Ronai and Ronai
AMERIKAI

Sírnak a Sandy Hook-i angyalok 2012. december 18. kedd 6:57 | Bartus László

  • Hozzászólások(15)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Sírnak a Sandy Hook-i angyalok

Kimondhatatlan a connecticut-i Newtown lakóinak fájdalma. A kisváros központjába vezető úton, a domboldalon kis fehér angyalokat állítottak fel a meggyilkolt gyermekek és tanáraik emlékére. A városközpontot ellepték a virágok, mécsesek, játékbabák és mackók. Mindenfelől emberek érkeznek hatalmas csokrokkal, a mérföldes kocsisor lépésben halad. Az emberek arcán leírhatatlan szomorúság és fájdalom. A házakon nagy feliratok: „God bless Newtown!” A St. Rose of Lima Roman Catholic Church előtt hatalmas tömeg: ők azok, akik nem fértek be a település legnagyobb templomába. Istentisztelet zajlik, a templomot körbeveszik a virágok és a gyertyák. Itt tartották a Sandy Hook általános iskolában történt vérengzés napján az éjszakai virrasztást, ahol együtt imádkozott a katolikus és a metodista, a presbiteriánus és az evangélikus lelkész, a zsidó rabbi és a muszlim pap. A templommal szemben állították fel a legnagyobb amerikai tévécsatornák kameráit, mert a sajtót nem engedték be a templomba. A város középiskolájába várták estére Obamát, de a környéken szinte senki nincs, teljes érdektelenség fogadja az elnök érkezését. A fájdalom mindent felülír. Húsz kisgyermeket mészárolt le néhány perc alatt az iskola egykori tanulója, a húszéves Adam Lanza. A mészárlás olyan brutális volt, hogy emberi szavakkal elmondani nem lehet.

Sandy Hook a kisváros egyik része, Newtown kertvárosi negyede, amelynek általános iskolája Connecticut állam egyik legjobb iskolája volt. Azért volt, mert ezt az iskolát bezárják örökre, és az épületet is a földdel teszik egyenlővé. Ide többé nem megy vissza se diák, se tanár, a gyerekeket és a tanárokat három másik iskolában helyezik el. Ezt Raymond Horvath mondja, aki az iskola nyugdíjas napközis tanára. Azok a szülők, akik korán mennek dolgozni, és későn jönnek haza, előbb viszik iskolába a gyereküket, és később hozzák el. Az „after school” nem népszerű a gyerekek között, ezt teszi értelmessé és elviselhető a családsegítő központ, amelynek alkalmazottjaként dolgozott az iskolában a magyar származású tanár. Ray Horvath ősei a Horthy-rendszer elől tántorogtak ki Amerikába, és már nem beszél magyarul, bár szeretne. Azon a napon is 7-től 9-óráig felügyelte a rábízottakat, majd az iskola kezdése előtt átadta őket az osztályaiknak. Megivott egy kávét, és percekkel a gyilkos érkezése előtt távozott. Hazafelé menet már szembe jöttek vele az iskola felé száguldó rendőrautók és mentők.

Raymond Horvath felvázolja az iskola alaprajzát. Könnyeivel küszködik, ahogyan mutatja, hogy a tettes a főbejáraton először belőtt az ablakon, majd benyúlt az üvegen át, és az elektromos zárt kinyitotta a pánikgombbal. A főbejárattal szemben vannak az irodák. A lövésre az igazgatónő bekapcsolta az osztályok hangosbeszélőjét, így mindenki hallhatta a további lövéseket. Kilépett az iskola pszichológusával együtt, és az elmeháborodott férfi azonnal lelőtte őket. Ezután balra fordult, de az első osztályt már zárva találta. A következő két osztály ajtaja nyitva volt, ezekben leírhatatlan vérfürdőt rendezett. A tanárok hősként viselkedtek, de géppisztollyal szemben esélytelenek voltak. Az egész nem tartott tovább néhány percnél. Aki a folyosóra lépett, azt lelőtte. A tanárok más osztályokban a szekrényekbe és a WC-be bújtatták a gyerekeket. A két osztálynak hat túlélője van, mert hat kisfiú kiszaladt, és az iskola melletti füves területre elrohant. Egy idős férfi ment oda hozzájuk a szomszéd házakból, de a gyerekek reszkettek, és nem tudtak megszólalni.

A gyilkos a folyosón lőtte agyon magát, mielőtt a rendőrök odaértek volna. Ekkor már mindenhol mentették ki a gyerekeket a földszintes épületből. A tanárok azt mondták, hogy csukják be a szemüket, tegyék egymás vállára a kezüket, és úgy menjenek ki, ne lássák a földön vérben fekvő hullákat, a brutálisan szétlőtt iskolatársaik tetemeit. Ray Horvath befelé zokog, az ő csoportjából négy gyerek volt az áldozatok között. Bekarikázza a helyi újságban megjelent fotókon azokat a gyerekeket, akik naponta vele kezdték és fejezték be a napot. Hatéves, életvidám, kedves arcok. A Sandy Hook-i angyalok. Ray tudomása szerint egy Toth nevű magyar család három lánya is ebbe az iskolába járt, de nekik nem esett bántódásuk. A környéken egyébként sok magyar él, Fairfielden magyar hentes is van. Többen is lehettek az iskolában magyar származásúak, de nem ismerte őket. Ray Horvath cáfolja azokat a híreket, hogy Adam Lanza anyja valaha is bármilyen formában az iskolában dolgozott volna. Semmi köze nem volt az osztályokhoz és gyerekekhez, akiket lemészároltak. Az egyetlen kapcsolat, hogy a gyilkos ebbe az iskolába járt gyerekkorában, és kitűnő tanuló volt.

Ray Horvath elvezet a gyilkos házához, ahol a mészárlás előtt szétlőtte az anyja arcát. Anya és fia együtt éltek, a testvére Hobokenben lakott, szemben New Yorkkal, a New Jersey oldalon. A ház felé vezető kereszteződésekben minden utcában rendőrautó áll. Az utcát lezárták, az NBC vert sátrat a bejáratnál. A környék pazar és gazdag, Lanzáék kétszintes háza legalább félmillió dollárt ér, Horvath szerint négy-öt szobás lehet. Az asszony a fegyverek megszállottja volt, egy „túlélő” lövészklub tagja, aki a gyerekeiből is Rambót akart faragni. Adam fia intellektuális, érzékeny, csendes fiú volt, nem egy Rambo alkat, aki megfelelt volna az anyai ideálnak. Connecticut-ben nagyon szigorú a fegyvertartás, de pszichológiai alkalmasságot nem vizsgálnak, csak előéletet. A nőnek szabályos fegyverarzenálja volt. Adam Lanza kitűnően bánt a fegyverekkel, és megmutatta az anyjának, hogy mégis férfi. Beöltözött kommandósnak és leölt húsz védtelen kisgyereket és a tanáraikat.

„Az anyagyilkosság a klasszikus forgatókönyv szerint zajlott le – mondta a New Jersey-beli Montclair State University-n tanító Csepeli György, aki a téma szakértője, és maga is ellátogatott Newtownba. Bíró Judittal a nyáron publikálta az anyagyilkosságokról szóló könyvét. – Oresztész és Klütaimnésztra esete óta az anyagyilkosok csak ismételnek, anélkül, hogy olvasták volna az Elektra bármelyik feldolgozását. Ezek a gyilkosságok kivétel nélkül brutálisak, céljuk az anya megsemmisítése. A gyilkosság egyik pillanatról a másikra megy végbe, de eredete visszanyúlik a fiú megszületéséhez, akit az anyja nem hagy élni. Az anya itt a fegyverek megszállottja volt, a fiait kiskoruktól kezdve lőgyakorlatra vitte. Fiaiból férfit akart faragni, akik közül az egyiknek múlt hét péntek reggel elege lett a nevelésből, és megölte az anyját.”

Ennyi történt volna, ha a főszereplők európaiak: a fiú brutálisan meggyilkolta volna az anyját. De az amerikai Oresztész sorozatlövővel lőtt az anyja arcába, majd beült a kocsijába, s elment az iskolába, ahol egykor tanult. Ott válogatás nélkül ölt. „Ez másutt, mint itt – teszi hozzá Csepeli –, nem történhetett volna meg. Más országban a háztartásnak nem része a fegyverarzenál.” Az amerikai iskolákban szigorítják az eddig is rettenetes biztonsági szabályokat. Erődöket hoznak létre, hogy megvédjék a gyerekeket azoktól, akiknek kezébe maguk adnak fegyvert. A húsz Sandy Hook-i angyal vajon elég lesz-e, hogy a szabadságot ne tévesszék össze a pszichopaták fegyvermániájával?

Raymond Horvath, a Sandy Hook Elementary School magyar származású tanára.

Virágok, mécsesek, mackók a legyilkolt gyerekek emlékére

A lemészárolt gyerekek Sandy Hook-i angyalok néven íródnak be az Egyesült Államok történetébe.

Leírhatatlan a fájdalom, egész Newtown egy emberként kiált Istenhez.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (9 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +13 ( 13 szavazatból)
Sírnak a Sandy Hook-i angyalok, 5.0 out of 5 based on 9 ratings

Címkék:, , , , ,

  • Hozzászólások(15)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

15 Reader’s Comments

  1. Nem marad más, csak a könnyek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  2. Mate, Ivan Tibor

    Tavolsag vagy nemzetiseg nem jatszik szerepet, a vilag minden joerzesu embere fajdalommal gondol az artatlanok halalara, a hat felnott aldozatra ugyanugy, mint a husz lemeszarolt kisgyerekre.
    Kozben aki teheti, megragadja ezt a gyaszos esemenyt arra a celra, hogy a sajat politikai nezeteit hangoztassa.
    A fegyverellenesek maris a fegyvertartas megszigoritasara torekszenek, a fegyvertartok pedig azt hianyoljak, hogy a felnott aldozatoknak egyike sem hordott fegyvert, hogy megakadalyozza a tragediat. Gingrich szerint az igazi ok az, hogy a gyerekek nem imadkoznak az iskolaban…
    Hat most en imadkozom: az Isten szerelmere, nem lehetne legalabb ezt a szornyuseget csendben es meltosagban gyaszolni, nem tudna mindeki felretenni a politikai agendajat legalabb egy nehany napra?
    Amerika a negyeves valasztasi kampanyok orszaga lett, az amugy egymasra nagyon is hasonlito ket politikai part gyuloletet szit a mindennapi acsarkodasokkal, az orszag elsullyed az adossagban, es egy ilyen tragikus esemeny is csak a politikai ellenteteket hozza felszinre.
    Anyam, en nem ilyen lovat akartam.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  3. Fájdalom ez a családnak, Amerikának és az egész világnak. Sajnálatos, hogy ilyen dolgok megtörténnek, hogy vannak olyan őrültek, akik mások tömeges lemészárlásával véli megoldani (megbosszulni?) saját problémáikat. Valahol, valakiknek mindig észlelnie kellene az ide vezető utat!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  4. Döbbenet!
    Részvétem minden szülőnek,hozzátartozónak,és a közösségnek.Ezt egy életen át sem lehet feldolgozni…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  5. Nincs szó, amit erre a rettenetes tragédiára le lehetne írni!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  6. Borzasztó!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  7. A büdös életben nem fogom megérteni ezeket a fegyverb*zikat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  8. Nincs szó erre a tettre. :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  9. Nyugodjatok békében drága kis angyalkák.A könnyek sem nyugtatnak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  10. Felfoghatalan számomra, hogy mi visz rá valakit arra, hogy ártatlan gyerekeket öljön. Egyáltalán, hogy bárkire fegyverrel támadjon. Iszonyú!
    Együttérzek a Gyerekek szüleivel, rokonaival.
    Nem tudom igazán leírni, mit érzek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  11. Amerikaban sok furcsasag van es a fegyvertartas joga az egyik legkritikusabb. Arizonaban mar 18 evesen fegyvert vasarolhatnak a fiatalok, de alkoholt csak 21 evesen ihatnak. A fegyvervasarlas szinte korlatlanul kiterjed a katonai jellegu automata tomegpusztito fegyverekre. 300 millio fegyver van legalisan a lakossag kezeben. Nem mindenkinek van fegyvere, de a fegyvertulajdonosok altalaban komplett arzenalt tartanak otthon. A fegyverek olcson hozzaferhetok a Bushmaster .223 $699-ert mar elviheto! Erthetetlen, hogy olyan varosban onvedelmi celbol fegyvert kelljen tartani, mint Newtown!? Erthetetlen, hogy egy szellemileg visszamaradott gyereket az anyja loveszetre visz?!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  12. Moravcsik Jozsef

    A kinai Henan tartomanyban dec. 14-en egy keses fefi megolt vagy 22 gyereket egy altalanos iskolaban.
    1, Nem csak az USA-ban fordul elo ilyesmi
    2, Svajcban/Szlovakiaban is altalanos a fegyvertartas es megis ritka, hogy orultek lovoldoznek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  13. Mate, Ivan Tibor

    Sagdiyev,
    Amerikaban valoban sok furcsasag van, de a fegyvervasarlas lehetosege egyaltalan nem terjed ki a katonai jellegu automata fegyverek beszerzesere es tartasara.
    Az ugynevezett assault rifle kategoria is csak goromba kinezetu, felautomata fegyverekre vonatkozott, az automata, (gep)fegyverek tartasa tiltott.
    A tomegpusztito fegyverekrol mar ne is beszeljunk, azzal meg Irak sem rendelkezett. (Csak Bush Master szerint.)
    Az emlitett Bushmaster szinten felautomata fegyver, mint a legtobb vadasz fegyver, egy ravaszhuzas egy toltenyt aktivizal.
    A szoban forgo AK15 gepfegyver tartasa jogellenes volt, es jelenleg vizsgaljak, hogy kerulhetett a gyilkos anyjanak tulajdonaba.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  14. Nalam a tomegpusztitas nem csak a vegyifegyverekre vagy atombombakra vonatkozik. Tomegpusztito minden olyan fegyver, amelyikkel rovid ido alatt tobb tucat ember eletet lehet kioltani. Nalam a tobb tucat mar tomegpusztitas. A katonai jellegu fegyverek lebutitott valtozata nekem egyaltalan nem megnyugtato. AK47-est sokan tartanak a sorozatlovo funkcio nelkul, ami konnyen visszaalakithato.
    A Bushmaster .223 sem eppen vadaszfegyver. Aki vadaszott mar eleteben az tudja, hogy vadaszattol fuggoen egy soretes vagy egy golyos puska kell hozza tavcsovel. A tobbi golyokopkodo alkalmatlan vadaszatra.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  15. Jol van, akkor egy fel liter benzin is tomegpusztito fegyver, mert le lehet egetni vele egy csaladi hazat.
    A felautomata fegyvereket nem lehet konnyen automata fegyverekke alakitani, az alkatreszek nincsenek kereskedelmi forgalomban, es egy kepzett fegyvermuves kell hozza. Azon tul az ilyen modositas torveny ellenes, es komoly buntetessel jar, a kovetkezmenyekkel jaro felelossegrol nem beszelve. A Bushmaster 223 egy kiskaliberu “golyos” fegyver, kivaloan alkalmas vadaszatra. En szemely szerint nem kedvelem az ugynevezett “fekete puskakat” amik ugy neznek ki mint a katonasag altal hasznalt fegyverek, mert rondak.
    Nagyon sok vadasz hasznal tavcso nelkuli fegyvert, mert sportszerutlennek tartjak a tavcso hasznalattal jaro egyoldalu elonyt, legtobbjuk a hagyomanyos becserkeszes es kovetes modszerevel vadaszik.
    En soha nem vadasztam, de eleg jok az informacioim, mert a foglalkozasom napi kapcsolatban tart ennek a sportnak a gyakorloival.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

A fegyverlobby könnyei 2013. január 2. szerda | AN-álláspont

Mészárlás egy connecticut-i iskolában 2012. december 14. péntek | AN

Obama: Az AK 47-es katonák kezébe való 2012. július 27. péntek | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos