Ronai and Ronai
AMERIKAI

Rekordmagasságban a magyar államadósság 2013. május 18. szombat 10:17 Forrás: MTI

  • Hozzászólások(28)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Rekordmagasságban a magyar államadósság

Budapest – Habár a kormány egyik leghangzatosabb szlogenje az államadósság csökkentése, s minden gazdasági ésszerűséget ennek a célnak rendel alá, Orbán Viktor kormánya ebben a csatában (is) vesztésre áll. A Magyar Nemzeti Bank adatai azt jelzik, hogy a magyar állam adóssága még soha nem volt ennyire magas. A minisztérium megmagyarázza.

Az MNB adatai szerint az államháztartás bruttó, maastrichti adóssága a GDP 82,2 százalékán állt, 23 340 milliárd forintot tett ki 2013 első negyedévének végén. Az államháztartás nettó tartozása 17 339 milliárd forint volt, a GDP 61,1 százalékát tette ki. Az MNB közleménye szerint az adósságot 2013 első negyedévében a nettó hitelfelvétel 491 milliárd forinttal, a forint gyengülése 468 milliárd forinttal növelte.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) álláspontja szerint átmeneti az államadósság növekedése, és annak alakulásáról csak hosszabb távon és csak GDP arányosan vizsgálva lehet objektív képet kapni.

Az NGM közleménye szerint az adósságállományt a magas forint állampapír-kibocsátások növelték, mivel az év első hónapjaiban az időarányos tervet meghaladó bruttó forintkibocsátások valósultak meg, ezáltal stabilabbá válik az adósság finanszírozása az év hátralévő részében.

A nemzetközi befektetői hangulat esetleges romlása esetén is meg tud felelni az ország a hátralévő törlesztési kötelezettségeinek, ha az év elején egyfajta “puffert”, tartalékot képez az Államadósság Kezelő Központ. Ennek tükrében az átmeneti állománynövekedés kedvező helyzetként és az adósságkezelő előrelátásaként értékelhető.

Az NGM szerint nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az adósság hullámzik, így nem érdemes a havi adatokat nézni, mert azok félrevezetőek lehetnek.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.1/5 (10 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +8 ( 16 szavazatból)
Rekordmagasságban a magyar államadósság, 4.1 out of 5 based on 10 ratings

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(28)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

28 Reader’s Comments

  1. “A NGM szerint nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az adósság hullámzik, így nem érdemes a havi adatokat nézni, mert azok félrevezetőek lehetnek.”
    .
    PONTOSÍTOK!
    A havi adatokat csak akkor érdemes figyelni, amikor éppen csökkenő tendenciát mutat. ………………….Olyankor a média valahogy felkapja a hírt.
    Ám a forint állampapír-kibocsátások (a deviza is) csak növelni fogják még nagyon sokáig az államadósságot., hiába viszik le az alapkamatot.
    .

    És ha a betétek a bankokból átáramlanak az államhoz, azzal csak a bankok bevétele és ezzel együtt a költségvetésbe befizetett tételei csökkennek egészen addig, míg ki nem vonul egy kettő, sőt több az országból, amely meg a munkanélküliséget is növeli.
    .

    Az OTP meg dagadhat, felvásárolhat bankokat versengve az állammal, és azután mint anyabank, tőkésítheti fel az állam ezeket, megint állampapír kibocsátás által fedezve. És itt a kör bezárul.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +32 (38 szavazatból)
  2. Talán “ami jár az jár” alapon az offshore paradicsomokból ideje lenne az erkölcs bajnokainak visszahozni a pénzeket! Lehet, hogy nem is lenne államadósság????

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +26 (32 szavazatból)
  3. “Az NGM közleménye szerint az adósságállományt a magas forint állampapír-kibocsátások növelték”
    Hogy is van ez? Nem kell IMF hitel, majd saját erőből. Aha-a-a. Freudi elszólás? Építsünk még 5 stadiont. Tuti buli.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +24 (30 szavazatból)
  4. Hát ha hullámzik az államadósság,akkor ne nézzük,mert tengeribetegek leszünk tőle.
    A kormánytól az iszony meg csakúgy jön magától.
    Ez a kusza szem mondott már elég marhaságot!
    Legyen már vér a pucájában,hogy kiálljon,és bevallja, hogy elqrtuk,nem kicsit,nagyon.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +32 (40 szavazatból)
  5. Orbán megmondta,hogy csökkentették az államadósságot,akkor ki mer ilyen rémhíreket terjeszteni,hogy nőtt?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +27 (31 szavazatból)
  6. Brü-brü brüsszel,
    Éljen Brüsszel !!! :))
    Brüsszel szentesítette azt, hogy az orbán-kormány einsandolta a nyugdíjmegtakarításokat.
    Különben érthető:.
    Fizessük vissza adósságunkat, a jövő senkit sem érdekli.
    Szégyen !!!
    Szerintem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (20 szavazatból)
  7. Szerintem nem csak az államadósság, hanem még valami egészen más is a szánkig ér, és “hullámzik”.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (22 szavazatból)
  8. Kiegészítésként,
    Einsandolás helyett, einstandolást akartam írni előző kommentemben.
    Ezer medvebocs a tévedésért !
    Habár, egyre megy.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (14 szavazatból)
  9. MAGYARORSZÁG JOBBAN TELJESÍT….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (13 szavazatból)
  10. A jó k…a anyjukat! Ezek már nem csak akkor hazudnak, amikor hazudnak, hanem amikor csak kinyitják a szájukat! Hogy omlana rájuk a felcsúti stadion…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +27 (31 szavazatból)
  11. És trükközve még növelhető is.

    http://nol.hu/gazdasag/20130518-megis_lesz_penz_stadionokra?ref=sso#

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (14 szavazatból)
  12. Jó atyaúristen…
    .
    http://index.hu/gazdasag/2013/05/18/nemeth_laszlone_30_szazalekos_is_lehet_a_rezsicsokkentes/
    .
    - Most nem csak a 30 % miatt, hanem figyeljétek már azt a kőkemény szakmai okfejtést… áááh.
    .
    Én az energiaszolgáltatók helyében kivonulnék Mordorból, nem tökölnék tovább ezzel a mocskos bűnbandával. Aki érti, miért nem teszik ezt meg a külföldi tulajdonban lévő szolgáltatók ezek után, az írja meg.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (20 szavazatból)
  13. “Az NGM szerint nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az adósság hullámzik, így nem érdemes a havi adatokat nézni, mert azok félrevezetőek lehetnek.”
    Ha viszont a rövid távú GDP növekedést nézzük, az világraszóló siker.
    Azon is érdemes volna elmerengeni, hogy vajon hogyan tudott növekedni, ha a GDP jelentős részét biztosító ipari teljesítmény folyamatosan csökken, az építőipar már nem tud csökkenni és csak a viszonylag kis mértékű mezőgazdasági teljesítés tudott növekedni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (16 szavazatból)
  14. Némedi Mária Margareta

    gets
    2013. május 18. szombat
    11:07
    Kedves gets!
    Leírtad az igazságot, annyit fűznék hozzá, hogy nem a “lehet” szót kellett volna használnod, hanem a “biztos” szót.
    Egy bátor és egyúttal hozzáértő személy, – mint aki OV feljelentője, – fel kellene kutassa az offshore tulajdonosi körét. Megelégednék egy név nélküli listával, de szeretnék kapni egy pontos listát róluk. Hányan vannak? Hogyan oszlik meg a vagyonuk mértéke? Milyen párthoz köthetők és milyen arányban?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  15. Eldrad! Én tudom! Vagy inkább sejtem! Ismeritek Marx elméletét azu extraprofitról? ne gondoljátok, hogy ez valami vétkes fogalom. Ez a kapitalista termlési mód törvénye. Azok a piszkos ganéj multik amikor megvették az energiaszolgáltató cégeket, sokmilliárd eurós beruházásokat vállaltak át a koldus magyar államtól. Amikor ennek eredményeként az energiaszolgáltatók profitot termeltek, annak egy részét osztalék címén visszajuttatták a befektetőknek. Ez ugye jogos? Szerintem igen. De ne képzeljétek, hogy ezt nem irigyelték a csuti- banda prominensei. Magyarországon nekik szabad lopni, más a jogos jövedelmét sem kaphatja meg. Ezek a büdös zsidó külföldi nagytőkések elviszik a magyar zemberek elől a pénzt. Nosza akadályozzuk meg! Jól jön a választások előtt egy kis rezsicsökkentés. Ettől az energiaszolgáltatók külföldi tulajdonosai nem rettennek meg. Nem fordítanak gondot a fejlesztésekre, igy a profit továbbra is magas marad, a részvényesek megkapják az osztalékot, az energiaszolgáltató rendszerek viszont leromlanak arra a szinvonalra, amilyenen a privatizáció eéőtt votak. Akkor majd szépen visszaveheti tőlük a magyar állam . Nemzeti roncsok lesznek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (14 szavazatból)
  16. Kecskeméti Károly

    Milyen következménye lett volna egy ilyen hírnek pl. 2009-ben?
    És a mosatni kormányzat elmeséli, az nem is úgy van, az direkt jó, hiszen a szép jövőnk épül éppen és a nép megnyugodva alszik el, és türelmetlenül várja, hogy kifejezze háláját a szavazófülkében.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (12 szavazatból)
  17. bumburi, 11.52
    Szia bumburi!
    Csak azt akartam mondani, hogy én nagyon kedvellek.
    Hozzászólásaid révén.
    Ugyanazt gondoljuk, te azonban jobban tudod magad kifejezni.
    Üdvözletem !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  18. Lefordítom a közleményt magyarra: Az államadósság azért nőtt, mert újabb kölcsönöket vettünk fel. A kötvénykibocsájtás ugyanis a hitelfelvétel egyik formája.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (17 szavazatból)
  19. Csacsicska Tamás

    Orbánék a gazdasági adatokkal is játszanak, hazudoznak. Most éppen két bank „hitelezi” az államot: az OTP és a Takarékbank. (A külföldi tulajdonú bankok már kivonták a tőkéjük nagyobb részét.) Mindkét bank képtelen lakossági és vállalati hitelek kihelyezésével jövedelemre szert tenni – nagy a kockázat! – ezért az államot hitelezik. Ugyanakkor Matolcsy folyamatosan nyomja le a kamatot – az államnak így kisebb lesz a kamatkiadása – a bankoknak viszont romlik a jövedelmezősége.
    .
    Orbán korábban ezt így interpretálta: a magyar lakosság bízik a magyar államban, a magyar államadósságot a lakosság finanszírozza. Ez igaz, éppen csak a „lakosság” nem tud arról, hogy a betéteit hogyan fialtatja a két említett bank. Majd ha fejre áll az állam, akkor lesz nagy csodálkozás, mert az érintett két bank nem tudja majd visszafizetni a betéteket.
    .
    Az állam januári deviza-kölcsön kötvénykibocsátása megbukott, miután kiderült, hogy az 1,5 milliárd Euros kibocsátás harmadát a MOL jegyezte le – majd az ügylettől április közepén visszalépett. Szóval közel sem a külföldiek tolonganak a magyar papírokért, hanem a Videoton páholyába meghívott szotyizó delikvensek vesznek részt Orbán mutyijában, szemfényvesztésében.
    .
    A külföldiek nem bíznak Orbánban! Nem is lehet megbízni olyan kormányzatban, amelyik a cégek magánvagyonát akarja – szó szerint – államosítani. Mai hír, hogy Némethné az energia-szolgáltató cégek eredménytartalékainak terhére szeretne még több rezsit csökkenteni. Ez egy elképesztő gondolat – bármilyen indokkal elvenni magáncégek pénzét. Már a gondolat felvetése is üzenet a befektetőknek: ha ma ez megtörténik az energia-cégekkel, akkor holnap mással is megtörténhet. Szóval ha egy cég eddig tartalékokat képzett, akkor azt fel fogja számolni, mint a sicc. Ez persze újabb pofon lesz a bankoknak, mert hát a cégek nem a zokniban tartják a pénzüket, hanem bankokban.
    .
    Magyarország nem halad, hanem egyenesen rohan a csődbe. Ha valakinek csöpp esze van, kiveszi a pénzét a magyar bankokból és külföldön helyezi el. Biztos, ami bizonyos…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (17 szavazatból)
  20. Ez csak azóta van így, mióta a negatív növekedés is növekedés unortodox módon, Majd mondják azt hogy kell ezt igazán érteni, de ha valami gond lenne akkor ott van még Gyurcsány meg az eemúútnyóóócééévv :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  21. Molnár Géza
    2013. május 18. szombat 12:22
    “Brü-brü brüsszel”
    .
    EGÉSZSÉGEDRE. Hallom tüsszentettél.
    Én inkább ordítanék azért, hogy miért nem lehet azt megérteni
    CSAK AMIT MI TEREMTETTÜNK AZ A VAGYON OSZTHATÓ EL.
    .
    De ha nem állítunk elő többlet értéket, amiből a visszafizetés mellett lehetne
    OSZTOGATNI, hanem a helyben tötyörgést folytatjuk és a felzárkózásra segítségül adott többletértéket EU-s támogatást nem arra fordítjuk, amire adták, vagyis a felzárkózásunkra, e helyett – maradandó – holt értékeket “termelünk”,
    ami többet visz, mint amit hoz, mit gondolhatunk ezt csak úgy jóváhagyva elnézik.
    .
    Ezért nem én vagy te felelünk – az EU felé – hanem az ország -, akit a 2/3 által
    megválasztott kormány vezet. A kormány viszont úgy viselkedik, mint aki ugyanazt a valamit egyik kezéből a másikba töltve nem veszi észre hogy
    a “hulladékon” sokan élősködhetnek. Miért venné észre? Direkt így akarja.
    A választók meg elhiszik, már megint Brü-brü brüsszel az oka mindennek
    és a Gyevi bíró.
    .
    Csak azt érteném MIÉRT ÜRES MÉG MINDIG AZ UTCA (a ttüsszögés helyett)?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  22. emigrant
    Ezt a félázsiai, piros pöttyös ülepű zemberek nem veszik ám be – mert ez a szocik ármánykodása!)))) Mi igenis, kipateroltuk azt a hárombetűst!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (9 szavazatból)
  23. Nem tudjátok? Az államadósság növekedése tulajdon képen csökkenés.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  24. Érdekes dolog lenne,hogy mi van a magyarok devizatartalékával??erről legalábbis én itt nem tudok olvasni,csak a Magyar csodáról, a Magyar sikerről, állítólagos bő osztogatásokról..de a deviza tartalék sorsáról hallgat mindenki.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  25. Hungarian citizen

    Az allamadossag oromteli modon felcsokkent a tundermeseben, aminek foszereploje egy lehorgonyzott mozdony. Tovabbra is, es orokke, amig a fidesz pofazik: penz beszel, kutya ugat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (10 szavazatból)
  26. Emigrant /2013. május 18. szombat 17:52/, tökéletesen igazad van. Csak az a baj, hogy ezt a megvezetett zemberek nem értik vagy nem akarják érteni. Ha azt mondják nekik, hogy a kötvények, állampapírok HOZAMA, akkor arra gondolnak, hogy az nekünk, az országnak hoz pénzt. Senki nem magyarázza el érthetően a zembereknek, olyan, akire a zemberek hallgatnak, hogy a HOZAMot nekünk kell kifizetni annak, aki a kötvényeket megveszi, tehát 100 forintért 109-et (vagy akármennyit) kell visszafizetnünk, ezzel pedig az adósságunk nő.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  27. Molnár Géza
    Köszönöm.Elég gyakran egyet szoktunk mi érteni. Ne szerénykedj,Te is a lényeget írod mindig.Üdv

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  28. Ha a hazugság növesztene akkor kusza szemű és társai ülve nyalhatnák a Holdat.
    Ide vezet amikor a választásokon beígért 1 millió munkahelyet 3 év alatt megteremtik !!! Orbán és csapata jól teljesít !!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Matolcsy hazudozott az államadósságról 2012. november 6. kedd | AN

Matolcsy távozását követeli az MSZP 2012. augusztus 15. szerda | AN

Dráguló hozammal viszik a kincstárjegyet 2012. június 7. csütörtök | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos