Ronai and Ronai
AMERIKAI

Washington „mélyen csalódott” Budapest döntése miatt 2012. szeptember 7. péntek 10:05 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(26)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Washington „mélyen csalódott” Budapest döntése miatt
Washington/Bejrút/Budapest – Az Egyesült Államok elítél minden olyan lépést, amely szítja a feszültséget a kaukázusi térségben, ezért mélyen csalódott amiatt, hogy Magyarország átadta Ramil Safarovot Azerbajdzsánnak, jelentette ki csütörtöki sajtóértekezletén Patrick Ventrell, az amerikai külügyminisztérium helyettes szóvivője. Magyarország bejrúti nagykövetsége előtt is tüntettek csütörtökön a Libanonban élő örmények politikai pártjainak ifjú tagjai, hogy így fejezzék ki tiltakozásukat az örmény tiszttársának meggyilkolásáért életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Ramil Safarov kiadása és szabadlábra helyezése miatt.
.
„Elítélünk minden olyan lépést, amely szítja a regionális feszültségeket, ezért vagyunk olyan mélyen csalódottak Magyarország döntése miatt” – mondta a szóvivő. Ventrell kijelentette, hogy az Egyesült Államok továbbra is fenntartja kapcsolatait mind Örményországgal, mind Azerbajdzsánnal a konfliktus békés megoldása és a feszültség csökkentése érdekében.
.
Eközben Paul Krekorian, a Los Angeles-i városi tanács tagja levelet intézett Kálmán Lászlóhoz, Magyarország Los Angeles-i főkonzuljához. A szerdán elküldött üzenetben – az Asbarez helyi örmény hírportál szerint – Krekorian úgy fogalmazott, hogy „elképesztette” a magyar kormánynak a kiadatással kapcsolatos, „megmagyarázhatatlan” döntése.
.
Krekorian, aki az első örmény származású választott tisztségviselő Los Angelesben, arra szólította fel a magyar kormányt, hogy adjon teljes körű magyarázatot az ügyre.
.
Kálmán László elmondása szerint udvarias hangvételű levélben válaszolt Paul Krekoriannak. Ehhez csatolta a Miniszterelnöki Hivatal angol nyelvű közleményét, amely kifejti a hivatalos magyar álláspontot.
.
Csütörtök délután több örmény ifjúsági szervezésében mintegy 400 fős, két és fél órán át tartó tiltakozást tartottak a Los Angeles-i azeri és magyar főkonzulátus előtt. (A két misszió, több más külképviselettel együtt, ugyanabban a toronyépületben működik.) Kálmán László szerint a szervezetten, buszokkal és gépkocsikkal a helyszínre szállított tüntető között sok volt az iskoláskorú. A megmozdulás részvevői, akik mintegy fele-fele arányban tartottak fel Azerbajdzsánt, illetve Magyarországot elítélő transzparenseket, rendbontás nélkül és rendőri biztosítás mellett demonstráltak.
.
A tüntetést megelőzően a szervezők közleményt adtak ki, amelyben elítélték mind a magyar, mind az azeri kormány lépéseit, valamint sürgették, hogy Budapest vonja vissza a kiadatásról szóló döntését és kérjen bocsánatot érte. Bakutól a tiltakozók azt várják el, hogy vonja vissza a kegyelmet és börtönözze be Safarovot.
.
Kanadai örmény internetes források szerint péntek délután tiltakozó menet indul Ottawában, a tüntetők a magyar és az azeri nagykövetség között készülnek felvonulni.
.
A Daily Start című libanoni újság internetes oldalán közölt cikk szerint a három nagy helyi párt képviselői találkoztak a magyar nagykövettel, és a magyar kormány döntése ellen tiltakozó jegyzéket adtak át neki. „A brutális gyilkost nemzeti hősként kezelik azóta, hogy visszatért Azerbajdzsánba. Ez a nemzetközi igazságszolgáltatás és a jogállamiság durva megsértése egy nyilvánvaló gyilkossági ügyben”, mutattak rá a jegyzékben.
.
Magyarország bejrúti nagykövetsége előtt tüntető örmények transzparensein olyan elítélő feliratok voltak olvashatóak, amelyek szerint a kiadásról hozott magyar döntés sérti a nemzetközi jogot és az örmények gyűlöletére bátorítja az azerbajdzsániakat. Becslések szerint Libanon lakosságának 4 százaléka – mintegy 150 ezer ember – örmény származású.
.
Hasonló tiltakozó megmozdulásokat szerveztek csütörtökön Argentínában, Romániában, Görögországban és Cipruson is.
.
Élesen bírálta az Amnesty International (AI) az azerbajdzsáni vezetést azokért a döntésekért, amelyeket az örmény tiszttársának meggyilkolásáért életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Ramil Safarov átadását követően fogadott el. A nemzetközi emberjogi szervezet a honlapján csütörtökön nyilvánosságra hozott dokumentumban úgy fogalmazott, hogy ezek a döntések úgy értelmezhetőek, mint az etnikai indíttatású erőszak jóváhagyása. Az AI attól tart, hogy ezek a lépések tovább szítják a feszültséget az azerbajdzsániak és az örmények között, valamint újabb etnikai indíttatású erőszakra bátorítanak, ezért felszólította mindkét ország kormányát, hogy ítélje el nyilvánosan az etnikai alapú erőszakot.
.
Magyarország augusztus 31-én adta át Azerbajdzsánnak az alvó örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Ramil Sahib Safarov azeri katonatisztet, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek, őrnaggyá léptettek elő, az elmúlt nyolc évre visszamenőleg kifizették bérét és ingyen új lakást adtak neki.
.
Ilham Aliyev azeri elnök azzal, hogy kegyelemben részesítette és előléptette Safarovot, azt üzente honfitársainak, hogy az örmények elleni erőszak nemcsak elfogadható, hanem jutalmazandó – mutatott rá az Amnesty International.
.
A nemzetközi szervezet szerint az azeri kormánynak vissza kell vonnia Safarov minden privilégiumát, és nyilvánosan el kell ítélnie a nemzetiségi alapon elkövetett erőszakot. Ugyanakkor az örmény kormánynak is egyértelművé kell tennie, hogy elfogadhatatlan az azeriak elleni megtorlás.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.7/5 (14 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +7 ( 13 szavazatból)
Washington „mélyen csalódott” Budapest döntése miatt , 4.7 out of 5 based on 14 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(26)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

26 Reader’s Comments

  1. Washington „mélyen csalódott” -akkor mit szóljak én, akinek itt élnem-halnom kell?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +33 (43 szavazatból)
  2. A fidesz-azeri megbonthatatlan barátság jegyében ” az .e e m ú t t .
    n y ó c c é v r e . kifizették a bérét…”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (27 szavazatból)
  3. A mi pénzéhes kormányunk,akinek a kezéhez vér tapad,okozta most a nemzetközi botrányt,kiadta az azeri baltás gyilkost.Feleljen tetteiért,
    vállalja a felelöséget,ne a magyar népet sodorja veszélybe.Mi békében
    szeretnénk élni.Sajnos beteg,sürgössen kezeltesse magát.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +21 (27 szavazatból)
  4. Csalódott?
    Kit érdekel.
    Majd ha nem engedik be a magyar kormánypárti politikusokat az USA területére és egyéb NATO országba, akkor szembesülnek a bűnükkel.
    A gyilkos kiengedésével maguk is veszélyes terroristává váltak, főleg Orbán BALTAzár!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +20 (32 szavazatból)
  5. Örülnénk, ha végre az USA kedves nagykövet asszonya is megszólalna az általa amúgy nagyrabecsült Orbánnal szemben.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +26 (32 szavazatból)
  6. Mi még mélyebben csalódottak vagyunk, hogy egy paranoid pszichopata úgy meg tudta delejezni a magyarok 2/3-át (tudom, kevesebbet), hogy azóta is itt garázdálkodik, szívja a vérünket.
    Számoljunk le gyorsan ezzel a köztörvényes, gátlástalan bűnözővel, mielőtt végképp kiírjuk magunkat a civilizációból!
    Adjuk oda orbáncot Örményországnak, Margarjan családjának, ők helyére teszik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +23 (31 szavazatból)
  7. Tessenek mondani, ráérnek az Oszamát kinyíró kommandósok?
    Lenne munkájuk Budapesten is!
    A TEK által “őrzött” területeken.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (30 szavazatból)
  8. Milyen határtalan ez az unortodoxia.
    Már ez az üzlet sem sikerült.
    Mán megint ilyen csalódással bánccsák a nemzetet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (20 szavazatból)
  9. CSAK ennyit tudok hozzátenni a cikkhez.
    .
    A világ DEMOKRATIKUS BERENDEZKEDÉSŰ államainak és népeinek nevében: KÖSZÖNJÜK, TE MAGYARORSZÁG SZÉGYENE :-(((((( !!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (19 szavazatból)
  10. Azeri kezében véres lett egy balta
    Orbán seftelt vele, de nincs, aki bevallja…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (15 szavazatból)
  11. Nekem jobban jön ki a ritmus, ha a “de” nincs ott. Esetleg egy “s”:
    Orbán seftelt vele, S nincs, aki bevallja…
    .
    De tartalmát tekintve még jobb lenne így:
    Orbán seftelt vele, s nincs, aki bevaRRja…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (17 szavazatból)
  12. Azeri kezében véres lett egy balta,
    orbánc Alijevet sok pénzért kinyalta.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (13 szavazatból)
  13. Azt hiszem, ezentúl én is a becenevén szólítom innen.
    Vagyis ha Balta-zár beteg, egyrészt le kellene mondani a kormányzás felelősségteljes munkájáról. Másrészről felértékeli a környezetének a felelősségét, akik tudnak erről, mégsem állítják félre. Inkább beleheccelik ezekbe a döntésekbe, kihasználva betegsége gyengéit.

    Ha viszont mégsem beteg, totális felelősség terheli a történtekért. Akár büntetőjogi is, hiszen pont a magyar jog fogalmaz úgy, hogy a törvény nem ismerése nem mentesít. Így minden maszatolás hiába való. Ha már bukott, legyen annyira karakán, hogy vállalja érte a felelősséget.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (12 szavazatból)
  14. Washingtonban csak akkor háboroghatnának ha ugyan ilyen vehemenciával kiállnának a Temerini-fiuk ügyében vagy nyomást gyakoroltak volna a Malina Hedvig ügyben vagy ugye rajtunk kivül a kutyát sem érdekelte a tiszai ciánszennyezés még talán kárörvendően röhögtek is vagy követelnék Tóásó Előd ügyének tisztázását vagy mert már többektől megvonták Felvidéken az állampolgársági jogát mert felvette mellé a magyart is miközben ez a körülöttünk lévő országok már rég ezt csinálják de ugylátszik csak nekünk tils és még sorolhatnám.Persze mi magyarok vagyunk nekünk mindenki megszabhatja hogy mit csináljunk ha meg nemtetszésünket kinyilvánitjuk akkor soviniszták meg nacionalisták meg rasszisták vagyunk.Ezzel sem menteni sem védeni nem akarom a jelenlegi vezetést a baltás gyilkos kiadatásáért Azerbajdzsánnak de azért azt elvárhatjuk hogy a mérce egyenlő legyen.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -9 (19 szavazatból)
  15. KAKAS
    Nem értem az eszmefuttatásodat. Hogy lehet összehasonlítani egy előre kitervelt rasszista gyilkost börtönből a szabadságba kiadó cselekedetet, ami esetleg a két ország közötti háborúval végződhet és ki tudja még mivel?-az általad felsorolt dolgokkal?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (11 szavazatból)
  16. ten.Én ugy vélem ez nem szándékos kitervelt dolog volt hanem már “viktória” és hű szolgáinak az agya végstádiumban van a normális döntések területén.Az hogy megpróbálnak úgy tenni hogy ha mi sem történt volna az pont azt bizonyitja hogy erre ők sem számitottak.Ez olyan mint amikor kialakul Egy “csőlátás” és már maguk is elhiszik hogy jó amit tesznek és nem értik ha ez másoknak nem tetszik.Már várom mert “viktoria”mimikáján látszik hogy még vannak gyógyszerek melyek még elégséges normalitást biztositanak neki de lesz olyan amikor kap majd valamely tv médiától egy “erős kérdést”és hirtelen elkezd félre beszélni összefüggéstelenül.Na akkor könnyen meg lehet tőle szabadulni mindenféle különösebb erőlködés vagy nemzeti összefogás nélkül is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  17. Erről nekem csak ez a videó jut eszembe:
    http://www.emberijogok.org/what-are-human-rights/videos/right-to-public-assembly.html

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  18. Washington „mélyen csalódott” Budapest döntése miatt.

    Hat meg mi, de menyire!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  19. Szeptember 3-án irtam hogy a legközelebbi ehez hasonló bünöző vásárlás az orbánnal egy fényképen barátkozó magyar róbert ügyben lessz.Mai hír, a spanyolok kiadják magyarországnak magyar robertet.Vélemény:szabadon bocsájtásáról késöbb egyszemélyben,titokban döntenek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  20. Itt is lehet pár képet találni a világszerte megtartott tüntetésekről:

    http://granadinho1.nolblog.hu/archives/2012/09/06/Vilagszerte_tuntetesek_Safarov_magyar_kiadatasa_ellen_Kepgaleria/

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  21. Amit a magyar kormany tett az egy katasztrofalis tortenelmi ongol,nem tudom,valaha rendbe lehet hozni….
    A kaulazusi feszultseget azt a Szovjetunio osszeomlasa okozta,mert soha nem lehetett hallani a kaukazusi nepek osszeroffeneserol….hallottam azeri-ormeny hazassagrol,de gyulolkodni es egymasnak neki menni azt csak azota amiota kulon mentek 20 eve…az okosabbja belatta,hogy Oroszorszag nelkul nem lehet meglenni,mint Kazahsztan,Feheroroszorszag,vagy Abhazia es Del Oszetia ezek megtanultak a lecket…..de ez egy masik topik lenne….
    Vissza az ormenyekhez….erthetetlen,hogy miert maradnak meg mindig libanonban…..tudom annak idejen a torokok ellen menekultek oda es iranba..es sziriaba,meg azt csodalom,hogy eletben maradhattak a veres muszlim gyilkosok kozott….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  22. Nyugodjatok meg, Orbán Azerbajdzsánba akar(t) menekülni, de őt balta nélkül is kiadják majd. Sokkal több ember “köszönheti” neki a halálát, mint Safarovnak…..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  23. “„Elítélünk minden olyan lépést, amely szítja a regionális feszültségeket, ezért vagyunk olyan mélyen csalódottak Magyarország döntése miatt” – mondta a szóvivő. – Még jobban lesznek csalódottak 2014 áprilisa után, amikor a jobbik
    belekerül a kormányba és szálasi-vona lesz a miniszterelnök. Mert ez jön…..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  24. “Ezzel sem menteni sem védeni nem akarom a jelenlegi vezetést a baltás gyilkos kiadatásáért Azerbajdzsánnak ”
    Langyos :-(
    A többivel, részben egyetértek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  25. Én is csalódott vagyok!
    Mert még mindíg nem küldtek Budapestre egy jólkiképzett alakulatot, az Alak eliminálása céljából!
    Kedves örmény embertársaim!
    Budapest, Cinege utca!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  26. A miniszterelnöknek igen súlyos mentális problémái vannak, kizártnak tartom, hogy 2014-ig kit tudna tartani. Safarov kiadatása egyedül és kizárólag az ő ügye(még akkor is, ha sajnos ezt Németországban nem mindenki látja így), mindazonáltal a magyarork körében ennek persze következménye nem lesz, mint annyi másnak sem volt. Egy percig sem irigylek egyetlen állampolgár társamat sem, akik a közel jövőben külföldre mennek, mert bár mi árttatlanok vagyunk, ettől függetlenül az Orbán által előidézett szareső ránk is esik. Úgy vélekednek és sajnos igazságosan, hogy ezt az embert nem a Holdról lőtték ide nekünk, hanem a magyar nép egy bizonyos része ruházta fel ekkora hatalommal. Állítom meg sem fordul az emberek fejében, hogy ennek a következményeit, valamilyen formában örökre érezni fogjuk. Még unokáink korába is vissza fog köszönni, mert ez a cselekedet egy ország potenciális öngyilkossági kísérlete. Mára már mindenkinek tisztában kell lennie azzal, hogy ekkora hibát, vétséget egyetlen társadalom sem követhet el saját magával szemben.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Horthy csak október 15. után lett rossz 2012. október 21. vasárnap | AN

A baltás gyilkos – és ami az ügy mögött lehet 2012. szeptember 26. szerda | AN

Gulyásdiplomácia: Miért kellene Orbánnak lemondania? 2012. szeptember 20. csütörtök | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos