Ronai and Ronai
AMERIKAI

Menekülnek Orbánisztánból a fiatalok 2013. szeptember 15. vasárnap 13:25 Forrás: AN, LMP

  • Hozzászólások(29)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Menekülnek Orbánisztánból a fiatalok

Budapest – „Hányan is elmentek, / s nem épp a jöttmentek/, hányan a fenébe elrohantak/, s nem épp a rohadtak.” Amikor Cseh Tamás ezeket a sorokat először énekelte, jó harminc évvel ezelőtt, akkor még nem sejthette, hogy a dal évtizedekkel később aktuálisabb lesz, mint születésekor.

A fiatalok már lépnek, 2010 óta az országot regisztráltan elhagyó fiatalok aránya megkétszereződött – mondta Osztolykán Ágnes, az Országgyűlés oktatási, tudományos és kutatási bizottságának LMP-s alelnöke vasárnap, budapesti sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus pártja országjáró körútja tapasztalatait összegezve kifejtette: egyre többen vannak, akik külföldön akarnak továbbtanulni, illetve az érettségi vizsga után a diákok harmada külföldön képzeli el jövőjét. Minden ötödik magyar telepedne le és vállalna munkát más országban, a huszonévesek csaknem fele szeretne külföldre költözni és ott dolgozni. “Tragikus folyamat ez, amelynek kialakulásához a magyar felsőoktatás helyzete is hozzájárult” – hangsúlyozta Osztolykán Ágnes.

Az LMP-s politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a felsőfokú végzettségű diplomás emberek számát tekintve az ország még mindig komoly elmaradásban van az EU-s átlaghoz képest, és még mindig nagyobb eséllyel indul el egy fiatal a társadalmi mobilitás útján, ha van diplomája és felsőfokú végzettsége.

Magyarországon 35 év után újra előfordult, hogy van olyan megye, ahol nem lehet felsőoktatásban tanulni. Idén nyáron ugyanis Nógrád megyében, Salgótarjánban bezárt a főiskola, emellett több megyeszékhelyen, több vidéki főiskolán szintén leépítésekkel kell számolni, és máshol is felmerülhet az intézménybezárás lehetősége.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.8/5 (20 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +23 ( 27 szavazatból)
Menekülnek Orbánisztánból a fiatalok , 4.8 out of 5 based on 20 ratings

Címkék:, , , , ,

  • Hozzászólások(29)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

29 Reader’s Comments

  1. Butítani kell a népet és a következő generációt minden áron. A diktatúra alapkövetelménye. Hogyan lehet egy országot diktatúrába dönteni tanult emberekkel?

    Olyan szintre kell lesüllyeszteni a társadalmat ahol a mindennapi beszélgetésekben a “miért ” szó már értelmét veszti és nem fordulhat elő.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +37 (39 szavazatból)
  2. Lao Ce: Nehéz vezetni a népet, ha már az együgyüségből kilépett.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +24 (26 szavazatból)
  3. “Jobban teljesít”, ha, Viktor?
    De Sade Juliette-jében is azt mondja a royalista miniszter, szét kell verni az ingyenes oktatást és az egészségügyet, mert ezek adnak biztonságérzetet a népnek. Lám csak!
    Ezeréves királyságos, oktatásleépítős, a népet lenézős intézményrendszer latifundiummal, zselléresített munkavállalókkal, újranagyhangúsított klérussal, megbénított pénzgazdálkodással… az Ancien Régime feltámad. 1789 után Franceban 1815-tel kezdhették a restaurációt a vereségig, 1945 után ‘89 jött nálunk. És most várnunk kell a magunk 1870-ére?
    Ki csodálkozik, ha az ifjúság menekül innen?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (14 szavazatból)
  4. Szomorú statisztikai adat, hogy egyre több fiatal készül elhagyni az országot, de csak azt tudom nekik tanácsolni, hogy menjenek minél többen, és lehetőleg még a felsőfokú tanulmányok megkezdése előtt, mert az még szomorúbb hogy az orbáni időszakban annyi pénzt raboltak el a felsőoktatásból az orbán-rablóbanda potentátjai, hogy nem érdemes itt folytatni tanulmányaikat. A magyar egyetemek emiatt nem képesek európai képzési szintet biztosítani. Visszaléptünk a középkor végének színvonalára. Aki tanulni akart, akkor is valamelyik európai universitason szerezhetett megfelelő tudást, és vagy ottmaradt, vagy hazajött. Azt javaslom a tehetséges fiataloknak, hogy két nyelvből szerezzenek felsőfokú tudást.és húzzanak el.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (17 szavazatból)
  5. “…az orbáni időszakban annyi pénzt raboltak el a felsőoktatásból az orbán-rablóbanda potentátjai, hogy … A magyar egyetemek emiatt nem képesek európai képzési szintet biztosítani…”
    .
    - Na, azért ez nem orKbánék idején kezdődött, mármint az egyetemek, főiskolák brutális lezüllése. Ők csak megadták a kegyelemdöfést.
    .
    A nagy romlás akkor kezdődött, amikor a gengszterváltás után tökömtudja, pontosan mikor, de a kilencvenes évek elején, átreformálta (értsd: …ta) az állam a felsőoktatás finanszírozási rendszerét. Röviden: s az addigi fix finanszírozást (egyetemi karonként) eltörölve attól fogva az intézmények a tanulók létszáma alapján kaptak több pénzt. Így az összes főiskola és egyetem hirtelen a létszámduzzasztásban lett érdekelt.
    .
    Ezt két módszerrel érték el, mindkettőnek önmagában is pusztító hatása lett:
    .
    1, Karok, szakok létszámának ész nélküli növelése, teljesen függetlenül attól, az adott szakmára mekkora felvevőpiac van, vagy mekkora felvevőpiac várható (bizonyos esetekben az optimális létszám HATSZOROSÁT, TÍZSZERESÉT “képzik”).
    .
    2, Kamuszakok, kamuvizsgák tömegének létrehozásával – nem sorolom melyek ezek, páran még magukra vennék (mintha erről én tehetnék). De szerintem mindenki tudja, miféle szakokról van szó, aki az utóbbi 20 évben volt egyetemi vagy főiskolai hallgató, pláne tanár, vagy magasabb beosztású adminisztrátor.
    .
    Mindennek egyenes következménye lett a diplomás hülyegyerek-gyártás, és a valamikor tényleg világhírű magyar felsőoktatás súlyos lezüllése.
    .
    Nem csoda, ha ezt érzékelve egy csomó középiskolás a világ értelmes felében akar továbbtanulni (skacok, legyen így, de akkor gyúrjatok rá nagyon az idegen nyelvekre, mert anélkül nem fog menni – mármint, a külföldi továbbtanulás, és ha jól hallottam, ez még mindig probléma!!!).
    .
    Hajrá.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (14 szavazatból)
  6. Úristen, hogy néz ki ez a két antropoid ezen a fotón ott fent…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (19 szavazatból)
  7. Delavàr lany a hàttérben kicsoda?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  8. Az nem lány, hanem Tompika. Pont olyan undorító feje volt akkor, mint most. Annál már csak maga az a zember undorítóbb.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (19 szavazatból)
  9. Menekülnek. Igazuk van. Ott emberszámba veszik őket, ott demokrácia van, és megkapják tudásuk alapján a munkájuk értékét.
    Miért is maradnának?
    Hogy a befizetett adóikból többet lopjon a kormány? Hogy ne legyen előre tervezhető jövőjük?
    Mert ebben az országban csak a kussoláshoz lesz joguk azoknak akik maradnak
    Ami ebben az országban van,(és lesz) az egyenlő lesz a megaláztatással, a kilátástalansággal, és a nélkülözéssel.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (14 szavazatból)
  10. Alapvetően téves a dolog. Mi az idős hozzátartozót is vittük. Tudod ki hagyja ott ezeknek. A családdal lenni mindenhol jobb, mint a diktatúrában megalázva lenni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +20 (22 szavazatból)
  11. Nehéz döntés volt. Szerettünk volna tenni, felnyitni az emberek szemét. Jártunk tüntetni. Aztán nem bírtuk. A tüntetések tele voltak könnyen elkerülhetö hibákkal. A rokonok nem akarták hallani, hogy a visszamenöleges adóztatás türhetetlen, mert sérti a jogbiztonságot, ehelyett ököllel verték az asztalt, hogy “de igenis el kell tölük venni azt a pénzt”. A média cenzúra bevezetésekor megkérdezte a jóbarát: “Te Zsuzsa, kinek kellenek azok az újságok?” Nem bírtuk. 6 év Magyarország után eljöttünk, nyugdíj elött újra kezdtük Németországban. -
    -
    Az érettségizö még megszenvedte Trianont, mert történelemböl 3 komplett tétel foglalkozott a témával. Irodalomból elvileg választható volt Tamási, de mert közös tételben volt Wass-sal, a tanárnö elöre szólt, hogy nem ajánlja, hogy bárki is elöbbit válassza…. és így tovább, és így tovább, – úgyhogy a gyermek számolta a napokat. Mikor kiért Németországba, naponta írt, és mindig belefogalmazta, hogy “a szabadságból”. (Mi csak félévvel késöbb tudtunk indulni.)-
    -
    A 6 év Magyarország mély nyomokat hagyott. Most gyógyulnak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +19 (21 szavazatból)
  12. reftno:
    -nagyon tetszett!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  13. zsuzsenkám
    2013. szeptember 15. vasárnap
    18:37

    Most olvastam a hsz-ed. :-) + jár érte:

    Mi is jártunk tüntetésre egy darabig. Aztán amikor láttuk hogy a zembereket nem érdekli a dolog, akkor kalap, kabát. A nagyszülő nagyon mondta, maradjunk mert majd ad munkát a diktátor, de itt már látja ő is, hogy nem. Kívülről nagyon nagy a differencia. A bent élők el sem hiszik talán.
    -
    Lassan tényleg eljön a SZER ideje ismét.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (14 szavazatból)
  14. Jo munkat vegez a csuti harombovlis zsebdiktator, hamarosan csak hat millio
    lakosa lesz Magyarorszagnak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (11 szavazatból)
  15. Elég döbbenetes dolgok vannak manapság. Pl. azért bilincsbe vernek fiatalokat, mert a füvön ülve sajtburgereznek, avítt erkölcstan-könyvvel burkolt hittérítést végeznek. Ez is felháborító: http://vaol.hu/hirek/velem-ez-megtortenhet-1563960

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  16. Reftno: nekem olyan munka nem is kéne, amit diktátor ad. Az olyan is. Pl. erkölcstan-tanárnak elmenni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  17. Almandin
    2013. szeptember 15. vasárnap
    19:53

    A NER pőre valója. De a lényeg a cikk alatt van. A tapsikoló talpnyalók tömkelegében. A Facebook meg sajnos tudatlanul is kiszolgál mindenkit a rendszer urainak. Nem nagyon ajánlom senkinek ott a használatát. Felderíthető könnyen bárkinek a kapcsolatrendszere és hirtelen rájuk szakadhat a NER haragja. Pusztán egy rosszakaró kell és elindul a folyamat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  18. Orbánnak érdemes megnézni a szemét. Be volt káfolva rendesen.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  19. bruckenbacker kapitány

    Kalous Antal
    2013. szeptember 15. vasárnap

    Poontos defiicniio, lathato a rendszer korporativ lenyege.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  20. bruckenbacker kapitány

    zsuzsenkám
    2013. szeptember 15. vasárnap
    18:37

    Basszus.. ezen gondolkodunk éppen….
    Igazad van ez fáj, de nem szeretnénk úgy járni mint a szüleink 56 után.
    Itthon maradtak, mert talán jobb lesz. Nem lett.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  21. Szép, értelmes, művelt arc……És erre mondta még anyám is, hogy okos fiú, csak a hatalomvágya felér Hitler és Sztálin együttes hatalomvágyával. Anyám 16 éve halott……

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  22. “országot regisztráltan elhagyó. ”
    Regisztralni ? minek ? Mi a $%#$# koze hozza a tusko balkani diktaturanak hogy mi van velem. Aki regisztral az vissza akar majd valaha menni !?.
    Van aki azt mondta hogy hazaarulo vagyok.
    PEDIG : A HAZA arult el ENGEM es TEGED is. Ahol az ember nem elhet becsuletesen (sok embernek csalni kell az afaval es az egyeb adokkal, ahol lopni kell a vizet a villanyt meg a tobbi kozmuvet), ahol az ember nem tud megelni TISZTESSEGESEN a tisztessegesen vegzett munkajabol, ahol egyre csokken az eletszinvonal az egyre kemenyebb munka mellett, ahol a politikusok, es a hivatalnokok szamara csak egy hangya vagy a bolybol, aki jobb ha megdoglik a nyugdij kor elott) az nem haza, hanem fogolytabor.
    Ezt elhagyni nem arulas hanem HOSTETT.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  23. Egy maradi tolvaj paraszt vezetimaz orszagot orranal fogva! RAFINALTAK EZEK A PARASZTOK!
    ORBAN MEGBUKOTT! BILINCSBE KELL VERNI! eletfogytiglan!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  24. Sok megjegyzés volta hszekben Orbán arcáról. Megnyugtat, hogy nem én vagyok az egyetlen aki ezzel részletesen foglalkozik. A képen az arcát szemét nézve, gyanítom, hogy füvezett. Feltételezem a mai napig is, csak már talán valami jobb minőségűt. A beteges szájrágás és szájcsücsörítés már akkor megvolt. Semmi köze a szájműtéthez. Már ott is aktív volt a nyelve.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  25. ” Mi leszel ha nagy leszel? Öcsi szeme kinyílt. Futballista” Vagy? :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  26. A Fidesznek nincs matematika tagozata – pedig ráférne, talán jobb lenne, mint ez az ütős anyag, amitől a képen látszó valaki másként látja a világot!
    A számok nem hazudnak…..
    http://www.168ora.hu/velemeny/hogy-mi-van-orban-viktor-rezsicsokkentes-118485.html

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  27. bruckenbacker kapitany: Nehéz döntés, megértem. Nekünk nem volt az, mert fulladoztunk. Már írtam pár példát, na most ez ugye napi szinten ment. Hol akarjuk leélni az életünket? Nem ér semmit a kiló kenyér, ha naponta halljuk, olvassuk a jog, az emberek tiprását és látjuk, miközben a károsultak istenítik a tettest. Nem ér semmit a kiló kenyér, ha nincs szabadság. Itt kint még hónapokkal késöbb is hálát adtam, hogy meg mertem tenni, disszidáltam. Itt eltünt a feszültség, megnyugodtam. Néha nézem a német parlament üléseit, és élvezem. Egész más: kultúrált, vicces, tele méltósággal – - és minden alkalommal remélem, hogy egyszer, majd, ilyen lesz Magyarországon is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  28. CommonSense: sok erö van ezekben a mondatokban. Nagyon igazak!
    Amikor kijelentkezik az ember, mint “véglegesen külföldre távozo” elkérik a személyit és kilukasztják. Gondolom, ezt jelenti a “regisztráltan”. Még megkérdezik, hogy kérem -e emlékbe a lyukas személyit. Én nem kértem. Annyira jó volt kimondani: köszönöm, nem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  29. Ma búcsúztam el volt munkatársamtól, aki fiával együtt elment Londonba! +2fő
    Remélem, jobb lesz nekik! Ha lehet, megyek utánuk!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Magyarország túszul ejtette magát 2014. április 7. hétfő

Magyarország, Félelemfalva 2014. március 28. péntek

Kétharmaddal győz a Fidesz 2014. március 6. csütörtök

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos