Ronai and Ronai
AMERIKAI

Orbán bagatellizálta az antiszemitizmust 2013. május 6. hétfő 19:51 | AN

  • Hozzászólások(14)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Orbán bagatellizálta az antiszemitizmust

“Magyarország miniszterelnöke felbosszantotta a Zsidó Világkongresszus résztvevőit, ugyanis konkrét intézkedések helyett megpróbálta az antiszemitizmus problémáját elbagatellizálni, miközben Budapest utcáin szélsőjobboldaliak tüntettek” – írta a Der Spiegel online kiadásában Keno Verseck. Jellemző, hogy a magyarországi zsidóság képviselői elégedettebbek: ők megint a hízelgéstől és a jó kapcsolattól remélik, hogy megmarad a pénzük, és „szelidíthető” Orbán. Ez a taktika egyszer már csúfos kudarcot vallott. Orbán rendszerének gyökerei az antiszemitizmusba nyúlnak.

A cikkben megszólal Vadas Vera, aki 1998-ban alapította a Zsidó Nyári Fesztivált. Elmondása szerint egy pár éve “kellemetlen alapérzése” van a növekvő zsidóellenesség miatt. “Veszélyben nem vagyunk, de felháborító, hogy mennyire messze jutott az ország” az antiszemitizmussal kapcsolatban.

Ez a pár év az Orbán-rendszer idejére esik, amelyben felfoghatatlan mértékben nőtt az antiszemitizmus a lakosság körében a kormányzat kódolt antiszemita beszéde miatt, amelyben a bankellenességet, a szabadságharcot, a külföldi liberális elvárásokat zsidó gyarmatosításként aposztrofálták. Orbán Viktor pártjának vezetői versenyben avattak címeres nácik és antiszemiták szobrait, emléktábláit, egész rendszerük és alaptörvényük a két világháború közötti antiszemita ideológiára épül. És ezt megértette a köznép, amely a zsidókat tekinti legfőbb ellenségének.

A német lap felidézi: egy 17 százalékos szélsőjobboldali párt, egy olyan kormánytöbbség, melyben a cigányellenes és antiszemita törekvések szalonképesek, egy olyan kormányfő, aki hetente európaellenes és nacionalista beszédeket tart – ezeknek a tényeknek a tudatában a mintegy 100 ezer magyarországi zsidó többsége hasonlóan érez, mint Vadas Vera – írja Verseck. “És ennek tudatában ülésezik jelenleg a Zsidó Világkongresszus (WJC) Budapesten, az antiszemitizmus és rasszizmus elleni jelzésként” – teszi hozzá.

A magyar kormányfőtől a kongresszus résztvevői sokkal többet vártak: egy félreérthetetlen jelet az antiszemitizmus, a szélsőjobboldallal való összekacsintás ellen, ami tettekben is kifejeződik, és nem csupán üres szavakban, amelyekből eddig is volt éppen elég. A szerző, aki megemlíti a WJC elnökének, Ronald S. Laudernek erős kritikáját Orbánnal kapcsolatban, miszerint a magyar kormányfő elvesztette politikai iránytűjét. A vasárnap esti ünnepélyes megnyitó alatt Lauder udvarias hangot ütött meg. “A magyarországi zsidóknak szüksége van önre, hogy megüzenje az egész országnak: az intolerancia nem elfogadható”. Ez azonban megint csak egy pávatánc volt, konkrét tettekről szó sincs.

Orbán beszédét nagyon várták a résztvevők, de nem következett be fordulat: Orbán ugyanúgy, mint sokszor máskor megígérte, hogy az antiszemitizmus elfogadhatatlan az országban és a kormány zéró toleranciával viseltetik a gyűlölet ellen, ugyanakkor a szerinte igazságtalan, Magyarországról szóló kritikákra is panaszkodott, kiemelve: más országokkal ellentétben náluk nem támadnak meg zsinagógákat, valamint a kormány antiszemitizmus-ellenes intézkedéssorozatot hajtott végre és azon van, hogy a holokauszt borzalma soha ne merüljön feledésbe.

Orbán az antiszemiták megszokott fegyveréhez nyúlt, amikor másokra mutogatott, és a legszélsőségesebb antiszemita megnyilvánulásokat elítélte. A “keresztény-nemzeti” antiszemitizmus, amelyet ő képvisel, nem értett egyet soha a zsidók elpusztításával, azt a sorsot szánta nekik, hogy mint Káin bolyongjanak a világban megalázva, jogfosztottan, akiktől meg kell védeni a “keresztény” társadalmat, akiknek liberális társadalmi-politikai-gazdasági rendszere háttérbe szorítja a magyarságot és a magyar érdeket. Orbán egész rendszere a zsidóknak tulajdonított liberális demokráciát és gazdaságpolitikát antiszemita alapon támadja és bontja le. Erről az antiszemitizmusról nem beszélt Orbán.

A beszédet követő taps a Spiegel szerint visszafogott volt, sokan csalódottak voltak. “Sokkal többet reméltem” – mondta a németországi zsidók központi tanácsának elnöke, Dieter Graumann a Spiegel onlinenak. A Zsidó Világkongresszus hiányolta a konkrét, szélsőjobboldal-ellenes intézkedésjavaslatokat. Sok magyar-zsidó megfigyelő is csalódott, “komédiának” tartva a beszédet, amiképpen az is volt.

 

A cikk megemlíti, hogy a Miniszterelnökség államtitkára, Lázár János, aki egyébként Wass Albert szobrot avatott a városában, megvédte az Orbán-beszédet: “méltatlan és nem fair, amikor a médiában antiszemitának ábrázolnak minket”. Lázár a lap szerint legalább elismerte, hogy vannak problémák, például, hogy a magyar nemzeti alaptantervben szerepelnek ajánlatként antiszemita írók művei is (egyikük szobrát ő maga avatta). “Nem szabadna pozitív pédaként felhozni őket” – utalt erre Lázár a Spiegel szerint.

“Hogy mennyire komolyan gondolja Orbán és a Fidesz, hogy támogatja a ‘virágzó zsidó életet’, azt Vadas Vera a Zsidó Nyári Fesztivál igazgatójaként megtapasztalta” – írja Verseck, hozzátéve: 2010 óra Budapestet Orbán pártbarátja, Tarlós István vezeti, aki többek között egy nyíltan szélsőjobboldali igazgatót nevezett ki az Új Színház élére, a Zsidó Nyári Fesztivált viszont 2013-ban már nem támogatja anyagilag – írja a lap.

Ez mindent elmond Orbán és pártja kettős beszédéről, a beszéd és a tett közötti ellentmondásról, az Orbán-rendszer valójában antiszemita jellegéről.

A budapesti asszimilált zsidó értelmiség is kerüli a tényekkel való szembenézést. Orbánról azt állítja, hogy nem antiszemita, csak felhasználja az antiszemitizmust. De aki nem antiszemita, az nem használja fel az antiszemitizmust, mert aki nem antiszemita, az undorodik az antiszemitizmustól. Orbán pártja három év óta folyamatosan rehabilitálja a legnagyobb magyar antiszemitákat, a Jobbik politikai programját valósítja meg, ideológiájának alapja a két világháború közötti “keresztény-nemzeti” ideológia, amelynek legfőbb vonása viszont az antiszemitizmus volt.

Az Orbánt mentegetők állítása szerint ebben az esetben egy nem antiszemita épít egy antiszemita rendszert és rehabiltálja a leghírhedtebb antiszemitákat. Orbánnak fasisztoid rendszere konszolidációjához és jellegének leplezéséhez szüksége van arra, hogy az antiszemitizmus vádjából kimossa magát, de egyetlen konkrét lépést nem tesz, amely a szavahihetőségét igazolná.

Nemcsak azt nevezzük antiszemitának, aki támogatja a holokausztot. Sok antiszemita nem ért egyet a holokauszttal. Orbán is ilyen antiszemita. Megelégszik a zsidók háttérbe szorításával, és rendszerét a zsidók bűnbakká tételére alapítja.

 

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.4/5 (13 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +14 ( 30 szavazatból)
Orbán bagatellizálta az antiszemitizmust, 4.4 out of 5 based on 13 ratings

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(14)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

14 Reader’s Comments

  1. hogy Magyarországnak 2010 tavasza óta nincsen miniszterelnöke. Az utolsó magyar miniszterelnököt Bajnai Gordonnak hívták.

    orbán = jobbik

    lassan tényleg jöhetnének már az amerikai csapatok, mert a magyarok a saját belügyeiket nem tudják megoldani.

    amúgy meg minek híváták, engedték oda ezt a fideSSführert ?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (26 szavazatból)
  2. http://index.hu/belfold/2013/05/06/rekordbuntetes_a_fideszt_hazugozo_kepviseloknek/

    annak idején Gyurcsányt hazaárulózták a Parlamentben és az volt a leglightosabb jelző, amit kapott….

    csak 1-2 bátor ember van ott, aki nyiltan a pofájába tolja a csúti mocskoknak az igazságot. tán még keményebben is lehetne.

    mocskos elmebeteg fideSSnek takarodnia kell, már ma.
    csak valahogy nincsen elég vér a magyar ember pucájában hogy elzavarja ezt az aljas csúti diktátort.

    csúnya vége lesz (sajnos, mert azokat is érinti, akik erről nem tehetnek), de az ilyen orbán, miép, jobbik -hoz hasonló diktatúrák így szoktak véget érni.

    kadhafi viktátor

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (25 szavazatból)
  3. csak egy rövid mondat….undorító féreg….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (21 szavazatból)
  4. Nem szívesen szólok bele ezekbe a vitákba, mert érintett vagyok a dologban, és úgy gondolom, az antiszemitizmus, ami valójában a beteg valóságérzék egyik sajátos megnyilvánulása, elsősorban nem a zsidók problémája, kivéve természetesen az antiszemita zsidókat. A probléma legfőképpen ott van, hogy nem vezet sehová, nem old meg semmit, és kizárólag tragédiába torkollhat, hiszen téves premisszákon alapul. Ahol nincsenek zsidók, vannak helyettük kínaiak, vagy siíták, vagy szőkék, vagy kék szeműek. És erre nem a zsidó világkongresszusnak kellene felhívni egy miniszterelnök figyelmét. Nekem mindig Kardos G. György jut eszembe, amikor a Csurka panaszkodott neki, hogy képzeld Gyurka, rám meg azt mondják, hogy antiszemita vagyok. Te ismersz jól Gyurka, te tudod, hogy nem vagyok antiszemita! Tudom, mondta Kardos, te nem antiszemita vagy Pista, te buta vagy.
    Sajnos a helyzet rendkívül kínos. O. (Nulladik) Viktor nem az az ember, aki belátná hibáit, vagy tévedéseit, és változtatna a viselkedésén, politikáján, főleg nem olyan, aki alázattal önkritikát tudna gyakorolni. És már nem lesz se okosabb, se műveltebb, civilizáltabb, se belátóbb, marad, aki volt, ravasz, bosszúálló és alattomos. Ezt a megszégyenülést, hogy oda kellett neki állni személyesen letagadni a letagadhatatlant, nem tudta valamelyik sameszét (bocs a kifejezésért, mondjuk fullajtárját) odaküldeni, hogy hazudja le az eget, soha nem fogja megbocsájtani a világnak. Hogy legközelebb emiatt ki húzza a rövidebbet, az még kérdéses, de hogy leveri valakin, az biztos. Ha más nincs kéznél, majd eltángálja a vak komondort.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (18 szavazatból)
  5. Úgy jár, mint egy kacsa, úgy beszél, mint egy kacsa, úgy néz ki, mint egy kacsa — kacsa lesz az, nem más. Hívhatnánk persze sasnak is, de attól kezdve nem tudnánk róla értelmesen beszélni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (15 szavazatból)
  6. Ego
    2013. május 6. hétfő
    22:07

    Valamint a beszéde tartalma is – kacsa…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (11 szavazatból)
  7. A rádió a következőket mondta ov beszédéről: ov azt mondta, hogy “erkölcsi kötelességének érzi, hogy zéró toleranciát hirdessen az antiszemitizmus ellen”. Nem hirdetett ov zéró toleranciát, csupán erkölcsi kötelességének nevezte, hogy hirdessen. Akinek nincs erkölcse, hogy lehet erkölcsi kötelessége?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (16 szavazatból)
  8. pavatanc beszed – Kertesz emigral – mirol beszel OV ???!!!! Oktatasban antiszemita irok muveit tanitjak !! Mirol beszel OV !!!???? Szobor avatas antiszemita emberekrol !!!!???? Mirol beszel OV !!! ???Sorolhatnam kerdeseimet-de ma nincs valasz kormany szinten..Szomoru valosag lett az amirol meg gondolni sem mertem 10 eve.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (13 szavazatból)
  9. Emigrant! Abszolut igaza van. A felvételen jól látható a sunyi kisember félelme, aki majd bosszút fog állni. A WJC felelőssége azonban, hogy kiken tudja ezt megtenni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (11 szavazatból)
  10. A WJC képviselői hiába sajnálkoznak. Ami történt, előre látható volt, s demokratikus világnak az csak külön szerencséje, hogy a szinpadra engedett Nagy Pávatáncos előadása most gyengére sikeredett.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (11 szavazatból)
  11. „szelidíthető” Orbán.
    -
    Marhaság, nem szelídíthető, nem háziasítható, nem nevelhető, nem idomítható.
    Gyógykezelni kell, bár nem hiszem, hogy a lobotomián kívül bármi más csillapító hatású lenne.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (11 szavazatból)
  12. lobotómia:):))

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (6 szavazatból)
  13. Emigrant írta: “Kardos G. György jut eszembe, amikor a Csurka panaszkodott neki, hogy képzeld Gyurka, rám meg azt mondják, hogy antiszemita vagyok. Te ismersz jól Gyurka, te tudod, hogy nem vagyok antiszemita! Tudom, mondta Kardos, te nem antiszemita vagy Pista, te buta vagy.” – ez nagyon jó történet!
    Valóban az antiszemitizmus, a fasizmus, a nacionalizmus, és sok minden más ideológia, mely kirekesztő, vagy pusztító – az a butaságból ered.
    S aki ezeket az ideológiákat (ki-)használja, az sem tekinthető okosnak – legfeljebb ravasznak, cinikusnak, előnylesőnek – hogy csak az enyhébb kifejezéseket alkalmazzam.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  14. lobotómia!!!!!
    De akkor végezzék el Kövéren is :D

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Az AN üdvözli McCain szenátor kijelentését 2014. december 4. csütörtök | Bartus László

Orbán Viktor szabadsága 2014. április 15. kedd

Gyurcsány és az Európai Egyesült Álmok 2014. április 14. hétfő

Rendkívül feszült a viszony a sógorokkal 2014. április 13. vasárnap

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos