Ronai and Ronai
AMERIKAI

Soros ismét adakozik a demokratáknak 2012. September 24. Monday 0:13 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(4)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Soros ismét adakozik a demokratáknak
Washington – George Soros százezer dollárt adományozott a Barack Obama ügyét támogató, formailag független szervezetnek, írta pénteken a Wall Street Journal. Amerikai médiaforrások egybehangzó vasárnapi közlése szerint hat és fél héttel az amerikai elnökválasztás előtt úgy tűnik, hogy a hivatalban lévő elnök, Barack Obama előnyre tett szert kihívójával szemben a Fehér Házért folytatott küzdelem talán legfontosabb szempontjából, nevezetesen, hogy maga mellé állítsa az úgynevezett ingaállamokat.
.
A magyar származású, filantróp milliárdos az Obama-párti super PAC-nek (politikai szuper-akcióbizottságnak) felajánlott támogatásával újabb jelét adta annak, hogy végképp véget vetett a választási küzdelmektől való, önként vállalt, csaknem egy évtizede való távolmaradásának.
.
Soros a 2004-es választások idején a demokraták jelöltjeinek és ügyeinek legfontosabb támogatója volt akkor. Összesen 23,7 millió dollárt fordított rájuk, ami abban az időben rekordösszeg volt egyetlen támogató részéről. Az akkori demokrata elnökjelölt, John Kerry azonban alul maradt az elnökségét sikerrel megvédő George W. Bush-sal szemben.
.
Sorost a kampányadakozás terén csak az idén sikerült túlszárnyalnia a kaszinótulajdonos Sheldon Adelsonnak, aki a feleségével együtt összesen 36 millió dollárt áldozott a republikánus elnökjelöltekre és az őket támogató super PAC-ekre.
.
Kerry kudarca után Soros ismét inkább a progresszív kezdeményezések támogatására összpontosított. A befektető az amerikai politikához való visszatérésének első jelét akkor adta, amikor az idén 175 ezer dollárt adományozott két demokrata super PAC-nek, amelyek a szenátusi demokrata többség megőrzése, illetve a képviselőházi többség megszerzése mellett korteskednek. Júliusban újabb egymillió dollárt juttatott egy olyan super PAC-nek, amely országos szinten támogatja a demokrata jelölteket.
.
George Soros az adományaival idén ismét bekerült a Demokrata Párt top 20 donora közé. Az amerikai választási bizottság adatai szerint egyébként Barack Obama kampánystábjának és az elnök újraválasztását támogató super PAC-nek augusztusban több adományt sikerült összegyűjtenie, mint a hivatalos Romney-csapatnak és az elnökjelöltnek a Fehér Ház felé vezető útját egyengető, független akciócsoportnak.
.
Ezzel az elnöki kampánycsapatnak egy három hónapig tartó negatív trendet sikerült megfordítania, a “super PAC” pedig egyedülálló bravúrt hajtott végre. Elemzők szerint nem kizárt, hogy a fordulat Romney-tábor kezdődő csüggedésének jele.
.
A super PAC-ek olyan, a papírforma szerint független szervezetek, amelyek nem konkrét személyeket, hanem ügyeket támogatnak. Az amerikai legfelsőbb bíróság egy 2010-es határozata alapján a szponzorok korlátozások nélkül és akár névtelenül támogathatják ezeket a politikai szuper-akcióbizottságokat. Ezzel szemben a hivatalos választási kampány finanszírozását a szigorú kötöttség és nyilvánosság jellemzi.
.
A super PAC-ek bírálói szerint ezek a dollármilliókkal dobálózó harmadik csoportok aláaknázzák az amerikai demokráciát, ezért olyan alkotmánymódosítást sürgetnek, amellyel betiltanák működésüket, a legfelsőbb bíróság ítéletét ugyanis csak így lehetne felülírni.
.
Csakúgy, mint a 2010-es félidős választások, az idei választási folyamat is arról tanúskodik, hogy a super PAC-ek fegyverével eddig a republikánusok tudtak élni.
.
Mivel a keleti és a nyugati partvidék liberális államai rendre a demokratákra szavaznak, az amerikai Középnyugat és Dél viszont stabilan a republikánusokat támogatja, az elnökválasztási küzdelem rendszerint abban a 8-12 „csatatér”-, „inga”-, vagy „hintaállamban” dől el, amelyben a többség a kampány eredményeképpen éppen másképp is szavazhat, mint az előző választáson.
.
Jim Messina, Obama kampánymenedzsere vasárnap újságíróknak kijelentette, hogy noha az országos adatok szerint ismét szorossá vált a küzdelem a két elnökjelölt között, az ingaállamokban mért eredmények szerint a Fehér Ház jelenlegi lakója nyerésre áll.
.
„Minden ingaállamban továbbra is úgy látjuk, hogy efelé haladunk. Minden csatatérállamban vagy vezetünk vagy döntetlenre állunk most, amikor 45 nap van hátra” – jelentette ki Messina. „Úgy gondolom, hogy az országos eredmények a továbbiakban még szorosabbakká válnak. Ami számomra fontosabb, hogy mi történik Ohióban, Coloradóban, Virginiában, Wisconsinban és több más államban. Úgy érzem, hogy ezekben az államokban megvan az esélyünk a győzelemre. Két különböző kampány folyik, egy az ingaállamokban, egy pedig mindenütt máshol. Az országos szintű közvélemény-kutatási adatok ezért nem mérvadóak most”.
.
Ahhoz, hogy nyerjen, Mitt Romney republikánus elnökjelöltnek győznie kell minden olyan államban, amelyben John McCain is diadalmaskodott a 2008-as elnökválasztáson, plusz vissza kellene hódítania azt a féltucatnyi államot, amelyet Obama elvett a republikánusoktól. Ha Romney nem nyer egyszerre a két legfontosabb ingaállamban, Ohióban és Floridában, akkor összesítve veszít.
.
Floridában, a legfontosabb ingaállamban – amely 29 tagot delegál majd az elnökség sorsát eldöntő elektori testületbe – Obama az NBC News, a The Wall Street Journal (WSJ) és a Marist közvélemény-kutató intézet közös, valamint a Fox News önálló felmérése szerint egyaránt 49:45 arányban vezet. Ohióban mindkét kutatás 7 százalékpontos Obama-fölényt mutatott ki, igaz, az American Research Group csak kétpontos előnyt, ami belül van a statisztikai hibahatáron.
.
A Washington Post úgy tudja, hogy Virginiában Obama 8, a Fox News pedig úgy, hogy 7 százalékponttal vezet. A Quinnipiac Egyetem, a CBS News és a The New York Times (NYT) közös felmérése szerint az előny csak négypontos, ami szintén belül van a hibahatáron.
.
Wisconsinban, Romney alelnökjelöltjének, Paul Ryannak a hátországában a Marquette Jogi Egyetem szerint a Barack Obama-Joe Biden páros 14 százalékponttal vezet. A Quinnipiac-CBS-NYT szerint viszont ez a fölény csak 6, az NBC/WSJ/Marist szerint pedig csak 5 százalékpontos.
.
Michiganben, Romney szülőföldjén, ahol a republikánus elnökjelölt apja a hatvanas években két ciklus erejéig az állam népszerű kormányzója volt, a CNN és az ORC International szerdán nyilvánosságra hozott közös felmérése szerint a hivatalban lévő elnök előnye 8 százalékpont. Az EPIC és az MRA a múlt héten még 10 pontos különbségről számolt be.
.
Coloradóban és Nevadában sokkal szorosabbak az eredmények.
.
Rich Beeson, a Romney-kampány politikai igazgatója Messina nyilatkozatára válaszul vasárnap kiadott egy közleményt, és ebben leszögezte, hogy a republikánus elnökjelölt támogatottsága erős az ingaállamokban, és ezekben az ellenzéki párt erőteljes kampányt folytat. A pártnak szerinte most Wisconsinban is van esélye, holott ebben az államban a republikánusok 1984 óta nem győztek.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.2/5 (6 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +5 ( 7 szavazatból)
Soros ismét adakozik a demokratáknak, 4.2 out of 5 based on 6 ratings

Címkék: ,

  • Hozzászólások(4)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

4 Reader’s Comments

  1. Eleg rossz lora tesz Gyuri bacsi.En elhiszem,hpgy valaki gazdag es joszivu,de nezzuk meg hova tesszuk a penzt!
    Gyuri bacsi helyeben,az IDF-nek ajandekoznek,es nem tamogatnek egy antiszemita muszlim elnokot.
    Azt gondolta Soros Ur ha penzeli Obamat akkor jobb lesz?
    Nem tanult a tortenelembol?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -4 (8 szavazatból)
  2. Az azert kerdeses, hogy az mitol antiszemita aki a kulugyi programjainak a felet, 2,8 milliard dollart ad evente Izraelnek, raadasul egy valsag kellos kozepen amikor otthon ennek a penznek helye lenne.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  3. Csípem a Sorost! Szuperjó fel. Nekem nagy jótevőm, (széppénzt hozott nekem, mikor az OTP-vel shortolt) de azt nem tudom elfelejteni hogy a fideSSes demokrata ifjak tanulását ő pénzelte a rendszerváltás előtt. Ha tudta volna mi lesz belőlük, biztosan nem tette volna. Úgy gondolom avval nekünk is jót tesz,hogy Obamát támogatja. Romney könnyen a csuti pártjára állhat. Akkor pedig nekünk jaj.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (6 szavazatból)
  4. Izraelen kivul mas is boven kap segelyt,es azok az orszagok szepen ki is fizetik Obamat mint peldaul a benghazi “babazsur “igaz?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

A második csörte már Obamáé volt 2012. October 17. Wednesday

Portman: Romney Ohio nélkül is nyerhet 2012. October 15. Monday | AN

CNN: Romney nyerte az első vitát 2012. October 4. Thursday | AN

Romney: Amerika újabb konfliktusba keveredhet 2012. October 3. Wednesday | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos