Ronai and Ronai
AMERIKAI

Kanada huszadikáig kitoloncolja a katonaszökevényt 2012. szeptember 1. szombat 20:34 | AN Forrás: Reuters

  • Hozzászólások(12)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kanada huszadikáig kitoloncolja a katonaszökevényt
Toronto – Elrendelték annak az amerikai katonanőnek a kitoloncolását Kanadából, aki az iraki háború elől szökött meg. Kimberly Riverának szeptember huszadikáig kell elhagynia az országot.
.
A Háborút Ellenzők Kampánya szervezet szóvivője, Michelle Robidoux számolt be az ügy legújabb fejleményeiről; maga a dezertőr csak a napokban beszéli meg ügyvédeivel, mi legyen a következő lépés, és nem volt hajlandó kommentálni a döntést.
.
Robidoux azt nyilatkozta, szervezetét rendkívüli módon „felizgatta” a döntés, mert szerinte a háborút ellenzők ügyét nem kezelik megfelelően. Jason Kennedy kanadai bevándorlási miniszter Robidoux szerint személyesen jár közben azért, hogy az amerikai katonaszökevényeket közönséges bűnözőknek minősítsék. Kennedy szóvivője, Alexis Pavlich útján azt válaszolta a vádra, hogy Kanada bevándorlási rendszere a világon a legtisztességesebb és a legnagylelkűbb, Riverának pedig számos jogi lehetősége volt arra, hogy megalapozza kanadai ott-tartózkodását.
.
A most harminc éves Rivera rang nélküli katonaként szolgált Irakban 2006-ban, s azt állítja, kiábrándult a háborúból. Szabadsága alatt, 2007 februárjában távozott Kanadába, amikor megtudta, hogy újból Irakba vezénylik. Megérkezése után menekültsátuszért folyamodott. Jelenleg Torontóban él férjével és négy gyermekével, akik közül a két kisebb már Kanadában született.
.
A kanadai Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal 2009 januárjában minősítette alaptalannak a zsoldoskatona állítását, miszerint ő üldözött lenne és elrendelte kitoloncolását, mégpedig családostul. Rivera ezt a határozatot megfellebbezte. Védője, Alyssa Manning azzal érvelt, hogy ügyfelét hadbíróság és öt évig terjedhető börtönbüntetés fenyegeti, ami igaz is.
.
A Háborút Ellenzők Kampánya szerint megközelítőleg kétszáz olyan amerikai katonaszökevény lehet Kanadában, aki az iraki háború elől lépett le. A kanadai parlament alsóháza 2009-ben kezdeményezte ugyan, hogy engedélyezzék a dezertőrök számára a kanadai tartózkodást, a konzervatív kormány azonban ezt a törekvést meghiúsította.
.
A vietnami háború alatt közel százezer amerikai fiatal szökött a szolgálat elől Kanadába, akik legtöbbje állandó lakos státuszt, később állampolgárságot kapott. Az ő helyzetük azonban alapvetően különbözött, hiszen kényszersorozottak voltak, akiket akaratuk ellenére küldtek volna a tengerentúlra. Sorsuk később rendeződött, amikor Jimmy Carter elnöksége idején amnesztiában részesültek. Amerikában azonban régen megszűnt a kényszersorozás, már az első Öböl-háborúban is kizárólag szerződéses katonák harcoltak.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(12)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

12 Reader’s Comments

  1. A rohatt @icsának teccett hogy ” katonanő ” válhatott belőle.
    Jó fizetés , meghogy kiélhette undorító amazoni hajlamait.
    A megdögléshez viszont már nem fűlt a foga ö kiskegyedségének !
    Arra ott vannak a férfiak ugyebár.
    Csak tudnám miért lazítják fel a harcoló alakulatokat ezekkel a gulyászsaftot fingó álkatonai képződményekkel ?
    -
    A katona-hölgyeknek ÓRIÁSI szerepe van a modern hadviselésben .Nélkülük elképzelhetetlen a hihetetlenül bonyolult működésű katonai ellátó-rendszer fennmaradása. Valamint orvosok , ápolónők nélkül is leáll gyorsan egy hadsereg.
    Nade miabánatnak akarnak ezek az önmagukból kifordult izék kommandósok lenni ?
    Mert látták a tévében és meg kell mutatniuk hogy ez smafu ?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (8 szavazatból)
  2. Az Amerikai Népszava facebook-oldalán a cikk ismertetőjénél valamilyen okból az első hozzászólás első sora jelent meg. Ez most nem néz ki jól…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  3. WTF? Egy katona SOHA nem kérdőjelezi meg a parancsot! Felemelheti a szavát, ha helyileg közízlést sértő dolgot vagy akár háborús bűnt követnek el (ez emberileg amúgy is kötelessége), de ahhoz semmi köze sincs, hogy az állam miért akar háborúzni. Ezt a hülye pénzéhes némbert csak saját maga érdekli, tipikusan olyan nő, akinek eleve semmi keresnivalója se lett volna a fronton, és most a háborúba belerokkantak, és elhunytak hátramaradt családtagjait, rokonait alázza meg ezzel a lépéssel. Ezek az emberek nem bujdostak el a szerződésbe foglaltak elől, tudták, hogy nem világmegmentő szupercsapat tagjai, akik csak a jó ügyért fognak ártatlanokat megmenteni zsarnokok és terroristák uralma alól, mégse sírt a szájuk, és vállalták a kockázatokat, míg ez, ez elfutott, mint egy patkány. Hozzá képest még a rosszul felszerelt, motiválatlan magyar “zsoldosban” is több a tartás, főleg ha férfi.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  4. Geyza, Animebj!
    Sok mindenben igazatok van, de a nagy fizetéssel kapcsolatosan erősen tévedtek! A szerződéses katonák a legalacsonyabb társadalmi státuszban levő rétegekből kerülnek ki, és egyáltalán nem keresnek jól. Más megélhetési forma híján, pusztán a megélhetés okozta kényszer miatt írnak alá a sereghez.
    Az USA-ban középiskolai végzettséggel és 1-2 év tapasztalattal bruttó 36 ezer dollárt (8 millió forint) keresnek a szerződéses katonák évente. Legalább főiskolai végzettséggel és húszéves tapasztalattal már évi bruttó 112 ezer dollárról (25 millió forint) beszélhetünk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  5. A nonek semmi oka nem volt Canadaba szokni, senki nem uldozte. Szepen haza kellett volna kerezkedni, ha elege volt a katonaskodasbol.
    Persze, a canadai menekult statusz igen csabito elonyokkel jar…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  6. Commandante, igazad van, a fegyveres erok nem fizetnek bokezuen, es szerzodni csak azoknak kifizetodo, akik azt valoban hivatasnak, eletre szolo kuldetesnek tekintik. Husz ev szolgalat utan teljes fizetessel mehetnek nyugdijba, negyven-negyvenot evesen, es a Veteran Administration ingyen gondoskodik az egeszsegugyi ellatasukrol eletuk vegeig. Ha fiatal volnek, egy percig sem tetovaznek…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  7. Az iraki háború idején egy anyahajóról készült dokufilben egy amerikai pilótanő nyilatkozott, hogy ő nagyon élvezi a munkáját, a bombázást stb. bár igazat szólva fogalma nincs a terroristákról, hogy kik is azok és mit is vétkeztek Amerika ellen…
    Ez egyrészt az ő szellemi képessége, másrészt a a pusztán “szakmai” kiképzés következménye. – Ez egy kicsikét olyan, mint a “független” műszaki humán műveltsége, aki csak és csakis a realitásban képes tájékozódni. -
    A pilóta mentségére szolgáljon, hogy ő a bevetéseknél közvetlenül nem éli meg a halál borzalmát… este visszatér bázisára – esetleg egyenesen haza a családjához – és megvacsorázik…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  8. commandante
    2012. szeptember 2. vasárnap
    07:38
    (Szerkeszt)

    Az USA-ban középiskolai végzettséggel és 1-2 év tapasztalattal bruttó 36 ezer dollárt (8 millió forint) keresnek a szerződéses katonák évente.
    .
    Azt is számítsd hozzá, hogy lakás, kaja, ruha, közlekedés, biztosítás ingyen van, és ha leszerel, az egyetem is. Csak rajta múlik, hogy mennyit tesz félre a szolgálat alatt a 36 ezerből. Szerintem húszezer reális. Öt év szolgálat alatt simán össze lehet gyűjteni 100 ezer dollárt, az már azért tőke, plusz ingyenes felsőoktatás, és úgy már nem rossz bolt.

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  9. ricsi
    Amit írsz az biztosan igaz, de csak egy szűk kisebbség számára! És ez a kisebbség is csak abban az esetben élhet a lehetőséggel, ha a céltudatos katona túléli a szolgálati idejét. Mint tudjuk, manapság erre még/már az USA-ban sincs garancia. A hadseregben szolgáló szerződésesek nagyobbik része azonban nem ilyen. A sereg általános etnikai összetétele azt sugallja, hogy a szerződéses katonák legnagyobb része családfenntartó, tehát nem csak a feleségét, gyermekeit, de sok esetben a szüleit, és a testvéreit is a család egyetlen jövedelemforrásából, a zsoldból tartja el. Ezért jelent sok katonacsalád számára különösen nagy tragédiát egy haláleset. Jó boltnak egyébként sem nevezném a szolgálatot, különösképpen nem akkor, ha tudjuk, hogy Afganisztánban egyáltalán nem babra megy a játék!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  10. commandante:

    Lehet, hogy nem biztos megélhetés, de nem ezért háborodtam fel, hanem azon, hogy szimplán lelépett. Senki se kényszerítette rá, hogy legyen katona, akkor miért menekült el a szolgálatból, most meg miért jár a szája, hogy ezért megbüntetik?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  11. Animebj
    Tudom, és értelek is…
    Maga is így gondolom.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  12. Nem egészen értek veletek egyet, de azért mert én csak kis buta gonoszka vagyok.
    Jú, de bátor katonák vagytok! Ott! Voltatok már a mozin kívül fronton?A papának nem volt kotona. Kár. :))

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Papp Lajos megsértődött Kanadára 2014. február 20. csütörtök

Szegedi Csanádot kitoloncolták Kanadából 2013. december 10. kedd | Christopher Adam/Kanadai Magyar Hírlap-Amerikai Népszava

Kertész Ákost befogadta Kanada 2013. november 14. csütörtök | AN

Ki fizeti Áder amerikai útját? 2013. október 28. hétfő

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos