Ronai and Ronai
AMERIKAI

Csurka-dráma mindenáron 2012. szeptember 13. csütörtök 10:53 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(17)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Csurka-dráma mindenáron
Budapest – Bármelyik Csurka-drámát tűzik is az Újszínház műsorára, azt húzódarabnak tartja Dörner György igazgató, aki a teátrum szerdai évadindító sajtótájékoztatóján a műsor ismertetése mellett a színház új logóját és honlapját is bemutatta.
.
Dörner György igazgató hangsúlyozta: A hatodik koporsó helyére bármelyik Csurka-darabot teszik is, azt húzódarabnak, szavai szerint évad-meghatározó darabnak tartja.
.
Állítása szerint a Tarlós István főpolgármesterrel lezajlott beszélgetés után döntött úgy, hogy egy másik Csurka-darabot mutatnak be, ám még nem tudják, hogy melyiket, több lehetőség is felvetődött. Korábban arról volt szó, hogy a Megmaradni című művet tűzi műsorra a színház, most Dörner György úgy nyilatkozott, hogy a terv még változhat.
.
Mint fogalmazott: meggyőződése, hogy A hatodik koporsóból készült előadás több embert érdekelne, mint ahányat nem, vagy ahányan ellenzik a bemutatását. „Nem kihasználni egy ilyen lehetőséget üzleti ballépés” – jegyezte meg, hozzátéve: reméli, hogy egy hasonló Csurka-darab ugyanolyan vonzerőt jelent a közönségnek.
.
A sajtótájékoztatón bemutatták a színház új logóját és honlapját, amelyen a színház virtuálisan bejárható, az új társulat megismerhető. A társulati tagok nevét felsorolva a színházvezető megjegyezte, hogy mellettük másokat is foglalkoztatnak a teátrumban, hiszen két színház megszűnt az évad végén, ezért lehetőségeikhez mérten megpróbálnak segíteni a korábban ott dolgozó művészeknek.
.
Pozsgai Zsolt, az Újszínház művészeti vezetője filmje bemutatóján Rómában tartózkodik, ezért a sajtótájékoztatón telefonon vették fel vele a kapcsolatot. Mint elmondta, az előző félév viharai után öröm számukra, hogy a színház jelenleg igazi nagyüzemben dolgozik. A Derzsi Jánossal való verekedéses konfliktusáról szóló kérdésre úgy válaszolt, hogy az nem tartozik senki másra. „Ezzel a témával nem foglalkozom, egyrészt mert nem tartozik ide, másrészt pedig elmúlt, úgy gondolom” – fogalmazott.
.
Dörner György a nagyszínpad első premierjeként a nyáron már játszott, Mert a mamának így jó! című darabot említette. A nagyszínpadi bemutatók között szólt Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek, Nyírő József Jézusfaragó ember, Tamási Áron Ábel című művéről is, amely decemberi premierrel látható. A stúdiószínpadon most próbálják Csurka István Deficit című művét, műsoron tartják Kodolányi János Földindulás, Páskándi Géza Vendégség és Kocsis István Árva Bethlen Kata című művét, a tavaly már egy-két előadásban játszott Szűz és a szörny valódi bemutatóját pedig szeptember 21-én tartják.
.
A sajtótájékoztatón elhangzott: Pozsgai Zsolt Szeretlek, Faust! című darabját is műsorra tűzik a Mindszenty-év keretében. Terveznek továbbá gyerekelőadásokat Cipőfűző masniban címmel és sanzon-estet is láthat a közönség, a stúdiószínpadon hétfőnként zenés esteknek adnak helyet. A Thália Színházzal közös, Tizenegy perc című produkció továbbra is látható a Tháliában.
.
Dörner György beszámolt arról, hogy a színház látogatottsága a kinevezése óta eltelt időszakban mintegy 80 százalékos, a jegyek a most induló évadra jól fogynak.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 3.3/5 (7 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: -1 ( 7 szavazatból)
Csurka-dráma mindenáron, 3.3 out of 5 based on 7 ratings

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(17)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

17 Reader’s Comments

  1. Egyetlen egy Csurka műnek sem, és Dörnernek semmi keresnivalója a Nemzeti színházban!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (30 szavazatból)
  2. Csurka kiírta, kibeszélte magát a magyar irodalomból.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (19 szavazatból)
  3. *
    Csak aztán majd nehogy Shakespeare: Velencei kalmárját vegyék a műsorukra éveken át…
    *

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (11 szavazatból)
  4. Náci színházba nem teszem a lábam, csak ha lerombolható. :(((((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (21 szavazatból)
  5. http://www.noltv.hu/home/
    .
    Tényleg nem érti? Kár hogy nem maradt „magyar hang” abban legalább jó volt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (9 szavazatból)
  6. Döri fiatal színész korában egy jó fej, laza, szabályokat felrúgó, lázadó, talán jó értelemben semmit sem tisztelő ember volt, lerítt róla a szabadság vágya, az individuum mindenhatósága, a hatalmas önbizalom.Számomra döbbenetes, hogy mi lett ebből a kedves, hamiskás mosolyú, “jókat beszóló”, sármos paliból.
    Hogy vihette félre ennyire a környezete, hiszen a mostani énjének a tökéletes ellentéte volt. Persze Szamócáról is lehetne hasonlóan értekezni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (14 szavazatból)
  7. ” hiszen két színház megszűnt az évad végén, ezért lehetőségeikhez mérten megpróbálnak segíteni a korábban ott dolgozó művészeknek. ”

    Ez momentán Fideszül azt jelenti, hogy a kutya sem hajlandó már fellépni az Újszínházban? Emiatt kellett gyorsan állástalanná tenni két teljes társulatot?…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (11 szavazatból)
  8. Itt tartunk, a gyülekezetet naci színpada alakítottak!

    http://www.168ora.hu/itthon/csurka-istvan-hegedus-lorant-lelkesz-eloadas-magyar-garda-102188.html

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (8 szavazatból)
  9. Üzleti siker sose lesz egyetlen bemutatójuk sem. Politikai hovatartozás miatt nem járnak szinházba emberek. Tüntetni, demonstrálni sem lehet minden este. Jellemző a jobboldali kultúrharcra, hogy azt sem tudja, miként kell azt megvívni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (10 szavazatból)
  10. Moment!
    A válasz az első mondatod első felében [a vesszőig] rejlik. Szerintem egy felnőtt ember (pali) – mert főiskola után már mindenki felnőtt – aki semmit sem tisztel, az nem kedves, mégcsak nem is jópofa. Az előbb utóbb ide jut el… vagy anarchistává, vagy fasisztává válik. Ezek szerint, az individum mindenhatóságát nála minden esetben a saját egyéniségébe vetett kritikamentes önbizalom határozza meg, más individumok kárára. A “kedves és hamiskás mosoly”, álarca mögött bújhatott meg a valódi énje, amelyet nyilván senki előtt nem fedett fel egészen addig, amig annak mostanában végre el nem jött az ideje. Igaz, nehéz lehetett évtizedekig játszania a kedves csirkefogót, de hát ő mégiscsak a magát zseninek ismerő színész, akit a saját meggyőződése alkít és nem a környezete.
    A másik példád, Szamóca – azaz Eperjes – nem volt ilyen megjátszós pali, ő már nagyon korán kimutatta a foga fehérjét, aki viszont nem hamiskás mosollyal próbálta ellensúlyozni sötét nézeteit, hanem egy felvett, egzaltált modorosságot tettető, a bolondságig csapongó szélsőséggel.
    Szóval, az egyik rosszabb, mint a másik… Magukat fölmentendő, az ilyenek szeretik a művészetet szakmának titulálni, amely mindig egy adott rezsim “szakmai kiszolgálásában” testesül meg, más néven, ezt úgy hívjuk, hogy Mephisto szindróma.*
    .
    *Szabó István: Mephisto című Oscar-díjas filmje alapján.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  11. moment
    Így is fel lehet vetni a kérdést: Hogy lehet ekkora süllyedéssel, ilyen magasra emelkedni?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (3 szavazatból)
  12. Kormorán: tökéletesen nem értek veled egyet. Azt írtam, jó értelemben véve, vagyis nem nyalt, például nem gondolta, hogy minden öblögető, modoros név előtt hasra kell esnie. Én még nem láttam kezeit tördelő, remegő hangú fiatal színészt, sokkal inkább, olyat, aki nagyon is biztos magában. A kétségek, elbizonytalanodások később jönnek. Persze hitt magában, lázadó is volt ami fiatal színész esetében szerintem nélkülözhetetlen. De ki nem: Bubik, Mácsai, Felföldy,, vagy a régi nagyok szinte mindegyike. Szamóca is ilyen volt sokáig.
    Ha a tételed igaz lenne, mi lenne ma Cserhalmiból?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  13. Bocsánat:öblögető, modoros nagy név előtt…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  14. Csakén: haát, igen. ennyi nem volt ebben az emberben.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  15. Ez a mai Dörner-Tarlós páros egy vicc, a kultúrához semmi közük. Ebben az ügyben, hogy melyik Csurka darabot mutatja be a Dörner Színház, melyet hűbéresként kapott Tarlóstól a Kedves Vezető utasítására, annyit számít, mint a tavalyi naptáron a légypiszok.A lényegen nem változtat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  16. Lényeg: Csurka művét a Deák téri református templomban bemutatják.
    Azért érdekes egy anyagból van gyúrva a mai színésztársadalom….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  17. Sok mínuszt kaptam arra, hogy Csurka kiírta magát a magyar irodalomból.
    Na még egyszer:
    1. Izraelben nem lehet nyilvános Richard Wagner előadást tartani. Ez megértem, de én szívesen meghallgatok egy-két Wagner-művet, és ha Izraelbe látogatnék, ott is esetleg feltenném otthon a lemezt, vagy elindítanám a lejátszást. Wagner zseni volt, művei csodálatosak, élvezetesek.
    2. Wagnert hallgatok, Csurkát nem nézek, nem olvasok. Csurka legjobb esetben is “közepes tehetségű” író, műveiben nem képes felmutatni azt az emberi hatást, amitől a néző, olvasó maradandó élményben részesülne. Irodalomtörténetben megemlíthetik, de nála sokkal értékesebb írók, költők estek már ki a rostán csak azért, mert kortársaik felülmúlták őket. Ezeket a kiesőket is érdemes lenne olvasni, előadni, csak ritkán kerül rájuk a sor, pedig megérdemelnék. Csurka nem érdemli meg – sem emberi, sem művészi teljesítménye alapján. Csak a politika tartja műsoron.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

„Még nem döntöttem, folytatom-e” 2012. szeptember 25. kedd | AN

Hanti Vilmost megverték a nácik 2012. augusztus 30. csütörtök | AN

Tarlós másodszor nem figyelmezteti Dörnert 2012. február 28. kedd | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos