Ronai and Ronai
AMERIKAI

Orbán hazudott az IMF-hitelről 2013. február 1. péntek 8:04 | AN

  • Hozzászólások(53)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Orbán hazudott az IMF-hitelről

Budapest – Orbán Viktor azt állította Brüsszelben, hogy “az IMF nemet mondott a rugalmas hitelkeretre (flexible credit line, FCL) előterjesztett magyar igényre”, de amíg az EU és az IMF nem utasítja el, addig Magyarország kérése érvényben marad. Az IMF szerint nem is volt szó ilyen hitelkeretről, hanem készenléti megállapodásról, de azok a tárgyalások fel lettek függesztve.

 

Az Orbán-kormány a befektetői bizalom és az ország stabilitása érdekében folyamatosan azt a látsztot próbálja tartani, mintha Magyarország és az IMF tárgyalásban lenne, és az IMF hitele valamiképpen a magyar gazdaság mögött áll, ezért nem kell tartani csődtől. Ezért Orbán ezúttal is azt hazudta Brüsszelben, hogy a magyar állam “rugalmas hitelkeretre” vonatkozó igénye fennáll, mert azt az IMF és az EU még soha nem utasította el. Ez azonban nem igaz, mert az IMF az Orbán-kormány magatartása és az IMF-el kapcsolatos hazug rágalmai miatt befejezett mindenféle tárgyalást az Orbán-kormánnyal. Az IMF pedig azt is cáfolta végre, hogy “rugalmas hitelkeretről” lett volna szó.

Orbán egészen pontosan azt mondta Brüsszelben, hogy “az IMF nemet mondott a rugalmas hitelkeretre (flexible credit line, FCL) előterjesztett magyar igényre. Magyarország nem kölcsönt akar az IMF-től, mert arra nincs szüksége, hiszen a piacról kívánja finanszírozni magát, az IMF azonban mindenképpen kölcsönt akart folyósítani. Hozzátette, hogy az álláspontok nem közeledtek, de amíg az EU és az IMF nem utasítja el, addig Magyarország kérése érvényben marad.”

Orbán állításait az IMF cáfolta. A Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) között a készenléti megállapodásról (SBA) folytatott tárgyalások fel lettek függesztve – jelentette ki Gerry Rice, az IMF külkapcsolatokért felelős igazgatója washingtoni sajtótájékoztatóján. “2012 elején olyan intézkedésekről tárgyaltunk a magyar kormánnyal, amelyeket egy készenléti megállapodás támogatott volna meg, amit a kormány elővigyázatosságiként szándékozott volna kezelni. Amint azt utóbbi hetekben közöltük, ezek a tárgyalások fel lettek függesztve” – jelentette ki Rice, Orbánnak az IMF-fel folyatott tárgyalásokra vonatkozó kijelentésére reagálva.

Ez azt jelenti, hogy Magyarország mögött nem áll az IMF pénze, nincs semmiféle fedezet vagy védőháló. Az Orbán-kormány hazudozik, amikor ezt a látszatot kelti, mert egyedül az IMF-re való hivatkozás mentette meg a csődtől eddig is, miközben az IMF-el soha nem is akartak megegyezni, és a Valutaalapot gyarmatosítással vádolták. De a hamis látszat érdekében fenntartanak egy IMF-tárgyalásokért felelős minisztert is, aki kétnaponta nyilatkozik valamit a tárgyalásokkal kapcsolatban, amelyek valójában nincsenek.

A kormány szócsöveként működő MTI Propagandagyár összevissza hazudozó hírét közölte az egész magyarországi sajtó, amelyből azonban annyi kiderül, hogy a rugalmas hitelkeret (felxible credit line) és a készenléti hitel között jelentős különbség van. A rugalmas hitelkeretet nagyon erős gazdasági fundamentumokkal és intézményi szabályozással rendelkező országok kapják, de Magyarország nem ilyen. A kérvényező ország a keretet gyakorlatilag automatikusan megkapja, ha megfelel az előre ismert szabványfeltételeknek. Ebből a keretből szükség esetén le lehet hívni, mégpedig külön eseti teljesítményellenőrzés vagy további feltételek kiszabása nélkül.

Magyarországgal ezzel szemben egy feltételekhez kötött készenléti megállapodásról tárgyaltak, de ezek  a tárgyalások is megszakadtak, és véget értek. Az MTI azt próbálta elhitetni, mintha ez a két hitelforma azonos lenne, ezért nem hazudott Orbán Brüsszelben. Az IMF azonban ezt egyértelműen cáfolta. Magyarország alatt nincs IMF védőháló, az IMF-el nincsenek tárgyalások, nincs IMF-fedezet az ország mögött. Orbán és kormánya eddig folyamatosan hazudott és becsapta a gazdasági élet szereplőit, a nemzetközi befektetőket és az országot is.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.7/5 (36 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +41 ( 45 szavazatból)
Orbán hazudott az IMF-hitelről, 4.7 out of 5 based on 36 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(53)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

53 Reader’s Comments

  1. csakén 2013. február 1. péntek 08:40
    Bizony, a tárgyalt témák között többször is szerepelt az a nagyonfontos kérdés, hogy Orbán háza nagyobb lett, mint az Éhségmenet (mert az egyszer sem) Te is csak utalsz rá, de ott nem kommentelsz, hogy a listára legalább felkerüljön.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  2. ronisize
    Milyen elképzeléseik?Itt csak egy fontos dolog van, együttműködni a többi ellenzéki párttal vagy nem.A többi nem számit.Tehát ezért zavaros amit mondogatsz.
    Ami a DK-t illeti,lesz még meglepetés. Bármilyen ellenzéki beállitottságú emberrel beszélek , hát kb 90% Gyurcsány párti. Ezen a fórumon is.( a trollokat
    most nem számolom). Ez a Gyurcsány amortizáló duma egyre kevésbé hatékony. A csuti patás úgy fél tőle mint az ördögtől!(pedig az is patás.)
    1%???? Majd meglátjuk.Meg egyre élesebb a kontraszt is!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  3. kekec
    Nem akartam reagálni, de nem volt még nagyobb vitánk, így válaszolok.
    Tegnap egy cikknél legorombított egy olvtárs, aki úgy állított, be, hogy a retekproblémáim fontosabbak, mint a múlt történetének megvitatása.
    Csak észre szoktam venni, hogy meddig vita és mikortól már nem az.
    Volt itt egy Hetus és egy cicamic – ők is oldalakon keresztül vitték el a témákat a végén elköszönve, hogy itt nincs méltó partner….és pá!
    Az olvtárs véleménye egy kicsit szíven ütött, mert olvastam a vitát, írtam is hsz-t, de tudom, hogy akik a hergelésig állítanak hamis történelmi tényeket (pl. Petschauer Attila), történésznek nevezve magukat, fölényesen és lesajnálva a laikusokat, azokkal nincs értelme oldalakon keresztül győzködni, mert lehetetlenre nem vállalkozom!
    Így beláttam, hogy jobban teszem, ha nem foglalkozom egy ideig a napi dolgokkal, majd olvasom a hsz-ket és ennyi is elég, hogy elkeserítsen, hogy itt mily kevesen vagyunk és még itt sincs valamiféle összhang, akkor miért várom, hogy az országban az legyen…..
    Egy bizonyos szinthez lehet, hogy buta vagyok. De nem ostoba!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Orbán Viktor szabadsága 2014. április 15. kedd

Gyurcsány és az Európai Egyesült Álmok 2014. április 14. hétfő

Rendkívül feszült a viszony a sógorokkal 2014. április 13. vasárnap

Ismét kétharmada lett a Fidesznek 2014. április 12. szombat

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos