Ronai and Ronai
AMERIKAI

Strasbourgban Hunvaldnak adtak igazat 2013. december 11. szerda 0:10 Forrás: AN, MTI

  • Hozzászólások(13)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Strasbourgban Hunvaldnak adtak igazat

Budapest – Amint az várható volt, a strasbourgi Emberi jogok bírósága elmarasztalta a magyar államot, amiért egy boszorkányperhez hasonló eljárásban a szükségesnél hosszabb ideig tartották fogva Hunvald György volt erzsébetvárosi polgármestert. Az egy hónap híján három évet előzetesben töltő volt szocialista politikus anyagi kártérítésének nagyobb részének ugyan nem adtak helyt, de a testület megállapította, hogy megsértették Hunvaldnak a tisztességes eljáráshoz való jogát.

A Hunvald György egykori erzsébetvárosi polgármesterrel szemben megfogalmazott gyanú súlyossága megfelelő indok volt ugyan a politikus vizsgálati fogságba helyezéséhez, ám önmagában nem elegendő ahhoz, hogy igazolja, miért kellett Hunvaldot 31 hónapig rács mögött tartani – állapította meg keddi ítéletében a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága.

A bíróság szerint ezzel a magyar hatóságok megsértették a fővárosi VII. kerület egykori vezetőjének ahhoz fűződő jogát, hogy ésszerű időn belül lefolytassák ellene az eljárást, vagy amíg ez tart, visszanyerhesse szabadságát.

Hunvald György keresetében összesen több mint 32 millió forint kártérítést követelt, ám a bíróság ezt elutasította és mindössze 2700 euró (mintegy 810 ezer forint) nem vagyoni jellegű kártérítést ítélt meg az egykori polgármesternek.

Hunvald a fogva tartása alatt elmaradt jövedelme miatt 22 105 103 forint vagyoni, továbbá 10 millió forint nem vagyoni jellegű kártérítést követelt, de a strasbourgi bírák nem láttak ok-okozati összefüggést a polgármester anyagi kára és a magyar állam által elkövetett jogsértés között.

Az emberi jogi bíróság leszögezi, hogy a fogva tartás hosszának indokoltságát nem lehet a körülményektől elvonatkoztatva vizsgálni, csak az ügy sajátosságainak figyelembe vételével, s a tagállami hatóságok feladata, hogy biztosítsák, hogy az előzetes letartóztatás ne haladja meg az indokolt mértéket.

A magyar hatóságok a felmerült bűncselekmények súlyossága, a szökés, elrejtőzés vagy másokkal összejátszás, továbbá a visszaesés veszélyei miatt hosszabbították meg folyamatosan Hunvald György vizsgálati fogságát.

A szökés veszélyét a bűncselekmények és a várhatóan kiszabott büntetés súlyosságára, valamint a bizonyíték bizonyos “elemére” hivatkozva látta indokoltnak a magyar bíróság, ám a védelem nem tudhatta meg, mi ez a bizonyíték – derül ki a strasbourgi ítéletből. A másokkal összejátszás és a visszaesés veszélyét pedig a felmerült bűncselekmény szervezett jellege és az érintett összegek léptéke okán tartotta indokoltnak a magyar bíróság, de Strasbourg úgy véli, a magyar bíróságok nem vizsgálták meg megfelelően, hogy ezek valóban alátámasztják-e a levont következtetéseket.

“A vádak súlyossága önmagában szükséges, de nem elégséges feltétel ahhoz, hogy (Hunvaldot) egész idő alatt fogva tartsák” – húzza alá ítéletében az emberi jogi bíróság, amely szerint a szökés és összejátszás, valamint a visszaesés megítélése esetén a magyar bíróság sablonos döntéseket hozott a vizsgálati fogság meghosszabbításáról, anélkül, hogy Hunvald György érveit érdemben megfontolta volna.

A strasbourgi bírák azt is megjegyzik, hogy a vizsgálati fogság 31 hónapja alatt nem látja nyomát, hogy a bíróság érdemben megfontolta volna enyhébb kényszerintézkedés, lakhelyelhagyási tilalom vagy házi őrizet alkalmazását. “A bíróság azon a véleményen van, hogy a panaszos hosszú fogva tartása nem tekinthető szükségesnek az eljárás rendes lefolytatásának szempontjából” – foglalja össze döntését a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága.

Az ítélet egyelőre nem jogerős. A döntés ellen mind a magyar állam, mind Hunvald György fellebbezhet az úgynevezett Nagykamarához. A bíróság ítélete akkor válik jogerőssé és végrehajtandóvá, ha ezt három hónapon belül egyik fél sem kéri, vagy mindketten bejelentik, hogy nem óhajtanak élni ezzel a lehetőséggel.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (11 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +9 ( 15 szavazatból)
Strasbourgban Hunvaldnak adtak igazat, 5.0 out of 5 based on 11 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(13)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

13 Reader’s Comments

  1. Nem is tudom elkepzelni hogy ezektol a tetvektol valo fuggosegben eljek. Aldom a napot amikor elhagyhattam ezt a sz@rkupacot.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +21 (33 szavazatból)
  2. úgytűnik visszajött a koncepciós perek régletünt gyűlölt ideje.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +25 (29 szavazatból)
  3. állitólag kb ötezer embert tartanak ugy fogságban, hogy még nincs bizonyitva a bünösségük.
    és ez még csak a kezdet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (21 szavazatból)
  4. Politikusnak menni egyrészt az egy befektetés, másrészt kockázatos Közép-, és Kelet-Európában. De ahogy elnézem a volt német államfő perét…ott is rizikós – ha a befektetés nem sikerült neki.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  5. CommonSense

    Többen vagyunk igy…!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  6. visszajöttek a régi szép idők

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  7. A Hunvald (és társai) elleni ügyben a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága mindössze egy, csak egyetlen egy (bár nagyon lényeges) eljárási kérdésben hozott – nem kellően méltányos – döntést. Bízni kell, hogy a Nagytanács korrigálja a döntést arra tekintettel is – bár erre nincs hatásköre – hogy a vád, szinte minden alapot nélkülöz. Vagyis, hogy ezt a hosszú időt ártatlanul töltötte Hunvald a fogdában.
    .
    Egy ember életében a legdrágább az idő. Ennél drágább nincs. A legcsodálatosabb palotánál, autónál, drága kincsnél is nagyobb érték. És az állam, ennek az értéknek egy jelentős részét vette el tőle.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  8. "tisztelthölgyeimésuraim"a

    .
    .

    Kedves Oldster !
    .
    Utóbbi, mélyen filozófikus eszmefuttatásod az emberi idő értékéről könnyeket csalt a szemembe. Mint ahogy még a legbanálisabb slágerek is ezt a hatalmas igazságot hirdetik az elmúló percekről és az idő könyörtelen vonatáról…
    Amit a polgármester úrtól elvettek, azt már vissza nem kaphatja.
    .
    Amúgy testületi döntésket bűnszövetségként beállítani, enyhén szólva is aljas szándékból lefolytatott koncepciós jogi eljárást feltételez…
    .
    A fidSS kicsinyes és primitív hozzáállását tanúsítja a Szabó …..(?) képviselő ellen hajánál fogva előcibált vád is az önkormányzat cégtelefonjának használatával kapcsolatban…
    .
    Most én is koncepciózus feltevéssel állok elő.
    I.Orbanisztán fidSS kormánya anno, 1998-2002. a kormányüléseken megszüntette a jegyzőkönyv vezetését, a Parlament üléseit pedig 3 hetenként megtatott ülésekre korlátozta…
    Meggyőződésem, hogy ezzel rejtették véka alá a hivatalosnak álcázott, ám valójában bűnös mesterkedéseiket a Kamorra Orbán-vezette főnökei.
    - Aztán amikor letámadták a Budapest-VI. és VII. kerület Önkormányzatát,
    m a g u k b ó l . k i i n d u l v a . indíttattak bűnvádi eljárást e kerületek választott vezetői és testületi tagjai, hivatalos népképviselők ellen…
    Mint az a képen is látható Hunvald nem épp a legjobb színében tündököl ennyi vizsgálati “börtönbüntetés” után, Verók István VII.kerületi Polgármester Úr pedig bár szabadlábon, de belepusztult az aljas vádaskodásba… Nyugodjék békében. A vádlóit, vádlóikat (nemcsak a hivatalosakat) pedig – kívánom – súlytsa a világegyetem legfelső hatalmának a haragja és legsúlyosabb büntetése…!
    .
    Üdv Neked és mindannyiunknak !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  9. "tisztelthölgyeimésuraim"

    .
    .
    A nemzetközi bírói testület nem a vád igazságtartalmát vizsgálta, hanem a fogvatartás jogszerűségét.
    Reméljük, még majd arra is sor kerül.
    .
    Ha jól tudom több vádpont már eddig is tökéletesen megdőlt…
    .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  10. Kedves “tisztelthölgyeimésuraim” ! Kérhetnék egy rövidebb és kezelhetőbb nevet Öntől? Előre is köszönöm!
    Amúgy, különben elméletileg mondom csak, s nem a konkrét ügyre vonatkozóan: én már láttam olyat cégeknél, és állami szerveknél is, ahol bűncselekményeket testületi döntésként hozták meg. Például csalárd csőd, hitelezők elől a fedezet kivonásf, cinkelt állami tenderek kiírása és értékelése, stb.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  11. .
    .
    T. Violin !
    .
    Elnézést, hogy beleszólok, de egy választott, képviseleti testület, nem ugyanaz, mint egy üzleti siker érdekében egyesült gazdasági társaság… Eleve más az érdekeltségi viszony…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  12. “tisztelthölgyeimésuraim” 2013. december 12. csütörtök 11:11
    .
    Köszönöm!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  13. Ezeknek a mocskoknak semmi nem számít, csak a kampány. Nincs ügy, de elhúzzuk a választásokig, még úgy is , hogy az ügyészségi szóvivő( ügyészségi kézbesítő a XI. ketületben)viszi az idézéseket. És ez meztelen csiga még most is ott van az ügyészségen. a karrierje a nyelve miatt biztosított amíg a Kedves Vezető és Sancho Panzája ( Polt Péter) meghatározza , az igazságszolgáltatás irányát.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Orbán barátja továbbra is bajban 2014. március 22. szombat

Navracsics is a Kúria mellé állt 2014. január 16. csütörtök

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos