Ronai and Ronai
AMERIKAI

Chávez helyébe senki nem léphet 2012. szeptember 15. szombat 22:44 | AN Forrás: Reuters

  • Hozzászólások(4)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Chávez helyébe senki nem léphet
Caracas – Hugo Chávez venezuelai elnök egymagában kampányol az idén esedékes újabb megmérettetés előtt. Noha rákbeteg s emiatt többször is Kubába kellett utaznia, hogy kezeltesse magát, még csak szóba sem kerül, hogy helyettest jelöljön. Nem tudni, állapota rosszabbodása esetén ki lépne a helyébe. Maga Chávez arra készül, hogy nyer és marad.
.
A dél-amerikai országban jövő hónapban tartanak választásokat, amelyek nagy esélyese ezúttal is a hivatalban lévő államfő, aki az érvényben lévő venezuelai választási rendszer értelmében nem köteles alelnök-jelölttel indulni, mint az Egyesült Államokban. Ma senki nem tudja megmondani, hogy ha netán állapota rosszabbra fordulna, ki lépne Hugo Chávez helyébe, mert helyettese nincs.
.
Latin-Amerikában szinte példátlan módon a venezuelai jog megengedi, hogy az alelnököt azután jelöljék ki, hogy az elnök már letette az esküt. Az alelnöki poszt 1999-ig nem is létezett, csak akkor hozta létre a Chávez szempontjait érvényre juttató új alkotmány.
.
A demokratikus ellenzék fiatal és dinamikus jelöltjével, Henrique Caprilesszel szemben kampányoló Chávez csak nagy ritkán tesz említést egészségügyi problémáiról, az elmúlt tizenöt hónapban lezajlott kubai sebészeti beavatkozásokról, kemoterápiás és sugárkezelésekről. Ha állapotáról faggatják, általában azt feleli, hogy sikerült legyűrni a rákot, és „minden rendben lesz”.
.
Az október hetedike választás közeledtével azonban még a megrögzött chávezisták is éreznek némi bizonytalanságot. Sokakat aggaszt, hogy egyszerűen nem tudni, ki venné át a kormányrudat, ha mégis a gyilkos kór kerekedne felül. Ám még a rajongók közül is sokan osztják az ellenzék nézetét, amely úgy véli, tudja, miért nincs alelnök-jelölt.
.
Chávez populista tömegmozgalma nem hagyományos párt, számtalan frakció van benne, amelyeket az ő személye tart össze. Ha alelnökjelöltet állítana, azzal óhatatlanul letenné a garast valamelyik frakció mellett, és ellenségeskedést indítana meg saját maga alatt. Amellett miután nincs még egy olyan népszerű tag a mozgalomban, mint ő, a jelöltállítással minden bizonnyal elidegenítene szavazók tömegeit is.
.
Chávez ellenfele, Capriles sem jelölte még ki helyettesét, bár az ő esetében ez nem annyira égető: a negyven éves politikus makkegészséges. Ellenben ő sem szívesen osztaná meg a választókat, és annak a látszatát is el szeretné kerülni, hogy a beteg és egyedül induló Chávez megbuktatásához két demokratikus jelölt kéne.
.
A poszt egyébként meglehetősen súlytalan. Ami az eddigi alelnököket illeti, Chávez úgy váltogatta őket, mint a zokniját. Tizenhárom év alatt hetet fogyasztott el; a mostani elnökhelyettest, Elias Jauát 2010-ben nevezte ki, jogkört azonban szinte semmit nem ruházott rá, Jaua főnöke kubai gyógykezelése alatt is legfeljebb ártalmatlan adminisztratív feladatokat láthatott el – Chávez a távolból, még a műtőből is intézkedett.
.
A venéz alkotmány értelmében ha a megválasztott elnök hivatalba lépése előtt meghal, új választásokat írnak ki. Ha terminusa első négy évében hal meg, az alelnök lép átmenetileg a helyébe, de új választást kell ekkor is kiírni. Ha az elnök a hatéves megbízatás utolsó két évében hunyna el – akkor fejezi csak be az alelnök elnökként azt, ami a teljes hat évből még hátra van, és nem kell előrehozott választást kiírni.
.
A legtöbb latin-amerikai ország együtt választja az elnököt és az alelnököt. A kivétel Chile, ahol az elnökjelölt egyedül indul, mikor azonban hivatalát elfoglalja, belügyminisztert nevez ki, aki azután szükség esetén a helyetteseként tevékenykedik.
.
Venezuelában csak találgatni lehet, kire esik Chávez választása; beszélnek Nicolas Maduro külügyminiszterről és Diosdado Cabello házelnökről, de sok más politikus is szóba kerül. A politológusok szerint ez egyértelmű üzenet az elnök részéről: nincs kijelölt utód.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 2 szavazatból)
Chávez helyébe senki nem léphet, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(4)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

4 Reader’s Comments

  1. Erre a sz@rra kár egy szót is vesztegetni.
    Egy megalomániás õrült és banánköztársasága,
    Mint Orbanisztán és birkái.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (11 szavazatból)
  2. Van egy iker testvére amely Orbanisztan kormányzója, akit Chavez ,,HÚGO-nak tekint ORRBAN BALTAZÁR a neve!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  3. ezt is csak fejbe kellene lőni, de remélem a rákja győz!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (8 szavazatból)
  4. Nosztalgiázunk!? Testvérország!?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Hugo Chávez marad 2012. október 9. kedd | AN

New Orleansben szavaznak a floridai venézek 2012. október 2. kedd | AN

Azért vannak a jó barátok 2012. július 12. csütörtök | AN

Talán most megszorítják Chávezt 2012. június 28. csütörtök | Rákócza Richárd

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos