Ronai and Ronai
AMERIKAI

90 évesen elhunyt McGovern szenátor 2012. October 21. Sunday 21:26 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(3)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
90 évesen elhunyt McGovern szenátor
Sioux Falls, Dél-Dakota – Kilencvenéves korában vasárnap meghalt George Stanley McGovern egykori amerikai demokrata párti szenátor, aki az 1972-es amerikai elnökválasztási küzdelemben, Richard Nixon kihívójaként, fellépett a vietnami háború ellen. Álláspontja nem nyerte meg a többséget, és Nixont másodszor is megválasztották elnöknek. A metodista lelkész gyermekeként született McGovern több mint két évtizeden át képviselte Dél-Dakotát a szövetségi képviselőházban és a szenátusban.
.
A második világháborúban bombázópilótaként harcolt Európában. A dakotai metodista egyetemen szerezte meg az alapdiplomáját, és a chicagói Északnyugati Egyetemen doktorált történelemből és közigazgatástanból.
.
Fél évtizednyi oktatást követően először 1956-ban választották képviselővé. 1960-ban elbukott a szenátusi választáson, de kinevezték Kennedy Élelmiszert a békéért programjának vezetőjévé. Kétévi megszakítás után ismét a felsőház tagja lett, egészen 1972-ig, amikor elnyerte a Demokrata Párt elnökjelöltségét.
.
„Határozzuk el, hogy soha többé nem küldjük országunk drága ifjú véreit a halálba azért, hogy külföldön megpróbáljanak fenntartani egy korrupt katonai diktatúrát” – hangoztatta George McGovern.
.
A vietnami háború befejezését és az általános egészségügyi ellátás bevezetését ígérte, valamint hadat üzent a munkanélküliségnek és a nagyvállatok extraprofitjának. Kampánya azonban megbicsaklott, amikor kiderült, hogy alelnökjelöltje, Thomas Eagleton szenátor korábban elmeápolt volt. McGovern Kennedy sógorára, Sargent Shriverre cserélte le Eagletont, de megalázó vereséget szenvedett Nixontól.
.
1974-ben ismét beválasztották a szenátusba, de a liberális politikust az 1980-as évek „reagani forradalma” kisodorta az országos politika főáramából. 1984-ben ismét megpróbálkozott az elnökjelöltség megszerzésével, ám pártjának választása Walter Mondale-re esett.
.
McGovern ezután több neves egyetemen tanított, szaktanácsot adott, majd Clinton elnök kinevezte FAO-nagykövetnek és Elnöki Szabadságéremmel tűntette ki. A FAO az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete.
.
A 2008-as előválasztások idején a politikus Hillary Clintontól átállt Barack Obama oldalára, de 2009-ben már bírálta a kormányzat Afganisztán-politikáját.
.
George McGovern utolsó hónapjait egy halálos betegek számára fenntartott dél-dakotai ápolási központban töltötte. A család azt kérte, hogy a gyászolók virág helyett inkább a dél-dakotai éhezők megsegítésére küldjenek támogatást.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 2 szavazatból)
90 évesen elhunyt McGovern szenátor, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék: , ,

  • Hozzászólások(3)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

3 Reader’s Comments

  1. Nixon megúszhatta volna a Watergate botrányt, ha a “Dakota harcos” győz 72-ben. R.I.P. :(((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  2. Nyugodjék békében! A cikk alapján jó ember volt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

  3. Reméljük, hogy a néhai szenátor mai utódai, ma sem akarnak egy korrupt diktatúrát támogatni – például Magyarországon.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Elhunyt az égő szerzetes fotósa 2012. August 28. Tuesday | AN

Becsület Érdemérem Leslie H. Szabónak 2012. May 17. Thursday | AN

Közzétették Nixon szerelmes leveleit 2012. March 13. Tuesday | AN

Kiadják Nixon tanúvallomását 2011. November 10. Thursday | RR

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos