A fegyverlobby könnyei 2013. január 2. szerda 17:00 | AN-álláspont

A fegyverlobby könnyei
Charles Bronsonnak hiszik magukat, csak itt nem kelnek fel azok, akiket lelőnek, mint a filmekben a színészek. Fotó: AN
Egy héttel a Sandy Cook-i iskolában történt vérengzés után szólalt meg először az amerikai fegyverlobby. A National Rifle Association (NRA) „4 millió anyuka, apuka, fiaik és lányaik” nevében ejtett krokodilkönnyeket a 6-10 éves áldozatokért, „borzalmasnak és értelmetlennek” nevezve a connecticut-i mészárlást. A közlemény azt a hatást keltette, mintha a fegyver mindkét oldalán ugyanolyan anyukák és apukák, kislányok és kisfiúk állnának, elfeledkezve arról, hogy a fegyvertelen kislányok és kisfiúk ezúttal a koporsókban fekszenek. A 4 millió géppisztolyos anyuka egyike is az áldozatok között van, akinek a 4 millió közé tartozó fiacskája az anyja mellett húsz alsótagozatos általános iskolást és hat tanárt lőtt szitává. Az NRA „felajánlotta segítségét”, hogy a gyász után „tisztességes” vizsgálat induljon, hogy „soha többé ne fordulhasson elő”. Az NRA vizsgálatának eredményét borítékolni lehet: a tragédiáról nem a fegyverek tehetnek, semmi szükség arra, hogy Obama elnök szövetségi szinten betiltassa a támadófegyverek civil használatát.
A fegyverpártiak a szabadság részének tartják a fegyverviselés jogát. Ellenfeleik azzal érvelnek, hogy az önvédelemhez nincs szükség géppisztolyokra. A hírekben nem hallani, hogy valaki megvédte magát a fegyverével, viszont a fegyverek elmebetegek kezébe kerülve ártatlanokat ölnek. Az ellenérvek szerint nem a fegyver öl, hanem az ember. De az ember nem lenne képes húsz iskolást lemészárolni, ha az anyja házában nem lenne fegyverarzenál. A fegyverek néha arra szolgálnak, hogy a déli redneckek sörösdobozokra lőjenek részegen, vagy ijesztgessék a haragosukat. A connectcut-i eset után elsápadt Amerika arra a hírre, hogy egy másik iskola 11 éves tanulója csőre töltött pisztollyal jelent meg az iskolában, mert így akarta megvédeni a diáktársait egy másik Adam Lanza támadásától. Az iskolák így is olyanok, mint az erődítmények, kamerával, riasztóval, páncélajtóval felszerelve, mert nem lehet tudni, hogy a 4 millió NRA-tag anyuka, apuka vagy gyerek közül mikor ki indul embervadászatra.
Az NRA 17 millió dollárt költött a novemberi választásokra, miközben a pisztolyértékesítés éves bevétele 3,5 milliárd dollár. Összehasonlításképpen a dúsgazdag Goldman Sachs befektetési bank éves nyeresége 29 milliárd dollár, ehhez képest csak 7,5 millió dollárt fektetett a választásokba. Az NRA 4143-szor több pénzt költ a fegyverpárti kampányra, mint a fegyverkorlátozás hívei. Mitt Romney az első kampánybeszédét az NRA éves találkozóján mondta el St. Louis-ban 60 ezer megszállott fegyverrajongó előtt. Az NRA 4 millió dollárt költött ebben az évben arra, hogy ne szigorítsák a fegyverviselés szabályait. Olyan hírességeket vetnek be a kampányban, mint Chuck Norris, korábban Charlton Heston. Kutatások és könyvek sokasága foglalkozik az NRA és a védtelen amerikaiak közötti kultúrharccal. A döntések nem a nyilvánosság előtt születnek, a pénz nem akadály. Az NRA azt vallja: „putting your money where your mouth is”.
„Newtown United” néven fegyverellenes lobby alakult Washingtonban. Addig van esélyük, amíg a gyász tart. Utána a pénz beszél.
Közben a fegyverlobby máris megtalálta a connecticut-i vérengzéshez hasonló esetek megelőzésének módját. Nem a potenciális támadókat fegyvereznék le, hanem az iskolákat fegyvereznék fel. A megoldás nem az, hogy kevesebb, hanem még több legyen a fegyveres. Ezt jól kitalálták, mert ha az iskolákat beszorozzuk két műszakot számítva a fegyveres őrök számával, akkor ki lehet számítani, hogy hány fegyverrel többet lehet eladni. A baj csak az, hogy az újabb felfegyverzett emberek, újabb potenciális támadók is egyben. Ha egy biztonsági őr bekattan, vagy rájön, hogy őt nem szerette gyerekkorában az anyukája, akkor nem is kell sokat gyalogolnia, hogy az iskolában levezesse az így keletkezett feszültségeit. Vagy neki is lehetnek rokonai, akik hozzáférhetnek a fegyveréhez, mint Adam Lanza az anyja pisztolyaihoz.
A connecticut-i gyerekmészárlás arra hívta fel a figyelmet, hogy túl sok fegyver van magánkézben, néha indokolatlanul, és nem elég biztonságos kezekben. Ehhez képest az NRA most azzal állt elő, hogy még több fegyverre van szükség. Wayne LaPierre alelnök feltette a kérdést, mi van, ha Adam Lanza, egy biztonsági őrrel találkozott volna? Megmondjuk? Elsőként a biztonsági őrt lőtte volna le, és egy halottal több lenne. Szerinte az egyetlen dolog, ami megállít egy fegyveres rossz fiút, az egy fegyveres jófiú.
Ez a mondat elárulja a gondolkodásmódot: ezek a szövegek westernfilmekből ismerősek. Ezek az emberek nem nőttek fel, hanem westernfilmet játszanak. Nem csoda, ha némelyikük meg is csinálja, amit a Hét mesterlövészben látott, azzal a különbséggel, hogy itt a lövöldözés után nem állnak fel a lelőttek, mint a színészek, hanem eltemetik őket.
Tovább lehet vinni az NRA ötletét: legyen a tanároknál is fegyver, az még nagyobb profit a fegyvergyáraknak, esetleg a gyerekeket is fel lehetne szerelni, és egész nap lövöldözhetnének az iskolában.
A képlet úgy néz ki, hogy a fegyverprofit és a fegyverimádók létrehoznak egy problémát, amit a fegyverek okoznak, és ezt úgy oldják meg, hogy felfegyverzik azokat is, akiket ők maguk veszélyeztetnek. Nem vonjuk kétségbe az önvédelem jogát, de arra alkalmasak önvédelmi fegyverek is, és nem támadó fegyverek. Akik sportlövészetet gyakorolnak géppisztolyokkal, azok tarthatnák a mordályt a lövészklubban is, miért kell hazavinni a garázsba, ahol bárki hozzáférhet, vagy kéznél van az elborult indulatok levezetésére?
Ha legközelebb egy templomban lövöldöznének a védenceik, az NRA felfegyverzi a papokat is? Csak nehogy rájöjjenek, mekkora üzlet lenne beküldeni valakit egy templomba lövöldözni.
Kapcsolódó cikkek

Sírnak a Sandy Hook-i angyalok 2012. december 18. kedd | Bartus László

Batman támogatja a vérengzés áldozatait 2012. július 25. szerda | AN


KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény
RSS e-Vitae
RSS torokmonika
Videók