Ronai and Ronai
AMERIKAI

Az Amerikai Népszava búcsúzik Horn Gyulától 2013. június 22. szombat 16:06 | Bartus László

  • Hozzászólások(213)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Az Amerikai Népszava búcsúzik Horn Gyulától

Az online kiadás nyári szünete miatt az Amerikai Népszava csupán szűkszavú közleményben búcsúzik Horn Gyulától, a politikustól, az államférfitól, az embertől, a Magyar Köztársaság volt miniszterelnökétől.

Horn Gyula a vasfüggöny lebontásában és Németország egyesítésében játszott szerepével pozitív szereplőként beírta magát a világtörténelembe. Elévülhetetlen érdemeket szerzett a békés rendszerváltás lebonyolításában. Horn Gyula egy diktatúrában kezdte a politikai pályafutását, de ebben egy idealisztikus eszme szolgálata vezérelte. Az osztályok nélküli és kizsákmányolástól mentes társadalom  ideája, a prolik, a munkások és a kisemberek iránt érzett szolidaritása és együttérzése vezette, nem pedig személyes hatalmi vágya és a meggazdagodás lehetősége vonzotta. Amikor ez az eszme összeomlott, képes volt arra, hogy egy demokratikus ország miniszterelnöke legyen, aki Orbán Viktor kétharmadánál nagyobb parlamenti többség birtokában is tiszteletben tartotta a demokratikus Alkotmányt, a jogállamot, a demokrácia intézményeit, és egyetlen pillanatig sem volt kétséges, hogy demokratikus választásokon leváltható.

Horn Gyula politikus volt és az is maradt, nem lett belőle maffiafőnök, nem rabolt magának és a családjának milliárdokat, nem épített személyi kultuszt, hűbéresi rendszert és diktatúrát. Horn Gyula 1956-ban azért állt a rendteremtők közé, mert a forradalom egyes irányzatai nem 1956 demokratikus szellemében tevékenykedtek, hanem koncoltak, gyilkoltak, antiszemita és nyilas eszmék feltámasztásának lehetőségét látták a forradalom zavaros időszakában. Demokraták és fasiszták keveredtek 1956 neve alatt, és hol csak demokratákat, hol csak fasisztákat voltak hajlandóak látni, és csak kevesen ismerték el, hogy mindkét irányzat jelen volt. Saját felfogásukról maguk a fasiszták és nyilasok  számoltak be az 1956-os forradalmat értékelő “A forradalom igaz története” című könyvükben. Horn meggyőződése szerint ezek ellen harcolt. Nem véletlen, hogy a fasiszták egyik képviselője a Fidesz parlamenti képviselőcsoportjának tagja lett, nyilas gárdistákat avat, és még évtizedekkel később is Horn Gyula halálát kívánta.

Horn Gyula egy nehéz korszakban állt helyt, vezette át az állampártot egy demokratikus rendszerbe. Nem tudott saját korlátain ő sem túllépni, de a rendszerváltás utáni magyar politikai elitből magasan kiemelkedett annak ellenére, hogy magát soha nem első számú vezetőnek tartotta, s csak szükségből vált azzá. Horn Gyula a mai Magyarország vezetőihez és politikai elitjéhez képest fajsúlyos történelmi személyiség, széleslátókörű ember, államférfi, akinek csillaga olyan magasan ragyog az égen a mostaniakhoz képest, hogy azt ők még csak nem is látják. Pedig Horn Gyula nem volt egy fenomén, de volt benne elemi tisztesség, jó érzék, alázat és a nemzete iránti felelősség. Ennyi elég volt ahhoz, hogy a történelemkönyvek oldalára kerüljön. Azok az ellenfelei pedig, akik most gyalázzák, élükön az általuk istenített Orbán Viktorral, a történelem szemétdombján fogják végezni, mint az ország elárulói, kirablói és bűnözői. Ha szerencséjük van, nem akasztják fel őket, de a magyar hagyományokat figyelembe véve, ebben nem lehetnek biztosak.

A magyar történelmi hamistudat képtelen a rendszerváltást is helyesen értelmezni. A kommunizmust nem Orbán Viktor döntötte meg a Hősök terén, és nem ő parancsolta ki a szovjet csapatokat, hanem azok a Horn Gyulák, akik a hatalom birtokában képesek voltak egy diktatúrát lebontani és demokráciává szelidíteni. Horn Gyula és társai nélkül Orbán azt mondhatott volna a Hősök terén, amit akar, abból nem lett volna semmi. A Hornék által kialakított politikai helyzetben pozőrködés volt a beszéde, és a Horn Gyuláék által létrehozott helyzetért ő aratta le a dicsőséget. Már ez is csalás volt. De a fonák szív indulatai és motívumai felismerhetők Orbán későbbi politikai pályfutásából: Orbán demokráciából csinált diktatúrát, ellenkezőjét tette, mint a lekommunistázott és lepufajkásozott Horn Gyula. Jellemző, hogy amíg a magyarok nagy része a hagyományainak megfelelően nem becsüli Horn Gyulát, a New York Times vezető helyen emlékezett meg róla és méltatta kiváló érdemeit.

Az Amerikai Népszava Szerkesztősége és Olvasói nevében búcsúzunk Horn Gyulától, meghajolunk az államférfi és a demokrata előtt. Köszönetünket fejezzük ki azért, amit a rendszerváltásért, a demokratikus fordulatért, a szovjet csapatok távozásáért, Magyarország függetlenségéért, euroatlanti csatlakozásáért, Magyarországnak a nyugati világhoz való kapcsolásáért tett. Együttérzésünket fejezzük ki az elhunyt családjával, barátaival és egykori munkatársaival.

Nyugodjék békében!

Amerikai Népszava Szerkesztősége

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.5/5 (83 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +135 ( 157 szavazatból)
Az Amerikai Népszava búcsúzik Horn Gyulától, 4.5 out of 5 based on 83 ratings

Címkék:

  • Hozzászólások(213)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

213 Reader’s Comments

  1. Kecskeméti Károly

    Antall József portréjához némi kiegészítés:
    Emlékezzünk arra a fontos tényre, hogy nem volt jelen az MDF első időszakában, amikor szerephez jutott, csak abból az erősen vegyes népességből tudott „gazdálkodni”. A lakiteleki találkozó és az abból kinőtt mozgalom az ország politizáló, akkori adottságtömegének a leképezése volt. Ne legyen kétségünk, ha lehetősége (ideje!) van nulláról építkezni, aligha az előbbiekben felsorolt figurákkal kezd munkához. A Csurka (vonal) háttérbe szorítása nagy taktikai győzelem volt, ez a politikusi ügyesség hiányzik ma annyira a rezsim ellenzékéből.
    (Mennyire közismert? Az MDF az első hónapokban alapvetően a Csurka-Lezsák tandem befolyása alatt állt. Az a vélemény is felbukkant, minek választást rendezni, hiszen látványosan kialakult egy nagyszerű egységfront (Népfront). Valaki behozta a képbe Antallt, aki egy sorsdöntő nagygyűlésen meggyőzte a társaságot. Tessék elképzelni, hogyan alakulunk, ha a jelöltek közül valaki más ül a kormánykerékhez.)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  2. "tisztelhölgyeimésuraim"

    .
    .
    Kedves Vitázók !
    Boross nem egyszerűen egy gerinctelen karrierista. Ő egy szilárd meggyőződésű horthysta, aki nemcsak a Magyar Köztársaság Belügyminisztere volt, de a miniszterelnöki széket is jó ideig bitorolta, holott a köztársasági államformát nemcsak nem fogadja el, de már többször is leköpte azt. Belügyminiszterként eltűrte, vagy ki tudja, támogatta, hogy az azóta is legnépszerűbb és szeretett Göncz Árpád köztársasági elnökünkbe a náci csőcselék belefojtsa a szót. Aztán a diktátorcsemete – azóta diktátor – leghűbb személyes tanácsadójaként jeleskedett…
    Horn Gyulának minden esetre nagy ellensége… – most is.
    .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  3. "tisztelhölgyeimésuraim"

    .
    .
    Ui.
    …És a Horthy temetés egyik fő rendezője és legfőbb előmozdítója.
    .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  4. *
    Jah, a dél-pesti kocsmáros ? Egy fővárosi (szocialista) nagyvállalat egykori vezérigazgatója ? A Horthyt és Hornt temető alja-ember ? Aha !! Az egy jellem !
    *

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  5. *
    Igaza van “tisztelthölgyeimésuraim”-nak(júni 23/20,16), amikor tollhegyére szúrja az MSZP jelenlegi elnökét, aki Hornt egyszerűen “reálpolitikusnak” titulálja. Horn bölcs és ideológiailag kitűnően felkészült, művelt politikus alkat volt, szemben Mesterházyval.
    *
    Épp e bölcsességben szűkölködő időszak kellene hogy figyelmeztesse az MSZP-t, hogy felismerje, hogy ezzel a generációs ellentétre kihegyezett és redukált buta belső politizálásával rossz úton jár, és a bukásukat már nyugodtan borítékolhatja is.
    *
    Egy párt elsősorban. a z o n o s . i d e o l ó g i á r a . és . n é z e t e k . halmazára épülő, szoros politikai szövetség, és nem életkori sajátosságokra vulgarizált generációk laza szellemű “érdekvédelmi” gyülekezete…
    *

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  6. Kecskeméti Károly

    Az MSZP elnökének a közelmúltban volt egy még rosszabb, ha tetszik árulkodóbb kijelentése is. A riporter arról faggatta, készek-e a szavazókörzetekben is az együttműködésre a Bajnaiékkal, illetve másokkal. Azt mondta, sürgeti, hogy ezzel kapcsolatban hamar egyeztessenek, hiszen ők azok, akik országos hálózattal, irodákkal, aktivistákkal rendelkeznek, furcsa lenne a választás előtt nem sokkal közölni az ottani emberükkel, köszönjük, hogy sokat dolgoztál, de mégsem Te indulsz a megmérettetésen.
    Ez a gondolatmenet nekem azt üzeni, hogy valójában mégsem a köztársaság ellenes rezsim eltávolítása a fő cél, hanem változatlanul a pozíciók. Tehát még mindig nem eléggé egyértelmű náluk, ezúttal valóban a közszolgálat mindenek előtt, amelyért dolgozni senkinek sem haszontalan. Patetikusabban: a jó hazafi önzetlenségről van/lenne szó……

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  7. Én már többször elképzeltem, és arra jutottam, hogy ha az MDF a radikális arcával indul a választáson, és nem a “”nyugodt erő” szlogenével operál, akkor az MSZP jobb eredményt ér el. Az emberek többsége nem akart boszorkány üldözést, és a “nyugodt erő” ezt sugallta, nem beszélve arról, hogy kommunikációban a koalíciót sem zárták ki az MSZP-vel

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  8. Kecskeméti Károly
    2013. június 26. szerda
    14:19.
    “A riporter arról faggatta, (már mint Mesterházyt) készek-e a szavazókörzetekben is az együttműködésre a Bajnaiékkal, illetve másokkal. Azt mondta, sürgeti, hogy ezzel kapcsolatban hamar egyeztessenek, hiszen ők azok, akik országos hálózattal, irodákkal, aktivistákkal rendelkeznek, furcsa lenne a választás előtt nem sokkal közölni az ottani emberükkel, köszönjük, hogy sokat dolgoztál, de mégsem Te indulsz a megmérettetésen.”
    Mesterházynak teljesen igaza volt. Képzeld magad annak a helyébe, aki hónapokon, mondhatjuk éveken keresztül ” lót, fut, robotol”, míg az E-14 várja füves Juhásztól az egy millió szavazót, és az utolsó pillanatban megjelenik valaki és azt mondja, igaz, hogy eddig semmi láthatót nem csináltam, de én vagyok az E-14 üdvöskéje, ezután értem kampányoljatok, értem működtessétek a teljes infrastrukturátokat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  9. Kecskeméti Károly

    Kedves “kalmik”, más összefüggésekre próbáltam utalni! Ahogy leírod, persze abszurd!!!
    (Majd talán máskor bővebben.)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  10. KORDON BLUED
    2013. június 26. szerda
    11:56
    Ha egy politikust megakarsz dícsérni és kerülni akarod a méltatások hosszú sorát, akkor azt mondod: ez igen, ez egy reálpolitikus. Ebben benne van, hogy érti az idők szavát, tudja mit kell tenni adott helyzetben, és meg is teszi. Horn Gyula pedig ilyen politikus volt, erre az életútja az igazolás.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  11. Balogh de nem balga

    tapis32
    2013. június 26. szerda 09:05
    Igazad van. Csak hát forr az ember vére mikor azt olvassa, hogy a Horty hűséges katonája ott sertepertél a Horn Gyula temetése körül. Ha meglátom mindig eszembe jut, hogy milyen megalázó kijelentéseket tett rá ez a szarházi.Ő volt bizonyos értelemben a Gyurcsány elődje, mert abban az időben Ő volt az ügyeletes rossz ember. Szerintem ez a Horn Gyula emlékének meggyalázása.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  12. balogh,de

    Látod? Minden szavaddal egyetértek, soha nem is mondtam mást. Amit mondtam az 1977 ELŐTTRE vonatkozott. Meg még egy dolog : Erről a szarházyról mondjunk el minden rosszat ,mert van mit , de ,ne menjünk le kutyába ,mint az MNO, a magyarhirlap a hir vagy az echo tv. Tehát ne beszéljünk MSZMP-s múltról ,ha az nem volt. Ennyivel legyünk különbek . Én magunkat védem ,nem ezt a szenilis vén hülyét. Üdv. Barry1

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  13. Balogh de nem balga

    Most volt az Olgicánál a Gyurcsány. Szegény Olga megint próbálta úgy terelni a beszélgetést, hogy te balga Feri te vagy ám a rossz gyerek. Hát egypárszor Olga szemei fennakadtak. Le a kalappal a Gyurcsány előtt, ezeket a “baloldali” újságírókat csak ilyen módon lehet kezelni. A kísérlet, hogy ez az ember ez egy trágár összefogás gátló nem sikerült. Mellesleg finoman alapvető dolgokról is felvilágosította azzal kapcsolatban, hogy a párt kellene, de az elnöke nem.
    Ha még fejlődik hasonló egyenes beszédű és karakterű személy lehet, mint a Horn Gyula.
    Érdemes megnézni, nekem tetszett, végre egyenes és karakán nyílt beszéd, nem forró kása kerülgetés.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Hogyan lett Magyarország a rendszerváltás vesztese? 2011. május 10. kedd | Tardos János

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos