Ronai and Ronai
AMERIKAI

Megkoszorúzták Tormay Cécile emléktábláját 2012. október 9. kedd 0:25 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(33)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Megkoszorúzták Tormay Cécile emléktábláját
Budapest – Koszorúzással emlékeztek Tormay Cécile-re születésének 137. évfordulóján, hétfőn. A budapesti klerikálfasiszta kurzus által irodalmi alapvetéseként tisztelt homoszexuális írónő egykori lakóházán, a VIII. kerületi Kőfaragó utcában található emléktáblánál a Tormay Cécile Kör, a Petőfi Irodalmi Múzeum és Kerényi Imre helyezte el az  emlékezés virágait.
.
Az alaptörvény terjesztésével kapcsolatos koncepció kidolgozásáért, végrehajtásának irányításáért felelős miniszterelnöki megbízott elmondta: örömet érez, hogy a Tormay Cécile Kör által meghirdetett, kezdetben „nem nagy sugarú” emlékév végül gazdag programsorozatban csúcsosodott ki, hiszen konferenciákkal, szoboravatással és emléktábla-avatással is tisztelegtek az írónő előtt.
.
Kiemelte, hogy az október 3-án elindult Nemzeti Könyvtár-sorozat első kötete is Tormay Cécile egyik regénye. A miniszterelnöki megbízott emlékeztetett arra, hogy A régi ház című történetet 17 nyelvre fordították le.
.
„A civil kezdeményezés és a politikai szándék gyönyörűen, puhán összetalálkozott” – vélekedett, méltatva a Törley Mária készítette szobrot, amelyet március 31-én avattak fel a Szent Rókus Kórház előtti parkban. A szobrot a jelenlevők szintén megkoszorúzták.
.
A politikus arról is beszélt, hogy Tormay Cécile művei először 1919-ben, a tanácsköztársaság idején kerültek indexre az írőnő politikai munkássága miatt. Hozzátette: az olyan írók, mint Wass Albert, Herczeg Ferenc vagy Tormay Cécile nemkívánatos személyek lettek, a „balliberális kánonba” az ő életművük nem fért bele. Szerinte ennek az az oka, hogy ezen alkotók a nemzeti oldalhoz tartoztak.
.
„Visszahozzuk a mi kánonunkat” – fogalmazott a politikus, aki a kerület alpolgármesterének, Sántha Péternének a Nemzeti Könyvtár eddig megjelent köteteit tartalmazó könyvcsomagot ajándékozott. Mint megjegyezte, ez a 31. csomag, az elsőt a miniszterelnök kapta.
.
Sántha Péterné, a kerület alpolgármestere hangsúlyozta: Tormay Cécile a Józsefvárosban töltötte írói és közéleti szempontból legaktívabb éveit. Egykori lakóháza homlokzatát önkormányzati-kormányzati összefogással újították fel az emlékévre.
.
Az alpolgármester emlékeztetett arra, hogy az írónő emléktábláját ötször öntötték le vörös festékkel ismeretlenek, de minden alkalommal le fogják tisztítani azt. A politikus méltatta az író műveit, felidézte közéleti tevékenységét, például azt, hogy ő hozta létre a Magyar Asszonyok Nemzeti Szövetsége nevű konzervatív-keresztény szellemiségű női szervezetet, valamint a Napkelet című folyóiratot, amelynek főszerkesztője is volt.
.
A konzervatív-keresztény női szellemiség és erény e zászlóvivőjét Zichy Rafael gróf vádolta meg válása után, 1925-ben azzal, hogy volt feleségével, Pallavicini Eduardina grófnővel, Pallavicini Ede lányával leszbikus kapcsolatot tartott fenn. A kapcsolatot részletesen tárgyalta a korabeli baloldali sajtó. A botrány kirobbantója ellen végül a két nő rágalmazási pert indított. A bíróság – Horthy Miklós kormányzó személyes közbelépésére – nekik adott igazat, Zichyt másfél év börtönbüntetésre ítélte. Tormay életében nem a grófnő volt az egyetlen nő: a háború előtt tizenöt évig fűzte gyengéd viszony egy Francesca Orsay nevű olasz nőhöz; élete utolsó évtizedében gróf Ambrózy-Migazzi Lajosnéval közösen vásárolt villájukban Mátraházán éltek.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (4 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +4 ( 8 szavazatból)
Megkoszorúzták Tormay Cécile emléktábláját, 5.0 out of 5 based on 4 ratings

Címkék:,

  • Hozzászólások(33)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

33 Reader’s Comments

  1. Kár erre a nőre egy percet is fordítani.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (26 szavazatból)
  2. “a két nő rágalmazási pert indított. A bíróság – Horthy Miklós kormányzó személyes közbelépésére – nekik adott igazat”
    Együttélés és Horthy “demokratikus keresztnyi” támogatásával a biróságon megnyert rágalmazási per magánügyben?
    (ezek a “baloldali” leszbikusok, jól megkapták a magukét, szoborral együtt)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (13 szavazatból)
  3. Schneider Sandor

    Annyira tudott irni, hogy ismerte az osszes betut.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (26 szavazatból)
  4. Lassan lassan csak eljutunk a szálasi-emlékévhez is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +25 (37 szavazatból)
  5. Fene a gusztusukat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (23 szavazatból)
  6. Mate, Ivan Tibor

    Tormay Cecil a korabeli arisztokracia tipikus kepviseloje volt, egesz eleteben meghatarozo szerepet jatszott a szarmazasa. Az akkori arisztokrata kivagyokisagot, a fennsobbseg illuziojat a dzsentrik is atvettek, es a nagypolgarsag egy resze is probalta utanozni az arisztokrataktol ellesett alluroket. Valojaban azok csak kulsoseges manirok voltak,de amit Tormay elt es kepviselt, az a pallosjogot is visszasiro arisztokrata kivaltsagok megorzeset, az osztalyuk torveny felettiseget es kaszt szeru szervezodeset jelentette.
    Tormay leszbikus kapcsolatai sem a lazadast, a magyar, ferfiak altal dominalt macho tarsadalom elleni tiltakozast, bator fellepest jelentette, hanem csak a “teszem, mert tehetem” elitista vilagszemlelete egyik megnyilvanulasa volt.
    Tormay vak gyuloletet taplalt minden ellen ami a megitelese szerint baloldali, vagy halado volt, igy meg “osztalytestveret” a realitasok talajan allo foldoszto Karolyi grofot is vitriolos gyulolettel szemlelte, es meltatlan es aljas modon undorito gunnyal irt Karolyi egesz eleteben elszenvedett hatranyos fizikai allapotarol, es korlatozott beszelokepessegerol.
    Roviden, Tormay tipikus peldaja volt a tehetsegtelen, pokhendi magyar arisztokracianak, ami Horthy idejen elte a fenykorat, es a tarsadalomnak az a szegmentje a masodik vilaghaboru vegere olyan kozutalatnak orvendett, es mint “tortenelmi osztaly” annyira elvesztette a hitelet es leszerepelt, hogy senki nem kerdezte, hova lettek az arisztokratak. Senkinek nem hianyoztak, kehlekszepen.
    A Magyar Koztarsasag megszuntetesevel most a Tormay emlektabla megfelelo kornyezetbe kerult.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +45 (59 szavazatból)
  7. Báthory Ödönke

    Engem csak az érdekel, hogy szült-e három gyereket, mielőtt megvalósította önmagát?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +41 (53 szavazatból)
  8. Nem az a gáz, hogy megkoszorúzták az emléktábláját, meg a szobrát, hanem az, hogy van neki emléktáblája, meg szobra. És nem az a gáz, hogy Kerényi koszorúzza ezeket, hanem az, hogy a Petőfi Irodalmi Múzeum is. És nem az a gáz, ha egy irodalmi múzeum ilyesmire vetemedik, hanem az, hogy in nomine Petőfi teszi ezt, ahelyett, hogy már rég átkeresztelkedett volna Hazaffyra.
    Lám, így szervül az irodalmi kánonba is a Lópusztaszeren minap fölállított bizarr, szűrvarrott bájdorong, mely azért minden igyekezet ellenére mégsem ér föl a mennyei budoárokig. Tegyük hozzá, Tormay úrhölgy legnagyobb túlvilági megkönnyebbülésére.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +35 (49 szavazatból)
  9. IVÁN !
    *
    A fenti (6;41) dolgozatod egyszerűen szólva is . k i t ű n ő .
    *
    Gratulálok: Gu.21.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (21 szavazatból)
  10. IVÁN!
    Ott túl a messzi tengeren!
    *
    Amúgy, idehaza pocsékul mennek a dolgok, lefelé rohanunk a lejtőn. A naftalinba mártott vérfoltos kacagányos díszmagyar ismét pengeti a sarkantyút, de ráadásul még csörgeti és élezi a kardját is, ahogyan ezt a fenti cikk is tükrözi.
    Ez már nem a Kossuth féle pengő sarkantyú és kard és toborzó nóta, azt ezek már rég félredobták , hanem inkább a Prónay különítményesek palotása került vissza a táncrendbe – fehér keztyű kötelező…
    Figyelj csak…!
    G.21.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +21 (33 szavazatból)
  11. Lehet hogy muveletlen vagyok, de eddig azt sem tudtam, hogy elt valaha es jol elvoltam! Most meg el van rontva a napom!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (24 szavazatból)
  12. Kinek tesz jot a koszoruzas ? A halottnak ugye semmit sem hasznal, bar sokan a tisztelet kifejezesi formajanak tekintik a viragok meg a koszorukkal valo megemlekezest. Valojaban ilyenkor az ember sajat maganak kedvez, pl elnyomja a buntudatat, vagy egyszeruen a buszkeseget tomjenezi. :En vittem viragot hat te mit tettel ? mintha volna az egesznek valami ertelme.
    Nem kotok viragra egy halott szamara amikor nincs annyim hogy az elo ehezoket etessem. Persze majd ha az ehezok meghalnak akkor rogton mas lesz a dolog. MO sohasem becsulei meg a becsuletesen elo allampolgarait, amde a rablok, gyilkosok, mind eletukben mind halalukba meg vannak tisztelve. Hanynom kell…..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (20 szavazatból)
  13. Micsoda íróink vannak: Tormay, Nyírő, Wass… és mi eddig beértük Adyval, Móriczcal, Jókaival. Karinthyt meg Radnótit már nem is említem.
    Most már tudjuk mik Magyarország valódi értékei.
    A következő “Soproni akikre büszkék lehetünk”-ben tuti, hogy benne lesznek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (28 szavazatból)
  14. Most akkor belefér a konzervatív-keresztény érzelembe a homoszexualitás, vagy nem fér bele?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +25 (33 szavazatból)
  15. bmk,
    Belefér. Mert vannak egyenlőbbek, akiknek mindent szabad.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +21 (23 szavazatból)
  16. Mate, Ivan Tibor

    Kormoran,
    Koszonom, es orulok, hogy tetszett.
    Udvozlettel Ivan

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (13 szavazatból)
  17. Észre kellene venni mindenkinek, hogy a “felcsúti ajatollah” merő számításból kizárólag hibbant emberekkel veszi körül magát, hogy azok folyamatosan adagolják a kótyagos rögeszméiket, ezzel is elterelve a figyelmet a belső fideszes kör által elkövetett népáruló gaztettekről.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +20 (30 szavazatból)
  18. És október 6-án az m1-en főműsorban már színházi közvetítés is volt egy darabjából! Senki nem nézte?! Ejnye-bejnye!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (13 szavazatból)
  19. Fiatalabb koromban megpróbàlkoztam vele ( nem emlékszem, melyik regényével), de hamar elakadtam . Talàn nem voltam elég érett…..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (13 szavazatból)
  20. Kuksi! Én elhatároztam hogy megnézem de kb. fél óráig bírtam csak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (10 szavazatból)
  21. A politikus arról is beszélt, …
    .
    Ezzel a mindent alulmúló tevékenységű Kerényire „célzott” a cikk írója!? Aki 10.000(!) példányban gyártatja ezeket a „mindennél fontosabb” könyveket kötetenként 2700 Ft-ért ami ha jól számolom 27.000.000 Ft irónként. De örvendjünk, mert az állam ezen nem nyerészkedik (mondta), még nem vette észre, hogy az állam nevében a mi pénzünket szórja számolatlanul amire én mint államrész nem adtam megbízást.
    A könyvek minden iskolaigazgatónál ott fognak rohadni (kötelezően), de lehet hogy a M.o.-gon éhező 30.000 gyerek és az alultáplált 300.000 ezt fogja kapni az egyre nehezebben működő támogatott iskolai étkeztetés helyett.
    Ez a „politikus” és tevékenysége a kereszténynek mondott kormány SZÉGYENE!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +22 (30 szavazatból)
  22. Nem tudom milyen író volt, nem ismerem a nemi identitását, de hogy Kerényi helyez ez virágot az emléktáblájánál és még méltatja is, az átoknak is sok.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (22 szavazatból)
  23. Koszorúzásra más, mint Kerényi Imre nem volt kapható. Ez az igazi meleg büszkeség napja: Kerényi homo insufficiens Tormayt nézte fagylaltnak. Kerényit immár politikusnak nevezi a híradás. Ez a rémületes.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (18 szavazatból)
  24. Szeretnem megkerdezni,hogy a cilkk altal emlitett “korabeli baloldali sajto “hol letezett?Csak egy peldat kerek emliteni.
    Matrahaza kedvenc gyerekkori udulohelyem volt ismertem mint a tenyerem,de ezek szerint nem.
    Mate Ivan Tibor kollega hozzaszolasa excellent,azt hiszem ennel jobban mar nem lehettet volna megfogalmazni errol a nemberrol a velemenyt.
    Az.hogy a Petofi kor is a nevet adta ez mar a teteje mindennek ami otthon “kultura”cimszo alatt megy.Rohadt elkorcsosult egy banda……….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (14 szavazatból)
  25. Hat ilyen iro volt!
    Szerb Antal: Tormay Cécile. Nyugat, 1937. 5.:

    http://www.tormaycecile.com/pdf/szerb.pdf

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  26. A cikkíró helyében én nem foglalkoztam volna azzal, hogy leszbikus volt, mert nem a nemi identitása miatt nem szeretjük…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (8 szavazatból)
  27. Íme a konzervatív keresztény értékrend kiemelkedő díszpintye: a leszbikus férfigyűlölő antiszemita irredenta írónő. Külön dicsősége, hogy leszbikus metressének férjét maga a főméltóságú kormányzó személyes közbenjárására zárták börtönbe, mert nyilvánosságra hozta leszbikus kapcsolatukat. Csak mellékesen jegyzem meg, hogy a horthyista bíróság függetlenségének nagyobb dicséretére, maga a kormányzó dicsekedett el evvel. Nyilván ez a példa lebegett navrasincs miniszter úr előtt, amikor kifogásolt bírói itéletet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (11 szavazatból)
  28. Szerintem Orbán nem a hibbantakat, hanem a hibbanásra kaphatókat gyűjtötte maga köré. Ezek korábban csak végtelenül mohó tolvajok vagy egyszerűen csupán zsarolható senkik voltak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (10 szavazatból)
  29. Én olvastam a könyvét. /A régi ház/ Nem tudtam letenni, egy ültő helyemben végigolvastam. Végig izgalomban tartott. Izgultam, hogy mikor ír valami értékes mondatot. Hát nem sikerült neki! Csak az iszonyatos ellenérzés sütött ki a sorokból. A kemény antiszemitizmusa. A fogalmazása, a történetvezetése, a lírája valahogy elveszett már a második-harmadik oldalon. Ennél szarabb könyvet még életemben nem sikerült kézbe vennem. Pedig vannak nagyon rosszak. Az pedig, hogy leszbikus, nem jött le az oldalakon. De ha ez kell, egy ilyen művész, irodalmár kell ennek a kurzusnak, hát legyen. Ady, Kosztolányi, Babits, Karinthy…..Rejtő, Moldova, Kertész (2X), Sütő, Esterházy, meg a többiek pedig a süllyesztőbe, fiókba. De eljön az idő mikor elégetik a könyveiket. Ezek arra is képesek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (17 szavazatból)
  30. zeez
    Szegény Szerb Antal hiába nyalizott (1937-ben) a kurzus művésznőnek, csak elvitték és kivégezték a nácik (44-ben). Nem hozta meg a gusztusomat ez a kritka sem. Még hogy szenvedjek végig egy érdektelen könyvet, néhány cizellált mondatért? Az élet rövid, ilyesmire nem herdálhatjuk,.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  31. Viszont adott egy jó ötletet: újra olvasom a Buddenbrook házat, és ha családregény, akkor már a Régimódi történetet. Mindkettőt régen olvastam, itt az idő a repetának.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (6 szavazatból)
  32. Amichay
    Miért ne utalhatott volna a cikkíró az írónő hajlamaira? Igenis szükséges, sőt kívánatos rávilágítani a hatalomban levők tudathasadásos állapotára. A skizofrénia minősített esetét mutatják a minden ízében homofób politikai elit tagjai, de különösen azok, akik kereszténydemokratáknak nevezik magukat, amikor hatalmi és politikai megfontolásokból az iskolai tananyagba emelik a leszbikus elhajlásairól is ismert Tormay Cécile-t. Mondhatjuk úgy is, hogy ebben az esetben is kettős mércével mérnek, többek között ezért sem szeretjük őket!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  33. Egy régi, de igaz vicc.
    Gróf Arisztid odamegy a mamájához és szól:
    – Mama kérem, meg akarok nősülni !
    – Grahtulálok, Fiam! És ki a boldog ara?
    – Gróf Tasziló.
    – Gróf Tasziló ?!! De fiam, Gróf Tasziló református!

    Énekeljünk!
    http://www.youtube.com/watch?v=dg-T-0AWmIo

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Ingyen termékenyítik a brit leszbikusokat 2012. május 22. kedd | AN

Utcán provokálnak a diktatúra szekértolói 2012. január 11. szerda | RR

Kertész Ákosban “származási görcs” uralkodik 2011. szeptember 15. csütörtök | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos