Ronai and Ronai
AMERIKAI

A Fidesz emberei nyertek az LMP-ben 2012. november 18. vasárnap 18:30 | AN

  • Hozzászólások(55)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A Fidesz emberei nyertek az LMP-ben

Budapest – Az LMP Schiffer-vezette szárnya továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a Fidesz forgatókönyvének megfelelően a rendszerváltás előtti időszakkal azonosítsa a 2010 előtti demokratikus kormányok idejét, és ennek szellemében visszamondta az Együtt 2014 mozgalomhoz való csatlakozást. Az LMP bebizonyította, hogy nem lehet más a politika, közvetve pedig elfogadta, hogy Orbánék alkotmányos államcsínye jelenti a demokratikus rendszerváltást. Schiffer András minden kétséget kizáróan a Fidesz és Orbán Viktor szekerét tolja. Bajnai Gordon jól járt, nem került ötödik hadoszlop a választási szövetségébe.

Igazi képmutató megoldást választott a nevét megcsúfoló Lehet Más a Politika nevű párt, amikor úgy döntött, hogy nem csatlakozik az Együtt 2014 mozgalomhoz, de megkezdi a tárgyalásokat az együttműködés más formáiról. A csillebérci kongresszus pozitív fejlemény a párt történetében, mert elindult a szervezet öntisztulása, akiknek eddig illúzióik voltak abban a tekintetben, hogy az LMP egy demokratikus gondolkodású párt, amely racionálisan és előítéletektől mentesen gondolkodik, most végre távozhatnak, és kereshetnek maguknak egy olyan pártot, amelyben tisztességesen és egyenesen gondolkodó emberek vannak.

A döntés Schiffer András győzelme, aki lemondása után sem vonult vissza, és magáénak tekinti a pártot függetlenül attól, hogy formálisan milyen funkciót tölt be. Schiffer még a látszatát sem tudja elkerülni annak, hogy az LMP a Fidesz szatellitpártjaként jött létre, az Orbán Viktorhoz fűződő ismeretsége és kapcsolata nemcsak szakmai jellegű. Schiffer az LMP-vel Orbán ellenfelei ellen harcol, az ellenzék megosztása a feladata, és azt az orbáni propagandát visszhangozza, hogy a 2010 előtti kormányok is a “múlt” részei (ez alól nyilván csak az első Orbán-kormány kivétel). Schiffer tábora azt a követelményt támasztotta, hogy az Együtt 2014 mozgalomban levőknek tisztázniuk kell a “múlthoz” való viszonyukat. Ez minden bizonnyal Bajnai Gordonra vonatkozik, akinek miniszterelnöki jelölését elfogadhatatlannak tartották.

Ha valakinek van tisztázni valója, az Schiffer András, akinek pártja gyanús körülmények között jutott hozzá a kopogtatócédulákhoz, az elmúlt két évben a Fidesz külső támogatója volt, a baloldallal szembeni inkorrekt nyilatkozatai és fóbiája mellett pedig bensőséges viszonyt ápolt a szélsőjobboldali Jobbikkal. Schiffer emberi magatartása és vezetési módszerei sem állhatnak távol a “tényleges” főnökétől, miután emiatt többen is távoztak a pártból, ő pedig egy időre lemondani kényszerült. Informális hatalmát és befolyását azonban fenntartotta, és egy percig sem hagyott kétséget afelől, hogy a pártot sajátjának tekinti. Az LMP az marad, aminek indult: a Fidesz érdekeit szolgáló álellenzéki szatellitpárt, amelyből hamarosan kiválnak azok, akik egy valódi liberális ökopártban gondolkodtak. Az LMP ezt követően majd egyértelműen Schiffer rút politikai ábrázatát tükrözi.

Az LMP-ben is két párt működött, mint a legtöbb kezdő politikai alakulatban. Az LMP-nek is volt egy jobb arca, amelyet Jávor Benedek és Karácsony Gergely képviselt másokkal együtt, súlyosan megterhelve a Schiffer miatt hátukon levő púppal. A pártnak ez a része nem tudta, hogy feladatuk a Fidesz érdekeinek kiszolgálása, hogy Schiffer már a kezdet kezdetén eladta őket Orbánnak. Ők próbáltak valódi ellenzék lenni, akciókat szervezni, és egy koherens, következetes liberális álláspontot követni, amely legalább emlékeztetett valamelyest a józan gondolkodásra. A pártnak ez a szárnya most vereséget szenvedett, amely egyben az ő győzelmüket is jelenti, mert a pártból távozva megszabadulhatnak Schiffer minden borzalmától, és normális környezetbe kerülve nem éreznek majd ellenszelet, ha ésszerűen és tisztességesen mernek gondolkodni.

Az LMP döntése tisztítja a képet, és ezt a pártot besorolja Orbán érdekszférájába. Ez nem annyira a döntés miatt van így, hiszen nem kötelező egyetlen mozgalomhoz sem csatlakozni, hanem az átlátszó indokok miatt. Bajnai Gordon fellégezhet, megszabadult egy borzalmas tehertől, amit Schiffer és bandája jelentett volna. Már az előzetesen megfogalmazott ultimátumszerű követeléseik is a mozgalom lebénulását és szétesését eredményezhették volna: az LMP vétójogot akart a további csatlakozók és a ministerelnök-jelölt kiválasztásának tekintetében. Az Együtt 2014 mozgalom a konszenzusra és az egyenlő szavazati jogra építette a működését, és nem arra, hogy bárkinek vétójoga lehessen. A nagyobb baj az lett volna, ha az LMP ilyen feltételekkel csatlakozik.

Az Együtt 2014 mozgalmon belül ez Juhász Péter és a Milla gyengülését is jelenti, amely rendkívül pozitív fejlemény. Juhász azokat a nézeteket osztja, amelyeket Schiffer képvisel, és emiatt szerette volna, ha az LMP belép a mozgalomba, és Bajnaival szemben ellensúlyt képez. Az LMP döntése az Együtt 2014 mozgalom áldásos széteséséhez vezethet, amelyben egymáshoz nem illeszthető világnézetek vannak együtt. Bajnai Gordon kísérlete, hogy az MSZP-től és a Demokratikus Koalíciótól megkülönböztesse magát, és egy nem baloldali tömörülésben mérsékelt konzervatív pártként jelenjen meg, azért futhat zátonyra, mert a partnerei nem elég felkészültek és tisztességesek ehhez.

Nagy a valószínűsége annak, hogy az Orbánhoz közelálló Schiffer-féle LMP, a Milla és a 4K! őfelsége ellenzékeként a Fidesz támogatásával és az Orbán-rendszer ellenzékének ideológiai és szervezeti megosztásáért cserébe egy tömbben bekerül a parlamentbe. Bajnai Gordon kénytelen lesz egyedül megméretni magát, vagy ha a Szolidaritást maga mellett tudja tartani, akkor más kisebb ellenzéki pártokkal (SZEMA, SZDSZ, stb.) a Milla nélkül tudja továbbvinni az Együtt 2014 választási szövetséget.

Akár így lesz, akár úgy, Bajnai Gordon igazán csak az MSZP-re és a Demokratikus Koalícióra számíthat, akikkel akkor is félszavakból értik egymást, ha ő konzervatív pártot épít. Velük legfeljebb személyi konfliktusok lehetnek, de ők azok, akik természetes szövetségesek lehetnek. Igazából komoly ellenzéki erő csak a baloldalon van, az LMP, a Milla és más alakulatok mögött nem áll tömegbázis. A Milla tömegei azok voltak, akik a baloldal szavazói, a 2010 előtti időszakot az “átkos múlthoz” soroló Milla nem tudná megtölteni még a színpadot sem szimpatizánsokkal, nem pedig egy teret. Juhász Péter mindenre alkalmatlan és komoly politikai erő számára vállalhatatlan figura.

A folyamatok letisztulása után a realitás az, hogy Bajnai Gordonnak szembe kell néznie, hogy nemlétező és kártékony formációkkal próbálkozik, és ha valamikor le akarják váltani az Orbán-rendszert, akkor félre kell tenniük a személyes konfliktusokat, és az MSZP-vel, valamint a DK-val kell összefognia. A Fidesz akkor is Gyurcsánnyal fogja összemosni, ha soha többet nem beszélnek egymással, nem biztos, hogy helyes, ha a Fidesz propagandája határozza meg a szövetségi politikát.

Az Együtt 2014 gyengülése, átalakulása vagy szétesése abból a szempontból is pozitív jelenség, hogy az új reális szövetségek megkötése mellett nyitva tartja annak lehetőségét, hogy ha a Fidesz választási törvénye egyértelműen csalás, akkor az igazi ellenzék bojkottálja a választásokat. Hosszú távon az igazi ellenzék fogja átvenni Orbán bukása után a hatalmat, nem őfelsége álellenzéke, és a diktatúrával való nyílt konfrontáció új fejezetet nyithat az Orbán-rendszer elleni küzdelemben. A hazug lepel lehullása megrövidíti az Orbán-rezsim élettartamát.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.4/5 (37 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +46 ( 60 szavazatból)
A Fidesz emberei nyertek az LMP-ben, 4.4 out of 5 based on 37 ratings

Címkék:, , , , , ,

  • Hozzászólások(55)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

55 Reader’s Comments

  1. “Róna Péter több céltáblával való példálózása a fityisz bagázs megkeverésére nem teljesen elvetendő gondolat,”
    .
    Értem én Róna Pétert, azonban az LMP-érdekeinél sokkal jobban érdekelne az, hogyan lesz leváltható az Orbán rezsim.
    Ennyi!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  2. Schiffer a sukorói feljelentésében írta meg szellemi képességét. Csak így tovább! Most nem kellett volna bukónak lennie, ha van a fűrészporában valami szóra érdemes is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  3. Gratulálok Jávor Benedeknek és a vele együtt lemondott elvbarátainak, hogy nem adták el a lelküket, a tudásukat, a szellemiségüket a Schiffrert-Orbán igéretnek, mely szerint a választásokat követően is lesz LMP, lesz frakció, lesz munkahelyük, lesz fizetésük.
    Vagyis az LMP koncepcióját Schifferék feladták és MEGÉLHETÉSI POLITIKUSOKKÁ váltak !

    HAJRÁ JÁVOR BENEDEKÉK, igen a jövő tisztességes felépítéséért, élhető jövőért naggyá kell válniuk és minden egyebet fölé kell helyezni az egyéni ambicióknak.
    GRATULÁLOK, hogy az EGYÜTT 2014-ben az ORSZÁG NÉPÉNEK ÉRDEKEIT kívánják EGYÜTT megalkotni, megvalósítani.
    Sok sikert és jóegészséget kívánok mindehhez!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  4. Schiffer Orban keze ala dolgozik . Nem szimpi. Orban alattomosan a jobbikos szavazokra is hajt szelso jobbos nacionalista hazug demagog dumaival! Olyan mint a kameleon , Kisgazda part is magkapta a halalos olelest , keszul Vonat is olelgetni. Amig hatalmon van nem kerulhet a sitre ez is nagyon nagy motivacio! Ha legyengul szet fogjak szedni , mert tul sokat lopott.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  5. LMP nem áll össze senkivel a jelenlegi rosszul kormányzók ellen, ők a hatalomban maradásról gondolkoznak, és nem arról mi a rossz az embereknek….. tudjuk, nem lehet más a politika.
    Schiffer pedig hülyének nézi a rájuk szavazókat mert, mint 3%-os párt egyedül akarja megváltoztatni az ország sanyarú helyzetét?!
    Vekerdy Tamás: aki nem tud kompromisszumot kötni az elmebeteg.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Az AN üdvözli McCain szenátor kijelentését 2014. december 4. csütörtök | Bartus László

A DK nem bojkottálja a Fideszt 2014. április 29. kedd | AN

Orbán Viktor szabadsága 2014. április 15. kedd

Gyurcsány és az Európai Egyesült Álmok 2014. április 14. hétfő

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos