját járatta. Azt hiszem – persze csak, ha jól tudom – Gorbacsovot sem ez a CsutiCsordás találta fel…
    Az MSzMP-s Németh Miklós Kormánya által, akkor már folytak a tárgyalások a Szovjet Hadsereg távozásáról. Erről tudomást szerezve fidesz-módra ő csak plagizálta az “ötletet” és a dicsőséget is, amelyet most próbál learatni.
    Egyébként . n e m . v é l et l e n , hogy Németh a rendszerváltást követően Angliában magas banki állásban részesült, amelyet tudtommal még ma is betölt…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  45. Kedves Bumburi!

    Azt nem mondták, hogy a kábel lopók miatt állnak ott. 4 megtermett erőt sugárzó férfi. A bejáratnál. Műszakilag tök vagyok főleg kábel lopás ügyileg. Kábelt csak a pályaudvaron lehet lopni? De nem akarom a témát elterelni. De nem tetszik az erő demonstráció a félelem keltés. Valami eszköz pedig volt náluk.de lehet hogy figyelmetlen voltam és csak egy labda volt a zsebükben.amivel a kábel tolvajokat elűzik. És köszönöm a dícséretet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  46. KORDON
    BLUED
    A plagizálást segítette Horváth belügyminiszter, és Pozsgai elvtársak súgása.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  47. Kegyelem
    Lehet hogy ez csak a vezetőség kommunikációja,nehogy kitalálják az emberek a lényeget.
    Nem vagy Te olyan buta, hogy labdának nézz valamit, ami nem az.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  48. KORDON BLUED 2013. december 31. kedd 15:03
    Ezért emlegettem korábban egy kibontakozó
    Fidesz-LMP-Jobbik 4/5-öt megcélzó koaliciót.

    Személy szerint egy politika-akarati blokknak tartom a Fidesztől az ultrákig terjedő blokkot.
    Az Orbán-Vona barátság köztudott. BayerZsóti statisztériája az utcaiakkal kapcsolatban ismert.
    A Jobbik és a MagyarHajnal kapcsolata szintén nem titok.
    Wittner kapcsolata az ultrákkal azóta ismert, hogy felgyújtották a TV-t 2006-ban.
    Az ultrák és a hunagristák kapcsolatát pedig a könyvégetés demonstrálta.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  49. Gyöngyi Péter

    bumburi
    2013. december 31. kedd
    15:19
    .
    ” Legyen őszinte Gyurcsány! Mondja ki, hogy mi fog történni, ha Mesterházyék továbbra is a bekerülésért játszanak!
    Ébressze fel az mszp tagságát! ”
    .
    Bocsi, ha megbántottalak! Nem volt szándékomban! Csak mondtam a magamét.
    Ebben igazad van!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  50. Gyöngyi Péter
    Nincs miért haragudni. Mindannyian mondjuk a magunkét.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Az AN üdvözli McCain szenátor kijelentését 2014. december 4. csütörtök | Bartus László

Orbán Viktor szabadsága 2014. április 15. kedd

Gyurcsány és az Európai Egyesült Álmok 2014. április 14. hétfő

Rendkívül feszült a viszony a sógorokkal 2014. április 13. vasárnap

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos