Ronai and Ronai
AMERIKAI

Betiltják a nyerőgépeket 2012. október 1. hétfő 22:59 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(68)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Betiltják a nyerőgépeket
Budapest – A Magyar Szerencsejáték Szövetség (MSZSZ) elnöke szerint a nyerőgépiparág összes szereplője megdöbbent azon, hogy a kormány betiltaná a nyerőgépeket; a szervezet elnöke súlyos tévedésnek nevezte, hogy az így kieső adóbevételeket az online szerencsejáték bevételeivel pótolni lehetne, és arra kérte a képviselőket, ne szavazzák meg a módosítást. Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának tagjai a testület hétfő esti zárt ülése után azonban „nemzetbiztonsági kockázatokat” tulajdonítanak a nyerőgépiparnak, amely Lázár János szerint családokat tett tönkre.
.
A pénznyerő játékautomaták működtetésének megszüntetését javasolja a kormány; gépeket a jövőben kizárólag koncessziós kaszinókban lehetne üzemeltetni – jelentette be Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár hétfői budapesti sajtótájékoztatóján, a kabinet rendkívüli ülése után. A kormány a nap folyamán be is nyújtotta a parlamentnek az erre vonatkozó indítványát, amely kezdeményezi a játéktermek és az elektronikus kaszinók megszüntetését.
.
A parlament ezért – kivételes sürgős eljárással – várhatóan már kedden elfogadja a kormány törvényjavaslatát, amely még ebben a hónapban hatályba léphet, így „a koncesszióban működő játékkaszinókat leszámítva” a következő hetektől Magyarországon nem működhetnek majd pénznyerő játékgépek – mondta az államtitkár. Elmondta, hogy ma három, koncessziós alapon működő játékkaszinó van az országban, és a jövőben a jelenleginél is szigorúbb feltételekhez kötik az alapításukat.
.
Lázár János államtitkár szerint a szerencsejáték ezen formája sok családot tett tönkre. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár hétfőn este a parlamentben a pénznyerő játékautomaták működtetésének teljes megszüntetését célzó törvényjavaslatot ismertetve azt mondta, egy konzervatív gondolkodású politikus világnézetével összeegyeztethetetlen a szerencsejáték, olyan világban hisznek, ahol a szerencsejáték nem helyes dolog. Hozzátette: különlegesen erkölcstelen, morálisan megkérdőjelezhető, és a legkiszolgáltatottabb térségekben jellemző a pénznyerő automaták üzemeltetése, használata. Mint mondta, sok családot ismer, amelyeknek az életét negatívan befolyásolta a szerencsejáték, a magyar állam részéről pedig becstelen dolog volt, hogy minden kocsmában lehetett szerencsejátékot játszani.
.
Lázár János emlékeztetett, hogy korábban már újraszabályozták a rendszert, így a 25-30 ezer automatából 4-5 ezer maradt. Törvényjavaslata elfogadásával viszont három – koncessziós alapon működő – helyszín maradna csak, ahol lehet majd ilyen gépekkel találkozni. Hozzáfűzte: kizártnak tartja, hogy ezekbe az elit kaszinókba szervezett buszokkal vinnék az embereket Csongrád vagy Borsod megyéből.
.
Az adóbevétel-kieséssel kapcsolatban azt mondta, nem biztos, hogy az államot veszteség éri, mert a szerencsejáték miatt kialakuló alkoholizmus vagy egyéb betegségek, valamint a szociális intézkedések szintén pénzbe kerülnek az államnak. Közölte továbbá: nem szakad meg a szíve azokért a vállalkozókért, akik ebből éltek eddig.
.
Hétfő este a szövetség közölte, ennek érdekében az MSZSZ a nyerőgépiparban és a vendéglátásban dolgozó munkavállalókkal közösen segélykérő levélben fordult az országgyűlési képviselőkhöz. Az iparág munkavállalói szerint a nyerőgép üzemeltetés betiltása egyenlő azzal, hogy földönfutóvá teszik őket a családjukkal együtt – olvasható a közleményben.
.
A kormány hétfőn jelentette be, hogy a pénznyerő játékautomaták működtetésének megszüntetését javasolják, az erre vonatkozó törvénymódosítást nem sokkal később be is nyújtották az Országgyűlésnek. A javaslat szerint pénznyerő automata a jövőben kizárólag játékkaszinóban üzemeltethető, és a játéktermek mellett az elektronikus kaszinókat is megszüntetik.
.
Schreiber István, az MSZSZ elnöke közleményében a jogállamiság alapkövetelményére, a jogbiztonságra és a kiszámíthatóságra hívta fel a figyelmet. „Ezért érthetetlen számunkra, hogy az Orbán-kormány által hozott – a magyar bankok rendszerénél is szigorúbb biztonsági szintnek megfelelő – szerveralapú üzemeltetést, valósidejű hatósági kontrollt biztosító törvényt és júniusi végrehajtási rendeletét, amelyre a piac már fel is készült, miért akarják megszüntetni” – írja. Az unió több tagállama jelezte, várják az átlátható, innovatív magyar megoldást a valósidejű ellenőrzésre. „Úgy gondoljuk, a magyar kormány törekszik a jogbiztonságra, ami erre az ágazatra is vonatkozik, hiszen, ha nem így lenne, akkor bármelyik ágazat szereplői komolyan elkezdhetnek aggódni, hogy ugyanígy járnak, ami Magyarország általános megítélésének sem tenne túl jót.”
.
Súlyos tévedésnek nevezte, hogy az online szerencsejátékból ezek az állami bevételek pótolhatók, hiszen – mint kifejti – nem csupán 35 milliárd forintnyi játékadóról van szó, hanem még ugyanennyi összegről egyéb adóbevételek és járulékok címén. Hozzáteszi: a jelenleg is illegális, ellenőrizetlen online szerencsejáték jelenti az igazi kockázatot, nem pedig a magyar székhelyű, nyerőgépeket üzemeltető, adót fizető vállalkozások.
.
Ismerteti: a magyar jogszabályok alapján közel 1.200 magyar vállalkozás készült, befektetett, rengeteg pénzt ölt a szerveralapú működtetésre való átállásba; engedély és audit előtt állnak a szerverüzemeltetők, akik az alapján jártak el, amire a jogalkotó lehetőséget adott. Az összes piaci szereplő a kormány által hozott törvény szerint tervezte vállalkozása, alkalmazottai és családja jövőjét. Egyetlen uniós tagállamban sincs betiltva a helyhez kötött szerencsejáték, ezért a szövetség nem érti, hogy miért tiltanak be egy eddig komoly költségvetési tételt jelentő ágazati tevékenységet a jelenlegi gazdasági, pénzügyi helyzetben.
.
Az ágazat tagjainak, negyvenezer munkavállalónak – és az általuk eltartott közel százötven-kétszázezer családtagnak – földönfutóvá tétele nem lehet a kormány érdeke, ezért ezek az emberek már csak abban bíznak, hogy a keddi ülésig módosul az előterjesztés, ha pedig nem, akkor a képviselők nem szavazzák meg ezt a törvénytervezetet – írja az MSZSZ elnöke. „Erre kifejezetten kérjük is azokat a képviselőket, akiknek fontos a jogbiztonság.”
,
Az MSZSZ úgy gondolja: a segélyből élők inkább a kormány gazdaságpolitikájában bíznak, nem a szerencsében. „A nemzetbiztonsági kockázatra való hivatkozást pedig nem tudjuk értelmezni sem, de ha volna ilyen, akkor az iparág érdekében reméljük, megteszik a megfelelő lépéseket”.
.
A szövetség arra kéri a magyar kormányt, hogy a jogbiztonság szellemében „pár napon belül ne vegye el közel kétszázezer ember kenyerét”. Az országgyűlési képviselőknek címzett levélben kiemeli, hogy a korábbi adóemelés miatt is több ezer ember veszítette el a megélhetését, de ezzel a lépéssel gyakorlatilag „mindenki az utcára kerül, aki bármely módon érdekelt volt a pénznyerő automata üzemeltetésben és a kapcsolódó szolgáltatásokban”. Ráadásul a már munkanélküliek, de még a piac újraindulásában reménykedők is végleg reményveszetté válnak, nem beszélve azokról a hazai vállalkozásokról, akik utolsó tartalékaikat mozgósították, a szerver alapú üzemeltetésben bízva.
.
A levél írói szerint a törvényjavaslat indoklásában említett társadalmi veszélyesség sokkal alacsonyabb, mint az alkoholé, a dohányzásé, de még az adóbevételek pótlását célzó online szerencsejátékok is sokkal veszélyesebbek, különösen a gyermek és a fiatalkorú játékosok körében. A szerencsejáték ötezer éves múltja megmutatta, hogy a tiltás vagy a jelentős korlátozás nem jelentett soha megoldást, mert a tiltással párhuzamosan, azonnal megjelennek az illegális szerencsejátékok.
.
„Kérjük a Tisztelt Képviselő Urat, hogy ne szavazza meg a beterjesztett módosító javaslatot, és ezzel adjon túlélési lehetőséget a hazai vállalkozásoknak és munkavállalóknak és családjuknak”,zárul a szövetség és a munkavállalók levele.
.
Gulyás Gergely, a bizottság fideszes alelnöke elmondta, az ülésen meghallgatták a nemzetbiztonsági szolgálatok tájékoztatóit. Szavai szerint ezek maximálisan alátámasztották a kormányzati előterjesztés indoklásaként megfogalmazott előzetes véleményeket. Kérdésre válaszolva hozzátette, „olyan körök működtetik ezeket a nyerőautomatákat, amelyek nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek”.
.
Az ülés összehívását kezdeményező Mile Lajos (LMP) azt mondta az újságíróknak, hogy a szolgálatok vezetői a rendelkezésükre álló rövid idő alatt felkészültek, és érdemi válaszokat adtak a kérdéseikre. A politikus egy felvetésre azt válaszolta, hogy a szerencsejáték-ipar mindig is „kicsikét ingoványos” terület volt. Szavai szerint a pénzmosástól az őrzés-védésen keresztül vannak olyan elemei a szektornak, amelyek nemzetbiztonsági kockázatokat rejtenek.
.
Hangsúlyozta, ő azért kérte az ülés összehívását, mert képtelenségnek tartotta, hogy ha nemzetbiztonsági kockázatokról beszélnek, akkor az illetékes bizottság ne foglalkozzon a kérdéssel.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.3/5 (6 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +4 ( 6 szavazatból)
Betiltják a nyerőgépeket, 4.3 out of 5 based on 6 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(68)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

68 Reader’s Comments

  1. Semmi se drága?

    80-100 milliárd forint kiesés a jövő évi költségvetésből.
    40 ezer ember közvetlen , 200 ezer ember közvetett ellehetetlenítése s éhhalálba küldése. Vagy menjenek közmunkába stadiont építeni.
    Lopjunk nagyban a kaszinókon keresztül. Minek ezt szétaprózni s másnak átengedni?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  2. Hatástanulmány nélkül ötletszerűen kormányozni, népellenes bűncselekmény.
    Ez egy rablóbanda.
    Engem is úgy megvédtek már, hogy kiürült a zsebem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  3. Én meg azt mondom, hogy a hazardírozás azon formája, amit ez a népnyúzó kormány csinál, horribile több családot tett tönkre. Ezekhez képest a nyerőautomaták ártatlan búgócsigák.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  4. Érdekes módon ezt a törvényt pillanatok alatt meg lehet szavazni, de az alapvető élelmiszerek ÁFÁ-nak csökkentésére csak januárban lesz idő. Mire megszokják az éhezést csak beledöglenek. A NÉP elégedetlensége és a Szerencsejáték Rt. nem képez nemzetbiztonsági kockázatot ???
    Munkahelyteremtés csuti módra. Aki eddig játszott az ezután is fog csak nem hivatalosan hanem fű alatt. Ez ugyan az mint annak idején a prostitúció tiltása.
    És mi lett a vége ???? Törvénybe kellett iktatni, mert akik a legjobban tiltották azok tartották el a luxus prostikat !!! Álszent 0,66- %-os banda .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  5. „nemzetbiztonsági kockázatokat” tulajdonítanak a nyerőgépiparnak”
    .
    ÉN pedig az egész fideSS-horda NÉPNYOMORÍTÓ, IDIÓTA ÖTLETELŐIT (orbán, matolcsy, lázár, rogán, kósa, … stb.) NYÍLVÁNÍTOM KIEMELT FOKOZATÚ NEMZETBIZTONSÁGI KOCKÁZATNAK magyarországra és a népre nézve !!!
    .
    “Lázár János államtitkár szerint a szerencsejáték ezen formája sok családot tett tönkre.”
    .
    HELYESEN ÍGY HANGZIK:
    Lázár János államtitkár szerint A FIDESS-KORMÁNYZÁS ezen formája sok családot tett tönkre AZ ELMÚLT 2 ÉVBEN !!!
    .
    “egy konzervatív gondolkodású politikus világnézetével összeegyeztethetetlen a szerencsejáték, olyan világban hisznek, ahol a szerencsejáték nem helyes dolog. Hozzátette: különlegesen erkölcstelen, morálisan megkérdőjelezhető, és a legkiszolgáltatottabb térségekben jellemző”
    .
    Mert AZ ORSZÁGOS MÉRETŰ RABLÁS és CSALÁDOK NYOMORBA TASZÍTÁSA az ÖSSZEEGYEZTETHETŐ, IGAZ ?????
    .
    Úgyhogy JÓL MONDTA LÉZER JANI:
    különlegesen erkölcstelen, morálisan megkérdőjelezhető, és a legkiszolgáltatottabb térségekben jellemző A FIDESS KÁROS HATÁSA !!!
    .
    MICSODA FÍREG EZ AZ EMBER :-((( !!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  6. Én nem rémeket látok, hanem az őszi napfényben szépen csillogó pókhálószálakat, amint összekötik az alaptalantörvényt a hagymázas beszédekkel, azokat a sunyi törvényekkel, azokat a nagy halom pénzekkel. Egy apró, készséges pók futkározik a szálakon ide-oda, hátán óriási viktory jellel, és alázatosan hordja a pénzhalmokat a középen figyelő öregpók lábaihoz. Persze le-lecsippent egy-egy köteget magának is, amíg az öreg engedi.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  7. Örömteli jelentés:
    Növekszik a magyarok mobilitása.
    (EGyre töben hajlandók külföldön szerencsét próbálni.)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  8. Petrovics zoltán

    Kell valakinek ez az üzlet!
    Sukorót leállították, lesz helyette másik kaszinó város.

    Amúgy engem nem zavar ha nem lesz ilyen nyerőgép és az sem zavarna ha nem lenne lottó, no de mi a különbség?

    Amúgy pedig porhintés és csalás és hazug az egész mint az egész Orbán rezsim!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  9. Jó volna ha az urak felébrednének .Itt nincs jogállam már 2010 óta.Tehát Orbánnak van kormány és nem fordítva,
    csak hát a fejlett országok USA,EU pont úgy játsszák most a hülyét mint 1936-38-ban.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  10. Igen, sőt, nem az országnak van miniszterelnöke, hanem a miniszterelnöknek van országa, amivel játszhat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  11. cima
    Akkor biztosan azt is mentegetni tudod, hogy előzőleg hoztak egy másmilyen törvényt, annak alapján belekergettek egy csomó MAGYAR vállalkozót egy beruházásba, és AZ UTÁN tiltják be. Egyik nap még nem képez “nemzetbiztonsági kockázatot” másnap meg igen. Ja, és ha vendéglátós vagy, szólj már pár szívhez szóló szót a házi pálinkafőzés mellett is. Az egyrészt “biztosan” nem érintette a forgalmadat, másrészt a házilag főzött pálinka “biztosan” nem okoz annyi tragédiát, mint az általad árusított!
    NEM magát a döntést vitatjuk: a módját, a sietségét, a blőd indokolását, azt, hogy elég drága “terelés” a választási jog kiherélése hetében! ARRÓL is van véleményed?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  12. Bazo
    Senki sem “játékgép-függő” hanem “szerencsejáték függő”. Aki beteg, az majd választ magának MÁSIK szerencsejátékot, és nem biztos, hogy a lottóirodákba fogja hordani ezután a pénzt.

    Tehát három verzió lehetséges (bár szerintem ezek együtt, és nem egymás ellenérvényesülnek):
    1. maffia leszámolás és piacszerzés
    2. figyelemterelés a választási regisztrációról
    3.a Videoton ellenfele szponzorának kilövése.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  13. Fürtös 1954
    Kösz! Eddig is tudtam, hogy “valami nem gömbölyű” náluk, de így leírva: 0,66 – rögtön világosabb! Ezek TÉNYLEG nem egészen normálisak – csak kétharmadig!
    Akkor ugyanis tudnák, hogy ugyan át lehetne valós játékgépekké alakítani ezeket, (és nem lehetne utánuk 500ezer forint/hó átalányadót szedni – ennyit az “adómanipulálásról”)de akkor a mögöttük állók FOGADNÁNAK az eredményre – viszont abból nem folyna be adó a költségvetésbe.
    Hogy is hívják ezt a fociban? ÖNGÓL?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  14. Lottot es a totot mikor tiltjak be?
    Jövöben csak Simicska üzemeltethet
    nyerögepeket a trafikjaiban.
    Komcsi egypart rendszerben sem lehetett jatekgepeket üzemeltetni,
    csak az Allam, es most sem lehet majd. Diktatura miden tejet le akar fölözni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  15. http://www.vagy.hu/tartalom/cikk/3074_orban_viktor_a_nemzetbiztonsagi_kockazat
    “Mind több debreceni lakos – leginkább Loki-szurkolók – egybehangzó vélekedése szerint tehát a félkarú rablók betiltásának nyilvánvaló célja a DVSC labdarúgócsapatának tönkretétele. A Videotonnak kell bajnoknak lennie, ez pedig csak a Loki lehetetlenné tételével sikerülhet. Orbán Viktor minden eszközt megragad kedvenc csapatának sikere érdekében, nem riad meg semmitől, még az efféle hirtelen törvénykezéstől sem, ami aztán mintául szolgálhat más hipp-hopp intézkedésre is. Ez a módszer pedig komoly nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Vagyis nem más, hanem Orbán Viktor, a kormánya és az országgyűlési kétharmada a nemzetbiztonsági kockázat. Ez a parlamenti szavazógép az igazán és nagyon veszélyes játékgép most Magyarországon.”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  16. szendam az örülünkvincentről emelte át, én tőle copyztam:
    http://szendamondja.wordpress.com/2012/10/01/west-wing-budapest-az-elso-evad/
    Ez a komplett forgatókönyve a döntéshozatal folyamatának., egyszerűen nem szabad kihagyni!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  17. Vanek úr tévedsz!
    Igaz, hogy akkor is betiltották – de a Demján gépei már akkor is kivételt képeztek!
    http://hvg.hu/itthon/20121002_Demjan_ceget_segitve_tiltottak_be_Kadarek

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  18. http://mandiner.hu/cikk/20121003_dudas_gergely_korrupt_kepviselok_is_ulhetnek_a_fideszben
    …nagyjából konszenzus alakult ki akörül, hogy a hétvégén valamelyik Orbán-csemete valószínűleg egy nyerőgépbe űrítette a családi kavicsok jelentős részét. Aztán jött Lázár János és lesöpört minden találgatást. Nemzetbiztonsági érdek. Kockázatok. Sietni kell, mert a lobbik felpuhítják a kormány javaslatát.

    Az ember áll, és bámul. Oké, azt, hogy a miniszterelnök ne tudna a családjában rendet tartani és egy Orbán-gyerek megtévelyedhet, azért mi sem gondoltuk komolyan, de mondjuk a munkatábornak már ennél egy fokkal nagyobb esélyt adtunk volna. Ki hitte volna, hogy egy hétfő reggel Lázár János kijelenti, hogy a nemrég még általa vezetett frakció megvehető? És ezek szerint nem ám egy-két ember, számoljunk csak: egyszerű többség kell, az 194 voks, ha mindenki bent ül. Szóval a 263 fideszesből úgy hetven képviselőt nem árt zsebre tennie annak, aki – építve az ellenzékre, persze – le akarja szavaztatni a kormányt. (…)”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Százmilliárdot veszíthet a magyar állam 2013. november 16. szombat

Indul a kaszinó-mutyi 2013. november 5. kedd

Mától kampec a játéktermeknek 2012. október 10. szerda | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos