Ronai and Ronai
AMERIKAI

Zsidóigazolványt lobogtassanak a szülők? 2012. szeptember 10. hétfő 8:04 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(17)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Zsidóigazolványt lobogtassanak a szülők?
Berlin – Közösen tüntettek zsidók, muzulmánok és keresztények vasárnap Berlinben a fiúgyermekek vallási indíttatású körülmetélésének szabadságáért.
.
A német főváros egyik központi terén, a Bebelplatzon tartott demonstráció volt az első megmozdulás Németországban, amelyen a három vallás képviselői ebben az ügyben együtt léptek fel. A több száz tüntető a fiúgyermekek vallási indíttatású körülmetélését testi sértésnek minősítő júniusi bírósági döntés ellen, illetve a kölni tartományi bíróság ítélete nyomán elindult közéleti vitában megmutatkozó vallási türelmetlenség ellen tiltakozott.
.
Lala Süsskind, a berlini zsidó közösség korábbi vezetője beszédében hangsúlyozta: „elviselhetetlen, amikor (a körülmetéléssel kapcsolatban) hozzá nem értő és intoleráns emberek beszélnek, és szavaik széles körben megértésre találnak”. Hozzátette: a fiúgyermekek körülmetélése döntő jelentőségű a zsidó és a muzulmán önazonosság kialakulásában.
.
Ugyanezt emelte ki Kenan Kolat, a németországi muzulmán közösséget összefogó szervezet (TGD) vezetője, hozzátéve, hogy a beavatkozást kellő szakértelemmel és megfelelő higiéniai körülmények között hajtják végre. Leszögezte: Németországban „senki sem akadályozhatja meg”, hogy tovább ápolják az évezredes hagyományt.
.
A német kormány törvénnyel kívánja szabályozni a kérdést. „A kölni ítélet nyomán előállt bizonytalanságot a kabinet hamarosan megszünteti és jogbiztonságot teremt”, hangsúlyozta a napokban Sabine Leutheusser-Schnarrenberger igazságügyi miniszter. A törvény megalkotásáig tartó időszakra a tartományi rangú Berlin vezetése – a tartományok közül elsőként – átmeneti rendelkezést léptetett életbe. E szerint a szülőknek igazolni kell, hogy vallási okból kívánják elvégeztetni a beavatkozást a fiúgyermeken.
.
A vasárnapi tüntetésen elutasították a szabályozást, Wolfgang Thierse hívő katolikus szociáldemokrata politikus, a német törvényhozás alsóházának (Bundestag) volt elnöke például felvetette: vajon miért kellene az államnak foglalkozni azzal, hogy milyen szokások tartoznak a vallási közösségeket összefogó hagyományok körébe. Megjegyezte: „talán zsidóigazolványt kellene lobogtatni” a szülőknek, ha gondoskodni kívánnak gyermekük körülmetéléséről?
.
A kölni tartományi bíróság ítéletben arra hivatkozott, hogy az egyén önrendelkezési joga előbbre való a vallásszabadságnál és a szülői felügyeleti jogoknál. Az ítélet szerint a beavatkozás csecsemők esetében minősül testi sértésnek. Idősebb korban, az érintett hozzájárulásával szabadon lehet körülmetélést végezni.
.
A Bundestag a döntés nyomán júliusban nagy többséggel határozatot fogadott el arról, hogy meg kell teremteni a fiúgyermekek vallási indíttatású körülmetélésének jogi lehetőségét. A határozat szerint a fiúgyermekek vallási okokból végzett, „szakszerű és felesleges fájdalmat nem okozó” körülmetélésének „alapvetően engedélyezett” beavatkozásnak kell lennie. A Bundestag a határozatban felszólította a kormányt, hogy a jogbiztonság megteremtése érdekében őszig készítsen törvényjavaslatot.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 3.0/5 (6 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 8 szavazatból)
Zsidóigazolványt lobogtassanak a szülők?, 3.0 out of 5 based on 6 ratings

Címkék:,

  • Hozzászólások(17)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

17 Reader’s Comments

  1. Hm, fogós kérdés! Mert tulajdonképpen a kölni bíróságnak is igaza van a maga szempontjából: a kulturált világban a gyermekek terhére (nálunk a 12 éven aluli esetében) fokozott szigorúsággal büntetik az elkövetett testi sértést, különösen a “maradandó testi fogyatékosságot okozó”-t.
    És a vallásosaknak is igaza van, amikor ezt az évezredes tradíciót védik. Ráadásul egészségügyi okok is szólnak mellette – főleg sivatagi körülmények között. És nem véletlenül kell az első 8 napban elvégezni, e mellett is orvosi okok szólnak, később már sokkal nagyobb kockázattal járna.
    Viszont az örvendetes, hogy legalább vannak közöttük kapcsolatok, ha meg tudtak szervezni egy igazi “ökumenikus” tüntetést, egyszerre, egy időben, egy célért.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (16 szavazatból)
  2. Egyébként aki nem tudná: a vitatott esetben 4 éves gyereken végezték a műtétet, és kórházba kellett vinni, hogy elállítsák a végzést. Lehet, hogy egyszerű “műhiba” volt, és akként kellett volna elbírálni. Azaz a konkrét ügyre korlátozni az eljárást, és nem általános érvényű tiltást megfogalmazni. Talán azt kellene előírni, hogy a születést követő 8 napon túl szigorúan csak kórházban végezhető a műtét, az esetleges komplikációk kezelésére.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (14 szavazatból)
  3. A katolikusokkal való közösködés ilyenkor elfogadható és vállalható? Nem ,nem a tüntetés résztvevőinek szemszögéből, hanem a cikkíró szempontjából…?
    A témához pedig annyit, hogy minden ország tegyen a saját belátása és bölcsessége szerint. Csak azért mert (jelen esetben)zsidó(tehát vallási) problémáról van szó még nem kell ,hogy feltétlenül igazuk legyen. Az női körülmetélés elleni tüntetésről is ilyen lelkes egyetértő vehemenciával írnátok ha lenne?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (9 szavazatból)
  4. Marmegint Nemetorszagban……az,hogy egy muszlim ott el,meg hagyjan..
    de egy izraelita mit keres ott?Na ezt magyarazza el valaki ervekkel…..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -7 (13 szavazatból)
  5. Remélem a német állam ki fog állni az ateista-fasiszta próbálkozások ellen.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -6 (10 szavazatból)
  6. Nem az első 8 napban, hanem a nyolcadik napon.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  7. Én ateista vagyok. Ugyanakkor tiszteletben tartom mindenki hitét, legyen az akár istenhit, amíg nem zavar vele engem és másokat.
    A vallás a történelem homályába vesző öröksége az emberiségnek, megnyilvánulásait tiszetletben kell tartani.
    Mindemellett úgy vélem, hogy az egyházi szerveződés, a hirdetett dogmák, a vallások alaptételeit jelentő írások (Talmud, Biblia, Korán stb. – remélem jól írtam) általi előírásokat viszont folyamatosan igazítani kellene az aktuális helyzethez, ne lehessen azokat kőbe vésett dolognak tekinteni, mert állandó, sokszor véres konfliktusokat eredményeznek családi, rokoni, egyházi, nemzeti, országos és világszinten. Kell ez nekünk, nekik, megéri?
    A mohamedán nem ihat bort, nem ehet disznóhúst, kizárnak társsadalmi, faji, nemi alapon embereket, megszabják a napi rituálékat, gyilkosságokra buzdítanak, megaláznak, a zsidók körülmetélnek, és sorolhatnám még a véleményem szerint felesleges és sokszor embertelen, vagy buta, felesleges megszorításokat. A hit, a vallás szerintem nem igényelne az összetartozás bizonyítására, az érzés erősítésére és szinten tartására, a megnyilvánulás kényszerére ennyire szélsőséges elemeket – pont ez az erőlködés okozott a történelemben számos véres konfliktust és volt gátja a fejlődésnek.
    Én elítélem, és feleslegesnek tartom a körülmetélést gyerekkorban, akárcsak minden más gyermekkorban végzett teista törekvést. Megtanítanám, oktatnám, megismertetném mjindegyikkel az iskolában a kölyköket, megtanítanám a tiszteletet, elmondanám pro és kontra a tulajdonságaikat, bemutatnám a fanatizmus veszélyeit, de nem gyakoroltatnám gyermekekkel az egyházi, vallással kapcsolatos életet, megszorításokat. Majd felnőttkorban eldönti, lát-e benne értelmet, követendő példát. Persze tudom, ez nem fog menni, de úgy vélem, hogy felvilágosult, a tudományra és logikára épülő toleráns, békés, demokratikus, jól élő társadalmak csak így születhetnek és működhetnek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  8. Grezó:

    Amit itt vázolsz, az egy toleráns ateista állam. Kösz, nem kérek belőle.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -4 (8 szavazatból)
  9. “fringe”– mi van? már miért oly kérdőjeles, hogy németek között él (esetleg Németországban született, zsidó felmenőkkel rendelkező, zsidó identitású) zsidó? Kínában is megkérdőjelezed? vagy csak a ” minden német bűnös” elvet gondolod? és akkor a zsidó már ne éljen az őseit meggyalázók(!?) országában? félrevezeted magadat. aki zsidó, az ott zsidó ahol akar, ahol él. ráadásul, Németországban biztosítják, igen, biztosítják a teljes vallásszabadságot. garantálják törvényekkel és a törvények betartásával. ott nem kell reszketni egy öreg rabbinak este hazafelé. vagy más okból kérdezed?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (8 szavazatból)
  10. Kekec
    Maradando fogyatekossagot okozo testi sertes?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  11. 1. A kölni bíróság egy muzulmán kisfiú esete kapcsán hozott ítélete arról szól, hogy milyen beavatkozást végezhet el ill. nem végezhet el a sebész.
    Mivel egyetlen esetről volt szó, kifejezetten ürügynek tartom a muzulmán közösséggel szembeni fellépésre.
    Már csak azért is, mert a németországi zsidóság számára az esetnek kizárólag elvi jelentősége van,ugyanis megvannak a maguk moheljai, akik eddig is kórházon kívül végezéték a körülmetélési szertartást, illetve idősebb korban (betérés esetén) a saját kórházukban, mintegy 250 éve.
    2. A körülmetélés úgy a muzulmánoknál, mint a zsidóknál a vallási aktus része, amihez az államnak semmi köze. Zsidó újszülöttek esetében ez a 8. nap, muzulmánoknál 14 éves korig bezárólag.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (4 szavazatból)
  12. Bocsánat, hogy túltengek, de az jutott eszembe, hogy a a kölni bírót, felnőtt fejjel kellene a fitymájától megszabadítani – legalább megtudná, miről beszél.
    (Egyébként, mint egészségügyis, felelősséggel állítom, hogy semmiféle “maradandó károsodást” nem szenved sem a csecsemő, sem a felnőtt férfi, az viszont igaz, – mint minden műtéti beavatkozásra – hogy minél nagyobb az érintett felület, annál hosszabb a gyógyulási idő.)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (7 szavazatból)
  13. Eggyet kell értenem a német bírósággal. Nagy hiba a politikusoktól, hogy fejet hajtanak a vallási őrjöngések előtt. A következmények beláthatatlanok, elfogadhatóvá válnak olyan mélyen gusztustalan praktikák is, mint például a női nemi szervek csonkítása. Csak vallási köntöst kell adni a dolognak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (7 szavazatból)
  14. Bocsánat, hülyén fogalmaztam fentebb: természetesen a női körülmetélésÉRT folytatott tüntetésre gondoltam…vagy bármi hasonló totál extrém idiótaságra.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (6 szavazatból)
  15. Minden vallási indíttatású dolog őrületes baromság. Remélem egyszer majd teljesen megszabadul az emberiség ettől a pestistől.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  16. Pite!
    Mi van?
    Mi az ami nem ertheto Szamodra amit irtam. meg a sok minuszolonak..
    Velemeny es izles kulonboizoek.
    A cikk mar maga rossz szajizt huz maga utan ,berlin kozosen tuntettek zsidok…mar eleve egy rossz inditas.
    Ha szerinted oilyan jo a zsidoknak Nemetorszagban, ahogy te beallitod,akkor miert kell tuntetni????
    Akik elve maradtak a Shoa utan persze,hogy vissza mentek a szulofoldjukrre vagy kivandoroltak…egyiket sem lehet elitelni,de ez mar egy masik vita targya lehetne,ma amikor lehetoseged van arra,hogy ott eljel ahol akarsz mar tortenelmi okokbol sem valasztanam Nemetorszagot a lakosaival egyutt….
    Lehet Te elfelejtetted a TORTENELEM egyes szakaszait EN NEM….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  17. Arisztarkhosz,
    Hiú remény. Van, aki szerint az ember lényegéhez tartozik.
    Azt kellene inkább célul tűzni, hogy csak elfogadó vallások legyenek. Be kellene tiltani az olyan vallások TERJESZTÉSÉT, melyek megbélyegzik az őt el nem fogadókat, és térítenek. A három egyistenhit és sokféle felekezete, szektája alkotja ezt a hatalmas blokkot.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Testi sértés maradna, de nem lenne jogellenes 2012. szeptember 26. szerda | AN

„Valójában támadás indult a zsidósággal szemben” 2012. szeptember 6. csütörtök | AN

A Bundestag a körülmetélés mellett 2012. július 20. péntek | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos