Ronai and Ronai
AMERIKAI

Kertész Ákost befogadta Kanada 2013. november 14. csütörtök 22:14 | AN

  • Hozzászólások(56)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kertész Ákost befogadta Kanada

Montreal – Az 1951-es genfi konvenció értelmében Kanada elfogadta Kertész Ákos menekültkérelmét, védelmébe vette a Magyarországról menekülő írót, és feleségével együtt befogadta az országba. A döntés azt jelenti, hogy a szabad, demokratikus és független Kanada úgy ítélte meg, hogy Kertész Ákos valóban nincs biztonságban a hazájában, és egy idegen ország védelmére szorul. A döntés egyértelmű minősítése a mai Magyarországnak is. Kertész Ákos az Orbán-rendszer első politikai menekültje, akit nyugati ország befogadott.

Kertész Ákos az Amerikai Népszavában megjelent cikke után lett üldözött Magyarországon. A szélsőjobboldal és az Orbán-kormány a kezükben levő sajtó segítségével hazug kampányt indított Kertész Ákos ellen a lapunkban megjelent véleménye miatt. A harmincas évek Németországát és Joseph Goebbels propagandáját idéző stílusban uszították ellene a szélsőjobboldalt. Író véleménye miatt demokratikus országban még nem hangzottak el a fajvédelem kategóriáját súroló olyan parlamenti hozzászólások, mint Budapesten. Kertész Ákos a megtámadott írásában “genetikusan alattvalónak” nevezte a magyarokat. Az írása óta eltelt idő csak igazolta ezt az állítást.

Kertész Ákos ügyében maga a miniszterelnök is megszólalt, miközben nagy hallgatásai ismertek egyebek mellett a zsidókat haláltáborokba küldő Horthy Miklós szobrának avatása kapcsán. A Fidesz kezében levő főváros megvonta Kertész Ákos díszpolgári címét, a kizárólagos hatalmat gyakorló Orbán-kormány olyan törvény elfogadására készült, amely lehetővé tette volna Kertész Ákos Kossuth-díjának visszavonását. A hivatalos nyilatkozatok azt a hatást keltették, hogy Kertész Ákost nem illeti meg az állampolgároknak kijáró védelem, vele szemben bármilyen fellépés indokolt lehet.

A hivatalos propaganda olyan szélsőséges indulatokat és antiszemita érzelmeket korbácsolt fel, hogy Kertész Ákost egyre több fizikai atrocitás érte Budapesten. Az idős író egyre kevésbé érezte biztonságban magát, és az életét féltette, amely egyre inkább veszélybe került. A hivatalos Magyarország védelmére és józan kiállására, az indulatok csillapítására nem számíthatott. Ellenkezőleg: láthatóan a kormányzópártok burkolt antiszemita uszításra használták fel az esetet, és politikai célokból a szélsőjobboldal karmai közé dobták a Kossuth-díjas írót. A történtek megszólalásig Fábry Zoltán fasizmusról szóló klasszikusát, a Hannibál tanár úr című filmet idézték.

Kertész Ákos az életét mentve  2012. február 29-én menekült el Magyarországról, és Kanadában politikai menekültstátuszt kért. Kanadában éppen ekkor szigorították a menekültügyi törvényt, Magyarország diplomáciai lépéseket tett, hogy Kanada a menekültstátuszt tagadja meg. Ezért kétséges volt, hogy az Európai Unió tagországából menekülő író megkaphatja-e a politikai menekültstátuszt. Kanada bírósága körültekintő vizsgálatot folytatott az ügyben. Ezt követően megállapította, hogy Kertész Ákos politikai menekültkérelme jogos, esete az 1951-es genfi konvenció hatálya alá tartozik, és Kanada Kertész Ákost védelmébe vette Magyarországgal szemben.

A döntésnek Kertész Ákos személyi biztonságát meghaladóan messzemenő üzenete van. Magyarország ma életveszélyes hely egy író számára, ha a nacionalistáknak nem tetsző véleményt fogalmaz meg. Zsidó író nem bírálhatja magyar honfitársait. Magyarország nem szabad és nem demokratikus ország, amely megvédi a polgárait. Az antiszemita uszításnak a hatalom nem akar és nem képes gátat szabni. A magyar állam különbséget tesz polgárai között. A magyar miniszterelnök – aki demokráciáktól szokatlan módon személyesen vállalt erre kezességet – nem védi meg “zsidó honfitársait”.

Az Amerikai Népszava az első perctől kezdve mindvégig kiállt Kertész Ákos mellett. Az ellene indított támadásokat a sajtószabadság, a véleményszabadság, az emberi jogok  sérelmének tartotta, a kormányzat és a kormánypárti sajtó uszítását antiszemita propagandának nevezte. Miután az Orbán-kormány magatartása semmiben nem különbözött a legszélsőségesebb pártok és szervezetek megnyilvánulásaitól, Kertész Ákos ügye mutatott rá először az Orbán-kormány tatrtalmában fajvédő, antiszemita jellegére.

Kertész Ákos mellett a liberális és baloldali sajtó és értelmiség egy része sem állt ki. Helytelenítette, hogy félremagyarázott szavaival alkalmat adott a szélsőjobboldal számára az antiszemita propagandára. Ezzel szemben Kanada úgy ítélte meg, hogy egy írót semmilyen véleménye esetén nem érhetnek támadások, és az élete nem kerülhet veszélybe. A fasizálódó Magyarországon ezt a gondolkodást ma már a magát demokratikusnak nevező értelmiség sem érti meg. A gyávaság felülírja az emberi jogok iránti elkötelezettséget és a tisztességet.

A probléma gyökere az, hogy genetikusan alattvalók.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.3/5 (84 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +83 ( 133 szavazatból)
Kertész Ákost befogadta Kanada, 4.3 out of 5 based on 84 ratings

Címkék:, , , , ,

  • Hozzászólások(56)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

56 Reader’s Comments

  1. Observer:
    .
    - Többnyire egyetértésben vagyunk, de ebben most alighanem tévedsz. Nézd csak:
    .
    Ez a “Kossuth köztörvényes volt” dolog már feljött egyszer korábban is, de erről én semmiféle hiteles forrást nem ismerek, pedig az eygetemen korábban betéve kellett tudnunk Kossuth életét.
    Ha olyan forrás, ami téged igazol, és szó szerint így igazol téged, ahogy ezt itt előadtad, oszd meg velem. De csakis hiteles forrás jöhet szóba, pl. történelmi szakirodalom vagy folyóirat, doktori dolgozat, ilyesmi. Ez ugyanis egy rendkívüli állítás, ami éppen ezért rendkívül pontos és szakszerű alátámasztást igényel – főleg, hogy ez, vagy ennek az ellenkezője igazolható is a rengeteg szakirodalomból, levéltári anyagokból, stb.
    .
    Ami pedig a szabadságharcot illeti, az egyáltalán nem volt felelőtlenség, mert ha a muszkák nem avatkoznak be, azt Magyarország megnyeri. Dehogy volt az bukásra ítélve. Nézd meg a szakirodalmakat, mikor és hogyan fordult meg a háború menete.
    .
    Az országból pedig azért menekült, mert az osztrák felkötötte volna, nem pedig, mert gyáva volt, és nem vállalt felelősséget.
    .
    Üdv,
    .
    E.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -3 (7 szavazatból)
  2. Már nem nagyon hallgatok zenét, úgyhogy ez nekem új volt. Egy ismerősöm tette ki az üzenőfalamra:
    Kozmosz: Az Okosak Földje
    http://www.youtube.com/watch?v=H72yZgrWbxU
    A leírásnál ott van a szövege is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  3. Eldrad:

    Kivételek persze vannak, de sajnos a kivételek erősitik a szabályt.

    Egyébként csak a legmélységesebb gyanakvással lehet tekinteni a magyar nacionalizmus és fasizmus 19-20. századi mitoszaira és propagandájára, beleértve az úgynevezett “nagy magyarok” szerepét, meg a nylvújitásból származó erőszakosságokat a nemzetiségekkel szemben.
    Közben a magyarok előszeretettel minimalizálják vagy teljesen eltekintenek a hatalmas és elévülhetetlen zsidó érdemektől Magyarország modernizálásában (már amennyire a magyarok hagyták magukat modernizálni) és Magyarország jóhirének öregbitésében a civilizált világban.

    Amúgy Bibó István az egyetlen magyar gondolkodó, akinek munkássága iránt a legmélyebb tisztelettel adózok. Szegény Bibó azonban mára már biztos forog a sirjában, hogy a róla elnevezett szakkollégium egy olyan Horthysta, kvázi-fasiszta antidemokratikus és antiliberális politikai entitás bölcsőjének bizonyult, mint a Fidesz. Amely pont az ellenkezőjét képviseli mindannak, amikért Bibó még élete sorozatos kockáztatásával is el volt kötelezve. Hát igen, ha Magyarországon a bibói szellem regnálna, akkor minden bizonnyal az én hozzáállásom is más lenne a magyarokhoz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  4. Szerintem, ha Bibó István még élne, nyilván szót emelne mindez ellen. Megnézhetné magát; ugyanaz történne vele, mint Kertész Ákossal.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  5. Más is forog a sírjában:
    Plagipált kitüntették, másutt eltüntetnék a színről, hiszen lopta a dr-jét, nálunk pedig kitüntetik, ezáltal lejáratnak egy kitüntetést, a
    Hágelmayer-díj-ról van szó!
    -
    http://nol.hu/velemeny/lengyel_laszlo__ahol_gyalazat_van__ott_gyalazat_van

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  6. Kertész Ákos nézetem szerint ez egyszer tévedett.Úgy kellett volna fogalmaznia a “genetikusan alattvalók”helyett,hogy a magyarok egy túl nagy része “ALÁVALÓ”. Ezt azonban észre vehette volna néhány évtizeddel előbb is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

A DK nem bojkottálja a Fideszt 2014. április 29. kedd | AN

Papp Lajos megsértődött Kanadára 2014. február 20. csütörtök

Heisler hazudik a közgyűlés tagjainak 2014. február 12. szerda | Bartus László

A Mazsihisz bojkottja nem zsidó ügy 2014. február 9. vasárnap | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos